Köszi az elismerést - általában igyekszek nem hülyeségeket vagy valótlant írni. :-)
És köszi a pontosítást az üzemanyagokról.
Szvsz: Az, hogy kút teszi-e bele az adalékot vagy a szállító, mindegy - a kút (értsd: hálózat) rendeli meg, és gondolom ellenőrzi is, illetve ők döntik el, hogy milyen és mennyi adalék kerüljön bele. Azt gondoltam, hogy nem K. Ferenc nagykorú önti bele Bivalybasznád külterületen az üzemeltetett kút tartályába az adalékot (nem sok kerülne bele.....) :-)
Néha más kút is kap osztrák finomítóból, nem csak a határmenti. De csak a prémium diesel esetén igaz. Az is 10-ből 2-3 esetben.
Annyi pontosítást még, hogy nem a kutak adalékol(hat)ják az üzemanyagot, hanem azt a szállító (cég) teszi meg (OMV esetében ez a Klacska) - beáll a kútra a tanker, és a lefejtéskor beállítja az adalék mennyiségét a lefejtendő üzemanyaghoz (7000 liter benzin esetén ez ~3 liter) A prémium benzin Carrera95 annyiban különbözik a sima 95-től, hogy kétszer annyi adalék van benne.
A Carrera100 nem tudom, miből, hogyan készül, olyat nem forgalmazott az a kút, ahol melóztam.
Úgy tudom, hogy csak az osztrák határhoz közeli ÖMV kutak kapnak ÖMV benzint, minden mást a MOL lát el. Pár éve legalábbis így volt. A kutak adalékolhatják az üzemanyagot, illetve a technológiájuk (szűrők, tisztítások) lehet eltérő, de az alap üzemanyag ugyanaz.
Ez nyilván a normál 95, Diesel-re igaz. Hogy a prémium löttyöket honnan hozzák, nem tudom, ez új "jelenség"
Nálunk a tankolás MOL vagy OMV kúton történik. Sima diesel üzemanyag, de általában a 3. tankolások EVO D, vagy Prémium/Alpesi D.
Tegnap kivételesen nem ezen kutak valamelyikén tankoltunk, hanem idő hiányában a házunktól ~150 m-re levő CBA kúton. Kiváncsi leszek a minőségre! Bár oda is MOL-os autó viszi az üzemanyagot.
Na én még azt sem tudom, az enyémet hol tankoljam!:-(( Dízel üzemanyaggal nincs tapasztalatom!:-( De benyában azt tudom, hogy a Shell-es üzemanyaggal kevesebbet evett, mint a Castrolnál tankolttal! Első tankolás MOL kút volt, azokkal produkálta a leírt fogyit.
Igaz, én Albeás vagyok de a Linea alapmotorja ugyanaz:-))) Én a Metro-nál tankoltam addig, míg egyszer nem az ÖMV-hez tévedtem be. Na igaz, ott 10 forinttal drágább minden, de 100 km-en fél literrel kevesebbet is eszik... Az egy tanknál nálam, nagyon betartva minden szabályt bő 850 km-re elég, aminél a fél liter majnem 5 littyó, ami tesvírek közt is 1300 forint.
Így a lényeg, hogy jobban megéri nekem noname helyett a zöld-kék kútra menni:-)))
"ezért amíg nem beszéltem a szervízzel, nem nyúlok hozzá!"
Csak nehogy az legyen a vége, hogy a szervízt megkérdezed, ők ezt megjegyzik maguknak és ha bármi hiba történik az autóval fék, futómű körül nem csinálnak vele semmit, mondván ugrott a garanciád, mert belenyúltál az autó működésébe! Nincs ilyen téren tapasztalatom, de bármi lehetséges!
Én inkább megszoknám azt az ABS-t! De Te tudod! A Te autód, a Te döntésed!
Tanpályát én ingyen használtam, az autó is céges volt. Nem is tudtam hogy ennyit kérnek érte, de biztosan megéri, főleg, hogyha ezzel a károkozást meg tudjuk akadályozni a saját bombázónkban. Nem beszélve arról ami belénk tud rögzülni egy ilyen tanpálya után. Mészi
Milyen üzemanyagot használtok? Esetleg reklám mentesen milyen kútom itattok? Adalékot használtok-é?
Az eddigi dieselnél kút nem volt, de én mindig adalékoltam: porlasztó és adagolótisztítókkal aztán az utóbbi időben a SPURI-ra tértem át. A saját megnyugtatásom érdekében biztosan jó volt. Bár a Net-en a katalizátor tisztító hatását dicsőítették, emiatt is vettem. Aztán amikor hivatalos zöldkártya ellenőrzésre vittem, akkor a 220ezret futott bontatlan motorom nagyon jó eredményeket produkált. Amit a mai napig nem tudom, hogy kinek-minek köszönjek? A Spurinak vagy az én kíméletes bánásmódomnak.
Barátom 4ütemű Trabantja határozottan barátságosan viselkedett a T.gazdaságos benzin után, amikor a Shell üzemanyagot megkapta. A motorjaimat Jet kúton itatom, de eddig oké. Nálunk a városunkban mindenféle kút van, ezért is várom a tanácsokat! Mészi
Daty, hiszel valamit, arra alapozod a döntésed. És nem hiszel a azoknak a véleményeknek, amiket szakértők (nem engem értve alatta) állítanak.
Ez általában így működik.
De ebben az esetben simán van ellenpróbára lehetőséged:
Menj ki egy havas útszakaszra, próbáld ki, hogyan viselkedik az autód fékezés közben ABS-sel meg anélkül. Azonos sebességtől fékút, mást ne is próbálj. Esetleg fékezés közben iránykorrekció.
Ugyanezt csináld meg egy nem havas, de hideg aszfalton is.
Teljes mértékben elfogadom az írásod! Félreértés történt. Én nem száraz tökéletes útviszonynál vagyok ABS ellenes, hanem a jeges, ónos esős, havas úton és laza úton ellenzem az ABS használatát. Itt inkább arra a kevés tudásomra és rutinomra támaszkodnék. Biztos vagyok abban is, hogy nem a kárunkra találták, fejlesztették ki ezt a rendszert. Téli gumi mindenképp kell, de legalább ajánlott! 25 éve vezetek, pontos adatot had ne mondjak, de több mint 40db autóm volt és balesetmentesen. Remélem, hogy a Linea is ebbe a sorba fog tartozni. Én mindig úgy igyekeztem vezetni, hogy a közlekedési és az útviszonyoknak megfelelő legyen. Szeretek nagy követési távolságot tartani, hogy minimális lábfékkel, inkább motorfékkel tudjam leküzdeni a felmerülő akadályokat, meg arról nem is beszélve, hogy kíméljük a szerkezetet. Tanpályás vezetésről: Nagyon jó dolog, akinek van rá lehetősége az használja ki. A jeges csúszós útviszonyokat nagyon jól imitálja a bolygókerekes rendszer. Nekem szakmai ártalomból kötelezően kellett ilyet is csinálni, mert "szolgáltam és védtem", amig meg nem "öregedtem". Tehát én abban a tudatban szeretném ill. fogom az új autómat vezetni, hogy ABS van benne, ezt megpróbálom belekalkulárni a vezetési stílusomba. További nagyon sok balesetmentes kilómétert: Mészi
Én is ezt tudom az ABS-ről és a téligumiról! Törvényileg még nincs szabályozva, tehát nem verhetik rám abiztosíték hiányában a balhét! És a nyári gumiért sem! Ahogy KAti írta, csak erkölcsi felelősség terhel, azt meg kibírom!:-)
Természetesen igazad van, ezért amíg nem beszéltem a szervízzel, nem nyúlok hozzá! Annyira nem vagyok hülye, hogy egy szervizes vélemény nélkül kivenném, mert nekem is eszembe jutott, amiket írtál!:-)
6 hónapos és igen meg kérdeztem és a váalsz a fam tól az hogy nem ad engedélyt csak egyszerre csak 1 re arra ami hibás!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Persze, hogy elolvastam, amit írtatok, de döntésem megmásíthatatlan, de tiszteletben tartom mások véleményét, és döntését, tehát te ne kövesd példámat!
Azt se felejtsük el, hogy esetleg a computerbe beírja magát a hiba, hogy ABS failure, aztán ha történik valami Daty-val és netán utánanéznek, miért történt ez és nuku biztosíték, akkor balhé lesz, Daty visz el minden balhét, mindenki részéről, plusz ha még nyári gumi is van rajta, ráverik még akár a romák bűneit is az egész országból...
De hogy a rokonai csuklani fognak egész héten, az biztos:-))