De most amire vágyok az egy szimpla cucc, 1-2 analóg műszerrel meg potival-kondival, amivel skáláról leolvashatóak lennének az értékek. Sima impedanciára egy híd az egész, de én látni akarom a képzetest is.
A vájtfülűek azt mondják, hogy jobb ha nem lóg keresztbe a hurok belsejében elektromos vezető, azért szokás egy műanyag pálcával forgatni a kondit. Amúgy szerintem sajszegál.
Nu... akkor majd mérek rajta olyan impotenciát, tudod, amitől bele lehet tolni az adást az anténába.:-)
Juteszembe... összeraknék egy kis nagyfrekis hidat impedancia mérésre, de olyat, amivel a képzetes tagot is ki lehet mérni. Találtam 1-2 rajzot, ötletet rá, de neked van valami megoldásod erre?
A csévetestek anyaga 50mm. pvc lefolyócső. Mivel a padláson van, nincs vízszigetelése. A huzal szabványos „villanyszerelő vezeték”. A tekercstest belsejében van a rezgőkör kondenzátora (kV nagyságrendű kell). A kapacitás értékeket sajnos elmulasztottam feljegyezni, 20 - 68 pF között vannak. A túllógó koax.kábel csonkok a trimmerek, a menetek széthúzásával-összenyomásával finoman lehet utánhangolni. A tető kúpcserepei alatt van minden, eléggé cikk-cakkban vezetgetve. Balun és antennatuner nincs. A vizes cserép 50-100KHz-el lefelé hangolja a rezonanciát. Ez az antenna, 20W és PSK üzemmód elég volt (olykor elég lehet, hi) Japán, Ausztrál, Új-Zélandi összeköttetésekhez. Másodantennaként használom.
Megmértem a tyúklétrát és 133 mm a huzaltávolság, ez pedig 6-700 Ohmra adja ki a hullámellenállást, attól függően, hogy milyen átmérőt saccolok a belsejére. Mennyi ez valójában és miért annyi?
100x jobbak, mint amit scanner antenna néven árulnak, sok helyen olvastam már, főleg külföldi fórumokon, hogy 1 darab drót többet ér azoknál.
Egyébként egy "csájnából" rendelhető Nagoya 770s vagy nagyobb testvére 770r is megteszi, persze ellensúlyok nem ártanak rá, meg felszerelése kicsit bonyolultabb, de még akkor is jobban jársz anyagilag, de főleg vételileg, mint egy ilyen "scanner" antennával.