Sziasztok! Idén én sem takartam a fügebokraimat.Attól tartok,hogy a fagy lerendezte rendesen.Persze az jobban csak tavasszal fog kiderűlni,hogy mennyire károsodtak.Ma reggel is -15 fok volt csak nálunk.
Ellenben nagyon aggódom a fügebokromért, mert nem takartam el az idén, és nagyon hideg van, volt, lesz.... Remélem, hogy nem fog elfagyni nekem teljesen.
(offf a bambuszomból a nagy hó letörte egy szál felét... ezt sem gondoltam volna)
Van néhány fajta növény, amelyiket érdemes időnként visszavágni, hogy folyamatosan teremjen. Sokat gondolkodtam rajta, hogy a fügét mekkorára és mennyi hajtást hagyjak meg.
Én komáromban láttam egy kb 4 méter magasat, a tulaj a vastag hajtásokat kivágja. Egy családi ház déli oldalán található, télire összeköti, körbetekeri egy ponyvaszerű anyaggal, és lehajlítja/lehúzza oldalra.
sajnos a kereskedők sem tudják milyen fügét árusítanak. Olyan fajt kell venni, amelyiknek a második termése is beérik idehaza. Kevés ilyen faj van. A második termés többet terem. Az első terméshez védeni kell a fagytól valamilyen takarással ha nem kelően védett helyen vannak.
Mi bármit elteszünk a következő tartósítási eljárást alkalmazzuk:
100 fokra betesszük a sütőbe az elmosott és megszárított üvegeket és kupakokat kb 5 percre. Miután az üvegekbe töltöttük a lekvárt, paradicsomlét..., átfordítjuk az üvegeket, hogy belülről mindenhol felforrósítsa ami benne van. Semmi szárazdunszt, vagy tartósítószer.
Másnap megy a polcra.
Amióta ezzel a módszerrel tartósítunk semmivel sem megy több tönkre, mint előtte.
"Megbokrosodott" fügefánk/bokrunk szerdai főzéssel 6 liternyi induló alapanyagot garantált, amelyből kb. 4,5 liternyi lekvár/dzsem került száraz dunsztba. Az érésben lévő termések még talán átvészelhetik száraikon az ígért, várható hideget, és legyünk optimisták! (Több kilónyi barnul(na), ér(ne) még,
- ha az időjárás is engedi!?) A pesti éjben most éppen esik.
A termések marimama51 képeihez hasonlóak, saját képek még a gépben. A lekvár finomra sikeredett, megérte a vesződséget!
Az én unokám viszont egyenesen imádja a fügét.Naponta hátramegy a kertbe,hogy leszedje az éretteket.:-))Reménykedek,hogy az ami elkezdett már érni,be is érik.
(Most bukkantam erre a topikra, még nem olvastam végig.)
Nekem is van két bokrom, négy éve ültettem, őket, most kb 1,8-2 m-esek lehetnek. Szépen terem, eddig az elmúlt 2 hétben naponta 5-8 db termést szedtem róla. A gyerekek nem szeretik, ennek kevésbé örülök, mert a szervezetre nagyon jóhatással van.
Az elsőből nem sok volt,elszórta a terméseket.Ez a második viszont napról-napra szebb lesz.Érdekes,hogy 2 bokor van ebből a fajtából,és ez a legszebb.A másikon is vannak kis fügék,de azon még nem akarnak érni.
Szervusztok fugesek ) Imadom a fuget jo erettn mezedesen ...
Az a magrol kelt fuge amirol a Dusi47 irt , az ami nala het ve nem terem ...
Arrol adott egy hajtast , es en eloszor kiultettem a kertbe , mondom ugy se lesz belole semmi ..tavasszal 10 centis volt ..
majd vödörbe ultettem , most kb 80 centis telistele van gyumolccsel.. igaz nagyon zoldek nem is biztos hogy beerik, de TEREM !!!
nagy sikereim voltak az iden , a konteneres fuge nevelessel, ugyanis fagyzugos helyen lakom , es mindig visszafagynak...
De kontenerben --vödörben szepen es KORAN teremnek, meg ket kicsi uveg lekvarom is lett, es meg mindig van rajta erett .
Akinek fagyveszelyes a kertje batran vagjon bele a konteneres fugenevelesbe .
ugy kellteletetni mint a leandert .
Most jottunk haza Tuneziabol, ott vadasztam fuge bokrokra fakra , es hoztam is dugvanynak valo agakat ... NAGYON kivancsi vagyok sikerul e lelket lehelni belejuk.