Keresés

Részletes keresés

sJz.hr Creative Commons License 2010.05.25 0 0 29
Óh, köszönöm! :-)
Pécsváradról azért nem szóltam, mert az ebből a túrából teljesen kiesik.
Amúgy Baranyában van még jó pár románkori/Árpádkori templom, pld. Bakonya, Hetvehely, Málom, Bogdása, Siklós, Nagyharsány, Mánfa, Komló, Túrony, stb.
Előzmény: Andorkal (28)
Andorkal Creative Commons License 2010.05.24 0 0 28
Nagyon precíz :)

Ne maradjon ki az egyik legrégebbi templomunk, a pécsváradi Várban található

pv légi

ami ugyan "le lett fokozva" altemplommá, és ma már egy épületbe van beleépítve, de valamikor önálló templom volt

pv templom
pv altemplom
Előzmény: sJz.hr (27)
sJz.hr Creative Commons License 2010.05.23 0 0 27
Pécsett, az Újmecsekalja-i buszvégállomáson fölszállsz a 24-es buszra
( http://pkzrt.hu/menetrend/pecs/24 ), majd fölbuszozol Égervölgyig (8 perc). Ott, a tó mentén fölmész a tó feletti fennsíkra (maj játszótér, egykor Úttörő tábor), ahonnan a zöld jelzés követve, fölmész Jakabhegyre (a busz megállótól jó erőben 60 perc, kisgyerekkel 100 perc). Jakabhegyre kalkulálj legalább 4 órát, mert érdemes megnézni a kolostor romjait, az erődített kolostorudvar védműveit, az őskori sáncot, s a halomsíros/urnatemetőt. Ha ez kész, elindulsz a Zsongorkő irányába, majd onnan le a kék-kocka, majd a piros háromszögön és újból a kék kockán Kővágószőlősre, ahol a Lila Akác nevű, kellemes teraszos kocsmában olthatod a szomjodat (ez eddig cca 11 km). A kocsmától keletre cca 150 méterrel van a templom, a lőréses harangtoronnyal.
Itt opcióként választhatod, hogy kihagyod Töttöst és lemész Cserkútra, vagy a buszpályaudvaron vársz egy buszra Töttös irányába. Én ezt javasolnám. Töttösön leszállsz a buszról, s míg visszaér a körjáratból megnézed a templomot, vagy visszagyalogolsz (40 perc). Ha szerencsésen választottál buszt, akkor a Töttösről visszatérő busz bemegy Cserkútra, pont a templomhoz. Ha már begyűjtötted a cserkuti templomot is, akkor simán leballagsz a 6-os útra (22 perc), ahol fölszállsz a helyi 26-os buszra ( http://pkzrt.hu/menetrend/pecs/26 ) és mész egészen Patacsig. Itt eldöntöd, hogy fölgyalogolsz e templomhoz, vagy a buszmegállóban található Fekete Macska nevű becsületsüllyesztőben megvárod, míg jön a 25-ös busz (a 25/A nem jó) és azzal mész a templomig (http://pkzrt.hu/menetrend/pecs/25 ). Én Patacsról gyalog szoktam elmenni az Újmecsekalja-i buszvégállomásig (21 perc). A végállomásról már könnyedén elérhető a vasúti pu pld. a 4-es busszal ( http://pkzrt.hu/menetrend/pecs/4 ), míg a távolsági buszpályaudvart a 21-el ( http://pkzrt.hu/menetrend/pecs/21 ).

Jó utat! :-)
Előzmény: Jesper Olsen (26)
Jesper Olsen Creative Commons License 2010.05.23 0 0 26

Tőled, mint helybelitől, persze hogy érdekel az optimális útvonal.

Azt azért nem értem, hogy a patacsi templomtól a jelzett turistautakon Kővágószőlősig miért lenne olyan hosszú? (TUHU szerint csak 9 km, ez kényelmesen 3 óra, a látnivalókra bőven hagyható idő - egyébként az egész napunkat úgyis erre szánjuk.) Töttössel együtt már kissé bonyolultabb, az biztos.

Előzmény: sJz.hr (24)
sJz.hr Creative Commons License 2010.05.23 0 0 25
A kilométer adag meg azért ugrik meg, mert a busz a zsákfalvakat járja előbb végig, aztán már csak Szőlős fel tér be Töttősre! Nézegesd a Szőlős-Bakonya relációt!
Előzmény: Jesper Olsen (20)
sJz.hr Creative Commons License 2010.05.23 0 0 24
Ha ebben a sorrendben kívánod bejárni a templomokat, akkor 2 napodba is beletelik. Ha érdekel (tekintve, hogy nem kívánok beleszólni, hogy merre mész), összeállítom neked az optimum útvonalat, melyen cirka 08:50-től 18:00-ig, le tudod járni még gyalog is a távot.
Előzmény: Jesper Olsen (20)
Jesper Olsen Creative Commons License 2010.05.23 0 0 23
Nem, szerintem ezek nem nagy szavak, ezeket én is átéltem már néhányszor (pl. Tarnaszentmárián) - és nehéz szavakba önteni. Néha még a romos állapotban lévő műemlékek közelében is elfog ilyesfajta érzés.
Előzmény: Reventlow (22)
Reventlow Creative Commons License 2010.05.23 0 0 22
Igen, valóban szép emlékek. Amit itt elmondhatok, azt sem könnyű viszont megfogalmazni. Valami olyan érzésre emlékszem, amely kiemelt a hétköznapokból. Talán a csend, a régi kövek, a benn uralkodó félhomály, meg még oly sok minden kis apróság, amely ezt kiváltotta.
De talán nagy szavakat használok.
Előzmény: Jesper Olsen (14)
Jesper Olsen Creative Commons License 2010.05.23 0 0 21
Köszönöm szépen! Ez egy kincsesbánya számomra.
Előzmény: Törölt nick (18)
Jesper Olsen Creative Commons License 2010.05.23 0 0 20

Köszönöm az információkat. A terv egyébként valami ilyesmi:

25-ös busszal a Patacsi templomig (RKT) – Phrsz, Z – jakabhegyi pálos romok (TDT, PKM, 9m99n, VT) – K, Khrsz, K+ – babás szerkövek (9m99n) – Phrsz, Khrsz – Cserkút (RKT) - P¨ – Kővágószőlős (RKT, 9m99n), onnan Kővágótöttösre (RKT), onnan busz Pécsre.

Csak azt nem értem, ahogy a buszmenetrendet nézegettem, hogy miért ugrik meg a km-adat Kővágótöttös és Kővágószőlős között? (2,8 km-ről hirtelen 30,7 km lesz - 3 perces út)

Előzmény: sJz.hr (19)
sJz.hr Creative Commons License 2010.05.23 0 0 19
A felső kép Cserkút! Kulcs az utca túloldalán lévő házban. Majd minden nap látom, mivel ott a telkünk. Amúgy Cserkút megtekintése feltétlenül összeköttendő a Kővágószőlősi templommal (csak a lőréses harangtornya román kori), a Kővágótöttösi templommal (egykor erődített), a Jakab hegyi kolostorral, a gótikus templom szentélyében egy román kori templommaradvánnyal.
Előzmény: Jesper Olsen (12)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.22 0 0 18
most toltsd le, atkonvertaltam xls-be
Előzmény: Jesper Olsen (17)
Jesper Olsen Creative Commons License 2010.05.22 0 0 17

Köszönöm Enola!

A pdf-et már láttam valamikor, az xlsx-fájlt nem sikerül megnyitni. :-(

Törölt nick Creative Commons License 2010.05.22 0 0 16

sok szeretettel:

http://www.hwsw.hu/kepek/szadvar_temp/arpadkori_templomok.zip

1099 árpádkori templom (román és gótikus) listája.

Előzmény: Jesper Olsen (11)
Jesper Olsen Creative Commons License 2010.05.22 0 0 15
Ez a templom is ott van a közelben (szintén "célkeresztben"):

Előzmény: Jesper Olsen (14)
Jesper Olsen Creative Commons License 2010.05.22 0 0 14
Megosztanád velünk a - remélhetőleg szép - emlékeket?
Előzmény: Reventlow (13)
Reventlow Creative Commons License 2010.05.22 0 0 13
Sajnos elérhető fényképem nincs az alsó képen képen látható csempeszkopácsi gyönyörű kistemplomról, de emlékeim igen...
Előzmény: Jesper Olsen (12)
Jesper Olsen Creative Commons License 2010.05.21 0 0 12

Egy kis rejtvény: ezekbe (is) szeretnék eljutni az idei nyáron.

Jesper Olsen Creative Commons License 2010.05.17 0 0 11

Különféle listákból eddig 383 olyan épületet vagy romot gyűjtöttem össze, amelyeknek van valamiféle román stílusú vonatkozása. Ezekből legalább 105 már csak romjaiban (sok csak alapfalmaradványokkal) látható.

Szeretnék minél többet személyesen is felkeresni, eddig - ha jól számoltam - 45-öt láttam. Erre ösztönöz az is, hogy létezik egy, a topik címével megegyező jelvényszerző túramozgalom, amelyben fokozatonként 8-8 ilyen épület(maradvány) keresendő fel - de ezen felül is érdemes szerintem (legalább a legszebbeket) személyesen is megnézni.

Törölt nick Creative Commons License 2010.05.17 0 0 10
Egyházasdengeleg.
Csak annyit tudni a Szent Imre templomról, hogy valamikor a 11-12. század fordulója körül épült.
2s1en Creative Commons License 2010.05.17 0 0 9

Bélapátfalva

ciszterci apátság
PETYUS Creative Commons License 2010.05.17 0 0 8
Itt mitőlünk nem túl messze 2 ilyet tudok, az egyik Mecseknádasdon, a 6-os út nagy kanyarjánál van, a másik Mánfa község mellett.
Mecseknádasd: 46.22078, 18.45222
Mánfa: 46.15822, 18.22649
sneci Creative Commons License 2010.05.17 0 0 7
LSB Creative Commons License 2010.05.17 0 0 6
Én annó eléggé meglepődtem, hogy Budapesttől 30km-re, Ócsán van egy máig működő és ép román stílusú templom.
sneci Creative Commons License 2010.05.17 0 0 5
Márpedig az álmoskönyv szerint is "Román kori ...".
Előzmény: Jesper Olsen (3)
freyya Creative Commons License 2010.05.17 0 0 4
http://www.epitinfo.hu/?wa=eepi0732h&cid=36890&fejezet=5&tartalom=0&alfejezet=0

Itt találsz párat. Sajnos sok tisztán román kori templomunk nincsen, amelyik túlélte a törököket, és nem lett a helyén barokk templom, azt a XIX. századi historizmus jegyében neoromán stílusban újították fel.
Jesper Olsen Creative Commons License 2010.05.17 0 0 3
Így félreérthető; még azt gondolja valaki, hogy a szomszéd ország korcsolyázásáról van szó. :-))
Előzmény: Akarkij (1)
rali Creative Commons License 2010.05.17 0 0 2
Miért tőlem kérdezed?
Előzmény: Akarkij (1)
Akarkij Creative Commons License 2010.05.17 0 0 1
román kori? ezt így kell mondani?
Előzmény: rali (0)
rali Creative Commons License 2010.05.17 0 0 0
Biztos nem 0 száma van az ilyesmiért rajongóknak.
Előzmény: Jesper Olsen (-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!