Meg is történt. Ezt nem lehetett titokban csinálni. A Népfrontban mozgolódni is ilyen békepapi tevékenység volt, akár a parlamenti képviselőségig is vihette az illető.
A békepap egyáltalán nem felekezet nélküli, hanem miközben "rendes" pap, (tanult, felkenték, benne van az egyháza hierarchiájában és életében,) kooperál a hatalommal, nem ágál és agitál ellene, esetleg még jelent is, ahova kell (nem csak Vatikán irányába)
Gyaníthatóan nem számított rá, hogy ennyit kell ott gubbasztania, főleg arra nem, hogy a végén mégiscsak el kellett tolnia a biciklit, csak addigra már mindenről lemaradt.
Másoknál a nemzet fogalma, tudata évszázadok alatt alakult ki. (Ne hhiggyük azt, hogy bárkinél is örökkön lett volna.)
Ők meg összekapták magukat, aztán felzárkóztak nemzettudatban, sőt nacionalizmusban is pár évtized alatt. Tudnak ők, ha akarnak. Mi akkortájt csak megújítottuk a nyelvünket, ők csináltak egyet maguknak (kb egyforma nagy meló lehetett mindkettő)
Ellenben Paskainak (tudom: békepap, besúgó, stb, de azért csak egyeztette a mondanivalóját a Vatikáni főnökeivel) az volt a véleménye, hogy Mindszenty több kárt okozott a magyar katolikus egyháznak, mint a Rákosiék. Utána már lehetett pl. rá hivatkozni.
Zayugrócon született, és Kirgizisztánban nőtt fel. Az apja az első világháború alatt Clevelandből költözött Európába, mert pacifista okokból nem akart az amerikai hadseregben szolgálni. A nagy válság idején a család a Szovjetunióba költözött. 1938-ban visszaköltöztek Csehszlovákiába és Dubček belépett a Szlovák Kommunista Pártba. A náci korszakban Dubček az ellenállásban harcolt.
1955-ben tagja lett a párt központi bizottságának és Moszkvába küldték tanulni, ahonnan 1958-ban tért vissza. 1962-re már a Csehszlovák Kommunista Párt Központi Bizottságának teljes jogú tagjává vált.
Ő is elmehetett volna az amerikai követség különgépével, mint Kéthly Anna, Kovács Béla, aelenlegi parlament doyenje és mások, azonban ezt a paradox emigrációt választotta. Elvhűség? Karakánság? Keresztényi easzketikus hajlam? Ő tudhatta.
Bezzeg a Demszky mekkora mártír volt, aki taxisként volt kénytelen tengődni megfigyelve(!), amíg mások a büszke munkás-paraszt elit tagjaként dőzsöltek.
Aranyélete lehetett Mindszentynek is, 15 éven át a boltba sem kellett kimozdulnia, vitték neki ágyba a reggelit.
Marosán vélekedésével nem volt egyedül, én ezt korábban, mástól is hallottam.
A jelleméről olyanoktól is hallottam, akik személyesen ismerték (még mint plébánost - mert ugyebár ő sem érsekként kezdte a szakmát) és életrajzaiban sem a kompromisszumkészségét, gyakorlati érzékét dícsérik, hanem a kérlelhetetlen elvhűségét.