Keresés

Részletes keresés

bmwr12 Creative Commons License 2007.01.07 0 0 646

Szia!

Figyuzd!!!

Nem voltam még itt, nem láttam még a munkájukat, nem hallottam róluk se rosszat-se jót.

Előzmény: fonail (643)
Fülöp Dani Creative Commons License 2007.01.07 0 0 645
Zorkij 4-hez keresek negatívorsót! Van valakinek felesleges (eladó) esetleg?
okiro Creative Commons License 2007.01.07 0 0 644

Szia!

Esetleg az Akácfa utcában próbálkozz, ha még működik ott a szervíz. Anno én is ott javítattam a Zorkij-4 gépemet.

Előzmény: fonail (643)
fonail Creative Commons License 2007.01.07 0 0 643
Köszönöm Sefotos, de már megpróbálkoztam korábbi instrukcióid alapján a szereléssel, de rá kellett jönnöm, hogy én ehez kicsi vagyok. Szétszedtem a gépet, eljutottam egészen a redőnyig, de ott megtorpantam és gyorsan összeraktam. Fél napomba telt, míg rájöttem aztán, hogy honnan hiányzik az az egy kicsi csavar, ami megmaradt...
Ezért szeretném, ha valaki olyan nyúlna a géphez, aki (velem ellentétben) tudja is, hogy mit csinál.
Előzmény: sefotos (642)
sefotos Creative Commons License 2007.01.07 0 0 642
Nekem is van pár db. Amint ráérek, hozzáfogok: a régi kenőanyagot kell eltávolítani, tisztítani, újrakenni. Majd a rugóerőket beállítani. Feltéve, hogy a vászon nem szorul cserére.
Előzmény: fonail (641)
fonail Creative Commons License 2007.01.07 0 0 641
Sziasztok!

Van nekem egy Zorki 4-esem, ami zárhibás. Esetleg valaki hozzáértő nem rázná gatyába? Természetesen nem szivességből.

Ugyanén keresek Fed 2-eshez negatívorsót.
Superb_ Creative Commons License 2007.01.06 0 0 640
+ Ha akarod FF-ben kinyomtatom neked!
Előzmény: sefotos (638)
Superb_ Creative Commons License 2007.01.06 0 0 639

Bocs, én volnék az, hétfőn el tudok érte menni ha neked is jó! 

Előzmény: sefotos (638)
sefotos Creative Commons License 2007.01.06 0 0 638
A Princelle féle Szovjet gépek katalógusát (angolul, új kiadás) már egy hete hurcolgatom CD-n, 71 MB pdf, de csak nem jelentkezik a tisztelt megrendelő.
bmwr12 Creative Commons License 2007.01.06 0 0 637

Nagyon szépen köszi !

Előzmény: kttomi (635)
kttomi Creative Commons License 2007.01.06 0 0 636

És egy ismertető a IIIc-ről:

http://www.ozdoba.net/leica/schraub_IIIc_e.html

Előzmény: bmwr12 (634)
kttomi Creative Commons License 2007.01.06 0 0 635
Előzmény: bmwr12 (634)
bmwr12 Creative Commons License 2007.01.06 0 0 634

Sziasztok, és B.Ú.É.K. mindenkinek.

Leica gyártási szám-évjárat leíró-bemutató-meghatározó-ismertető honlapot ismer valaki a netten ?

Erről a típusról.
Superb_ Creative Commons License 2007.01.05 0 0 633
Én biztos nem fogom kipróbálni. Főleg, mert ilyen trükköt nem akarok most csinálni, másrészt mert ezek régi gépek, jobb nem bántani őket (vissza lehet keresni, első szárnypróbálgatásaimnál majdnem kinyírtam a zorkit), harmadrészt ha mégis trükköket csinál az ember ott lehet, hogy a képszerkesztő program a hatékonyabb megoldás, még akkor is, amikor az eredeti képet analógra fotózta az ember. De azért érdekes dolog, hogy ilyet is lehet(ne).
Előzmény: optikus (632)
optikus Creative Commons License 2007.01.04 0 0 632
Nem tom ez az idoallito csavargatas mennyire egszseges, az elegge erzekeny pontjuk. En valami olyanra emlekeztem, hogy a filmvisszacsevelo kioldo gombot kell nyomni mikozben felhuzod.
Előzmény: ihagee (630)
Superb_ Creative Commons License 2007.01.04 0 0 631

Érdekes, erről nem tudtam. Nekem van Zenit E és a szokásos orosz távmérősök, pontosabban 3 db zorki. Egyébként az orosz (mozgó)filmes kamerákon van erre egy külön tekerentyű a tartozékok között, továbbá  egy nyílás a kamera oldalán, ahova ez csatlakoztatható. Így lehet vele trükközni.

De a fényképezőgépeknél nem is tudtam erről a lehetőségről. 

Előzmény: ihagee (630)
ihagee Creative Commons License 2007.01.04 0 0 630

Sziasztok!

Lehet hogy mindannyian tudjátok, én néhány napja olvastam egy régi Ezermesterben, hogy Zenit E-vel hogyan lehet 1 kockára több felvételt készíteni. Kipróbáltam Fed 2-vel, Fed 3-mal, és azokkal is működik. Le kell nyomni az expógombot, az időállító tárcsát az óramutató járásával ellentétesen körbe kell csavarni, expógombot elengedni. Így filmtovábbítás nélkül felhúztuk a zárat, lehet exponálni. Azt hiszem ez az összes hasonló szerkezetü gépen (pl. Zorkij 4, stb) hasonlóan működhet. A mai gépek közül sok nem tudja ezt az egyszerű trükköt. Ihagee

Superb_ Creative Commons License 2007.01.03 0 0 629
Én Leningrád 8-ast használok, ez szelénes. Szerencsére késői modell és nem nagyon használták előtte, így nem mér mellé.
Előzmény: Törölt nick (628)
kttomi Creative Commons License 2007.01.02 0 0 627

:-)

A "gyengébb" minőség ránézére pusztán abban nyilvánul meg hogy egy-két alkatrészt már műanyagra cseréltek és a felületkezelés sem olyan szép. Gondolom nem véletlen helyezték ki a gyártást annakidején Hong Kong-ba: költségtakarékosság. Ez ebben nyilvánul meg. Mindenesetre az objektív továbbra is Japánban készült, nem véletlenül virít rajta minden esetben a "Made in Japan" felirat.

De ezek (talán) csak esztétikai dolgok és semmit nem vonnak le a gép értékéből és használhatóságából...

############

Én személy szerint, leginkább az első ránézésre "primitivínek" tűnő fénymérőn lepődtem meg. Mint kiderült, diára is teljesen jól használható. Az ASA tárcsa is tökéletes helyen van kompenzációhoz.

Előzmény: Superb_ (626)
Superb_ Creative Commons License 2007.01.02 0 0 626

Olyan mintha új lenne és éppen 1980-at írnánk és a fotóbolt polcain csak ilyenek sorakoznának...

Igazad lehet a GSN gyengébb minőségét illetően, mert nekem éppen a távmérő gyűrű kelt önálló életre, szerintem bagatell munkával javítható, de mondjuk az bosszantana ha egy külföldi utazás során történt volna ugyanez. Optikailag viszont nagyon jó gép.

Előzmény: kttomi (622)
kttomi Creative Commons License 2007.01.02 0 0 625
Ebben nem kételkedem! :-)
Előzmény: Törölt nick (624)
kttomi Creative Commons License 2007.01.02 0 0 623

Talán még annyit hozzáfűznék, hogy a GT/GS még Japánban készült és láthatóan jobb minőségő mint a Hong Kong-i GSN/GTN-ek. A GSN-en már több a műanyag, a távolságskála (legalább is a sajátomon) csak festett, míg a GT-n gravírozott. A kereső a GT-n kékes árnyalatú, így kontrasztosabb míg a GSN-en színtelen ezért a GSN-nel kevés fényben könnyebb fókuszálni, míg a GT-vel az átlagos körülmények között.

Ezeknek a '70-es évekbeli kompakt távmérősöknek az egyik hibája(?), hogy a fedlap szigetelése/illesztése általában nagyon rossz így az elmúlt 25-30 év alatt koszosak, ködösek lettek. Mindenképpen érdemes őket kitisztítani,mert óriási különbségek lehetnek ezáltal kereső és kereső között.

Előzmény: kttomi (622)
kttomi Creative Commons License 2007.01.02 0 0 622

Ilyenre?  (

Múlt héten készültem el vele, miután kivakartam a jó 35 évnyi penészből és koszból.

Hibásként vettem, de csak egy vezeték volt leszakadva a tápellátásban és a távmérőjét kellett beállítani.

Karcmentes és most hibátlanul működik.

Előzmény: Törölt nick (619)
optikus Creative Commons License 2007.01.01 0 0 620
Pont egy eve irtam, azaz 2 eves info;) :

"Yashicat lattam itthon tipp-topp allapotban mindenfele tartozekokkal, 7e-ert adtak de nem vette meg senki (kb 1 eve egy borzen)."
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.01 0 0 617
Hello!
Természetesen még érdekel!,mert eddig ne volt időm utánnajárni a dolgoknak:(
Illetve nézegettem vaterán de ott olyan elszállt árak vannak..
Előzmény: Törölt nick (616)
kttomi Creative Commons License 2006.12.31 0 0 614
Nincs valami kis pereme ennek a keresőnek? Lényeg a lényeg, hogy feküdjön fel pontosan a filmsíkra.
Előzmény: Törölt nick (613)
kttomi Creative Commons License 2006.12.31 0 0 612

Amelyik gépeket eddig mértem,azok szerencsére mind precízen be voltak állítva. Nem tudom hogy ez annak tudható e be, hogy általában még az 50-es évekből származnak, amikor talán jobb volt a minőség (esztétikailag mindenképpen) vagy esetleg annak hogy még nem voltak avatatlan kezek által szétszedve.

Én egy Exakta mattüveget használok és órás lupéval ellenőrzöm. Sajnos ez Zorki/FED-1 nél nem működik. Mi ilyenkor a teendő? Általában a munkatávot beállítom pontosra és egy másik azonosan beállított gépen (pl. FED2) bállítom az objektívet is. Aztán próbafelvétel. ( Eleinte ezt a Leica-nál úgy oldották meg hogy fúrtak egy lyukat a hátfalra és azon keresztül lőtték be az objektívet. )

Előzmény: sefotos (611)
sefotos Creative Commons License 2006.12.31 0 0 611

Nem érdemes, hanem kötelező lemérni.

A tűrés + - 0,02 mm, ezért indikátor órával, indikátor órás mélységmérővel vagy digitális tolómérővel kell mérni.

Mayzenberg úr hires könyvében (1964. Kiev) a film leszorító laphoz mér, aminek nagyon gyenge a rugója, ezért az indikátor órában is le kell csökkenteni a rugóerőt. Igy lehet akár ZORKI-1-est is mérni.

Én ezt nem tartom megbízhatónak. Felragasztom a mattüvegemet fényes felével az obi felé ragtapasszal a filmasztalra. Ezután digitális tolómérővel 4 helyen mérek.

Nem könnyű begyakorolni. Viszont nagy meglepetések lesznek. Ritka a jól jusztírozott gép!

A karima alá pakolt papír alátétekkel kell beállítani a méretet. A csavarok meghúzása is hat rá, ezért aki csak szétszedi, majd ugyanúgy összerakja a gépét, az is számíthat arra, hogy a munkatávolság elállítódik.

Előzmény: kttomi (607)
sefotos Creative Commons License 2006.12.31 0 0 610
Vigyázat, pl. a Kiev távmérős gépben 4 db lemart felfekvő sín van a filmasztalon, csak a belső pár a megfelelő, a külső pár néhány tized mm-rel jobban kiáll. Ezért a mattüveget a film szélességére, vagy annál keskenyebbre le kell vágni. Én ragtapasszal beragasztom, zár előtte nyitva rögzítve, majd kb. 10-szeres fejre rögzített lupéval nézem a képet.
Előzmény: kttomi (606)
kttomi Creative Commons License 2006.12.31 0 0 609
Úgy legyen! :-)
Előzmény: Törölt nick (608)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!