Régóta fontolgattuk többen, hogy szükség lenne olyan topicra, amelyik a nagyobbacska (kb. 6-10 éves) gyerekekről szól, mert sok "régi" fórumozó gyerekeivel együtt "kiöregedett" a várandós-szoptatós-babázós-kisgyermekes topicokról. Pedig ahogy nőnek a gyerkőcök, egyre tágul a világ, egyre több megbeszélnivaló merül fel az emberben. Úgy gondoltam, hogy itt mindenről essék szó, ami ezt a korosztályt és szüleit érinti, vagyis lehet az iskola, szabadidő, különóra, evés, játék és minden, ami belefér...
Re: "...annak a gyereknek a szülője, akinek megbetegedett a gyereke, nem képes bemszólni a suliba, hogy feleslegesen ne főzzenek a gyerekére a konyhán."
Nálunk az oviban viszont kifejezetten célozgattak arra, hogy ha beteg is a gyerek, aki anyagilag megteheti, az ne mondja le az ebédjét, mert akkor a többieknek több jut...
Márpedig, ameddig nem veszik az emberek tudomásul, hogy a "dolgok" nemcsak úgy járnak, addig nem is fogják annyira becsülni. Leírtam, hogy Ausztriában sincs igazán napközi, van a "Hort"-nak nevezett valami, ami gyerekmegőrző leginkább, de fizetni kell érte. Néhol van napközi, azért is fizetni kell, nem is keveset, mivel itt már programok is vannak.
Engem bosszant, hogy azzal a felkiáltással, hogy ennyiből nem lehet jobbat csinálni sokszor letolnak a torkunkon olyasmit, ami minőségileg katasztrófális - például az iskolai étkeztetés. Hidegrázásom van azoktól a kajáktól, amit bent adnak, de nem tudom megoldani, hogy ne ott egyenek a gyerekek. A legnagyobb bajuk egyébként, hogy íztelenek és hogy a kutyát sem érdekli, eszik vagy sem. Ott van egy csomó kiszállítós cég, akik szintén nagyüzemben főznek, sok-sok ezer adagot és érdekes módon ehetőek a kajáik, ott is van, ami nem ízlik, de bizony sok olyan van, ami finom és ehető. Csak ugye nem rendelhetek a gyerekeknek tőlük kaját :)
"Én bizony minden ilyen pluszszolgáltatásért kérnék pénzt, lehet, hogy nem sokat, csak valamennyit, de kérnék. Pont azért, hogy mindenki tisztába legyen az értékével." Csakhogy ezért sem fizetne mindenki... Persze, sokan vannak, akik rászorulnak, mindenre, de engem is felháborít az pl., hogy míg a többség (illetve, nálunk már lassan a kisebbség) súlyos ezreket fizet az ebédért, addig annak a gyereknek a szülője, akinek megbetegedett a gyereke, nem képes bemszólni a suliba, hogy feleslegesen ne főzzenek a gyerekére a konyhán. Persze, mert nem az ő zsebére megy; nem érez belőle semmit :(
Szia, jól el tudunk vitázni,de ebben tökéletesen igazad van. Több okból is: Biztosított a gyerekek felügyelete,és talán a napközi ,mint olyan nem gyerekmegőrzővé válna. Mondjuk ez a mi iskolánkra nem igaz, mert hetente egy-két alkalommal van valami program, ha más nem, fagyizni mennek, vagy télen szánkózni.( szánkót, csúszkát a suli biztosít) Gyakran mennek színházba is, és délutánonként van pl.: sportnap,gyereknap, bolondok napja ( most pizsama party és párnacsata volt).
Közben megtaláltam - a 3 gyerekesben volt ez a téma.
Pipacs: az oktatás alapjog alkotmányosan, ez ingyenesen jár. De a napközi az nem, az egy plusz szolgáltatás, ami most ingyenes és hurrá, de semmi esetre sem tartozik ahhoz a körhöz, ami elvárható lenne. Én bizony minden ilyen pluszszolgáltatásért kérnék pénzt, lehet, hogy nem sokat, csak valamennyit, de kérnék. Pont azért, hogy mindenki tisztába legyen az értékével.
AMíg ilyen a folgalkoztatottság Mo-n, addig az nem opció, hogy délben suli bezár, mars haza mindenki. Nincs távmunka, nincs részmunkaidő, apuka fizetése nem elég a megélhetésre. Arról nem beszélve, hogy vannak egyedülszülők is, akik nem mindig számíthatnak az elvált társra, sőt, vannak özvegyek is, akik szintén nem (mégha mi - szerencsére - az elenyésző kisebbség is vagyunk). Amíg napi 10 órát dolgozik mindkét szülő, amíg a nagymamák is dolgoznak 62 éves korukig, addig nem igazán életszerű bezárni a napköziket, menzákat.
Kétféle dologról beszélünk: 1.) az iskola zárásáig érjen od a szülő a gyerekért. Nem később, addig. Pont.
Ha nálunk fél5kor zár (ami nem szülőbarát, belátom, de nem én döntök erről), akkor kutya kötelessége addig odaérni a gyerekért.
Ha nem végez a munkájával addig, akkor oldja meg, hogy más elvigye.
Én is megoldom, hogy az én kölykömért elmenjen vki fél5ig az oviba.
Nem várható el, hogy a pedagógus ingyen túlórázzon, mert a szülő nem ér oda, és úgysem tesszük ki a gyereket a kapu elé.
2.) mikor zárjon az iskola.
A fél6-t ideálisnak találnám, csakhogy túlórát nem fizetnek, a tanár kevés, kötelező óraszámok vannak, ez nálunk nem megoldható.
De a szülők igenis elmehetnek a jegyzőhöz, hogy beszéljenek a problémáról. És akkor kénytelen-kelletlen vhogy meg kell oldania az iskolának is.
(mondjuk elküldi a fejlesztőped-t, és fizeti a túlórát a többinek)
Látom, sokak szemét szújra a bébiszitter. Nem úri jókedvemben van a gyereknek szittere, a 3 percre lévő oviba nem érek oda fél5ig, és eszembe sem jutott, ohgy nem baj, 3 percet bír várni az óvónő is, hanem kénytelen voltam megoldani.
És ma már istenes a helyzet, mert bölcsis korában csak a szitter ment érte, így pont annyi vagy kevesebb maradt a zsebemben (miután kifizettem a szittert, aki amúgy alul van fizetve), mint mikor itthon voltam gyeden a fiammal.
Ennyit erről, hogy mennyire vagyunk ösztönözve a munkára.
Ma már anyós is megy érte 2 napot. Legalább azért nem kell fizetnem.
(azt meg senki nem látja, hogy miután lefektetem a gyereket, éjjel még dolgozom. távmunkát - isteni szerencsével, volt kollégám közreműködésével - meg még ezt, azt amazt.)
Bokor, elszámoltad magad:) a nagy nyári szünet az szűk két hónap. Június legvégéig megyünk, és aug.20 után rögtön.
Ami még így is bőven több, mint mikor irodában dolgoztam, csak pontosítok:)
És persze a kötelező óra sem azt jelenti, hogy annyit dolgozunk. Ez kötelező tanítási óra. de a töménytelen adminisztráció, a kirándulások, a hétvégi rendezvények, a javítások stb., az is mind ott van.
Én ugye elvileg csak 11re megyek, de így évvége felé egész nap bent vagyunk, annyi dolog van.
Nem panaszként mondom, ezzel jár az iskola, csak hogy nehogy az legyen mindenki fejében, hogy ja, hát úgyis csak 24 órát dolgoznak hetente, fogják be a szájukat...
Tudom, ez sulis-fórum, de: nálunk a bölcsiben 4 (!), az oviban 5 hét lesz idén a kötelező szünet. A párommal a munkahelyre való belépés után közölték, hogy ne is álmodjon róla, hogy 3 napnál több szabit kivehet egyhuzamban, 1 hónapon belül...
Gabikám, meg lehetett oldani, mert még ha keveset is keresett a pedagógus, abból egyrészt valamennyire megélt, másrészt általában kifizették a túlórát, valamint az óraszám-emelések előtt egyszerűen többen voltak. Az óraszám emeléssel kirúgtak egy rakás embert, az óraszám emeléssel nem emelték a fizetést, és kéthavi túlóraelszámolás van, amely túlórákat minden egyes elmaradt nap, szünet, satöbbi ezerrel csökkent - nekem a legritkább esetben fizetik az összes túlórámat így, míg egyhavi elszámolással általában megvolt.
(Megoldás? Németországban, ahová cserézni járok, egyáltalán nincs napközi. Sőt, a legtöbb helyen menza sincs, gyerekek ebédre haza, ha van délutáni tanítás, általában egy héten egyszer, akkor vissza, ha az egésznek vége, gyerek kvázi kitesz az iskola elé. A tanárnak meg egyáltalán eszébe se jut, hogy a munkája végeztével bent maradjon pluszmunkára, ingyért. Tudom, ott mindenki többet keres, belefér, hogy anyuka otthon maradjon, ilyesmi... De szerintem már az is elképesztő, hogy itt nálunk coccalista maradványként megmaradt a napközi, meg a menza, meg minden.)
Most szerda csütörtök péntek szombat ami nálunk is elég húzós, férjem nem lesz itthon, illetve a szüleim sem, hogy hogyan oldom meg a gyerekek suliba jutását a másik faluba, és még a picit is elvinni az oviba 6 órától melózva, hát....nem lesz egyszerű....:) A nyár nálunk egyszerűnek tűnik, júni közepétől nyúgdíjjas lesz az anyósom, úgy néz ki hogy egy hetet nálunk lesz, egy hetet a gyerekek lesznek nála,
már most aggódom mert nem tzdja őket fegyelmezni, tavaly még nem melóztam, 4 napig nyaraltak nála a gyerekek, 3 kis dúvadot kaptam vissza..:(((
Értem amit írsz, régen voltak a suliban gyakorlóhetek, kis zsebpénzzért lehetett kertészkedni, gyomlálni, kapálni, kötelező volt de járt érte pénz. Ezt én nagyon hiányolom, de a szülők ágáltak ellene mint "gyermekdolgoztatás" pedig volt haszna a menzán is, zsebpénz is járt érte.
Nagyon érdekes egyébként a dolog most mindenki kocsival viszi szinte a suliba a gyerekét, még aki 200 méterre lalik az iskolától az is, és délután 3 után szinte csak az én 2 gyerekem van a napköziben 4 -ig.
Nem tudom miért de ahogy látom nincs sok igény a napközire.
elobb kotom fel magam,mint anyamra bizzam a gyereket:)
de a nyarert annyira nem kell aggodni,megoldjuk szuk csaladon belul,a dolgos hetkoznapok nagyobb kihivast jelentenek..
ertsd meg kerlek,egyaltalan nem a pedagogusok ellen beszelek,en a vilag minden penzeert nem csinalnam azt,amit ok,csak nem ertem,most miert nem lehet megcsinalni,amit mondjuk 10 eve igen...Nem oket akarom tulterhelni,csak valaki kis szervezettseget keresek..
Akkor biztos meg lehetett oldani, régebben tanultunk oroszt, azt is meglehetett oldani, nem vontak össze pár sulit könnyebben voltak pár éve, több volt a pedagógus igen, mindenki és mindenhol abbóül gazdálkodik ami van, legyen ez munkaerő, akármi.
Mert ez a normális? Felső és alsó tagozat, 2 napközi egy suliban, régen 4 volt.
Ebből lehet gazdálkodni.
Én mondjuk könnyen beszélek, 31 éve pedagógus anyám, folyamatosan látom mit dolgozik, egyáltalán nem kevés, a hazahozott melótól kezdve a gyerekek szellemi és testi épségéért származó felelősségen át, hidd el hogy nem sokan csinálnák utána.
Sajnálom hogy így történt, most bizony minden munkahely kincs, nincs ismerősöd? Kedves szomszédnéni? Bár ez a 2 hét már nem számít, valamit nyárra muszály kitalálnod mindenképp. A tábor is egy vagyon és csak pár hetes, a bébiszitter is.
Mekkorák a gyerekek? Nagymamához elküldeni őket? Vagy a Mamit tihozzátok nyárra elszállásolni?
de nincsenek rokonaim..Most eppen marha konnyen vagyok,mert 2 hete nincs munkam,de remelhetoen par heten belul lesz,es akkor eleinte legabbis meg ennyire sem tudok eljonni idoben.....
Tudod Gabi, az én anyám ig. helyettes a suliban ahova a gyerekeim járnak.
Méghozzá a szüleim a szomszédban laknak. A férjem is és én is reggel 6-ra megyünk melózni, a férjem nyomozó, és boltban eladó vagyok. Viszem magammal reggel 6-ra a 3 kölyköm, 9 , 10 és 6 évesek. Fél 8-ra jön a két nagyért anyukám, viszi őket a suliba, háromnegyed 8-ra jön apu, a piciért az oviba mennek. Szörnyű ez a másfél óra, tele munkás vásárlókkal és közben háromfelől anyuznak a gyerekek.
Eszembe nem jutna ezért a pedagógusokat szapulni.
Egy kezdő pedagógus bére alig több mint az ott dolgozó konyhás vagy takarítónőé, ill. már ritka hogy csak napközit vállalnak, álltalában óraadók is, már gondolj bele!
Családjuk van, de hazaviszik a doli javítanivalót, felkészülni a következő napra, meg persze a házimunka, család, gyerek....stb.
Na én másfél órát nyűglődök a gyerekekkel a munkahelyemen, örülj inkább hogy van melód, old meg ahogy tudod te is. Mert Te talán ingyen még dolgoznál fél, egy vagy másfél órát minden nap ugye? Ugyan!
Tudod te, mennyi annak a tanítónőnek a fizetése, aki vigyáz a gyerekekre, mert azoknak a szülei nem érnek oda időben? Mekkora fizetésből fizeti a tanítónő a bébiszittert, aki elmegy az ő gyerekéért?
Olyan nincs, hogy mindenkinek jó legyen. De mit csinál ugyanez a kisbérű, hosszú munkaidejű ember, ha fél ötre kell odaérnie, de neki 5-ig szól a munkaideje?
Deszu, nálunk van munkahelyi bölcsi, ovi, de - legalábbis mikor a középső járta -olyan a nyitvatartása, hogy neccre-pöccre mehettem csak pontosan dolgozni, értem oda érte. Se egy váratlan telefon, se egy késő busz. OK, tény, nem tették ki a kölket, meg tény, mi is megoldottuk emberrel, de mikor a nagyom járta, én meg egyedülanya voltam, akkor bizony hallgattam, ő az első meg ő az utolsó...
Most ősztől újra kezdjük, új vezetés van, állítólag szülőbarátabb :)
(Amúgy anyám az átkosban gondozónő volt, munkahelyi bölcsiben, ő spec. úgy járt, hogy egyik héten 6-ra, másikon 7-re, 3.-on tán 8-ra és 4.-en 9-re vagy 10-re. Mikor 6-kor ment, akkor 2-kor? végzett, mikor a legkésőbb, akkor 6-kor.)
senki nem azt mondta,hogy egy tanar legyen a gyerekekkel hajnaltol keso estig,de nem hiszem el,hogy nem lehet megszervezni,hogy ne fel 5-ig legyen napkozi......Valoszinuleg a kedves szulok nem szandekosan kiszurasbol dolgoznak legalabb 5-ig,ha fizetni akarjak a szamlaikat,akkor muszaj.....Tudod te mennyi egy bebiszityonak az oradija? Ha csak napi 2 orat vigyaz a gyerekre,az legalabb napi 2x1000,az havi szinten 40,000....
Ok, az ovi legyen ingyenes valameddig - délig, 4-ig. Ha utána is bent kell maradnia - mert anya, apa dolgozik - akkor onnantól fizetősen. Ebből ki lehetne fizetni az ott maradó óvónők plusz bérét, sőt még ovifejlesztésre is jutna.
Már ne is haragudj, de ez akkora nagy sztereotípia, hogy nem is tudom, mit mondjak rá. Milyen kép élhet Benned a ,,falusiakról"?
Gondolod, a faluban rövidebb a munkaidő? A falusiak általában városokba járnak dolgozni, mert ott több a munaklehetőség. Tehát még pluszban hozzáadódik a munkaidejükhöz az utazási idő is. Ha nem laknak ott a nagyszülők, ugyanúgy meg van lőve az ember, mint bárhol máshol. Mert még vidéken (,,faluban") is csak ismerősre bízza az ember a gyerekét, vagy fizet vkinek a gyerekfelügyeletért.
Egyetlen oka van a rövid nyitvatartásnak: nincs pénze az önkormányzatnak több óvónőt, dadust, napközis tanárt foglalkoztatni. Ennyi.
szerintem minden egyes településen más az igény. egy faluban biztosan hamarabb odérnek a szülők, ill. mivel jobban ismerik egymást az emberek, illetve több generáció él együtt vagy közel egymáshoz, igy megoldható hogy hamarabb zárjanak ezek az intézmények. Én majdnem megözvegyültem, ha itt maradok egyszál magamban (minden rokon vidéken többszáz kilomérterre), akkor egy korai zárással el tudnának lehetetleniteni.
Fene tudja, valahogy az emberek mostanság fordítva ülnek a lovon. Mondjuk ami engem kiakaszt az a mostanában divatos újgazdagék kinyilatkoztatnak. Tele zseb, üres fej.