A Várban mindenki átböngészheti a Bécsi útról kimentett könyveket, amik (vagy amelyek?) kulturáltan, polcokon vannak műfaj szerint rendezve. (Majd a maradékot visszük a "Könyvet elvitelre" kávéházi polcokra.)
Utána a Dísz téri Vár bisztróban (egy évvel ezelőttig Sissy, még korábban Muskétás étterem) beszélgethetünk, ahol – a Csészényi Kávézóhoz hasonlóan – nem szólnak, ha csak egy teát vagy kávét fogyasztunk. Ez ugyan nem olyan intim, de senki nem zavarja majd a társaságot, ahogy a főnök megígérte.
Igen. Felismerni véltem bizonyos fagylalt alapízeket (pl. vanília), de miközben a benyomás határozottan édes volt, fantasztikusan megbolondították ezekkel a karakteres, húsos-sós ízekkel. Engem is meglepett, hogy mennyire ízlett.
Elmesélem nektek is, Yogit már borzasztottam egy kicsit a dologgal. Képzeljétek: tegnap kirúgtunk a hámból, végigettünk egy pompás ebédet a pesti Bock bisztróban. Ez egész nagyon finom és igen kellemes volt, de a desszertről külön be kell számolnom. Úgynevezett "bizarr fagylalt". Dohány ízű, valamint paprikás kolbászmorzsával és szalonnás, baconnel és sárgabaracklekvárral. Frenetikus.
Zrínyi: Hun a kardom Pogi néni? Pogi néni: Hun, há na hun! Leattam! Zrínyi: Nemá! Hová? Pogi néni: Há oda. Kő a kasszába a zára! Zrínyi : (magába roskadva) N E M Á!
KIROHANÁS TÖRÖLVE!
(no én meg úgy olvastam, hogy a kaszába kell az ára, most látom, hogy kassza
Meglepő, hogy ilyen kis helyen nem tudják hogy került oda a szobor.
A szobor, a szobrász adománya volt , a csertői Festetich-kastély-ban működö gyermekotthon számára, ott állt 1970-től, gondolom a megszűnésig. A jogutód a csertői önkormányzat lehet, valamikor átszállították oda. Hát így valahogy. Azóta roppant gyakorlatiasan hasznosul minden, kastély (mi van ma benne?), szobor, akármi.
"A kastély a II. világháború után görög iskola, majd postás üdülő lett, a berendezési tárgyai lassan, de biztosan elfogytak. Az épületekben 1952-1996 között a megyei tanács által fenntartott gyermekotthon működött. Az ingatlant 1999-ben vásárolta meg a Kreatív-Invest Kft." http://wiki.utikonyvem.hu/hu/index.php?title=Festetich-kast%C3%A9ly_%28Csert%C5%91%29
A szobrot állítólag azzal a felhatalmazással bontották el, hogy tulajdonképpen valószínűleg nem is műalkotás, hiszen nem szerepel az önkormányzati tulajdonú műkincsek hivatalos helyi jegyzékében. Mint kiderült, az is fajsúlyos érv volt, hogy nem tudni, mikor és miért került egyáltalán az önkormányzat épülete mellé az alkotás. Az is elhangzott, hogy miután lopkodják a részeit, sokkal jobban jár a falu, ha a mű mindenestől a MÉH-telepre megy, hiszen így a színesfém ellenértéke rögtön a közös kasszába kerül, nem pedig a fémtolvajokhoz.
Hát nem tökéletesen igaza van?
Ezt a szobrot már soha, senki sem tudja megrongálni, vagy ellopni.
Ennél előrelátóbb és gondosabb polgármestert még csak kívánni sem lehet.
Most már csak az ő házát kell ledózerolni , eltüntetni, akkor annak sem esik több baja. És még csak költeni sem kell rá!
"- Honnan szerzett anyuka gesztenyét? - kérdezte anyám, talán azért is, hogy témát váltson. - Abrakadabra, hab ragad babra! - mondta Joli hadarva. Mindenki ránézett, ettől hirtelen elpirult, a nyaka meg a füle is vörös lett."
Idefigyeljetek emberek. Amíg a fortepan anyagán lelkes tudorok dolgoznak önfeláldozóan, hogy őrizzék, átadják a tudást, további megőrzésre, értelmezésre, felhasználásra, addig terjed az országos unortodox megoldások uralma:
Kora ifjúkoromban, amikor eladtak mindent dollárért, amit csak lehetett, nem volt itthon szelídgesztenye. A cukrászdában a gesztenyepürében babbal helyettesítették.
Ez akkora csibészség volt, hogy még az akkori rádiókabaréba is bekerült, hogy mit mond a cukrászbűvész? Abrakadabra, bab ragad habra!
Ára, relatív. A szelídgesztenyénél jóval olcsóbb, de valóban, jóval drágább a sütőtöknél.
Idén sütőtök esetén kb. 10-ből 1-2× volt hibátlan, 4-5×elmegy, valóban édes ízű. Leginkább a nagydobosikból, kevésbé a kanadaikból.
Ez a batáta azonban azokat is felülmúlta.
Ezért vetettem össze inkább a gesztenyével, meg igazából ebből kétféle van. Én a tököst -sötét belsejűt- véltem gesztenyésnek. Milyen lehet a világos belű?
Múlt héten a melleted lévő zöldségesnél feleségem vett batátát. Megsütötte. Még le sem nyeltem, már tudtam, ez a legújabb kedvenc ételem. Jobb mint a szelídgesztenye. http://www.bionaturline.hu/rendeles.html
A szenátorasszonnyal készített riport során ezzel vigasztalta őt egy mikrofonállvány – azaz így próbálta semmiségként feltüntetni a történteket –, de már nem emlékszem, hogy ki volt.
Nagyáruházakban rá szoktam szólni az evő-ivó emberekre – ha nem magasabbak nálam... Persze volt, mér hogy komolyan megfenyegettek. A biztonsági őrök azt mondják, hogy nem szólhatnak, mert nem feltételezhetik, hogy nem fogja magától kifizetni. Ez azóta van így, hogy a szőke szenátorasszonyt meghurcolták a sajtoskifli miatt. Sajnos akkor újságírók is azt mondták, hogy ők sem bírják ki az illatokat érezvén, hogy ne majszolják íziben, még a kifizetés előtt.
Egyszer láttam egy szigorú feliratot a Soroksári úti Tesco pékáru polcainál – hogy aki a kifizetetlen terméket megeszi, halál fia –, de mintha már levették volna.