Bilincsben vitték a bírósági folyosón,még a lányához sem engedték oda ezt a kiemelten veszedelmes bűnözőt.Mondjuk ahoz képest,hogy Tasnádi házi őrizetbe került,Kulcsár szintén,a Mal teljes szintén,az embernek meginog a hite a jogállamban.
Nincs nála a döntés joga, mert kénytelen bemenni... persze megteheti, hogy ellátatlanul hagyja, aztán vagy túléli vagy nem, de ez utóbbi már bűncselekmény.
Ez ugye egy kib. nagy tévedés... már anno a "diktatúrában" is simán megtilthatta a jehova tanúja szülő a gyerekének való véradást pl... lévén akkoriban kórházban rontottam a levegőt, volt miatta álmatlan napom...
Ez egy kicsit általános tanácsnak tűnik.A nőknek konkrét tanácsokra van szüksége.
Na, pont ez az, amit nem hiszek... nyilván van amiben kérdése van, és akkor abban kérdezni fog,, attól, akiben ő leginkább megbízik... de egyébként genetikailag bennünk van kódolva minden, ami az önreprodukció gyakorlatához szükséges, n.b. enélkül az emberi faj kihalt volna, és nem elszaporodik és az evolució csúcsára jut... szal ha valaki elég zizi ahhoz, hogy ilyen szülés-szoptatás-gyereknevelés körben pont az én véleményemre legyen kiváncsi:)) - annak úgy szoktam kezdeni, hogy szigorú napirendeseket elzavarni, la leche-seket elzavarni, anyóst bekussoltatni, Spock-ot a szekrény alá, hogy ne billegjen:))) - és utána elkezdeni gondolkodni azon, hogy mi zavarja, és mit szeretne másként mint eddig... mert a válasz sanszosan ott van őbenne, csak a hülye neveltetés arra szocializálta, hogy kívülről várja mindig az előemésztett tananyagot...
Vagy ha nem a válasz, akkor legalább már a konkrétan megfogalmazható kérdések, amivel ahhoz lehet fordulni, akiben e téren megbízik.
Te tudod,miért fontos a fürdőkád,félhomály,gyertyafény hasonlók?
Szerintem van akinek fontos, és van, akinek nem. (mialatt lettünk pártízezerből pármilliárdnyian, egyik se volt...)
Nem minden nő igényli. Van ismerősöm, egy paragép, önbizalomhiányos, állandóan siránkozó picsesz, róla lehetne mintázni az örökös kétségek szobrát. Eleve teherbe se birt esni ( szerintem elsősorban a fejében volt a hiba ) , sokadik lombikra végre összejött, végigsiránkozta az egész terhességet, elől fekvő méhlepénynek indult, ami elnőtt, de képtelen lett volna megszülni, szerintem az orvos is látta, hogy nem százas a nő... úgyhogy császár. Sok ilyen van... mármint akinek az biztonságos, ha orvosok állnak körülötte és mindne lelki terhet levesznek a válláról :-(
Szerintem is sokat segítene, ha a kórházak, esetleg szülőotthonok meg tudnák teremteni a nyugot szülés lehetőségét. Nem volt egy fesztivál, amikor elárasztották az orvostanhallhgatók a szülőszobát, miközben azon igyekeztem, hogy ne tekerjek néhány csomót az acél kapaszkodóra kínomban.
Ha ebben előre lehetne lépni, az nagy előny lenne, és bizony segítene az ellazulásban, ami bizony elengedhetetlen.
Egy dolgot nem tartok jó ötletnek. Feladni azt a sok vívmányt, ami a modern szülészet sajátja, és amivel gond esetén közbe lehet avatkozni. Ezért nem tartom jó ötletnek az otthonszülést. Nem is vállalnám a felelősségét.
"akkor is fennáll a kórházfóbiások kórházfóbiája, ha a gyerek később kruppos lesz"
Na hallod, az enyém épp attól kezd kifejlődni. :(
Az ünnepek közötti időt volt szerencsém a kölyökkel a Madarászban egy szál műbőr széken végigszopni, csak mert az ügyeletes krupnak nézte a tüdőgyulladást, a kórháziak meg furán néztek, de fostak felülbírálni, és ezért befektették a kölköt a vizes hideg párába a nyitott ablak alá. Tüdőgyulával az pont remek...
Dr. Bálint Sándor alkalmazza a maga praxisában a háborítatlan módszereket,és nem mondhatná,hogy orvoskollégái tömött sorokban masíroznának utána,hogy igen gyerünk,csináljuk ezt a szép dolgot-nyilatkozta egy interjúban.
Nincs nála a döntés joga, mert kénytelen bemenni... persze megteheti, hogy ellátatlanul hagyja, aztán vagy túléli vagy nem, de ez utóbbi már bűncselekmény. A fehér-köpeny fóbiáját viszont kénytelen lesz legyőzni, tehát ha gyereket akar, akkor kénytelen megbarátkozni pár kellemetlen dologgal mint pl gyerekorvos felkeresése , iskolába járás stb
"Geréb Ágnes személyét tényleg szét kellene választani az otthonszülés problémakörétől."
Mivel közvetlenül az ő letartóztatása vezetett az első hazai (természetesen tiltó) szabályozás kiadásához, fura mód épp az OSZ-t ellenző mai hatalom teszi végleg szétválaszthatatlanná az ő ügyét az intézményen kívüli szülés ügyétől. Maguk építették fel az ikonikus képet, amivel most aztán marhára nem tudnak mit kezdeni, lásd pl. a KDNP-s képviselők lentebb hivatkozott mozgolódását.
Geréb forradalmár alkat, addig van szükség rá, addig tud elérni dolgokat, amíg a merev elutasítás áll vele szemben. Ez ma még így van sajna, szóval nem mondhatjuk el, bármennyire is szeretnénk, hogy a magyar OSZ ügye úgy lépett át rajta, mint mondjuk a környezetvégelem a hajdani élharcos Greenpeace-n. Pedig tényleg szeretném, én legalábbis, ha ott tartanánk...
Nézd belőlem is kiestek a gyerekek, paragép se voltam, de én is azt választanám, hogy valami szép csendes szülőszobában szülessek, ahol nem bactatnak, viszont ha valami gáz van, akkor pár perc alatt segiteni tudnak.
Geréb szerintem eltájolta magát. 20 éve még sok helyen poroszos, 70-es évek beli módszerek voltak a szülészeteken, erre ő nekiállt nyomni ezt az otthonszülést , füstölővel meg kádbanvajúdással. Tök jó, de a népek nagyobb részt flúgosnak tartották, az orvosok terroristának, a szülésznők meg nem boldogultak volna otthonszüléssel, mert nem erre képezték ki őket, nem is volt ilyen gyakorlatuk, a mentősök pánikba estek, hogy majd problémás vajúdókkal kell kórházba rohanniuk stb
Ha először a kórházi szülészeten próbálta volna bevezetni ezeket az újitásokat, jobban fogadták volna ( nyilván sokan ellenezték volna, az apás szülésekkel is igy volt )
Ez egy kicsit általános tanácsnak tűnik.A nőknek konkrét tanácsokra van szüksége.
"A napokban kezembe került egy hetilap, melyben közéleti személyiségek írták le gondolataikat a szülésről. Megdöbbentem! Nem gondoltam, hogy még mindig ilyen nagyfokú az ismerethiány!
Idézem:”nem értem, miért kell a szüléshez ekkora felhajtás, félhomály, gyertyafény, fürdőkád és hasonlók!”
Hát…! Többről van szó esztétikánál, holmi divatnál!"
Te tudod,miért fontos a fürdőkád,félhomály,gyertyafény hasonlók?
Lentebb linkeltem ezt a cikket,amiben egy kórházi szülésznő ír ezekről a tudnivalókról.
kiváncsi lennék, akkor is fennáll a kórházfóbiások kórházfóbiája, ha a gyerek később kruppos lesz, felreped a szája mászókázáskor, vakbélgyulladása lesz meg hasonlók. Vagy akkor se fog bemenni vele ?
Ez ugye egy teljesen irreleváns kérdés, mert ezekben az esetekben megint a szülőnél van a kontroll, a döntés lehetősége a kórházban is.
Ez így van. Sőt olyan is van, hogy az illető fent akart szülni Ágnes asszonynál, aztán valahogy nem ért oda, így a dunaújvárosi kórházban éppen elkapták a kipottyanó babát.
Volt olyan is, hogy a kórházba már a babával jött egy asszony, (7. gyerek). Ő otthon leterített egy lepedőt, kiküldte a kisebbeket, megszült, majd elküldte az egyik nagyobbat a mentőért.
Volt olyan is, hogy bejött a hölgy, háromnegyed óra múlva ott volt az egészséges baba.
Ezek nagyon klasz dolgok, hála istennek a nők nagy részénél elég egyszerűen mennek a dolgok. Ők ugye akár az eperfa alatt is megszülnek, minek ekkora hűhó, mondják.
Aztán ugyanaz a kismama, akiből ez első kettő úgy pottyant ki, hogy alig tudták elkapdosni, majdnem meghalt a harmadikkal gyerekestől.
Szóval én úgy gondolom, hogy a természettel nem kellene szórakozni, ha már ott van a lehetőség, hogy szakértő kezek segítsenek, ha esetleg mégis baj van. 2-3 nap kórházat ki lehet bírni, főleg, hogy a gyerek és a család teljes további életét is befolyásolhatja ennek az egy akciónak a sikere. Mert ha valami balul üt ki, nem csak a gyerek, de sokszor az egész család rámegy. Nem beszélve a lelkifurdalásról az anya részéről, hogy nem tett meg mindent a gyerekért.
A szülőotthonokat egyébként maximálisan támogatnám, közvetlenül a kórház szomszédságában, de mégis inkább panziószerű megoldással.
Nézd, a háborítatlan szülés lényege pont az, hogy nem kívülről okoskodik bárki is, hanem a nő úgy szül meg lehetőség szerint, ahogy ő azt érzi és jónak látja... ettől háborítatlan, hogy nem háborgatja senki okoskodó a saját faxságaival :)))
Nem azt mondom,hogy Geréb hatására alakítanak ki egyszemélyes szülőszobákat a hazai kórházakban,de az otthonszülés mozgalma biztos hogy hozzájárul,hogy a szülészetek törekednek a baba-mama barát ellátás felé.
Az flúgos..... kiváncsi lennék, akkor is fennáll a kórházfóbiások kórházfóbiája, ha a gyerek később kruppos lesz, felreped a szája mászókázáskor, vakbélgyulladása lesz meg hasonlók. Vagy akkor se fog bemenni vele ?
Szerintem aki azért nem vállalt gyereket, mert azt nem szülheti otthon, azzal van más gond is.
Geréb Ágnes személyét tényleg szét kellene választani az otthonszülés problémakörétől.
Én egyébként nem támogatom az otthonszülést. Szerintem azt a néhány napot minden anya beáldozhatja azért, hogy a gyermekének megadja a biztonságos születés lehetőségét.