41% 22%, vizes törölközők mindenhol, tepsi víz a cserépkányhán, benti teregetés, néha körberohangálok egy kis teaforralóval stb.. kemény. különben leesik 32re. Az már meg orrvérzés-szint :(
Van 3 féle készülékem, és kicsi az eltérés köztük.
Ha tartósan -5 fok alá lemegy a hőmérséklet, akkor nálam is "kiakad" a műszer, és 20% alatti páratartalom van. (száraz torok, piros nyusziszemek)
A hálóban most a csecsemő gyerek miatti sok mosás-teregetés miatt sikerült 32-34%-ot tartani, a nappaliban meg folyamatosan megy a párologtató, és igy 28-30%.
Pedig elég egyértelmű. Megforditva a dolgot melyik szárad jobban: a csomóban összegyűrt ruha, vagy a kiteritett?
Ha van egy 900 W maximális hőigényű szobában 10 m2 sugárzó falfelületed (felületi hőmérséklet 28-30 fok), akkor ott bizony száraz lesz a levegő, még folyamatos párásitás ellenére is.
Végignéztem a permanent cég rekuperátorjait, és elméletileg mind tudja a Bypass funkciót, igaz mind AC motorral szerelt aminek 3 fokozata van. Hőcsereélőben van ellenáramú hőcserélővel is, sajnos viszont magasabb hatásfokkal nincs, vagy nem írják le.
Sok mindent szeretnék én is, csak az árak korlátoznak. Megvagyunk páraérzékelő nélkül és csak egy saját gyártású gépre futotta, annak egyszerűségével. De működik. Nincs pára, friss a levegő, a sarkok szárazak és nyeri vissza a hőt.
Néztem én Pault meg Bartoszt meg a társait, de ennél többre nem jutottam velük.
A párára: mi a szellőztető mellett pont avval küzdünk, hogy több pára maradjon bent a házban :D Nem győzőm kitárni fürdés ütán az ajtót, hogy jusson a lakás belterébe is minnél több pára ne szippantsa ki a szellőztető :/
Ha csak egy ventilátort építesz be, akkor hogyan szellőztetsz át egy 100m2 lakást? Hogyan szellőzteted a belső helyiségeket? Télen fagyos levegővel szellőztetsz, nyáron meleg levegővel? Nem zavar a zaj? stb
... a hővisszanyerő a jó megoldás, a por-pollen-szag szűrése is csak központi géppel oldható meg normálisan
Nyáron este berakod, reggel kiveszed? Szerintem ez minimum szint alatti.
Csak az automatikus bypass a jó megoldás, hiszen nyáron napközben kell a hőcserélő, este-éjjel nem kell. Ezt egy betét ki-be szerelgetésével nem helyettesíthető, mi van ha otthon se vagy.
Nem csak a megkerülő ág megléte, hanem az automatikája a lényeges, csak akkor működjön ha kell.
pára:
Ugyanez. Fontos az automatika. Nem futkoshatsz a gép kapcsolójához a család minden tagjának fürdőszoba használata után. Ha a gép párát érzékel, felpörög, egyébként alapjáraton megy.
Nem biztos hogy páraérzékelővel kell megoldani, de ha egy 350e Ft-os gépben ez benne van, akkor az nem rossz.
Örülök, ha még a mostani fűtési szezonban össze tudok hozni egy gépet, elektronikai barkácsolásra már nem nagyon futná az időmből :)
(kb 15 éve fogtam utoljára pákát a kezemben. Azóta mondjuk minden évben 2-3x megbasz az áram emlékeztetőül, de ettől még nem frissülnek fel könnyen az akkori élmények)
Lehet, ezért sokan megköveznek, de az enyémet egy swift fűtőventijével építem...
12V, egyszerően szabályozható, kicsi a fogyasztása, olcsó, egyszerű a beszerzése. Egy hőtárolós villanykályha ventijével összehasonlítva szerintem még a nyomása/ légszállítása is jobb egy kissé.
"Sajna a permanentes sem térül meg soha, mert a rossz hatásfok miatt azt a keveset amennyit megspórolsz a fűtésen, bőven megzabálja drága villanyból!"
Ha nem laknak sokan a lakásban (és a rekuperátor sincs túlságosan lefojtva a túlhosszú/túlvékony légcsövezéssel, éles törésekkel meg csicsás anemosztátokkal), akkor elég lehet nekik a leglassabb ventilátor fokozat is, ahol már sokkal kevesebet fogyaszt még ez az energiazabáló izé is.
Persze egy DC/EC motoros ventilátor harmad-negyed ennyi áramot fogyaszt, de azokat előbb ki kell fizetni ;)
"Akkor elég lenne egy csőventillátor elé berakni többféle porszűrőt."
Ha sikerül beszerezni csendes csőventilátort megfizethető áron, akkor igen.
Kispénz esetén meg házibarkács: hőszigetelt (XPS hab) dobozba két légszűrő meg egy villanykályha ventilátor, oszt jóvan. Az egészet rá lehet tenni közvetlenül a lyukra is.
Most állnék neki a közeljövőben, és infókat gyüjtök. A ház meg a hőcserélő már kialakulóban (fejben), de a ventillátoroknál egyelőre AC-sat látok olcsón, amit viszont nem szeretnék beépiteni, majd szenvedni vele.
kereszt-ellenáramú hőcserélős (nem keresztáramú, mint a legolcsóbb)
fontos, nagy hatásfok, nagy felület, vékony lemez.
nyári bypas (a legolcsóbbakban nincs)
ezt egy hőcserélő helyére berakható, idommal meg lehet oldani még saját kivitelegésben is.
páraérzékelős (a legolcsóbb nem)
ez egy olyan olyan fícsör aminek nem sok értelmét látom háztartási nagyságrendben. Ha állandóan megy egy kis fordulaton a gép az nem baj. Minél egyszerűbb az elektronika annál jobb, kisebb a meghibásodás esélye. Nálunk megy alapjáraton non stop, nem érzem hogy túl lenne szellőztetve. Ha kell akkor meg teltekerem.
Van méregdrága is, de a legolcsóbb és a méregdrága között széles az átmenet. Lehet komolyabb gépet kapni 350e körül, az árkülönbség tehát a fele annak amit te írsz.
Konkrétabban:
EC motoros (nem AC, mint a legolcsóbb)
kereszt-ellenáramú hőcserélős (nem keresztáramú, mint a legolcsóbb)
nyári bypas (a legolcsóbbakban nincs)
páraérzékelős (a legolcsóbb nem)
... és lehetne sorolni a különbségeket
A permanentes gép annak lehet jó választás aki csak a legolcsóbbra hajt, műszaki színvonal nem szempont. Kiváló választás beruházóknak, műszaki analfabéta megrendelőknek építő fővállalkozóknak.
Ha te használod majd, egy kicsit keresgélj még a neten. A Siemens egyébként nem hővisszanyerőt, valamit elnéztél.
Viszont akkor lessz egy alacsony páratartalmú, de friss levegővel ellátott othonom, ami nem penészedik, mert most néhol előfordul, max még csírájában elfoljtom. Mivel a ház hőszigetelt, a kazán kondis, így egyébbként se spórolnék sokat sajna. Hát igen kellenének napelemek. :) Ez meg a másik soha meg nem térülő beruházás, ha valakinek van rá pénze, mert Magyarországon 4 éve nem volt kiírva se pályázat, se fix támogatás , a zöld energiára. :(
Át kell gondolni a kis befoglaló méretet amiben fizikailag kis hőcserélő fér el Az alu hőcselélő egy fokkal jobb, de a papír hőcserélő amit pótalkatrészként árulnak hozzá az felejtős.
Átmeneti időszakban nálam napi 1 liter kondenz is kijön a gépből. Küldök hamarosan egy e-mailt.
Viszont elnézve a konkurens cégek méregdrága termékeit, amik sosem térülnek meg, ez valóban kifizetődő megoldás. és talán meg is térül annak ellenére hogy kissebb 20% a hatásfoka . Az amit néztem 70% körüli, a siemens kb 90%, és ugyan ammyit fogyaszt azthiszem. Viszont ami fontos az a 20% különbözet, vajon ér 300000 forint plussz kiadást? Hány száz év kelll a megtérüléshez?
Akkor elég lenne egy csőventillátor elé berakni többféle porszűrőt. Ehhez hasonló egyszerübb rendszerrel van valakinek tapasztalata?
Viszont ami kicsit bonyolítja a képet hogy nyáron viszont nagyon szükségünk lenne a klímára, mert anélkül embertelen meleg van a lakásban. Van-e értelme kiépíteni egy kisebb légcsatornarendszert beépített légkondival és ezzel a csőventillátoros megoldással?
"megszűri az utca szmogos, poros levegőjét, és ezáltal friss levegővel látja el a lakást. "
Ami neked kall, az valószínűleg nem több, mint egy beszívó ventilátor, esetleg két (különböző finomságú) porszűrővel. Persze egy belvárosi utcáról beszívott levegő ettől még nem lesz "friss", maximum por/szmog mentes.
A jó levegő másik fontos jellemzője az alacsony széndioxid tartalom, ezen sajnos a szűrők nem segítenek. Viszont a mesteséges szellőztetéstől több levegő fog cserélődnia lakásban, így végső soron mégiscsak alacsonyabb lesz a széndioxid tartalom is :)