Azt kellett volna összerakni belőle, hogy ezen a télen Magyarország síkvidékein és völgyeiben olyan mélyre szállt a hőmérséklet, ami túllépte a füge tűrésküszöbét. Csupán azok a helyek kímélődtek meg ettől, amelyek elég magasan helyezkednek el ahhoz, hogy a cikkben az éjszakai hőmérési példával bemutatott kisugárzási inverziós légköri jelenségnek köszönhetően "kiálljanak" az alsó, kritikus hőmérsékletű légrétegből, vagy sűrűn beépített városi környezetben vannak, ahol a városi hő gondoskodott arról, hogy kritikus érték fölött maradhasson a hőmérséklet. Az elfagyott füge arra utal, hogy Te Pécs városának olyan részén laksz, ahol sem a domb-, sem a városhatás mértéke nem volt elegendő ahhoz, hogy a házad falától 3 méterre a hőmérséklet ne süllyedjen -14- -15 fok alá.
A 144. sz. hozzászólásban megadott linkkel elérhető cikkből mindenre megkapod a választ. http://palmaligetetmagyarorszagnak.com/modules/smartsection/item.php?itemid=494
Szeretnélek kérdezni. Tavaly ősszel ültettünk egy füge fát.
Déli oldalra, ház mellé 3m -re Pécsen. Sajna nem takartuk télen, és nagyon úgy nézem, hogy elfagyott.A képeket ma készítettem. Mondanál véleményt a képekről?
Bocs, hogy így "eltűntem"! Nos, a tél tényleg elég durva volt, még ha a számokat is nézem még borzasztóbb is... De szerencsére már vége! :) Ahogy a képeidet elnézem, ekkora fák azért nincsenek erre:))) Gratulálok hozzájuk! Gyönyörűek! itt inkább 2-3 méteres bokrok találhatók. Szinte minden szomszédnál van legalább 1. Én próbáltam kialakítani 1 fát, dehát a tél közbeszólt :S Igazándiból nem is gondoltam volna, hogy a fügének is ennyi verziója van. Szerintem itt az "érdi bőtermő" van, mivel tavaly kétszer is termett és Érd is itt van a közelben. :)) Nálam még csak most kezdenek újrahajtani, -mint ahogy beszéltük gyökérről- ahogy néztem mind elfagyott, ami föld fölött volt...
Nagyon gusztusosak a fügéid.Tavaly az enyémen is sok volt nem győztem enni,a család sajnos nem szereti. Az enyém még nem hajtott ki ,de nagyon bízom benne.hogy ki fog hajtani. Hol szerezted be őket,és hogy szaporítod?
Pedig sokféle fajta van, mondhatni rengeteg: http://www.terebess.hu/tiszaorveny/gyumolcs/fuge.html
Nálunk van ujjas óriás, jégfüge, olasz barna, zöld aszalódó, szivarfüge, sárga óriás, pogácsafüge. De a legtöbb fajtának több neve is van, sőt, egy fajtán belül vannak változatok is. Óriási a fajtaválasztéka.
A györöki lapos vagy másnéven jégfüge. Kérdés, hogy valaki egy kertészetben tudja-e, hogy melyiknek mi a neve. Nem hiszem, hogy a fügék név szerint vannak szortírozva. Ez hidegtűrőbb, mint a többi, de ahol gyakran fordulnak elő -20 fok körüli hőmérsékletek, ott ez sem él túl.
Bármikor! Ha levágsz egy fügeágat, bedobod az udvar sarkába, ráesik az eső 3-4 alkalommal, és már gyökeresedik is. Na jó ez kicsit túlzás, de nagyon könnyen dugványozható.
Eszeveszett finomak! Van kicsi nagy, lila fekete zöld barna, van nagy magvú kis magvú, sok magvú kevés magvú, van lédús és van szárazabb, van fán aszalódó és könnyen erjedő, van vastag héjú és vékony héjú, de nagyon finomak. Édesek, zamatosak. Eleinte, amikor 4-5 évvel ezelőtt elkezdtem foglalkozni velük, volt, hogy 4-5 füge elfogyasztása után alig bírtam hazavezetni, annyira elteltem az édességükkel.
Azért kérdezem, mert horvátországban-olaszországban olyan finom édes fügék teremnek mindenfelé, nekem ami itthon terem jó ez is ha más nincs, de meg sem közelíti azokat. Abból a fajtából lenne jó szerezni, csak tartok tőle azok még érzékenyebbek a fagyra. Mit tudsz erről?
Ja egyébként az elfagyottnak hitt fügém némelyik magasabb ágán beindultak a csúcsrügyek.Így lesz a fügebokorból fügefa. A termőrügyek jórészt elfagytak, csak 4-5 magasan levő duzzad, a többinek vége. Talán majd a másodtermés hoz valamit. Alul ami be volt takarva már gyerektenyérnyi levelek vannak.