elsőre én is egy ilyet vettem, be is raktam egy az első keltetésem legalább 80%-os lett vele:) (lehet még jobb már nem emlékszem az biztos hogy jó lett) persze utánan lecseréltem a kis burkolat nélkülire amikből azóta 4 darabot használok szilárd test relével. Azt ajánlom mindenmkinek nagyon megbízható és olcsó. Szerintem te is olyat vegyél kb egy ezres a szabályzó és még egy 1200-1400 a szilárd test relé. És tőkéletes.
A fórum tagoktól már kaptam sok segítséget. A hőfok szabályozást étermembránnal akartam először megoldani , mivel a topik nyitástól kezdtem az ismerkedést az oldallal. Nagyon sokat olvastam és az évekkel ezelőtti hozzászólásokban az étermembránt dícsérték. persze ahogy az évek telnek a technika is fejlődik. Lebeszéltek az étermembránról így rendeltem egy kis kínai kütyüt amit többen dícsértek , sőt egy videót is láttam róla ahol egy izzó hőjét szabályozza.
A problémám ott kezdődik ,hogy az angol tudásom nagyon silány.
értelem szerűen bekötöttem a szabályozót de kapcsolni nem igazán akarja az izzót.
illetve vannak beállítások amiről nekem gőzöm sincs. A leírást nem értem sajnos .
Most jön amiért hozzátok fordulok. Ha valakinek meg van a Magyar nyelvű kezelési útmutatója , vagy megnézné a mellékelt fotókat amit küldök ,és leírná hogy mit és hogyan kell beállítanom ,hogy jól működjön nagyon megköszönném.
Ha mindenki csak egy kicsit tud segíteni az is jó mert a sok kicsiből talán lesz egy egész.
várom a segítségeket itt az oldalon , vagy privátban hegekari58@gmail.com
Azt szeretném kérdezni , hogy a fürjnél is ki lehet e számolni a pontos kelést , mint a tyúknál ? Olvastam hogy a tyúknál 21 nap + 5 óra , ha jól emlékszem. Azért is izgat a kérdés mert elképzelhető , hogy azon a napon mikor kelnek a tojások pont dolgozni fogok , reggeltől estig. A másik. Ha nincs forgató a keltetőben , sima felületen tudnak állni a kicsik , mennyi ideig maradhatnak a keltetőben a kelés után. Ez az első keltetésem , és a jövőben szeretném úgy indítani a keltetést , hogy a kelés napján otthon legyek. Köszi ,várom a hozzászólásokat.
Van egy hőfokkapcsolóm aminél az van megadva , hogy 5 ampert tud kapcsolni. A kérdésem , hány W - os fogyasztót rakhatok rá., összesen hány Watnyi terhelést kapcsoltathatok.
Kb 3 éve jártam itt utoljára, vagyis jártam csak nem szóltam hozzá.
Akkor épitettem egy 300db -os keltetőt autómata forgatás, párásitás, riasztás, stb, orosz (Joededy féle vezérlő)
Hibátlanúl működik 85-90% kelési aránnyal.
Tavasszal újra keltetni szeretnék, de nem olyan sokat, kb 50db tojásból.
Ezért elkezdtem épiteni egy kissebb 56db -os autómata forgatásost úgyszintén a jólbevált orosz vezérlővel 12v rendszerrel, ellenálás fűtéssel!
Kaptam egy a megszikottnál nagyobb mikrohullámu sütőt első ránézésre megtetszett,
a forgatás mechanika nagyjábol készen van, a tálcék rögzitésén gondolkodom, a csavart lehet hogy meglapolom és a tálcák lemezét ellentétesen kireszelem akkor nemtud elforogni, viszont a tálcákat úgy kell rögziteni hogy kitudjam szedni könnyedén, több okból is,
a forgatást egy ablakemelő motor fogja biztositani, és menetes szál megvezetve két oldalt, mikrokapcsolókkal,
mellékeltem egy paintos rajzot az elképzelésről a tálcék rögzitéséről
a menetes szálakat méretre vágom , meglapolom és egy ütközőt feltekerek. az ellenkező oldalt meg egy csapot rögzitek egy rugóval, a tálcát ráhúzom a csapra amin a rugó rajtavan és beillesztem a lapoláshoz a másik felét, elméletileg a rugó rátolja és fixen áll.
Üdvözlök Mindenkit! Olyan kérdésem volna, hogy ha építenék egy keltető gépet hogyan tudom kiszámolni, hogy mekkora legyen a szellőztető nyilás. Van két PL-es keltetőm az egyik kerek a másik szögletes hungarocell mindkét keltető tetején lyukak vannak és nem igazán jöttem rá, hogy mi alapján van lyukasztva.
Sziasztok! Aki esetleg keltetőt akar építeni, annak fel tudok ajánlani egy 200 literes fagyasztószekrényt ingyenesen! Helyileg Pusztamérgesen található.
Egy 40x8 cm külméretű tálcát a vízszintestől 45o szögben elmozdítva a sarkai a számításom szerint közel 17 cm-t mozdulnak el a vízszintestől felfelé, illetve lefelé. Tehát az alsó, illetve felső tálcák billenési tengelyének minimum 17 centivel kell távolabb lennie a mennyezettől, illetve a keltetőtér aljától.
Fontos: A tálca billenőtengelye a 40 x 8 -as oldal mértani közepe legyen! Így foglal el a legkevesebb helyet a billentés során, és ami még fontosabb, így megközelítően a tálca súlypontján fog áthaladni a tengely, emiatt így lesz a forgatómotor munkája a legkönnyebb!
Ez elvesz a 83 cm belmagasságból 34 cm-t. A tálcák magassága további 32 cm-t vesz el. Így a tálcák közötti 4 térközre 17 cm marad. Tehát 4,25 cm hely maradna két tálca között. Ha alul és felül 17,5 centit hagysz el, a térközök 4 cm billenés tengelyei 12 centire lehetnek egymástól.
Tehát 17,5 ; 29,5 ; 41,5 ; 53,5 ; 65,5 cm-nél lesznek a billenési pontok.
Ezzel a megoldással teljesen kitöltjük a rendelkezésre álló helyet. Legfeljebb a tálcák holtterében lehet bármit is (fűtés, párásítás, stb. ) elhelyezni. Talán tovább lehetne csökkenteni a tálcák közötti térközöket hogy legyen hely másnak is, de egyetértek Druszámmal, célszerű mindent lemodellezni a gyakorlati megvalósítás előtt.
Szerintem ne nagyon görcsölj, de biztos vagyok benne, hogy magad is könnyedén ki tudnád számolni. Először is vedd figyelembe a 45°-os billentés miatti hely igényt, majd oszd el kerettálca + tálca + egymás közötti távolság összegét és a hely "számát" oszd el. Meg kapod. Azt sem tudjuk, hogy mit akar keltetni, fürj vagy strucc tojást.
Azon kívül vedd figyelembe, hogy milyen motorod lesz a forgatóműhez, hisz a tojásnak jelentős súlya van.
Azt sem írtad, mi lesz a fűtés és hogyan oldod meg, hisz annak is van hely igénye. (ha csak nem külső fűtő bokszot csinálsz, vagy ajtóban alakítod ki.)
Nem tudjuk milyen lesz a párásítás, külső befúrásos, vagy vizes tálcás buli.
Én, amikor valami új dolog akarok kreálni, egyszerűen "kinézek a fejemből" elképzelem, szinte leképezem és "látom". Azután megrajzolom méret arányosan. Jobb radírozni, mint darabolni és esetleg eldobni.
Szegény apám mondta mindig: "rajzolásnál káromkodhatsz, de ne fütyöréssz, ha jól rajzoltál, szabásnál fütyörészhetsz. Fordítva csak káromkodás lesz" :-)
Ha, nem vagy magadban biztos, javaslom modellezd le akár karton papírból eredeti méretbe. Így könnyedén tudsz módosítani és ha, minden stimmel, méretezd és kezdődhet a "gyártás".
Tudod, nem tudom milyen a műszaki érzéked, tapasztalatod (ismereted), kérdéseidből ítélve gyanítom, van mit betározni. Inkább polcos megoldással kezd, manuális forgatással és majd a gyakorlat megsegít a tovább lépéshez.
Siess, mert lassan már nem nagyon érdemes gazdaságosan keltetni, hisz jön az ősz. Nekünk már egy ideje rántott csirke szokott kerülni az asztala az idei keltetésből, de a pecsenye kacsa is vágható. :-)
Abban kérnék tanácsot ,szereztem egy alul fagyasztós kombi hűtőt melyet már kipakoltam.
A felsőrészébe szeretném be szerelni a tojás tartó tálcákat .A helyem méretei 83 cm a magasság, 47cm a szélesség és a mélység, mennyi helyet hadjak a tálcák között ? Az már biztos hogy a tálca mérete 40x40 lesz.