"Zoe* and Holly* grew up in a household where their father subjected their mother to psychological and physical abuse and have been exposed to domestic violence since they were born.
The two sisters ... have gone on to endure domestic abuse in their own respective relationships as adults."
Miért is olyan visszatérő a mintázat, hogy aki bántalmazó családban nő fel, annak mintha kényszeresen egy ugyanilyenbe kell belefutnia? Miért nem tanulnak ezek a nők az orruk előtt levő, saját bőrükön már megtapasztalt példából? És miért vannak mások, akiknek ez sikerült?
"some 50 per cent of children who experience domestic abuse as a child go on to endure the same abuse later in life."
Hatékony áldozatvédelem kellene és minden bántalmazó példás megbüntetése, továbbá társadalmi tudatformálás, hogy a bántalmazás egy aljaganaj dolog, nem pedig menő, mint egyes szubkultúrákban.
De ezeknek meg nem tudjuk, mik voltak az előzményei. Nem valószínű, h nem volt elég jó a bableves, és azért irtották ki a családjukat. Sokkal valószínűbb, h az ilyenek mögött pont az egyoldalúan nőknek kedvező, ffiak számára méltányos igazságszolgáltatást nem biztosító hiányosságok állnak.
Isten bizony , megnevettettél! :) Kár, hogy amúgy ez egyáltalán nem vicces. Annyira gyűlölködsz a nőkre, hogy kimondod, sokkal több a férfiáldozat, még ha azokat is főleg férfiak bántják. :D De azért a nők, a nők...
Na jó, ez méltó befejezése a napnak, igyekszem megőrizni a jó hangulatomat, és elteszem magam holnapra. :)
Ezt így elolvasva előttem nem egy normális társadalom képe jelenik, hanem egy tomboló elmebetegekkel teli bolondokháza. Nagyjából olyasmi ez az egész (ez analógia), mintha az emberölések kérdését a tisztességes és lélekemelő temetésekkel akarnánk megoldani. Az elégedett örömteli kapcsolat lehetne egy jobb állapot, és erre elsősorban vagy kizárólag a felek tudnak hatással lenni.
Nyilván ahogy a halottakat is el kell temetni, úgy a tönkrement kapcsolatokat is kezelni kell, néha állami segítséggel vagy akárhogy. De valahol mégis olcsóbb lenne (pszichológiailag, anyagilag és szociálisan is olcsóbb) a kapcsolat kezdettől fogva való olyan kezelése, hogy ne kerüljön sor annak helyrehozhatatlan megromlására. Méltatlanul kevés hangsúlyt kap a topikleirásban lévő "megelőzés", és túlsúlyt kap a hibáztatás és a (pszichológiai vagy büntetőjogi) büntetés. Utóbbiak nem vezetnek a jó kapcsolatok fenntartásához, a parnerek egymás iránti szeretetéhez és megbecsüléséhez, az óhatatlan konfliktusok kezeléséhez. De persze szükség van hullaházra is, szükség van kapcsolatok és a szeretet temetőjére is - jogszabályilag is.
Így van. Például a ti fejetekben, és be kéne fejezni az ezzel kapcsolatos tömeghisztériázást. Mint ahogy írod is, bizony, a legtöbb erőszakot, testi sértést a ffiak szenvedik el más ffiaktól is, nem a nők.
Ja és hát attól tartok, mégsem értünk egyet, mert te csak azt hajtod, hogy de a nők is, a nők is...
Arra emlékeztet, hogy a családot terrorizáló apámat a bátyám, mikor már volt vagy 18 éves jól megpicsázta, de közel sem annyira, ahogy apám szokta anyámat. Apám átment a szomszédba háborogni, hogy a bátyám mire vetemedett. De előtte, ha megtudta, hogy anyám valakinek panaszkodott akkor azért is kapott.
És mit tesz isten, most mondják a tévében, hogy Ausztriában egy csávó megölte a volt barátnőjét családostól.
De délután meg azt olvastam, hogy egy 26 éves csávó nyírta ki a 18 éves barátnőjét. Konkrétan olyan súlyosan bántalmazta, hogy belehalt, az arcát meg felismerhetetlenre savazta(vagy ilyesmi). Ez akkor most szexista?
Nem ismerem az IE részleteit. Eddig sem vitatkoztam róla, igazából nem gondolom, hogy egy dokumentum ratifikálása megállítaná az erőszakot. Szemléletváltásra van szükség, a fejekben kéne rendet tenni.
Engem egyszerűen zavar, hogy a nők, gyerekek elleni erőszakot elbagatellizálják sokan pusztán azért, mert férfiakat, fiúkat is ér erőszak. És amiről meg nagy hallgatás van, hogy azoknak az erőszakoknak is jelentős részét férfiak(tök mindegy milyen bőrszínűek, vallásúak) követik el.
"Persze, persze, eddig sem vitattam, hogy vannak bántalmazó nők is."
Remek! Ezek szerint egyezik a véleményünk.
Ennek fényében már csak egy kis lépést kellene tenni, hogy megállapítsuk, hogy a családon belüli erőszak esetére nem lehet szolgaian ráhúzni, hogy csak a nő lehet áldozat és csak férfi lehet elkövető.
Ha esetleg ebben is egyet tudunk érteni, akkor meg is van, hogy mi a emberjogi probléma az isztambuli egyezménnyel.
Erre van egy egyszerű tesz, ha kicseréled a nőket fehérre a férfiakat meg feketére/cigányra és a kapott szöveg ettől nem lett rasszista, akkor a kiinduló szöveg sem szexista. A fenti egyezménnyel épp ez a gond, hogy fenti ellenőrzésen elbukna.
Nem, én azt állítom, h a ffiak elleni agresszió meglehetőst el van bagatellizálva. Lévén, még mindig tartja magát az a szemlélet, h egy ffi ne sírjon, hanem védje meg magát (de akkor meg ő lesz az agresszor, ugye) ellenben a nők elleni erőszak manapság már elenyésző (és az is főként kisebbségieknél fordul elő) mégis ez folyik a csapból is, meg sírnak rínak mint a fürdős, itt, európában, ahol kivételesen jódólguk van. És, ezért jók az ilyen reprezentatív (kérdezéses) felmérések, ami itt lentebb be lett téve, mert közelebbi információkkal szolgál a valósághoz, mint a klinikai minták (hányan fordultak segélyszervezethet, nane-hez) merugye, a ffiak a szocializációjuk miatt nem fordulnak. Ellenben nőknél már ostobaság arról nyígni, h nemtud kilépni a bántalmazó kapcsolatból, mert minden lehetősége meg van rá. A ffiak viszont a családjog által előírt kábé 50 évvel elmaradott szemléletet tükröző része miatt valóban nehezen és komoly áldozatok árán tudnak csak kilépni.
Az meg külön röhej, h a nane szerint ennyi meg annyi, amikor az kifejezetten egy bántalmazott nők számára létrehozott szervezet. Kábé mintha bemennél az óvodába, aztán felmérnéd, h a lakosság 95%-a gyerek. Merhát van két óvónő, meg egy szekérderéknyi gyerek. De az kifejezetten olyan intézmény, ahová gyerekek járnak b+
Persze, persze, eddig sem vitattam, hogy vannak bántalmazó nők is. de milyen ügyesen idéztél. :) Hadd idézzek én is:
"
A családon belüli erőszak áldozatai túlnyomórészt nők, de nem kizárólag. Az Ökumenikus Segélyszervezet idén szeptemberben megnyitott krízisambulanciáin az elmúlt hónapokban jónéhány férfi jelentkezett azzal, hogy érzelmileg vagy fizikailag bántalmazza őket partnerük. Nem meleg párokról van szó: a bántalmazó partner legtöbbször nő.
“Nem beszélhetünk nagy számokról, de a tendencia mindenképpen érdekes”
Értem én, hogy vannak agresszív nők, de ez nem menti az agresszív férfiakat. És ha itt olvastál, márpedig olvastál, azért láthattad a megdöbbentő hozzáállást, hogy tulajdonképp mind a nő mind a gyerek megverhető ha kihúzza a gyufát. Ezt sem állítja mindenki, de úgy látom elég népszerű egyesek (sokak) körében.
"A gyermekkori szexuális erőszak eseteinek 97%-ában férfi az elkövető, ezzel szemben a fizikai erő-szak eseteiből csak egy kicsivel több köthető a férfiakhoz, mint a nőkhöz."
"A szociális szakember szerint ennek hátterében az áll, hogy teljesen más a társadalomban a bántalmazott férfiak megítélése, mint a hasonló helyzetben lévő nőké és gyerekeké.
Az elvárt férfiszerepbe ugyanis nem fér bele a gyengeség és a sebezhetőség, pedig ilyeneknek látnánk a férfiakat, ha kiderülne róluk, hogy bántalmazzák őket.
Rácsok Balázs szerint ezért lehet magas a környezete reakciójától tartó, ezért rejtőzködő férfi áldozatok száma Magyarországon. Sokan pedig fel sem ismerik, hogy áldozatokká váltak."
"Értem, a nők is verik a gyerekeket. Ez elég baj. A gyerekeket ezek szerint mindkét szülő veri, a férfiak kicsit többet, plusz ők még molesztálják is őket."
Nem ez a lényege. Ez annak mond ellent, hogy az agresszív viselkedéstől születésük okán nem immunisak a nők.
"Ezen felül neked is: az hogy a családon belül meggyilkoltak 1/3-a férfi nem azt jelenti, hogy őket meg a nők ölték meg. Közöttük is van olyan, akit férfi ölt meg."
Van egy rossz hírem, ezek a statisztikák a párkapocslatokra vonatkoznak. Nincs benne olyan, hogy apa-fia reláció. Ami esetleg torzíthatja, az ha a párkapcsolat mindkét alanya férfi vagy nő.
Értem, a nők is verik a gyerekeket. Ez elég baj. A gyerekeket ezek szerint mindkét szülő veri, a férfiak kicsit többet, plusz ők még molesztálják is őket.
Ezen felül neked is: az hogy a családon belül meggyilkoltak 1/3-a férfi nem azt jelenti, hogy őket meg a nők ölték meg. Közöttük is van olyan, akit férfi ölt meg.
De ettől függetlenül és emellett teljesen nyilvánvaló, hogy szükség lenne intézkedésekre az ügyben, és teljesen kár tagadni és bagatellizálni a dolgokat.