Itt a tavasz! (én így döntöttem, mert tele van a puttonyom a téllel). Jön a metszés időszaka! (talán... én nem tudom)
Szokott-e valaki fügebokrot metszeni? és ha igen hogyan! Én saját kút főből és egy könyvből tettem ezt tavaly tavasszal és elmondhatom, hogy tökéletes kudarc volt. (igaz a kutya is megtépte a bokrocskámat előtte ősszel) Ez a két dolog szinte telejsen betett a fügének, de megmaradt. Úgy döntöttem, hogy idén nem metszek.
Most vettem észre , hogy van füge topik is ..nagyon megörültem...visszaolvastam és látom sokaknál az a legnagyobb probléma, hogy nem érik be a másod termés vagy túl hamar ledobja a termést...pár éve olaszban jártunk egy Bibionéhez közeli kisvárosban amit egy folyó szelt át lehet hogy a Pó? szóval érdekes felfedezést tettem...néztem a folyóban úszkáló halakat, mert olyan tiszta volt a víz hogy látható volt... a parton a betonfalból füge hajolt a vízre a másik oldalon egy étterem terasza volt füge nélkül...mennyire szeretheti a vizet ha még a betonba kevert magról is kitudott hajtani és évek óta megél...nem friss építésű fal..Szóval hazajöttünk és elkezdtem ész nélkül öntözni a fügémet reggel este 1-1 festékes vödör vízzel amit a kerti tavamból merítettem eredmény: kb. jó egy métert nőtt a bokor mindkét termés beérett napi 1 tál termett...
Sziasztok! Idén én sem takartam a fügebokraimat.Attól tartok,hogy a fagy lerendezte rendesen.Persze az jobban csak tavasszal fog kiderűlni,hogy mennyire károsodtak.Ma reggel is -15 fok volt csak nálunk.
Ellenben nagyon aggódom a fügebokromért, mert nem takartam el az idén, és nagyon hideg van, volt, lesz.... Remélem, hogy nem fog elfagyni nekem teljesen.
(offf a bambuszomból a nagy hó letörte egy szál felét... ezt sem gondoltam volna)
Van néhány fajta növény, amelyiket érdemes időnként visszavágni, hogy folyamatosan teremjen. Sokat gondolkodtam rajta, hogy a fügét mekkorára és mennyi hajtást hagyjak meg.
Én komáromban láttam egy kb 4 méter magasat, a tulaj a vastag hajtásokat kivágja. Egy családi ház déli oldalán található, télire összeköti, körbetekeri egy ponyvaszerű anyaggal, és lehajlítja/lehúzza oldalra.
sajnos a kereskedők sem tudják milyen fügét árusítanak. Olyan fajt kell venni, amelyiknek a második termése is beérik idehaza. Kevés ilyen faj van. A második termés többet terem. Az első terméshez védeni kell a fagytól valamilyen takarással ha nem kelően védett helyen vannak.
Mi bármit elteszünk a következő tartósítási eljárást alkalmazzuk:
100 fokra betesszük a sütőbe az elmosott és megszárított üvegeket és kupakokat kb 5 percre. Miután az üvegekbe töltöttük a lekvárt, paradicsomlét..., átfordítjuk az üvegeket, hogy belülről mindenhol felforrósítsa ami benne van. Semmi szárazdunszt, vagy tartósítószer.
Másnap megy a polcra.
Amióta ezzel a módszerrel tartósítunk semmivel sem megy több tönkre, mint előtte.
"Megbokrosodott" fügefánk/bokrunk szerdai főzéssel 6 liternyi induló alapanyagot garantált, amelyből kb. 4,5 liternyi lekvár/dzsem került száraz dunsztba. Az érésben lévő termések még talán átvészelhetik száraikon az ígért, várható hideget, és legyünk optimisták! (Több kilónyi barnul(na), ér(ne) még,
- ha az időjárás is engedi!?) A pesti éjben most éppen esik.
A termések marimama51 képeihez hasonlóak, saját képek még a gépben. A lekvár finomra sikeredett, megérte a vesződséget!