Hasonló a helyzet nálunk is: a lendületes érés szinte leállt a kánikula mellett is, egyébként tele van terméssel, de kb. 1 hónapja nem érlelt termést. Amit éretten szedtünk, dupla nagyságúak voltak a jelenlegieknél. Időjárás függvénye, de okt. végéig még örömködhetsz - Te is! Évről-évre jobb lesz!:-)
2 éve kaptam egy hajtást, télen cserépben teleltettem át, tavaly tavasszal kiültettem. Nyárra hozott pár új hajtást, télre betakargattam elég alaposan. Idén tavasszal természetesen kitakartam, ápolgattam, locsolgattam. Nyár elejére több új hajtást hozott, már majdnem bokor. Pár hete vettem észre, hogy van rajta gyümölcs, de rengeteg. Néhány db. már majdnem tojás nagyságú, a többiek a borsó-mogyoró-dió tartományba tartoznak, a színük zöld.
Kérdésem, hogy mire számithatok? Beérnek, vagy csak díszelegni fognak. hiszen már szeptember van? Minden tanácsot szivesen fogadok.
A mi füge bokor fánk idén valósággal ”megbokrosodott!”, - jó értelemben véve!
Tavasszal előbb látszódtak a leendő termések, mint a levelei, és július végétől folyamatosan
terem, szedjük a finom, édes termést. Ennyire korán még soha nem szedhettünk érett fügét.
Az a fajta füge, amit a fügedarazsak poroznak be, délamerikai és hatalmas fák, nem azok a fajták, amit felénk megtalálni. Ezek, amik felénk is vannak, inkább Ázsiából származnak.
Nálunk két fajta is van, az egyik sárgára érő, ezt takarni szoktuk, mert a külterületi kertünkben van, ez később érik, mint a másik.
Bent a háznál két bokrunk van, azok már két-három méteresek, nagyon bőven teremnek, kétszer is, egyszer július-augusztus környékén, másodszor késő ősszel és hatalmas gyűmölcseik vannak és sötét barnára érnek.
Amikor 6 éve költöztünk, akkor hoztunk el a régi kertből két kicsit a bokor tövéből, de kb. a 3. évben már teremtek.
Tavaly másodszor teremtek, hihetetlen sok volt rajtuk, és most is tele vannak zöld gyümölccsel. Ami itt más, mint a régi házunknál, az a fürjtrágya, amit be szoktunk ásni a tövükbe, az év bármely szakában, bármilyen növényhez használható, mert nem éget és nem meszes.
Én metszeni különösebben nem szoktam őket, csak az elhalt részeket vágom ki.
de egy sok évvel ezelőtt horvátországbólhozott garantáltan magról kelt ( egy kidőlt fa korhadó kérgéből kivett 10 centis csemete volt anó) fügebokrom most hozott 3 termést.
már ki is akartam vágni , meg nem is volt takarva soha , nem volt vele törődve , és tessék. :-)
Mindenkinek megvan a fügéje a tél után? Az enyémet nem csak a fagy meg a kutya hanem az én metszésem is megviselte! De attól még úgy tűnik, hogy megmarad.
Kifagyni nem is fog soha, max. visszafagyni. A tiéd szinte 100%, hogy itt nem is fog teremni soha, maximum dísznövényként lehet tartani. Egyébként a virágai aprók, szinte észre sem lehet venni őket. Dugványozással könnyen szaporíthatóak a nálunk is termő fajták (is), ha enni is szeretnél róluk, akkor ilyet ültess.
Ezt a fügedarazsat már írták nekem, de ezen a bokron még virág sem volt, viszont a hideget jól tűri, mert a sok év alatt nem fagyott ki, pedig takarva sem volt.
A magról ültetett fügéknél, no meg a bizonytalan tőről származóknál előfordulhat, hogy nálunk nem terem. Vannak fajok melyeknek beporzásához fügefa-darázsra van szükség.
Hát, én már itt nálam nem adok több esélyt neki, tavasszal Raqusának adom, a fia telkére ülteti majd. Nekem alatta van egy kicsi fenyőfa, ő óvta az északi széltől, ( mert még picike növény volt, amikor a cserépből kiültettem ) de hamar megnőtt a füge, lehagyta a fenyőt. Így már sűrű a kert, mellette meg futórózsa, egyszóval: nem jó helyen van. Igaz, jó helyre kerül, mert a szomszéd telkén van termő füge, Így Raqusa ad neki esélyt. Majd meglátjuk! Azért jövőre rákérdezek, hogy van-e rajta füge?
Még nem termett soha,csak van.Úgy látszik ebből is többféle van,mert az enyémnek egész más a levele.Aztán,hogy fog-e mutatni valamit...majd kiderül jövő nyáron.
Köszi a válaszod. Időközben már megtudtam, hogy egyfajta fügét aszalnak, amit fügedarazsak poroznak be, ami nálunk nincs, (bár megjegyzem még virág sem volt rajta eddig ) és hát tudtommal még a fagy sem ártott neki, pedig sosem takartam. Tavasszal mindig kifakadt és tőből is hozott új hajtást is. Mivel picike a kert, hogy ne nagyon terjedjen szét, metszőollóval a kis hajtások egy részét kivágtam és az előző évi erősebb vesszőkből is vágtam ki tavasszal. És én csak vártam, hogy mikor fog már virágozni és teremni. És csak most vagy két hónapja fedeztem fel ezt a fórumot és láttam képeken a termő fügét először. Azóta ígéretet is kaptam termő fügére.
15 éves a bokor - annak idején ledugtunk pár levágott ágat egy kora nyáron, abból lett - de mivel város szélén lakunk, ahol szelesebb az idő, és mindig pár fokkal hidegebb van télen, mint pár utcával beljebb, rendszeresen visszafagyott a bokor. Idén van először nyári termésünk, de az őszi termés majd minden évben beérett edddig.
Szívedet nem fájdítani jöttem fügézésemmel, ámbár megszolgáltad legutóbbi harcsapaprikás történeteddel, amiért is fehér ember nem felejt - afSiH! -:
füge bokrunk terméséből szombaton először szüreteltünk, és a 13 db. érett, kellemes zamatú gyümölcs tömege közel 70 dkg. volt. A maradékot, s az újabb szedést ma kitettem a napra, és hihetetlenül édesedett napestig!
Bokrunkat és terméseit a (18), (24) számú hsz.-eken látható képekhez tudom hasonlítani. Úgy tűnik, hogy az időjárás függvényében folyamatosan lesz érett termés.
Tudd, nem véletlenül tévedtem ide: afSiH! Utána is jól esik az érett, frissen szedett füge!