Keresés

Részletes keresés

Goldman Emma Creative Commons License 2013.02.19 0 0 2359

És ébren voltál? De tényleg?

Vonatkozó élményem, hogy tizenévekkel ezelőtt a főnökünk folyton sürgette, írjunk valamit a magánműködtetésű távolsági busztársaságokról. Senki sem értette, miért olyan fontos ez neki, de csak nyomta, hogy ő felszállt egy ilyenre, és milyen érdekes volt. Mire az egyik kolléga: "Mégis, mi fogott meg? Előre köszöntek?"

Nem akarok igazságtalan lenni, mert például ma is tök rendesen visszaköszöntek a közértben, meg ilyenek. De amit te láttál... :-)

Előzmény: Archimédesz (2354)
nofRETRO Creative Commons License 2013.02.19 0 0 2358

Menni kéne, mert mindjárt itt a nyári szünet :)

A marcin az is jó, hogy nincs erősítő...

Előzmény: Goldman Emma (2357)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.02.19 0 0 2357

Életem legszebb időszaka volt, amikor az ember havonta egyszer a Marcira járt Kalákára. :) Köszönöm!

Előzmény: nofRETRO (2347)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.02.19 0 0 2356

De jó nektek, én még várom. :)

Előzmény: VEE (2342)
nofRETRO Creative Commons License 2013.02.19 0 0 2355

Kávé mellé, helyett, ha lazítani akarsz.

Jazz anno annak, aki szereti:

http://www.npr.org/2013/01/30/170656489/the-mix-50-great-jazz-vocals?ps=mh_frimg1

Mindjárt az elején a kék négyzetben lévő nyilra kattints, dőlj hátra, és jön folyamatosan.

Ilyen jót (rádiót)  még nem találtam...

Ha kitapasztalsz egy másik jó listát, ide vele :)

Archimédesz Creative Commons License 2013.02.19 0 0 2354

a boltok néha a saját kárukra kielégítik a vevők nem teljesen jogos panaszát

Én is csinálok néha ilyet, pont azért, mert az elégedetlen vevőnél nincs rosszabb.

Ma láttam egy érdekes dolgot. Az előzménye, hogy néhány éve egy közértben véletlenül levertem a polcról egy üveges fűszert, ami persze eltörött. A kutya nem látta, én mentem körbe a bolton, míg találtam egy biztonsági őrt*, akinek tudtam szólni. Ezek után a jóember képes volt mögöttem állni a sorban, nehogy otthagyjam fizetés nélkül. Azóta nem jártam abban a boltban. 

Ehhez mérem a mai élményt: szintén közértben vásároltam, illetve már éppen végeztem a fizetéssel, mikor az előttem lévő vásárló (aki tehát már rég túlvolt a fizetésen) elejtett egy olivabogyós üveget. Egyszerre két dolgozó ugrott oda hozzá, hogy hagyja a szedegetést, majd ők eltakarítják, a harmadik pedig már szaladt is egy ugyanolyan üveg bogyóval kárpótlásul. Ez a bolt kicsit messze van, de lehet, hogy ezentúl gyakoribb vendég leszek náluk.

*Nem szoktam ennyire negatív hangon írni, pláne érezni, de gyűlölöm, utálom, hányok tőle, hogy egy egyszerű közértben is lassan több a biztonsági őr, mint az eladó. Valahogy nagyon nincs ez így jól.

Előzmény: manhattani (2353)
manhattani Creative Commons License 2013.02.19 0 0 2353

A legfényesebb pöttyök a bevásárlóközpontok.

Ezt megértem. Hallottam, hogy egy elégedetlen vevő átlag nyolc embernek mondja el a panaszát (ezért a boltok néha a saját kárukra kielégítik a vevők nem teljesen jogos panaszát). Azt meg, hogy a parkolóból ellopták valaki autóját, azt biztos húsz embernek is elmondaná :-))

Előzmény: Archimédesz (2351)
manhattani Creative Commons License 2013.02.19 0 0 2352

Aha, köszönöm!

Előzmény: Archimédesz (2351)
Archimédesz Creative Commons License 2013.02.19 0 0 2351

Chris Hadfield űrhajós osztotta meg Facebookon, a következő kísérőszöveggel: „Budapest, Hungary - and a huge hello from space to the Töröks, family of my beloved daughter-in-law.”

A legfényesebb pöttyök a bevásárlóközpontok.

Előzmény: manhattani (2350)
manhattani Creative Commons License 2013.02.19 0 0 2350

Vááooo! :-)

Ez nem lehet repülőről (vagy nem járatgépről), azt gondolom, műhódkép.

(Egyszer elrepültem Budapest fölött tiszta éjszaka utazómagasságon, onnan jól meg lehetett számolni a Rákóczi-híd lámpáit.)

Előzmény: Archimédesz (2348)
manhattani Creative Commons License 2013.02.19 0 0 2349

havi rendszerességgel harsant az óóóóóószereees!

"Használt ruhát, cipőt, bútort, mindent veszek!"

Úgy emléxem, a hatvanas évek első felében sűrűbben elkiáltotta magát az Üllői út józsefvárosi felén lévő ház udvarán.

Köszörüst is láttam gyakran, de kintornást soha.

Előzmény: Törölt nick (2343)
Archimédesz Creative Commons License 2013.02.19 0 0 2348

nofRETRO Creative Commons License 2013.02.19 0 0 2347

Véletlenül így kezdtem a mondókámat (nem Pesten történt), de mi minden jutott eszembe róla (hmm, számtalan gondolat? :)

a lényeg az, hogy egyszer én is ültem ökrösszekéren, bár csak két ökör húzta, fényesen sütött a nap, s lehettem vagy négy éves, és ámulva néztem az ökröket az első ülésről, amíg az országúton, majd a dombra vezető földúton elballagtak a célig. Az a békés nyugalom leírhatatlan.

Előzmény: nofRETRO (2345)
nofRETRO Creative Commons License 2013.02.19 0 0 2346
nofRETRO Creative Commons License 2013.02.19 0 0 2345

Nem Pesten történt az eset, de gyerekkoromban érdeklődve figyeltem az udvaron, ahogy a kilyukadt lábast befoltozza a mester. Még hosszú ideig szolgált az az edény. Valahogy így zajlott a dolog:

"A fémedényeket foltozták vagy – szükség esetén – fenekelték. A kisebb lyukakat egy folttal és nittszeggel javították meg, a nagyobb lyukakra már két folt is kellett, amelyeket nittszög fogott össze. A lyuknál egy, másfél centivel nagyobb foltot vágtak ki ellipszis alakúra a bádoglemezből, ezt térdükön ólomüllőn vaslukasztóval középen átlukasztották, majd az edény formájának megfelelően sínen leperemezték, kikalapálták. A belső foltot befekvési helyére illesztették, hogy „passzoljon”. A külsőt is ugyanígy hozzáillesztették az edényhez. Ezután mindkettőt pépes lisztcsirizzel vastagon bekenték kívül is, bévül is. A szegecset a szegecshúzóval vagy nitthúzóval meghúzták, a fölösleges részt csípőollóval vagy fogóval lecsípték, aztán bedugták a foltok lukjába, majd kalapáccsal széthúzták a szegecset, vagyis megfenekelték. Ha megszáradt, vízzel kipróbálták, nem folyik-e, s csak akkor adták vissza a megrendelőnek (Timaffy 1984)."
http://mek.niif.hu/02100/02152/html/03/46.html#54

Merthogy:

"A háború után sokáig nem lehetett jóformán semmit kapni, ha egy lábos, fazék kilyukadt, azt valahogy be kellett foltozni"
Iskola a láthatáron bmta.hu/doc/szale_laszlo_-_iskola_a_lathataron.doc

Előzmény: VEE (2344)
VEE Creative Commons License 2013.02.19 0 0 2344

Nem emlékszem arra, hogy bárki is eladott volna bármit a mi házunkból az ószeresnek, de mi biztos, hogy soha semmit. A drótos tótnak sem sokan adtak munkát városokban.

A köszörűs járt legtovább, még a nyolcvanas években is, de akkor már szemtelenül óriási összeg jött ki az ügyfél nagy meglepetésére. Emiatt nem is nagyon tért vissza ugyanoda, dehát elég nagy a város, sokáig tudták átverni a várost.

A jeges kissé közvetlenebb és nyomasztóbb élmény. Nyári szünetben fülelni kellett, hogy mikor kiabál a jeges és akkor lerohanni a lépcsőn a fémvödörrel az utcára.

A korábban lovaskocsi, majd később teherautó oldalain vastag ajtókon keresztül lehetett a rekeszekben tárolt jéghasábokhoz jutni. A négyzet keresztmetszetű (kb. 20x20 cm-es) és egy méter hosszú jégrudak 4 Ft-ba kerültek – a hatvanas évek elején –, amiből általában 1 Ft-ért vett mindenki, annyi fért a jégszekrény bádoggal bélelt jégtartójába. Azért is drukkolni kellett, nehogy a belső lyukas vég jusson az ember gyerekének...

A jegest meg kellett kérni, hogy a speciális szekercével ne csak levágja a szemmel negyedhasábnyi jeget, hanem néhány ütéssel még fel is aprítsa azt, hogy be lehessen tenni a jégszekrénybe.

Előzmény: Törölt nick (2343)
Törölt nick Creative Commons License 2013.02.19 0 0 2343

Alku tárgya minden

Mintha tegnap lett volna, olyan közelinek tűnik az a 1979. szeptember 16.
(nevezetes családi születésnap)

Nem állítom, hogy az eredeti cikk minden sorára emlékszem, de majdnem.

Nálunk Budán, a Lékai J. téren (eredetileg Jagelló út) havi rendszerességgel harsant az óóóóóószereees! Köszörűs, drótos is gyakorta járt, és a jegeeeeeeeees! nyáron legalább hetente egyszer.

VEE Creative Commons License 2013.02.19 0 0 2342

Én is!

Előzmény: Törölt nick (2341)
Törölt nick Creative Commons License 2013.02.19 0 0 2341

Csatlakozom!

Előzmény: Archimédesz (2340)
Archimédesz Creative Commons License 2013.02.19 0 0 2340

Megjött a februári Budapest, köszönöm!

Törölt nick Creative Commons License 2013.02.19 0 0 2339
Archimédesz Creative Commons License 2013.02.18 0 0 2338

Ma találkoztam egy boldog emberrel.

Ez már önmagában is nagy dolog, megérné itt elújságolni, ráadásul duplán is ontopik: egyrészt fortepant megfejteni voltam nála (nem sikerült), másrészt fotós, fényképész, fotóművész, elképesztő méretű képgyűjteménnyel. Nem csak a saját életművét tárolja, hanem korábbi neves kollégákét is - szerintem egy népes kutatócsapatnak többévi munkájába kerülne rendesen földolgozni. És akkor a technikai gyűjteményt, ami sokszáz, a képalkotással kapcsolatban álló eszközt jelent (a fényképezés előttről is) nem is említettem, pedig az is egy külön orgazmus. 

És a legfontosabb, hogy egy nagyszerű, kedves ember, akivel jó beszélgetni, jó a meséit hallgatni.

Rá kéne venni, hogy adjon egy marék képet a Fortepannak. Csak fogalmam nincs, hogyan kéne; nem zárkózik el ugyan, de úgy hiszem, nemigen használ számítógépet, tehát nem érzi át a gyűjtemény jelentőségét.

Divrotcé Creative Commons License 2013.02.18 0 0 2337

A magam réséről sac tíz éve fejlődtem vissza a rádiózásra. Azért a televíziósoknak sincs könnyű dolguk. Mindig kell mutatniuk valami képet, még ha teljesen feleslegesen is.

Előzmény: Boszorka (2336)
Boszorka Creative Commons License 2013.02.18 0 0 2336

Pontosan ez volt a kifogásom mindig is a tv ellen, hogy megöli az emberekben a fantáziát. A megfilmesített regények is mindig csalódást okoztak nekem, mert a legtöbb figurát másként képzeltem el, mint ahogy a filmben látható volt.

Előzmény: nofRETRO (2334)
2ly Creative Commons License 2013.02.18 0 0 2335
nofRETRO Creative Commons License 2013.02.18 0 0 2334

Érdekes. Rákerestem a hangmester szóra, találtam egy kisfilmet

http://www.filmacademy.hu/hu/videok/2012/06/01/bemutato-kisfilm-a-hangmester-szakiranyrol

Közben az jutott eszembe, hogy fiatal koromban az írott anyag mellett elsősorban a rádió volt a "forrás". Sok hangjátékot, mesejátékot hallgattam végig, és most arra gondolok, hogy a fantáziát mennyivel jobban megmozgatta a csak olvasott, vagy csak hallott történet,  a mai kínálathoz képest, amikor szinte mindent  készen kapunk. Természetesen ez főleg a fiatalokra vonatkozik.

Előzmény: VEE (2333)
VEE Creative Commons License 2013.02.18 0 0 2333

Az alább említett fiam a hallásának köszönhetően a harmincas éveiben tanult új nyelveket könnyen elsajátította és akcentus nélkül beszéli. Amúgy valamikor elvégzett egy hangmesteri tanfolyamot, de nem műveli. (Ha tudtok neki feladatot, szóljatok!) Sokszor felsikít, ha a rádióban, tv-ben neki nem tetszőek a hangok.

Archimédesz Creative Commons License 2013.02.18 0 0 2332

Jáááj, tényleg cudar érzés lehet. 

Előzmény: Boszorka (2331)
Boszorka Creative Commons License 2013.02.18 0 0 2331

Régvolt kolleganőmet egyszer ledobta a ló. Kapott egy kis agyrázkódást és elmet az iz érzése. Nagyon panaszkodott. Azt mondta, bármit eszik olyan mintha iszapot forgatna a szájában. Elég szörnyű lehet. Nem tudom mi lett aztán vele, mert elment a cégtől.

Előzmény: Archimédesz (2328)
Archimédesz Creative Commons License 2013.02.17 0 0 2330

Nem, legalábbis nem emlékszem olyanra, hogy teljesen elment volna a hangom. Az is elég furcsa lehet: tátog az ember, mint a sült kecsege, hang meg sehol. 

Előzmény: Goldman Emma (2329)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!