sziasztok! Még új vagyok itt, pedig már régóta veszem a lapot. Kedvcsinálóként tavaszig a régi kertes fényképeimet szoktam nézegetni. Na meg persze a Csodakert magazint! Néhány szívetmelengető kép a kertemből, tavalyról:
Utólagos engedelmeddel egyik képedet átvittem az árnyék kert topikba, és bemutattam rajta valamit. Remélem nem fogsz haragudni érte, csak mivel pont jó volt a kép a dologra ezért választottam ki azt...
Igen, ez az erős sárga a 'Zagrab'. Az előző fotón pedig a 'Moonbeam' látható. Van (de lehet, hogy csak volt) Coreopsis rosea 'American Dream'-em is, sőt egy sötétbordó változat is. Az utóbbiakat a Baum.xban vettem tavaly, tavalyelőtt.
vtma, de bárki aki tudja mi ez (a kép vtma albumából való, nekem is van ilyenem, csak szeretném tudni a nevét (van egy olyan rigolyám, hogy minden növény mellé kirakom a nevét azon a kis műanyagpöckön ami írható (mint egy arborétumban :-)
Harmincöt perc alatt itt vagytok akkor, nem nagy távolság! Hegyen vagytok egyébként? Nyári napsütés ellen meg sok-sok lombos fa, mert ennél csak kegyetlenebb nyarak jönnek, érdemes addigra fák árnyékában várni a harminc pluszakat...
Egy szépen elkapott, havas felvétel azért elég jól tud kinézni, a télnek ez az egyetlen szép oldala, hát miért ne gyönyörködjünk benne? A második különösen jól sikerült, egy kicsit kellene csak módosítani a képkivágáson és a színösszetételen, és szinte tökéletes képeslap lenne. :-D
ágicza, ok, nyáron majd szavadon foglak :-) nálunk is későn ébred a kert, ugyanis a szomszéd háza egy az egyben teljes hosszában beárnyékolja. télen egy szem napsütés nem jut a kertre (ezért sajnos pipa vagyok, de ez van... :-( bezzeg nyáron úgy tű a nap felülről, hogy akkor meg egy deka árnyék nincs :-) amúgy én meg Esztergomi vagyok, szóval majd átruccanunk a Duna túloldalára :-)
Na most jól felidegesítettél! Naggyon-naggyon irigy vagyok! ;)
Szóval van saját bejáratú patakod? És újabb 400-500m2 kialakításra vár???
Na mindegy, ha minden a terveink szerint alakul, hétvégén megnyerjük a lottóötöst és terjeszkedünk jobbra (a szomszéd 2500m2-nyi földje parlagon hever). Vagy költözünk. :)
Nagyon örülök a rajzodnak, mert hasonlóan képzeltem el én is. Az út alatt átnyúló részt leszámítva ilyen alakzatban és méretben terveztem. Bár, hétvégén képfeltöltés közben megfordult a fejemben, mi lenne ha az út túloldalára is kerülne egy kis víz, akkor hidunk is lehetne. Örülök, hogy megerősítést nyert az ötletem és a férjemnek is tetszik a terv. :)
A sziklakert aug. végén készült, jövőre biztos benövik majd a terülők (még ennyi idő alatt is egész jól teljesítettek). Persze kicsit össze is esett a föld, amit pótolnom kell majd, hogy ne legyenek ekkora bumszkli sziklák.
Köszi szépen a tanácsokat! Majd beszámolok. :)
Volt itt még kevésbé rózsás helyzet, de én nagyon szeretem a havat (ilyenkor megelégszem egy színnel :):
Zsoháréknak van egy pár kiadott kis könyve, az egyik tele van mindenféle évelővel. Szinte mindet lehet náluk kapni. Sajnos nincs csomagküldés náluk, mert biztosan rendelnék tőlük. A kersztlányuk a csoporttársam az egyetemen :D.
Jöhetsz nyugodtan, de itt későn ébred a kert, május első-második hetében még bőven tulipánszezon van és itt fogok nyivákolni ezerrel, amikor mutatjátok a tavaszi hagymásokat, és nálunk még a krókuszok sem dugták ki az orrukat. ;-P Június-augusztus, amikor igazán mutat, meg októberben ezerszínű, lehet választani. :-)
Gyönyörű! :-)) Olyan jó lesz így egyben látni az egészet! Lehetne majd egyszer élőben is?
Majd összeszednéd egy külön galériába a növények mellé az egész kertet is külön ágyásonként, tavastul, mindenestül? A japán juharoknak esetleg egy külön szekció? ;-)
Az a jéghegy teteje. Évelőpark, Treemail, Flora Nostra, a klasszikus S-betűs csomagküldők, ha ragaszkodsz a postához, Szalayék, Zsohár és Hegede, ha személyesen intézed, a többi meg majd eszembe jut.
Ráadásul a topiccím-mgazinban és a németek is úgy általában előszeretettel használják a kicsi gömböket, ágyás-színesítésnek, kitöltésnek, télire meg egyébként is. :-) Szerintem örök klasszikus a tiszafával együtt, az sem megy ki a divatból soha...
Sejtésem nincs, mitől lenne ciki a buxus, a kőkertbe ebből nyírok majd halmokat, az örökzöld sövény az évelőágyás mögött ebből nő, takar, szép, szeretem az illatát, ráadásul van belőle ezerféle, sárga-tarka is, sokoldalú (;-P bocs.. :-)), csak lassan nő és nekem sem volt túl nagy szerencsém a tépett dugványokkal. A legvadabb dolgokat ki lehet belőle nyírni, Playboy-nyuszit is akár... ;-P
Az ágyásokat egy kicsit jobban megmozgatnám, mert egy ekkora területen szinte semmit nem mutatnak azok a nagyon enyhe görbületek, amivel most kialakítottad őket. Sokat tudnál segíteni a kerten, ha tavasszal már ültetnél örökzöld sövénynek valót, mert az idő, amíg felnő, addig is vagy borostyánt vagy valami gyorsan takarót felküldenél a kerítésre, mondjuk, ötujjú vadszőlőt (Parthenocissus quinquefolia), aranysárga komlót (Humulus lupulus 'Aureus') vagy akár hajnalkát, szagos bükkönyt, ledneket, bármit, csak takarjon, gyorsan. Ágyásba egynyáriakat, magról (február-márciusban már lehet vetni odabent), pillangóvirág, körömvirág, kleopátra tűje, tehát gyorsan szépet, nagy tömegben (itt 3-5 m2/fajra gondolok...). Szarkalábat, körömvirágot, Gaura-t, díszlent, sokáig és szépen díszítenek.
Addig meg ráérnek nőni a kényeskék, a többi évelő, a közéjük ültetett cserjék. Lényeg, hogy legyen egy nagyobb színes folt, ami díszít, és addig sem csak a füvet és a térdig sem érő növényeket kell nézned. Pár díszes lombú fa még nem ártana, mert nekik aztán tényleg idő kell, míg árnyékot adnak...
:-)) Általában vagyunk, hol itt, hol ott, egy levél rendszerint megtalál - ha itt éppen nem látsz, de a legjobbat akkor teszed, ha vázolsz egy megoldandó kertes problémát, legalább pörög tőle a topic is, ON üzemmódban. ;-P Ám ha a kerti terveim részletezésébe most belekezdenék, tele lenne a topic, és még unnátok is a végére a sok nevet... ;-P
Inkább csak vázlatosan, nagy vonalakban: készen van a nagyobb falat, a teraszról azonnal látszó részek, és most már az elpőkert/japánkert is alakul. Tavasszal elsősorban azt kell készre csinálni, fehér murva, andezit szegélynek való, ráfordítható rengeteg idő, földmunka és rávaló kérdése az egész... Még pár japáncseresznye hiányzik onnan, és utána már cska enntartási munkák lesznek. A kert hátsó fele viszont még eléggé kopár, jó pár rózsatő a kezdetektől, egy-két fa, tűlevelű és most már a hortenziák a félárnyékban a fő növényzet, itt kell az ágyásokat kialakítani és megtölteni növényekkel, talán erre sort tudok keríteni idén.
Na meg a patakpart is hátra van, mint a csemege, de ez újabb 4-500 m2, szaletli, tereplépcső, növényanyag, szinte minden hiányzik még ide. Ez lenne egy klasszikus árnyékkert, klinkertéglás úttal, páfrányokkal, hostákkal, hortenziákkal, ahogy azt kell. Tűlevelűeket ültettem ide is tavaly, hogy a téli barna kopárságot valahogy ellensúlyozni tudjam, de térdig sem érnek még. ~8-S
Szóval a következő ötéves terveben a kert befejezése szerpel főként, és a ház belsejéről most még szót sem ejtettem...
:-) Nagyon szívesen, örülök, ha fel tudod használni majd. A magyarítás meg csak az elején megy ilyen lassan, fél év intenzív nézegetés-olvasgatás után általában már nagyjából vágja az ember lánya a latint is, annyiszor hallotta/látta már... ~;-D
Tél van, ilyenkor sehol nem rózsás a helyzet, de a lényeg így is látszik. Első blikkre a köveket még jobban beágyaznám a földbe, a terülők igaz, hgoy ránőnek, de ennek télen is mutatnia kell majd, és olyankor elővillan azért a szerkezet. Abba a hibába ne ess, hogy mindenből egy-egy aprócska példány figyeljen a kövek közül, inkább legyen kevesebb faj, de azok, amik terülnek, borítanak mindent és nem szakadsz meg a fenntartásába sem, és a gazt is hatékonyan elnyomják. Az átmenet jó ötlet, ha majd lesz némi árnyékod is, a víz mellé a nagy lapuleveleket se felejtsd el, nagyon meg tudják dobni a látványt.
A tavat viszont nem raknám ennyire 'féreeső' helyre, hanem ha a teraszról kilépsz, akkor rögtön szemben jobb, ne kelljen 'ráfordulni' a látványra. A patak kiindulási helyét majd takard valamilyen növénnyel, pl. sásliliommla, hogy ne legyen rálátás a teraszról, mert nem szerencsés, és általában rögtön kibukik a művisége, ha egy kőkupac tetejéről csorog lefelé a víz... Majd érdemes lesz eltölteni pár napot a szintek elrendezésével, hogy a víz hogyan folyik le egyik emeletről a másikra, mert nagyon el is lehet rontani és nagyon el is lehet találni... Sztem ez egy élhető megoldás lenne:
Nekem is van 3 db klematiszom, mind a 3 másik fajta, de sajna nem tudom a nevüket... Én még nem mertem visszavágni őket, pedig tegnap én is gondoltam rá, de inkább úgy határoztam várok még egy kicsit. Nehogy jöjjön egy nagyobb fagy és az új rügyeket hibernálja.