Keresés

Részletes keresés

Floo2 Creative Commons License 2010.04.28 0 0 148
Az azonos fajtán belül?
El tud térni, de nem nagy mértékben, azonos fajtán belül a fagytűrés közel állandónak mondható.
Persze függ a növény korától valamelyest.
Előzmény: Mester u /elado-katt ide/ (147)
Mester u /elado-katt ide/ Creative Commons License 2010.04.28 0 0 147
A különböző füge példányok fagytűrése milyen mértékben tud eltérni?
Előzmény: Floo2 (144)
Agirtsg Creative Commons License 2010.04.28 0 0 146
Gratulálok a cikketekhez! Tetszett. A belinkelt képek pedig sokkoltak: tenyérnyi füge!!! Beindul az ember nyeldeklője. Az egyik képen egy mély lila fügéből mintha az édes lé csöpögne. Jól látom? Képes úgy beérni?
Előzmény: Floo2 (144)
Floo2 Creative Commons License 2010.04.27 0 0 145
Akkor keress a környékeden egy ilyen távvezetéket, ültess alá egy fügét és kész is :))
Képzelj el egy transzformátorállomást, micsoda fügefák lehetnének ott :))
Ficus transzformatorus :))
Előzmény: Törölt nick (143)
Floo2 Creative Commons License 2010.04.27 0 0 144
A képeken 4 fajta látszik, az első kettő egy fajta, és a 3. képen látható 2 fa is külön fajták.
http://palmaligetetmagyarorszagnak.com/modules/smartsection/item.php?itemid=494
Ezt a cikket néhány hónapja írtuk egy barátommal, a Természet Világa c. újság januári számában jelent meg.
A cikk végefelé van egy link:
http://gallery.site.hu/u/Floo/fuge/
Érdemes végigbogarászni a cikket is és a linket is.
Előzmény: Agirtsg (142)
Agirtsg Creative Commons License 2010.04.27 0 0 142
Basszus! Egyre jobban bevadítasz a képeiddel. Küzdök a kis béna bokrocskámmal -pontosabban jelenleg még az sem mert talajig fagyott- Te meg feldobsz hanyag eleganciával egy kisebb diófa méretűről képet!!! Tele gyümölccsel!!! "Ez csakúgy nőtt." Bocsi... de most már nem hagyom magam lerázni, nekem ebből a fajtából mindenképpen be kell szereznem. Kérlek segíts, légyszíves!
Igazad van, az ördögi kör megvan nálam is. Kifagyás után igyekszem ritkítani, hogy erős szálat növesszen...
Előzmény: Floo2 (141)
Floo2 Creative Commons License 2010.04.27 0 0 141
-8 fokot sem bírja?
Ott valami bibi van, annyit minden füge elvisel.
Képed van, csak nem sikerült felrakni?
Küld el emailben

Vannak fajták, amik sok sarjat hoznak, vannak amik nem. Amikor visszafagy vagy elfagy, akkor pláne, ugyanis ha csonkítjuk a fügét vagy mi vagy a fagy, akkor annál jobban nő. Sokan metszik, mert túl nagy, csak a metszéssel erőteljes növekedést indukálnak nála. Ha erőteljesen nő, nem érik be a gyümölcs, sem a vessző, télen pedig könnyebben elfagy. Ördögi kör.
Vannak fajták, amik nagyon jól nőnek fává, vannak amik maguktól kevésbé. A nem fává növő fajtát is meg lehet erőszakolni, ha 1 sarjat hagysz meg és a többit mindíg levágod.
De ha minden télen elfagy, akkor sosem lesz belőle fa.
A képen látható példányok itt vannak Zalában, Lenti környékén, fává nőttek.
Előzmény: Agirtsg (140)
Agirtsg Creative Commons License 2010.04.27 0 0 140
Nem tudom milyen fajta és sajnos a kép felrakás sem megy. Úgy tapasztaltam, hogy az én fügém már -8 fokot sem bírja. A kertben még nem hajt. A dézsás már hajt, de nincs rajta termés. Takarással próbáltam védeni télen, de eredménytelenül. Ha kihajt, bokorszerű a növekedése, vagyis mint a mogyoró: sok sarjat hoz.
A Te képeiden fügefa van. Mitől függ az, hogy bokor vagy fa lesz belőle?
Előzmény: Floo2 (138)
peter513 Creative Commons License 2010.04.27 0 0 139
Már írtam régebben: Egy emberke úgy telelteti ki a fügéit, hogy összehúzza egy kévébe az ágakat, körbetekeri egy ponyvaszerű anyaggal, és lehúzza fél méter magasba. Most is alig vannak elfagyott ágvégek. (kb 4 m magasak az ágak.)
Előzmény: Floo2 (138)
Floo2 Creative Commons License 2010.04.26 0 0 138
Köszönöm!
A füge ugye -15 fok alatt fagy el.
Annak, hogy ezt a hőmérsékletet ne lépjük át takarás nélkül, két módja van: az egyik a városi hősziget, vagyis a nagyobb települések fűtött falai, betonja, füst és fűtés miatt nem hűl a kritikus érték alá a levegő ; a másik pedig a kisugárzási inverzió, ami azt jelenti, hogy mivel a hidegebb levegő sűrűbb és nehezebb, ezért az kitölti a dombok közti völgyek alját, közben a dombtetők sokkal magasabb hőmérsékleten maradnak.
A kettő együtt a klímabomba.
Ha van a közelben olcsó dombi megvásárolható terület, akkor vegyél egy-két ezer négyzetmétert, és ültess oda fügét.
Hogyan próbálod átteleltetni a fügédet?
Milyen fajta?
Van róla képed?
Itt, Zala megyében az elmúlt 15-20 évben nem volt a dombok bizonyos magassága feletti területeken -15-16 foknál hidegebb.
Ez az elsődleges titka a képeken látható fügéknek.
Ettől függetlenül vannak olyan fügefajták is, amik -16-17 fokig is bírják a gyűrődést, bár kell még néhány év ahhoz, hogy ezt alaposan kikísérletezzük.
Elvileg nincs akadálya, hogy küldjek dugványt, csak az elkövetkező 1-2 hétben azt sem fogom tudni, hol áll a fejem, így nem ígérem biztosra.
Előzmény: Agirtsg (136)
janijani Creative Commons License 2010.04.26 0 0 137

Nem kell 5 évet várni,jövőre lesz termésed az idei vesszőkön.

Eddig még nem fagyott el sosem a fügénk de remélem gyorsan nagyra nő, mert komoly gyökérzet van alatta.  

Előzmény: Törölt nick (135)
Agirtsg Creative Commons License 2010.04.26 0 0 136
Ez egyszerűen gyönyörű!!! Őszre dúskálni fogsz a fügében!
Évek óta próbálkozom átteleltetni a fügémet Borsodban, de eredménytelenül. Kifagy, tavasszal kihajt, de a termés már nem érik be. Dézsában kiteleltettem egy növénykét védett helyen, már szépen levelesedik, de füge egyenlőre nincs rajta.
Fagytűrő a fügéd vagy jó helyen van? Nem lehetne... valahogy... egy ágacskát vagy egy kis gyökeres hajtást "beszereznem" Tőled? Természetesen állom a költségeket!
Előzmény: Floo2 (128)
peter513 Creative Commons License 2010.04.26 0 0 134

Kifagytak a fügebokraim. Elnézést azoktól akiknek adtam/küldtem és életképtelenek.

Remélem, legalább tőből ki fognak hajtani.

Floo2 Creative Commons License 2010.04.26 0 0 133
Bizony, csúnya egy tél volt!

Ha nézzük a 2002/2003-as, legendásan hideg és havas tél hőmérsékleteit, amikor hatalmas havazások voltak és többfelé voltak -20-25-27 fokok tartósan nagy területeken, az a durva tél enyhébb volt a magasban, mint ez a mostani.
Az osztrák-magyar határtól nem messze lévő osztrák Rax-hegy 1550 méter magasan lévő állomása 2003 januárjában -5,4 fokos középhőmérsékletet mért.
Most, 2010 januárjában pedig -7,4 fokot ! ! ! !
2 teljes fokkal hidegebb levegő tartózkodott felettünk most januárban, mint 2002/2003 legendás telén.
Azért ez nem semmi!
Más kérdés, hogy amennyiben több derült éjszaka lett volna, akkor országosan lettek volna -20-25-30 fokok.
Ez volt a szerencsénk a szerencsétlenségben, hogy sokat volt borult az ég.

Más kérdés, hogy végeztünk itt, Zalában egy kísérleti mérést, és az egyik völgyben -21,4 fok volt a minimum, mellette a dombon pedig -12,5 fok.
Tehát a kisugárzási inverzió azért dolgozott.
Bp. környéke volt az egyik leghidegebb az országban, a bp-i belvárosi -14 fokos érték is ezt sejteti, a Bp-környéki -23-24 fokok meg pláne.
Sok nagy fügefa van ott felétek?
Milyen fajták vannak elterjedve?
Előzmény: fsanci (132)
fsanci Creative Commons License 2010.04.26 0 0 132
Szia!
Még szép hogy szívszorító, azt nem is vitatom! Szívem szakad bele ahányszor kipusztul vagy tönkremegy nálam is valami növény, csak biztatásként mondtam. És persze azért nem volt egyszerű ez a tél és elég csúnya "nyomot" hagyott maga után...
Bp. XXII. kerület, Óhegy a "környékem" :))
Előzmény: Floo2 (131)
Floo2 Creative Commons License 2010.04.25 0 0 131
Szia!

Hol van pontosan a "környéked"? :))
Kinyírni tényleg nem lehet, csak amikor egy 5-6-7 méter magas fa vagy bokor megy ki és tőről kell neki újraindulni, az szívszorító.
Előzmény: fsanci (130)
fsanci Creative Commons License 2010.04.25 0 0 130
Sziasztok!

Nálunk itt a környéken nagyon csúnyán elfagytak, óriási bokrok ill fák voltak a szomszédoknál is. De szerintem nincs ok a kétségbeesésre, mivel (a fügét nem olyan könnyű kinyírni :) ) lassan-lassan kezdenek beindulni... nálam gyökérről is újra hajt és pikk-pakk, mintha mi se történt volna :D
janijani Creative Commons License 2010.04.25 0 0 129

Ha nem hajt akkor valószínű, hogy kifagyott de ne szedd még ki, hátha kihajt valami tőből. Kellemetlen tél volt az idei, nekünk kifagyott a füge, néhány tő szőlő és rózsa.

A fügének a tövét betakartuk néhány vedernyi falevéllel,ennek köszönhető az a két kis ág alul ami megmaradt. Az egész bokrot nem tudom hogy lehetett volna betakarni, 2 m magas volt elég vastag ágakkal.

Előzmény: Törölt nick (126)
Floo2 Creative Commons License 2010.04.25 0 0 128
Friss képek: bomlanak a fügelevelek és az elsőtermés várható mennyisége!
Mester u /elado-katt ide/ Creative Commons License 2010.04.18 0 0 125
Ha kiásol belőle valamennyit, azt nagyon szívesen elhoznám, feltéve, hogy nincs túl messze.
Előzmény: Törölt nick (123)
janijani Creative Commons License 2010.04.18 0 0 124
Nekünk kifagyott a télen a füge. A töve 40 cm vastagon be volt takarva falevéllel, 2 kis ágacska alatta volt ezek hajtanak, de az idén nem eszünk róla.
Előzmény: eztalánszabad (122)
eztalánszabad Creative Commons License 2010.04.18 0 0 122
Ezt a telet túlélték a fügéitek ?

A mienk nagyon gázul néz ki.
Iszka Creative Commons License 2010.03.29 0 0 121
Az enyém beindult, szerencsémre legyen mondva, hogy fiatal és még nem kint telelt, olyan 0-3 fok között tudtam tartani.
Idén már ki fog menni a végleges helyére.

Még néhány érdekesebb növényem.

nbs86 Creative Commons License 2010.03.21 0 0 120
Szia!
És Budapest is nagyon messze a lakhelyedtől?
Nekem is van tavalyról dugványozott fügém, esetleg tudok adni.

Üdv.:
nbs86
Előzmény: hobbykertész43 (118)
pisti.75 Creative Commons License 2010.03.21 0 0 119
Merre laksz hátha én járok arra esetleg?
Előzmény: hobbykertész43 (118)
hobbykertész43 Creative Commons License 2010.03.21 0 0 118
Sziasztok!
Nagyon köszönöm pisti.75. rendes vagy, de egy kicsit messzebb lakom és így sajnos nincs lehetőségem elmenni érte.
Azért nagyra értékelem a felajánlásodat, bárcsak minden ember ilyen lenne.
Előzmény: pisti.75 (116)
egy49-es Creative Commons License 2010.03.21 0 0 117

A dátum nem volt beállítva tehát nemvalós.
Előzmény: pisti.75 (116)
pisti.75 Creative Commons License 2010.03.21 0 0 116
Én szivesen adok dugványnak valót .Még tavaly fagyok előtt leszedtem, vízóraaknába
telelt, de nem postázom : Szolnokon lakom ha közelben laksz,gyere érte:
Ilyet terem.(Természetes Ingyen adom!)
Előzmény: hobbykertész43 (115)
hobbykertész43 Creative Commons License 2010.03.20 0 0 115
én nagyon szeretem a fügét, annyira bánom, hogy tavaly a Horvátországi nyaralásnál nem hoztam haza!
oiuz Creative Commons License 2010.03.18 0 0 114
Szia!
Hát ez a füge tényleg nagyon kivágyódik....
Szépnek tűnnek nekem a hajtásai meg a levelei...

Jön a tavasz... jön a jó idő...
legalább is nagyon ajánlom neki:):):):)

üdv
oiuz
Előzmény: pisti.75 (111)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!