nekem a mult heten volt egy ilyen ctg-m, a feloras felvetelt masfel oraig csinaltuk, mert a baba vandorolt, csuklott o is, lerugta az erzekelofejeket, egyaltalan, mindent megtett hogy ne sikeruljon a felvetel :)))
na, a rezidens szot kerestem, az en dokim is az, iszonyu alapos es lelkiismeretes. jo olvasni hogy azert ott is valtoznak a dolgok (mire a kozepso 18 eves lesz es esetleg hazamehetunk, addigra lehet mar teljesen mas viszonyok lesznek :))))
az ilyen pofatlansag eseten panaszt tennek, a mediaval fenyegetve melle. (a bentfelejtes megesik, nekem az elso szulesnel hagytak bent egy darabot, nem mindig lehet eszrevenni hogy hianyzik... szoval nem is errol van szo, hanem hogy pofatlanul penzt ker) oke, tudom hogy nem sokat keresnek, de mert a boritekolas is bele van kalkulalva. ha nem lenne, lehetne emelni legalisan a fizetesuket.
Csibe nálunk pont nincs orvosválasztás, és a borítékolás sem megengedett elvileg. Így nem a pácienst környékezi meg a doki, hanem a családtagot hívja be a kis irodájába. Megtaláják a módját! Még akkor is, ha a kedves doktor úr bent felejti a méhlepény egy komoly darabját... mert a múlt héten szült kolléganőmmel ez történt.
A nagyoknál nagyon is érezhető volt az elönye annak, hogy volt fogadott dokid..Aztán Veránál már csak a terhesgondozoban, de ott is csak a fődokinál, mert az egy segfej volt és csak igy tudtad elérni, hogy békén hagyjon, bár nekem egy tök kezdő volt utoljára fogadottam, igazából csak rezidens, de baromi rendes...és alig akarta elfogadni azt a 10 000-est, amit adtam, de többet el sem fogadott volna...viszont a terhesgondozos nagyon köcsög stilusban mondta, hogy ő nem köteles elfogadni egy kis rezidens véleményét...
A kórházban viszont tényleg tök normálisak voltak 5 évvel ezelött, a szülönök felének nem volt fogadott orvosa, de nem egyhez még szabadnapján is be beugrott az, akinél szült és tényleg tök kedvesek voltak...
most van fogadott dokim, de fogalmam sincs mennyit fogok adni, de ez utobbi szóba sem került...
Viszont tegnap voltam CTG-n és baromira nem sikerült normálisat csinálni, de állitolag a gép is szarakodott és a pici is folyamatosan vándorolt, ráadásúl végig csuklott...pénteken megyek ultrahangra, remélem minden oké...és már alig van hátra egy kicsike...
Ezzel egyetertek, az hogy bemenjen a szulesre az egy plusz olgaltatas, amiert fizetni kell. De kotelezo ezt a plusz sozlgaltatast igenybe venni, tenyleg ennyire eletbevago lenne? Mert en azt olvasom, hogy van aki eladosodik, hogy kifizesse a szulest, masok is nehezen jonnek ki, de erre kinyogik a penzt, vajon mert tenyleg ugy erzik, enelkul nem szuletne egeszsegesen a gyerekek vagy csak mert ez a szokas es nem tudjak hogy van mas valasztasuk is? Es miert jobb egy ki tudja honnan, akar bulibol, par pohar ital utan beeso vagy esetleg 48 oraja nem pihent orvos mint az ugyeletes, aki kipihentebb es jobban tud koncentralni? Mindketto kapott diplomat es praktizal, tehat szakmailag elvileg egyikuk sem veszelyes. Vagy csak a jopofizas kerulne ennyibe, hogy "szimpi" legyen?
en is igy erzem. es orulok nagyon hogy Magyarorszagon is van mar par korhaz, ahol intezmenyileg tilos az orvosvalasztas es a boritekozgatas. Persze ez nem fog egyik naprol a masikra megvaltozni, maguk a szulo nok tartjak fenn a rendszert, ami az orvosoknak meg plane kedvezo, igy senki nem tesz semmit hogy maskent legyen.
en meg csak olvasgatok, es aldom az eget hogy nem otthon szulok :)) alkatilag keptelen vagyok az ilyen boritektologatasra. nekem irjak ki hogy mennyi, kifizetem, adjanak szamlat.
mondjuk en itt az elsot klinikan szultem (fizetos, egy dokival aki kovet a terhessegben), a masodikat allami korhazban (a tb allja, nincs kinevezett doki), van osszehasonlitas es nem erzem hatranyat az allaminak sem. Az elsonel 3-szor valtottam orvost (es klinikat), de vegul ugye a szulesnel orvost azt nem lattam, nem is volt ra szukseg, illetve utana igen, mert kellett egy kis mutet, de az ugyeletes doki profin megcsinalta. Viszont ugye maganklinika, tehat fizettunk vagy 1000 eurot a szulesert, az 5 napert mig bent voltam, az egyagyas szobaert. Most gyorsan kapcsoltam, 8 hetes terhesen felhivtam az allami korhazat. Nem eleg gyorsan, mert mar nem volt hely, de en a vernyomasom miatt veszelyeztetett terhes vagyok, igy megis bekerultem :) Na itt orvost nem lehet valasztani, de kit erdekel, egy fiatal csaj kovet, aki meg felig gyakornok (un. interne, elvegezte az egyetemet es a szakkepesitest es 6 evig a szakteruleten kell dolgoznia hogy meglegyen a vegleges cime), de nagyon odafigyel mindenre, gondos, jo kezekben erzem magam. (pl o irta fel hogy 6. honaptol heti ketszer jon a szuleszno hazhoz vernyomast merni meg ctg-zni). Tudom, hogy nem lesz ott a szulesnel, de nem is kell, remelem megint olyan szulesem lesz, hogy nem latok orvost, mert ez azt jelenti, hogy nincs semmi komplikacio es nem kell muteni. Szulesznobol meg gyakorlatilag mindegy ki lesz ott, egyikukkel megirtuk a szulestervet a 4. honapban, azt viszem magammal, de a protokoll ugyis ugyanaz mindegyikuknel. Es a tb all mindent, semmit nem fizetek, ennek ellenere egyagyas szobam lesz (minden szoba egyagyas, miota nincs csecsemoosztaly), masreszt ha jol megy a suzles max. 3 napig maradok, de en gondolkozom 48 ora utan lelepni, ezt is lehet, egy szuleszno hazhoz jon meg ugyis 3 napon at, hogy segitsen ha gond van + a szoptatasban, csecsemogondozasban. Meg ki lehet hivni a vedonot is. lehet (biztos) hogy nincs annyira egyeni figyelem mint egy fogadott orvossal, stb., es nem nyaljak ki a s***m sem, mar bocs a kifejezesert, de en akkor is jobban kedvelem ezt a rendszert, az ingyenessege miatt is, masreszt en tenyleg rosszul lennek a boritekozastol, kepmutatonak es sunyinak erzem es igazsagtalannak (miert csak az orvos kap? pl csaszarnal az anesztes vagy a mutosfiu miert nem? ok ugyanugy hozzajarultak a dolgokhoz. Az orvos miert nem adozik ez utan? Az o gyerekei nem allamilag fenntartott ovodaba-iskolaba jarnak? O nem az onkormanyzat altal fenntartott kozuton gurul az autojaval?)
Frigyes Julit én is ajánlom, igaz, más okok miatt, de hosszan jártunk hozzá. A paroxát leírásában ezt találtam, de gondolom te már sokkal előbb olvastad...
"Beszéljen orvosával amilyen hamar csak lehet, ha Ön terhes, lehet, hogy terhes vagy terhességet tervez. Azoknál a csecsemőknél, akik édesanyja a terhesség első hónapjaiban Paroxat-ot szedett, néhány esetben a születési rendellenességek, különösen a szívrendellenességek, kockázatának fokozódását jelentették. A teljes népességben körülbelül 100 csecsemő közül egy születik szívhibával. Ez az arány megemelkedett, és 100 csecsemő közül legfeljebb kettőnél fordult elő azok között, akik édesanyja Paroxat-ot szedett. Ön és orvosa dönthetnek arról, hogy az-e a jobb, ha terhessége alatt másik gyógyszerre tér át, vagy fokozatosan abbahagyja a Paroxat szedését. Azonban az is lehetséges, hogy az orvos, figyelembe véve minden körülményt, azt javasolja, hogy Ön folytassa a Paroxat szedését."
Hát szerintem is ki kellene írni az árakat, és minden esetben számlát kellene adni. Nem kérésre, hanem automatikusan. Sőt, illendő egészségpénztárakkal is szerződésben lennie az orvosnak manapság már. Ideális esetben úgy kellene történnie, hogy a terhesség elején, vagy akármikor, amikor először oda jutsz az orvoshoz, teljesen világos legyen, mennyiért, mi kapsz. Számla ellenében. Lehet kérni pénzt (akár 150-et is) azért, hogy akármikor bemenjen a munkaidején KÍVÜL és ott dekkoljon a kórházban, amíg te meg nem szülsz. Ez egy plusz szolgáltatás. De nem azért, ha munkaidőben szül az ember, mert azért ő már megkapja a magáét. És ha csak a kitolásra fut be, akkor nem kérdés, hogy jóval kevesebbet. És ezeket a részleteket lehet rögzíteni, aláírni. Ahogy például pontosan tudom, hogy a dúlámmal mire "szerződtünk", effektíve van is egy megállapodásunk, hogy a 37. héttől a szülés utáni 2. hétig mi az, amit konkrétan vállal az összegért+ÁFA. Ehhez képest a valóság...
Hát, nekem a 100-al vékonyabb TTG-t ajánlották fel, lehet, hogy azért, mert kb. 10 éve járok ebbe a rendelőbe? Nemtom. Azt már nem fogjuk megtudni, hogy mi lett volna ha... De, számtalan lehetősége lett volna rá, hogy mondja és nem mondta, hogy 100-at kér a szülésért... Csak most, amikor felmerült, hogy mégsem az Istvánban fogunk szülni. Ja és nem zsebbe kéri hanem csapják hozzá a számlához.
Tulképpen az anyagi része annyira nem izgat, mert nem szülünk minden évben, csak ne legyen olyan elvarázsolt szülés közben mint néha a rendeléseken, mert akkor kétségbe fogok esni...
Ha igen, akkor iziben menjen el szakemberhez és derítse ki, hogy mi az ábra a Paroxáttal. Pld. Vadaskert baba-mama tanácsadáson, keresse meg Dr. Frigyes Júliát.
Vagy kérjen tanácsot a saját pszichiáterétől, gondolom, nem a házirovos írta fel neki a Paroxátot.
nekem ez nem tetszett :( eleve én jobban szeretném magam eldönteni, mennyire vagyok hálás. és ez a kiírós ne mondhassa már utólag, hogyha nem adnék annyit, mert mégse vagyok megelégedve vagy nem csinált semmit, hogy dehát én hallgatólagosan elfogadtam a kiírt tarifát, amikor a rendelőjébe másodszor is elmentem. szóval ez a fejet hajtok és elfogadom csendben, nem is beszélünk róla, meg minden körülmények között ennyi, ez nekem nem jön be :( ha "mutyizok", van mozgásterem. de tényleg lehet, hogy van, akinek jobban bejön a másik megoldás.
Huhh... Számomra félelmetes és felháborító, amiket a tarifákról, meg erről az egész rendszerről írtok. :-( Különös tekintettel a "véletlenül" burkot repesztő ügyeletesre... (egy naív, tapasztalatlan külföldön élő)
Köszi! Sajnos az a baj, hogy egy elég erős gyógyszert, paroxatot szed a barátnőm, és az esemény utáni tabletta sem használt, terhes lett. (most 6 hetes terhes kb.) Csak senki nem mondja ki konkrétan, hogy mit érdemes tennie. Viszont a gyógyszert nem tudja letenni, akkor dolgozni sem tudna bemenni. Szóval elég csiki-csuki állapot. Járt már így közületek valaki?
jaj, azt nem tudod véletlenül kideríteni, hogy ki volt az ügyeletes orvos? hogy tudjam majd, ki előtt csomózzam össze a lábaimat :)
egyébként vajon ő meg se vizsgálta volna, ha van választott orvosa?
aztán van, aki önként és dalolva fizet indokolatlanul: ismerek olyat, aki olyan kórházban szült, ahol intézményileg tilos a választott orvos és a hálapénz fogalma. a terhesgondozó orvosa császárt indított, mikor ügyeletes volt pont, nem is voltak elégedettek, és ezek után azon szorongott napokig, hogy hogy adja oda a borítékot a dokinak úgy, hogy "ne legyen baja belőle". mármint a dokinak. pedig addigra el is költöztek onnan, így tutira nem ő lett volna a továbbiakban a nőgyógyásza, csak visszament szülni hozzá...
150 szerintem is felháborító. Meséltem itt, hogy úgy egy éve kerestem új orvost a Péterfyben, ahol szültem, hogy majd a következő terhességet már egy megismert orvos kísérje végig. Ajánlás után jutottam egy fiatal orvoshoz, akinél a magánrendelőjében a falra ki volt írva nagy betűkkel, hogy a szülés 150 ezer. Hiába volt baromi szimpatikus, meg a kórházhoz képest a lehető legtermészetesebb felfogásúnak mondták, én ezt oltári pofátlanságnak tartom, ilyet kiírni! (Mellesleg szerintem nem is szabad, de mindegy.) Cserébe kereshettem vadiúj dokit meg kórházat, mikor terhes lettem, ráadásul kétszer (mert az első a 16. héten közölte, hogy szabin lesz pont.)
Egyébként a gyakorlatban szerintem ez mindig úgy néz ki, hogy borítékot kap a doki, amit zsebre vág, és max otthon bontogatja ki, én nem hiszem, hogy ezek után felírja a kis füzetébe, hogy hat hét múlva Lujzikát majd durván kell vizsgálnom, mert harminccal kevesebbet adott, mint amennyi a magánrendelésem tízszerese, jaj most nem lesz meg a havi két millám... Én azt mondom, hogy ha nincs általunk előre elfogadott tarifája, hanem szokásjog alapján próbálunk tapogatózni, akkor igenis van mozgástér aszerint, hogy mennyire vagyunk tényleg hálásak, mennyire zavartunk bele a programjába, mennyi dolga volt velünk, stb!
18 hets vagyok, de a többieket ekkor már éreztem. A 3-at már a 14-15. héttől éreztem, a másodikat is a 16, az elsőt meg a 17. héttől. Szóval annyira nem vagyok lemaradva, még magamhoz képest sem, de valamiért mégis parázok. De csak kicsit. :-)
Most azon agyalok, hogy nekem nem is lesz választott szülésznőm. Azzal fogok szülni, aki éppen bent lesz, na meg a férjemmel. (+ a doki) Ezen is annyit agyaltam... Biztos, hogy akarom, hogy ott legyen?
Az előző orvosomnál 10 volt egy vizsgálat, az azt megelőzőnél pedig 10 normál esetben, ultrahanggal cifrázva 12. Mindhárom más kórház, más magánrendelő és a mostanitól eltekintve nem is amolyan sztárorvosok... valószínűleg én vagyok a lúzer, hogy kifogom mindig a legdrágábbakat :( sithonia, köszi szépen az ajánlást, megnéztem már a weboldalát, most minden attól függ, hogy milyen munkát tudok gyorsan összekalapálni a szülés előtt, ha sikerül összehozni a pénzt, akkor már nem váltanék újra, ha nem, akkor meg lesz, ami lesz, bemegyünk és meglátjuk, mit kezdenek velem. A dúla mindenesetre marad!!!
Az orvosomnak van szerződése a kórházzal, ami egy privát intézmény. Állami kórház esetében sajnos nem tudom, hogy mi a helyzet. Elnézést kérek, ha félreérthető voltam.
(egyébként megmondom őszintén, picit szkeptikus vagyok, mert még soha nem voltam privát kórházban, mig az Istvánt ismerem és szültem is ott és valahogy ... hülyén hangzik nagyobb a bizalmam, de a kényelmet azt meg kell fizetni ugyebár)
Hány hetes vagy most? Nem korai még, hogy érezd a baba mozgását?
De gondolom csak akkor, ha a kórház és a doki között létrejön valami befogadási nyilatkozat, vagy mi. A biztosítás miatt. Tudsz erről bővebbet? Vagy valami tippet, hol találok erről valamit? Csak azért, mert az a doki, aki a 12 hetes kombinált vizsgálatot csinálta, szimpatikus volt, viszont a megszokott szülésznőmről nem mondanék le, de ez a doki meg a Szt. Jánosban, meg Telkiben vezet szülést. Igazából most úgy érzem, hogy a szülésznő, és a kórház a fontos nekem. Na jó, a többi parámról már nem is beszélek, így negyedikre agyon idegelem magam azon, hogy még nem érzem mozogni, és hihetetlenül ideges vagyok a szerdai uh miatt, nehogy valami rossz legyen... nem ismerek magamra...