Nem kell forralni, csak hidegen összekeverni. Könnyebben keveredik, ha a porokat eldörzsölöd a cukorral, sóval, feloldod a hideg vízben, az ecetet csak ezután teszed hozzá.
Két évig gyönyörű a színe és szuper az állaga, további tesztelésre sosem maradt. :-) A paprikát mindig félbevágva teszem az üvegbe, így több fér, meg hamar kiderül, ha barna a közepe.
Ezt a levet használom csemegeuborkához is, akkor 30 dkg cukor megy bele, meg kapor az üvegbe.
Almapaprikát szeretnék üvegbe eltenni. Sajnos az előző években előfordult az,hogy a paprikák egy idő után kezdtek bebarnulni. Ti mit tesztek bele,hogy szép maradjon a színe és finom roppanós maradjon? A hordós felöntő lé,amit innét szereztem régebben az jó üveghez is? Mert abban viszont nagyon szép maradt a színe.
Na végeztem a baracklekvár főzéssel, tele volt a t.köm vele ebben a melegben... Lett 15 üveggel, + 10 kicsi paszírozott (finnyásabbik unokának). Jövő hét végére kiheverem, akkor majd még szedünk Pomázon...
Ez a hagymát kivéve a zsebi féle uborkarecept. Bevált, csak én tartósitót nem teszek bele. Ha több üveg összejön, befőzőgépbe teszem, de egy üvegnél elő a fazekat.
"Régebbi" korosztály, a mai hatvanasok, nem tudom, emlékeztek-e még a kicsit dundi üveges bolgár csemege uborkára? Én rettenetesen szerettem. Pár éve valahol a neten (talán éppen itt) rátaláltam a receptjére. Azóta azt csinálom a család és a barátok nem kis örömére.
Hozzávalók a 720 ml-es üveghez: kapor, babér, bors, mustármag, koriandermag ízlés szerint, 2 teáskanál só, 2 evőkanál cukor, 6 evőkanál 10%-os ecet, hideg víz, csipet Na-benzoát
Az üvegek aljára teszem a fűszereket, azokra teszek egy kb. 1 cm vastag körszelet hagymát, aztán belerakom szépen az uborkákat, pár csík sárgarépát dugok az oldalába. Ezután rászórom a sót, a cukrot, ráöntöm az ecetet, felöntöm hideg vízzel, ráteszem a csipet Na-benzoátot, celofán, csavaros tető. Egy textillel bélelt magasabb lábasba rakom, az üvegeknek kb. a "válláig" felöntöm vízzel és melegítem. Abban a pillanatban, mikor a lábas vize felforr, mérséklem a lángot és az üvegekben lévő levet 5-6 percig hagyom gyöngyözni. Lezárom és kihűlés után mehet a helyére.
A baj az hogy a kerted földje tele van rovarokkal és a vakond oda megy ahol élelmet talál. Ha beszórod tavasszal valamilyen talajfertőtlenítővel nem fog ott turkálni a vakond. De ha nem akarsz vegyszert akkor ha egy kis területed fölszabadul azonnal vesd be mustárral mert annak talajfertőtlenítő hatása van.
Ha dunsztolja nem kell. Csak az uborka dunsztolással óvatosan, nem főhet. Nekem a 90 fok 30 perc is sok volt, pedig azt ajánljak a befőzőgéphez. Én maradok a 85 fok 25 percnél.