Tudomásom szerint nincs, a kereső sem talált. Nekem is jól jönne valami felvilágosítás. Flanell írt ezt-azt a vásárolós topicban, de az összes fajtát ő sem ismeri.
Hahó Gábor! Nem tudod van már Csepegtető-szivárogtató csöves fórum? Hol itt, hol másutt vetődik fel, jó volna egy helyen látni a tudnivalókat, tapasztalatokat. Most az Oltás-szemzésen van róla szó.
Hajajj, sok ilyen téma van, a konyhasóra is mondták már, hogy mérgező...
Eu kitalálta, hogy túl sós a magyar kenyér, szóval ha csökkentik a csipet mértékegységét, akkor a só gond is megoldva úgy érzem :D
Vega meg ilyenek. Érdekes módon több ezer évig semmi gond nem volt. Mindenki egyen amit akar, de belehalni nem fog semmi, ha nem viszi túlzásba, az holtbiztos.
Vízre is mondták már, hogy jajjdemérgezőacsapvíz, vegyél víztisztító berendezést, csak nyolcvanezerakciósandeamúgyszázötvenlenne.
Sőt, azt is hallottam, hogy az ásványvíz sem egésszéges, bizonyos mennyiségű ásványi anyag tartalom határon túl! Talán 1000 felett ártalmas, ha jól emlékszem...
Víz kapcsán, régen is érdekelt, de így előjött ismét a dolog... régen is nézegettem, most ismét a TDS mérőket, esetleg tapasztalat vele?
Én szeretem amúgy a vasas kénes szénsavas forrásvizeket is, savanyúvíz, borvíz, csevicce, hol hogyan nevezik, de egy ilyen TDS mérővel érdekes lenne összehasonlítani, különböző forrásvizek oldott ásványi anyag tartalmát...
Ugyan nem ezzel a címkével, de "sima" "durva sót" olyan 1 RON/kg (70 Forint) körüli áron lehet ott kapni a bótba! Persze nem a bánya bejáratánál lévő bazársorra gondolok!
Vettem is pár éve egy zsákkal (25 kg). :-))))))))))))
Létezik olyan bányászott só, ami a csomósodásgátlón (ami nem mérgező) kívül semmi egyebet nem tartalmaz, még finomítva sincs, ráadásul ez a legolcsóbb, a vegytiszta sónak kb, tizede. Hátránya, hogy vannak benne kavicsok, így ha hozzáadjuk valamihez, érdemes előbb vízben feloldani és pár másodpercig ülepíteni. Nem lesz tőle olyan szép tiszta a víz, mint a tiszta sótól, de a természetes só nem teljesen átlátszó. Ha a gyártó (Horváth Rozi, ha jól rémlik) a rá írt információval szemben egyéb eljárásnak is alávetné, akkor a fogyasztóvédelemnél jó eséllyel indulna a feljelentő - ám már a só jellege is eléggé bizonyítja, hogy nem kezelték.
Aztán meg van az a só, amit Himalája-sónak adnak el, de akkor már inkább a tiszta só, mert a Himalája még annál is két és félszer drágább. :D Legföljebb dísznek jó a sószóróba, vendégség esetére.
Az más, az ortorexia egy pszichés állapot, vannak különböző szintjei. A puszta egészségtudatosség persze még nem az, de ezt innen nem lehet megmondani. :) Az ortorexia kiváltó oka lehet akár a média is, de akár egy meglévő emésztési probléma is, amire az ember gyógyírt próbál keresni, és az orvosok ehajtják, ezért a saját kezébe veszi a dolgot. A felszívódási zavarok és ételallergiák pedig egészségügyi problémák és sok minden kiválthatja, akár genetika, akár fémérzékenység + egy korona a fogon (édesanyámnak vélhetően ez van, mert nikkelallergiás és tele van nikkellel a szája, ez így utólag derült ki), akár stressz vagy egy másik betegség, és az orvostudomány sok esetben nem tud ezekkel mást kezdeni, mint hogy felír egy diétát. Pl. a Chron-szindróma esetén az ember nem ehet zsíros dolgokat, rostos dolgokat, stb., nem tudom pontosan, de elég durva. A lisztérzékenység adott, a gluténtartalmú dolgokat kell kerülni, amíg nem kerül végre forgalomba a glutént bontó enzim az inzulinhoz és a lizinhez hasonlóan, de az szerintem nem ma lesz. A meghatározhatatlan emésztési zavarokra általában az irritábilis bélszindróma jelzőt aggatják, és gyakorlatilag bármilyen étel(típus) emésztésének problémáit jelentheti. A diétája azt takarja, hogy az ember kerülje a problémát okozó ételt, amit leginkább magának kell kikísérleteznie... Tehát ha neked gondod volt a hússal és a tejtermékkel, akkor végtére is jól tetted, hogy beszüntetted a fogyasztását. (Bár meg kell jegyezni, hogy a tejallergia csak tehéntej esetén jelentkezik, ergo a kecsketej-termékek fogyazsthatóak a tejallergiásoknál is. A laktózérzékenyek pedig a laktózt tartalmazó tejtermékeket nem fogyaszthatják, ellenben a joghurt, a kefir már nem tartalmaz laktózt, valamint a sajtokban is csak kevés van. A kettő metszete nagyjából a kecskejoghurt és a kecskekefir, amit elvileg mindenki fogyaszthat, egyszer lehet, ki kellene próbálnod, igen finomak, legalábbis amit én készítek :) )
A lisztérzékenységet, Chron-szindrómát és egyéb hasonló zavarokat, ha jól emlékszem, vékonybél-biopsziával, vérvétellel és evés-próbával állapítják meg (az sztk dokik szeretnek spórolni rajtunk, pláne ha nem adunk elég hálapénzt, de elvileg minden lehetséges vizsgálaton végig kellene menni), de teljesen biztos diagnózis talán nincs is és előfordul félrediagnosztizálás. Az orvostudománynak ez még egy olyan területe, ahol jócskán van mit kutatni és fejlődni.
Én néha zabálok is, de legutóbb, mikor orvoshoz kellett mennem a jogsi hosszabbítása miatt, alig akarták megtalálni a kartonomat, mert nagyjából akkor jártam náluk, mikor le kellett adni a háziorvos-választáskor...
Nem szoktam kibírni, mert a kíváncsiság azért furdal. Aztán dühöngök.
Egyébként most csak elméleti a kérdés, megváltozott a fórum, és megjelent az az új gomb. A közelmúltban vágytam valami ilyesmire, és sose lehet tudni, jól jöhet még.
"A tiszta só-val miért egyek mást is,mi az amit a növényekkel,csírákkal nem tudok bevinni???"
De a kérdésem: miért ne?, ok, hogy mással beviszed a szervezetbe, és ok, hogy még jobb is, mert szerves kötésben van... de a normál sóban benne levő sem árt... akkor meg... már csak abból a megfontolásból, hogy a normál olcsóbb, így felesleges a vegytiszta drága...
Hát hogy nem a (normális adagban fogyasztott) sajttól, tejföltől, joghurttól és kefirtől fázik meg valaki, annyi szent. :) Ellenben egy ételallergia vagy ételérzékenység (ami családban halmozódhat, és nem mindig mutatják ki átlagos vizsgálatok) képes kiváltani felszívódási zavarokat, így tápanyaghiányt és immungyengeséget is, ami miatt gyakoriak lehetnek a megfázások és egyéb betegségek. A tejtermékekre, de különösen a tehéntej-termékre pedig sokan allergiások, mások a laktózt nem tudják lebontani a saját enzimjeikkel. Ez azonban nem jelenti azt, hogy akinek a szervezete le tudja bontani gond nélkül, az rosszat tenne, ha tejterméket eszik.