Igen, egyetértek. Ha jó objektív és fénymérő van ezekben a P&S gépekben, akkor jobb minőségű képeket lehet velük készíteni mint a kis digikompaktok körömnyi méretű érzékelőivel.
Talán a legszebb bennük az, hogy én választom meg hogy Velvia- vagy Provia-érzékelőt tegyek e beléjük... :-)
Az XA távmérős, míg a sorozat többi tagja nem. Az XA2/XA3-ban egy sima Tessar-klón található, amelyik konstrukció általában nem teljesít rosszul ha jól meg van csinálva. Az Olympus név szerintem garancia a minőségre. Az XA4-ben egy 28mm-es nagylátót kapunk egy cigarettásdoboz méretében és az objektív minősége is partiban van a Contax T-vel, Minox 35-tel ami nem egy rossz ajánlólevél.
Az XA-nak is megvannak a hibái: kicsi bázistávolság, nem lehet pl. az objektívre ellenzőt rakni és szerintem a keresője sem túl jó viszont a méretéhez képest nagyon jó optika van benne, állítható a blende és szükség esetére mégis csak ott a távmérő.
És a lényeg: ez tényleg elfér egy zsebben...
Mindenesetre a gépcsalád túlmutatott az adott kor P&S gépein és azt hiszem távmérős gépet sem fogunk már soha többé látni ekkora méretben...
##########
( Nyugaton és Japánban nagyon nyomul a lomográfia. Mondjuk abban nagyon nagy szerepe van a marketingnek hogy ebből a szimpla Cosina CX-koppintás gépből ekkora siker lett. Az LC-A 100-150$-os áron megy. Volt LC-A-m. Akkorát vinyettál az objektívje hogy az már szép és hát a minőség... Akkor inkább egy XA2 bagóért, amit nem lehet a LC-A-val egy lapon említeni. SzVSz... )
Máshol is hallottam, hogy ez mennyire jó gép. Az az igazság, hogy nekem egy chinon (ugyanígy kinéző) kis P&S gépem van még a 80-as évek végéről és azzal is meglepően jó felvételek készíthetők (volt már Brazíliában is, egészen magas páratartalmú helyen, ott is jól szuperált) nagyon ragaszkodom ahhoz a kis vacakhoz, könnyű, egyszerű, jobb képet csinál mint egy digi kompakt.
Másrészt az ilyen gépekkel mindig az élességállítás a probléma. És a távmérősök - egyik - nagy előnye ugyebár a jó élességállítás lehetősége. Ezért csodálkozom egy kicsit az XA kultuszán, de nyilvánvalóan a nagyon kiemelkedő optika lehet a magyarázat erre.
Valószínűleg a világ legkisebb 35mm-es távmérős masinája. Az elhúzható front jelentette újítás ma is visszaköszön nagyon sok P&S gépben és digi-kompaktban. A gép mindössze 4cm vastag és ebbe "préselték" bele a frontlencsétől a filmsíkig 31mm hosszú 6 lencséből álló objektívet. Magas törésmutatójú flint- és koronaüvegeket használtak, valamint belső élességállítást és így sikerült ilyen apró méretben megvalósítani az optikai rendszert. A távmérő bázistávolsága elég apró,de több a semminél és a 35mm-es objektív viszonylag nagy mélységélessége miatt általában ez is elég. Blendeelőválasztással működött és +1.5EV expokompenzáció, időzítő is volt rajta.
Később jöttek az olcsóbb testvérei XA1 (1981-) - XA2 (1980-1986) - XA3 (1985-)
Ezek P&S gépek voltak, távmérő nélkül, elég jó minőségű Tessar-rendszerű D-Zuiko 3.5/35 objektívvel. A XA3 már a DX kódot is ismerte, ami akkoriben nagy újdonság volt!
Érdekesebb a legutolsó XA4 Macro (1985-1986):
Ebben egy nagyon jó minőségű E-Zuiko 3.5/28 nagylátószögű objektív volt, aminek közelpontja 30cm és ezért kapta "Macro" jelzőt. Mindössze egy évig gyártották így meglehetősen ritka darab.
Mindegyik géphez csatlakoztatható vaku is. Ezekből négy típus létezett.
Ha valakinek volna egy eladó XA1-ese, akkor vevő volnék rá! Egyedül ez hiányzik a sorozatból.
Mostanában szegényes a kínálat, de feltételezem ez ingadozó. Érdemes gyakran megnézni. Egyszer láttam egy srácot akit a barátnője rángatott el a kirakat elől - kényszeredetten mosolygott mintha ez jó poén lenne, de a fél szeme ott volt valami objektíven azért... Nőt oda nem szabad vinni. :))
Egy harmóóónikás távmérős Moszkvát, de lehet hogy már régen kint van csak nem vettem észre. Eléggé szegényes volt a választék, de mindennap kellene bejárni. Kerestem Exakta RTL 1000-es, tegnap vitték el.
Kinek kell az ilyen gép ?
Viszont ha elkapod az eladót jókedvében, akkor kipakolja még a holnapi reggelijét is. Nekem is előkotort egy vázsapkát, Exaktához.
Távmérősök voltak Dollina, Verra, de komolyabbak Bessa, Yashica, Canon semmit nem láttam.
Ma kaptam vissza a zorki 1-essel készült első teszttekercset. Hihetetlen éles, jó minőségű képek!!! :)) Napfényes időben fotóztam, fénymérő nélkül sunny 16 szabály szerint 200 iso értékű kodak filmre.
Egy-két kép nem sikerült az én hibámból, amit azért nem értek, mert olyan mintha a kezem a lencse elé került volna (ez ugyebár elég kezdő hiba). Azt nem értem, egy ilyen hosszú kitolható lencsénél ezt hogyan tudtam elérni?! :)))
Lehet, hogy a lencsét nem rögzítettem ezeknél a képeknél megfelelően és ahogyan tartottam a gépet, oldalról eltoltam, ami azt eredményezte, mintha belógna valami?
A zorki 1 tehát tökéletes képeket készít, nagy mélységélességgel, mármint ha az industar-22 kihúzható obi van rajta. Tulajdonképpen nehéz elrontani olyan pofonegyszerű a gép használata. Egyedül a filmbefűzés macerás egy kicsit, de inkább azt mondanám, szokatlan, meg lehet vele birkózni.
Ja és volt némi inspirációgyűjtés: Ernst Múzeum Capa, Brassai, Moholy és Munkácsi fotóit néztem meg tegnap. Ma még talán nyitva van, 1000 ft a belépő. Látta valaki? Fantasztikus, miket tudtak ezek a fotósok!
A szállítási költség, az USA-ból pl. 23-25$ biztosítással egy teleobjektív esetében. Egy ilyen kicsi kütyü esetében ennél kevesebb. Legtöbb esetben postaköltséggel együtt is sokkal alacsonyabbra jön ki a végösszeg, mintha itthon venné az ember. Ezért vásárolnak az eBay-ről az emberek. De a lényeg, hogy egyáltalán hozzá lehet jutni a keresett cucchoz. És ez a fő szempont...
Így van, hosszú távra gondoltam. Mindkét kereső nagyon szép, amit feltettél. A második meg jól használható is - nekem egy ilyen már tökéletes lenne. Ki kell fogni, az igaz. Lehet, hogy megpróbálkozom az eBay-el... csak a szállítási költség tartott eddig vissza, általában a világ végén találok valamit... amúgy nem tartozik ide szorosan, de mintha Tőled származna a Leitz Prado 150-em. Jól érzi magát!
SzVSz inkább légy résen és előbb-utóbb találsz egy neked megfelelő keresőt.
Van revolverkeresőm és multi is. Sajnos a revolverkeresőnél mindíg ott lesz az alagúthatás. Kevés fényben sem túl nagy öröm átnézni rajta. Egy normálisan megcsinált, világos, megfelelően korrigált kereső szerintem sokkal jobb választás.
Tökéletes megoldás meg amúgy sem létezik.
Van egy Zeiss Jena revolver-keresőm. Van orosz is. Ez jobb. 8e Ft volt.
Van egy német gyártmányú átnézeti is. 1:1-es, szinte nulla színbeli- és perspektívikus torzítással, 35 - 50 - 85 - 135 fénykeretekkel, így tökéletesen megfelel az ororsz,ukrán objektívekhez de ugyanúgy a klasszikus fókusztávú Canon, Nikon, stb. obikhoz is. Ez 4e Ft volt.
Szóval nem biztos hogy az első szembejövő orosz revolverkeresőt kellene megvenned...
Igazad van, jó lesz a revolverkereső, annyira nem ronda, mint amennyire univerzális. Igaz jelenleg csak szupernagylátó, nagylátó és normál objektíveket használok távmérősön (normált és teléket meg tükrösön), de ki tudja - a jupiter9 is elég jó...