Keresés

Részletes keresés

tehtube Creative Commons License 2009.11.09 0 0 10702
Csütörtökön Krisz B2-3 a Take5-ban. Lesz mit hallgatni!
Előzmény: tehtube (10701)
tehtube Creative Commons License 2009.11.09 0 0 10701

Holnaptól szombatig Dennerlein kisasszony nyomja a Jazzlandben.

Nem kéne megnézni?

tehtube Creative Commons License 2009.11.09 0 0 10700

Tegnap volt a doktorúr, Dr Lonnie Smith Szegeden. Az előzetes híresztelések ellenére a legközvetlenebb, barátságosabb ember az orgonisták közül.

A beálláson egyből nekiálltunk, leszedtük az orgona hátlapját, személyesen tekerte be magának a bright és perka értékét. Az orgona először tompán szólt. A két lezli volt az oka, de egy új szempontból. Meg kellett fordítani az egyik lezli fázisát. Mindjárt megjött a fénye, ütött.

A beálláson játszottak összesen vagy öt-hat percet, aztán már ment is.

A koncerten majd' két órát zenéltek és fergetegesen. Dinamikában a soft állásban a leghalkabb pianissimotól a normal állású fullos fortissimóig végig kihasználta az orgona képességeit. Regisztrációban a jellegzetes jazz hangszíneket alkalmazta.

Tempóban a leglassabb balladáktól, a már szinte követhetetlenül gyors bebopig mindent. De megvolt a humor is gyakran amit jóízű morgásaival fűszerezett. Persze a rá jellemző néha groteszk stílust is megtapasztalhattuk. A bassusjátéka is kíváló, mintha string bass lett volna az orgonában. A lábát (valami filc mamuszban:-) is elég gyakran használta. Általában az előadásban a lemezeken megszokotthoz képest mindent lendületesebben adtak elő. Pár nagy sláger: A Matterapat, Willow Weep For Me, Play It Back, Come Together...

A társait is kíválóan választotta ki. Nem találtam most a nevüket, de zseniálisak voltak. Rendkívül virtuózan, egyénien, emellett hallatlanul precízen játszottak. Méltó társai Lonnie Smithnek.

Szóval a koncert óriási volt, a ma élő legnagyobb hammondos művésztől. A honlapja ad némi fogódzót. Aki nem volt sajnálhatja. Viszont örülök hogy akik az orgonálást igazán komolyan gondolják, ott voltak. Remélem jön máskor is az első után, de ki tudja?

ham_peet Creative Commons License 2009.11.08 0 0 10699
Egy nagyon szép, karcmentes 1968-as L100 keresi gazdáját első tulajtól, paddal, strigbass-szal, eredeti számlával, egy nagyon forró Versitone műlezlivel!

képeket kedden tudok küldeni.
djuice Creative Commons License 2009.11.08 0 0 10698
Lehet hogy pont azt a számot hallottam tőle amit Rhoda játszik, mindenesetre én nem intézném el holmi tititititátával a jazz-nagymamát, nagyon sokaknak egyet jelent a neve a jazz orgonázással!

A tuningot úgy értettem, látván tele drawbarokkal az A33 teteje, nem ismert miért és hogyan oldottad meg?

A könnyített B3 házszerkezetre pedig nagyon sok anyag létezik ami kis fajsúllyal de nagy mechanikai szilárdsággal bír, többnyire kompozit alapú vagy lehet szénszálas, esetleg üvegszál-műgyanta párosítású dolog (egy ismerősöm pl utóbbiból csónakot csinált házilag!), tehát van jogosultsága a kérdésnek. Köül kell nézni, bár ha annyira a Hamichord felé hajlassz, akkor kár házilag barkácsolni...
Előzmény: tehtube (10688)
tehtube Creative Commons License 2009.11.08 0 0 10697

A Wressnigé is egyedi cucc B3 formával. Ok, a lába eredeti.

Szimizsónál először a lámpaernyő ugrott be, de az meg nem lehet! :-)))

Akkor remélem holnap Szegeden minnél többen találkozunk. Dr Lonnie Smith ma a legnagyobb név és még nem is volt nálunk. Szóval kihagyhatatlan.

Reggel10-től este hétig faragtuk át Misivel a 142-es lezlimet a holnapi eseményre.

Hogy ez is 230V-os legyen mint az orgona főlezlije. A motorok átrakásánál miközben még mindig tapasztaltam újdonságokat, vagy 7-8× kellett azokat szétszednem. Sebaj, mostmár csukott szemmel is elboldogulnék bármelyikkel. Ja, ezek csak a kismotorok voltak. Alsó-felső-117V-234V....

Szerencsére a vezérlés ugyanúgy a 6-os szálon +-20V

Előzmény: ham_peet (10689)
ivimano Creative Commons License 2009.11.07 0 0 10696
Tényleg jól szól ez a DB-5! Ez a Roland lezli micsoda? Még nem láttam ilyet eddig.1-2 képet rakj fel légyszíves , ha van róla!
LittleBig2 Creative Commons License 2009.11.07 0 0 10695
flyer
LittleBig2 Creative Commons License 2009.11.07 0 0 10694
Ma este Kéknyúl koncert lesz a Sirályban! Király utca 50. Sok fúvósos, klasszikus hammond-jazz....

http://www.myspace.com/keknyul

Matyooo
szimizso1 Creative Commons License 2009.11.07 0 0 10693

Valóban tölcsér minta. Azt hirtelen nem tudom eldönteni, hogy pozitív, vagy negatív minta e:-) Az üvegszálas megoldás a "B" terv, ha a PVC csöves rámelegítéses figura kudarcba fulladna. Három darabból lesz összeragasztva a tölcsér. Ezért is áll korongokból a minta, hogy a megfelelő méretű csöveknél kezdődhessen a munka. Aztán már csak esztergapadban méretre kell leszúrni, és egy illesztő oldalazás/beszúrás a megfelelő végbe és lehet ragasztani. Ez a minta az elkészült hangszóróhoz van méretezve, ezért egy kicsit nagyobb mint a Jensené. A toroknyílása 29mm, a szájnyílása 120mm. A hossza megegyezik az eredetiével. Kap egy hejde kupakot, futóművet, és aki bujt, aki nem, had szóljon!:-) Tölcsér nélkül is gyilkos a hangja....
Előzmény: ham_peet (10691)
ham_peet Creative Commons License 2009.11.07 0 0 10692

Erdekességnek:

A német Korg & More (Musik Meyer Group) elkezde a Motion Sound termékek forgalmazását!

így könnyen beszerezhetô lesz a kis lez-klón!

ham_peet Creative Commons License 2009.11.07 0 0 10691
üvegszálas tölcsér-negatív?
Előzmény: szimizso1 (10690)
szimizso1 Creative Commons License 2009.11.07 0 0 10690
Szép napot!

Találós kérdés: Mire fogom a képeken látható dolgot használni?
ham_peet Creative Commons License 2009.11.07 0 0 10689

hát, nemtom..

a barátnôm sem szeretné, hogy dekopírral nekiálljak az öregnek.. :-)

lehet nézek egy b3 belet, és belerakom valami fadobozba, mint Matyooo.

Előzmény: tehtube (10682)
tehtube Creative Commons License 2009.11.06 0 0 10688

Nem tudok egyetérteni a Rhoda Scotthoz való hasonlítással. Annyiban igen hogy szintén nőnexületett.

Stílusa viszont keményen jimmysmithes, donpattersonos. Kézi basszus a bass/chord-on, lábrápufogtatással, jazzesebb jazz3.p szólókkal, gyakran álló lezlivel. Szóval meglepően kemény, férfias előadásmódú.

Rhoda Scott a szinkron láb/balkézmenetekkel, mindig forggó lezlivel, ti,ti,ti,ti,ti,ti,tá-tá - ti,ti,ti,ti,ti,ti,tá-tá blues akkordszólóival teljesen más stílus. Inkább gospel és lounge.

Előzmény: djuice (10685)
tehtube Creative Commons License 2009.11.06 0 0 10687

Hogy csináltam a tuningot? Ctrl+C -> Ctrl+V  :-)

A Trabant/BMW erős túlzás, inkább egy igazi 5-ös/7-es közti különbség.

Ha nem ABC, akkor én inkább egy Hamit választanék, mint bármely elektromechanikus kistestvért.

Talán a NewB3 Porta jöhet még szóba ha az árát nem nézzük. Ki kéne egyszer próbálni.

De ez csak elvi síkon van. A gyakorlatban az igazi mellett tökéletesen elvagyok a saját sampleres megoldásommal.

Most beragadt a kezembe a Goin' Up Yonder. Kifejezetten előnyös hogy egyszerre tudok layer módban Yamaha CP80-on és B3-on játszani. A Motion meg a hangzásokat is szétválasztja egyidejűleg forgóra és állóra.

Az igazi B3 szekrénybe épített cuccokkal én sem értek egyet. A newB3-mal sem. Az a faszekrény olyan nagy és nehéz hogy a beltartalom könnyítése lényegében nem sokat számít már a digitális technika. Akkor is dögnagy, dögnehéz marad. Meg sérülékeny, kényes. Szóval B3 szekrényben csakis eredetit, nincs jobb megoldás.

Viszont azon már sokat gondolkoztam hogy a B3 látványelemeket nagyon könnyű és nagyon kemény habosított műanyagból meg lehetne oldani. Volt ilyen anyag a kezemben. Nem tudom mi az anyag neve. Piszkosul könnyű volt, ellenben nagyon kemény is. Magát a digitális hanxert (billentyűk, kezelőszervek) egy könnyű és merev fémváz tartaná ami körbe fel lenne öltöztetve ebbe a műanyag B3 ruhába. Ha nagyon elkopna, könnyen cserélhető lenne. Természetesen ez nem otthoni megoldás hanem kifejezetten az utazó és gyakran egyedül cipekedő nem sztár orgonista segítsége.

Otthonra meg kell,.... egy....... mi is? Már elfelejtettem :-)

Előzmény: djuice (10683)
djuice Creative Commons License 2009.11.06 0 0 10686
lemaradt a kép...cd
djuice Creative Commons License 2009.11.06 0 0 10685
Mit szóltok a japán Rhoda Scott "klónhoz"? :)
djuice Creative Commons License 2009.11.06 0 0 10684
ahogy nézem a Hamihoz hasonlóan van zongora klón is http://www.crumar.it/
Előzmény: tehtube (10628)
djuice Creative Commons License 2009.11.06 0 0 10683
A tuningot hogy csináltad?
Néztem ezt a gyönyörűszépen megmunkált Hamichord wood kiadást is, tényleg szemet gyönyörködtető, bár én azt mondom, hogy akkor már az eredeti belet is rakhatták volna bele, mert így klón belsővel már illúzióromboló, mint egy 7-es bmw trabant motorral... :)
Előzmény: tehtube (10628)
tehtube Creative Commons License 2009.11.06 0 0 10682

Vagy mi lenne ha hagynád a fenébe, hadd maradjon eredeti mint 67 éve és építenél te is egy szép B3 ízű hordozható dobozt egy Hamichordnak? :-))))

Péééééldááááául:

a billenőkapcsolókon látszik hogy Hamic.

Igazából erre lenne sok ötletem.

Előzmény: ham_peet (10680)
benkodavidjanos Creative Commons License 2009.11.06 0 0 10681
miután kipróbáltam matyoo electróját beszereztem én is egyet. nekem bejön a waterfallja is meg az orgona hangja is. és ezen már állítható a keyclick hangerő a C1-el ellentétben, plusz a perka is némítja a legfelső regisztert, ha kell.

emiatt eladók a roland klónjaim: a billentyűs Vk7 keménytokkal és a hangmodul VK8m. Vk7=180e, VK8m=150e. szerintem ez egészen kedvező ár-érték arány, de ha nem, akkor várom a javaslatokat, mert örülnék, ha porosodás helyett mihamarább bevetésre mehetnének. 0620-4541480

ham_peet Creative Commons License 2009.11.06 0 0 10680

egyszer régen láttam a neten egy "összecsukható" b3-ast, de már nem találom, érdekelne, ô hogyan csinálta.

a kihúzható fogantyúkra én is gondoltam. a lábakat meg fogom mutatni a restaurátor srácnak, aki a lesliet elkövette. én elképzelni ne tudom, hogyan tudnám egy darabban kihúzni a házból. :-(

Előzmény: tehtube (10679)
tehtube Creative Commons License 2009.11.06 0 0 10679

Fűrészlappal? Királyvízzel? :-)

Jó kis csatlakozó. A fogadórészét kéne kultúráltan megoldani.

Előzmény: ham_peet (10678)
ham_peet Creative Commons License 2009.11.06 0 0 10678

Találtam egy 72 pólusú harting-csatlakozót (vagyis a képét)

nem túl elegáns megoldás, de megbízható.

mulicore-csatlakozónak használnak ilyeneket a hangosításban.

hogyan lehetne a ragasztást oldani a fa szekrényben?

Előzmény: tehtube (10677)
tehtube Creative Commons License 2009.11.06 0 0 10677

68 hang + 4, tehát 72-es csatlakozó kell. Pech hogy a SCSI3 csatlakozó 68-as. Igaz, annyira nem is, mert összesen 4 hang a legfelső pedáloknál (A-C) észrevehetetlenül kihagyható ha az valamely kevert összetevő. A pedáloknál is a 9-ből 8 kontakt van hangonként, csak előrekeverve.

Raphael Wressnig és Barbara Dennerlein oldható megoldásai. Szerintem lehet esztétikusabban. Nálunk Littlebig-nek van tapasztalata etéren.

Előzmény: ham_peet (10675)
tehtube Creative Commons License 2009.11.06 0 0 10676

Igen, úgy értem. csavarokkal is rögzítve van, aztán kiderül csavar nélkül mennyire is ragaszkodik még az oldallaphoz belülről? Ha nagyon, szerintem csak ezen a belső síkon kellene erőszakot alkalmazni. Ez a négy becsapolás tartja tulajdonképpen együtt a hangszert. Ok, a lábak tömör dióból vannak, nem furnérozott bútorlapból mint az orgonaszekrény nagy része.

Aztán ha lejön így a láb, lehetne a négy lyukra egy-egy fém perselyt készíteni a lábat fogadni.

Persze ehhez két izmos fószer szükségeltetik az orgona nagyobb részét megemelvén. Esetleg ezt elősegítendő, meggondolásra javaslok a szekrény alsó síkjából kihúzható emelőfület. (kicsit úgy mint a bőröndökből, csak vízszintesen)

Kis lábbecsapolás-történet:

Az első képen a te orgonád van: 1942

A másodikon az enyém: 1936

A harmadikon egy 1973-es B3

Az eredeti kinézet miatt mind a lábpedál csatlakozót, mind a hangerőét az orgonában bent tenném oldhatóvá. Legfeljebb a hátlapot le kell venni.

Előzmény: ham_peet (10675)
ham_peet Creative Commons License 2009.11.06 0 0 10675
úgy érted, hogy valahogy "oldani" a meglévő ragasztást, és úgy leemelni az orgonát a lábakról?

ez biztosan kevésbé brutális lenne, viszont hogy lehetne kivitelezni?

a lábakról leválasztva sokkak kellemesebb lenne szállítmányozni, viszont optikailag nem szeretnék komromisszumokat :-)

pontosan hány vezeték jön a pedáloktól fölfelé?
Előzmény: tehtube (10673)
Qqberci Creative Commons License 2009.11.06 0 0 10674
Léteznek bajonettzáras ipari (de kisáramú) csatlakozók 120 pontosig.
Előzmény: tehtube (10673)
tehtube Creative Commons License 2009.11.05 0 0 10673

Na neeeee! Szerintem nem kell levágni a lábakat, mert bent az oldalfalhoz vannak csavarozva. Ilyenen én is gondolkodtam. Szerintem mindössze 4 fémpersely kéne amibe a láb szögletes teteje becsúsztetható lenne. "egyszerűen" leemelhető lenne.

Ne bovdenest. Inkább beakasztós de eredeti hangerőszabályozást javasolnék.

Azt a kb. 80 kontaktot valóban föl kell csatlakoztatni. Talán van ilyen SCSI csatlakozó. Vagy kettő kell. De egy elegánsabb.

Előzmény: ham_peet (10672)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!