Keresés

Részletes keresés

LEDOYEN Creative Commons License 2007.06.16 0 0 540

Ha esetleg Laci bácsi megszökne a spejzból ígérem  segítek az elfogásában és a pincémben jól  megmérgezzük VEGETÁVAL!:)

Viccet félretéve igazad van most nem szabad  alábbhagyni a lendületnek ami elkezdődött lesüllyedt gasztronómiánk világában,még nagyobb körben terjeszteni az "igét"hogy egyre több embert megfertőzzünk ezzel a gyógyító vírussal!!!!

 

Előzmény: varadit (537)
varadit Creative Commons License 2007.06.16 0 0 539

 

 ott érdemes szétnézni ahová a nyugati kultúra még nem tette be a lábát.

 

  Például? Irak? Gambia? :-) Vagy mire gondolsz?

Előzmény: trofimov (536)
robicsek Creative Commons License 2007.06.16 0 0 538
jujj, de egyetértek.
Előzmény: trofimov (536)
varadit Creative Commons License 2007.06.16 0 0 537

 

 Igen, én is ezzel kezdtem reggel 7-kor a napomat.

  Örömömet szeretném kifejezni két dolog miatt:

 

         - Egy könyvkiadó a charta nyomán gasztronómiai szakkönyvsorozat kiadását tervezi. Kérdés: vajh' mi lehet az, amelynek kiadása eddig üzleti kockázat volt? ( Ha Lévai Anikó könyve bestseller lett, mi bukhatna meg a könyvpiacon? :-) )

 

         - Paradicsomprojekt kezdődött a DATE-n. Hajrá heirloom!

 

         Fogadjunk mi is örökbe burgonyafajtákat, igényes tévéműsorokat stb, én vállalom hogy örökbe fogadom Benke Laci bácsit, s ígérem jól bezárom a spejzba, s nem engedem ki onnan többet. :-)

 De igazából a Klassz éttermet fogadnám örökbe, ahol ma fantasztikus ebédben volt részünk. Részletek a "szaktopikban".

 Hajrá Dóra és Tamás, tartsátok a kezeteket az Ügy ütőerén, s ne engedjétek, hogy a múlt hét óta tartó lelkesedés alább hagyjon! Ti vagytok a mi reménységünk!

 

        

Előzmény: certaldo (531)
trofimov Creative Commons License 2007.06.16 0 0 536

én csak azt mondom kedves barátaim, hogy ott érdemes szétnézni ahová a nyugati kultúra még nem tette be a lábát.

friss gomba, igazi paradicsom (nem az a vacak gumi mint itthon),  házi borok, házi vodka, füstölt hal, valódi sajt, vaj, kefír, tejföl, gyümölcsök, zöldségek (van ízük)

robicsek Creative Commons License 2007.06.16 0 0 535
És nincs borkultúra sem.

no nehogymá. több étteremben jártam Szkopjében, Szarajevoban, Ljubljanaban stbstb ahol mind a választék, mind a minőség nagyon rendben van.
Előzmény: etna (532)
szysssz Creative Commons License 2007.06.16 0 0 534

Minden nagyáruházban kapható 6-8-féle cserépben nevelt zöldfűszer. Ezek átültethető,k szaporíthatók. Emellett folymatosan kapható petrzselyem, zellerzöld, újhagyma, idönként snidling. Ehhez jön még a piaci kínálat: kakukkfü, csombor, kapor, stb.

 

Úgy érzem, hogy ezen a téren inkább kényeztetnek minket, semmint elvonnának.

Előzmény: etna (532)
goristi Creative Commons License 2007.06.16 0 0 533

Európai kulináris kultúra: nálunk sincs. Éppen erről szól ez a topik.

Az, hogy van Budapesten Ázsia fűszerbolt vagy a Culinaris, az nem kultúra. Valószinű Bukarestben vagy Belgrádon is van hasonló.

Mikor láttál nálunk piacon valódi "tanyasi" tyúkot? Nem csirkét, tyúkot! Az ANTSZ előírások miatt nem is fogsz. Szabadkán van. Élmény elkészíteni.

MBTBD-módra (A múmia íze MN 2003.11.08.) Újházy-tyúkleves, grízgaluskával. A főétel a tyúk húsa, amelyhez saját eltevésű paradicsomból készítek mártást, s húslevesben főtt zöldség a körítés.

Előzmény: etna (532)
etna Creative Commons License 2007.06.16 0 0 532

Szó, ami szó elszomorító, hogy például zöldfűszerből kapron és petrezselymen kívül a budapesti vásárcsarnokokban nem lehet egyebet kapni. Tegnap reggel indulás előtt szétnéztem zöldfű az aradi piacon, vettem az említetteken kívül zöld tárkonyt, csombort, bazsalikomot, mentát.

Ettől egyébként még sok minden van, ami a román illetve szerb megszállás alatt álló területeken nem kapható vagy rosszabb minőségben kapható.

Összességében pedig az a különbség a mai Mo, Szerbia és Románia között, hogy Mo-n van európai kulináris kultúra, még ha nyomokban is, a másik két ország még ott sincs, mint Mo a rendszerváltás táján.

Sommelier? Borlap? Néznek rád bambán a legtöbb étteremben. És nincs borkultúra sem. Nincsenek civilszervezetek, szaksajtó, borszaküzletek meg alig.

 

Bpen beszerezhető az Ázsia fűszerboltban vagy a Culinarisban úgyszólván bármi. Palicstól Kolozsvárig teljesen hiányoznak az ilyen ínyencboltok, ha kapsz valami "különlegeset" mondjuk zöld koriandert vagy rukkolát, akkor azt csak a Metroban vagy Sellgrosban. Szóval azért mielőtt átesnénk a ló túloldalára és saját fejünkre dicsérnénk szomszédainkat, érdemes közelebbről megnézni ott a helyzetet és több szempont alapján tárgyszerűen mérlegelni.

Előzmény: goristi (521)
certaldo Creative Commons License 2007.06.16 0 0 531
És igen!
Valóban ott a cikk vége a maiban, csupa jó hírrel, reményteljes kezdeményezéssel, kötelező olvasmány. Részemről (autentikusan) még a piacon elolvastam. :) Most viszont irány a konyha!
Előzmény: mbtbd (439)
varadit Creative Commons License 2007.06.14 0 0 530

 

 Azt hiszem, szólnom kell T. Nagy Tamásnak, küldjön egy kocsit Bajára vagy Zomborra. :-)

Előzmény: goristi (529)
goristi Creative Commons License 2007.06.14 0 0 529

De mondom.

Meg Bajai piacon (szombat de.) van még egy idős asszony, Teri néni. Nála van időnként.

 

Előzmény: Macroglossa (528)
Macroglossa Creative Commons License 2007.06.14 0 0 528

Nem, de szívesen ennék...

Ilyen műtanyasi tojást általában nagyvárosok piacain lehet látni...

Utoljára valamelyik pesti csarnokban láttam ilyet.

 

Hol kapok zombori túrót?

Azt ne mond, hogy Zomboron...

:)

Előzmény: goristi (527)
goristi Creative Commons License 2007.06.14 0 0 527

Valószínű, hogy nem ugyanott voltunk! Ettél már zombori túrót? Ilyen nem készül nagyüzemben. Sajnos ház mellett is egyre kevesebb.

 

Előzmény: Macroglossa (522)
dr El van Leowe Creative Commons License 2007.06.14 0 0 526

Hivatalosan nem. Egy igazi termelő nem is mérgezné meg a vevőit, de egy ügyeskedő bármikor.

Ezért kell Kürti professzor módszerével készíteni a lágy tojást...

Előzmény: Zitka (525)
Zitka Creative Commons License 2007.06.14 0 0 525

Lehet egyáltalán nyilvános helyen pöcsét :-) nélküli tojást árulni???

(én úgy veszem, itt a szomszéd utcában, de az nem piac)

Előzmény: Macroglossa (524)
Macroglossa Creative Commons License 2007.06.14 0 0 524

Annyi fenntartásom van, hogy amennyiben a nyugger felköti a kendőt meg a rokolyát, akkor tanyasi tojást fog mondani akkor is, ha 5 perce vette a teszkóban...

 

A mélyalmos nagyüzemit nem nagyon lehet elkülöníteni feltörés nélkül (feltörve is csak úgy, hogy néha nem elég hatékony a tojásszínezésre hozzáadott takarmányadalék), a ketrecben készült tojás a rácsokon jellegzetes poros csíkokat kap, könnyű kiszúrni. Persze, ha vonalkód is vana  tojáson, akkor azt nem marinéni gyűjtötte szakajtóba aznap reggel...

:)

Előzmény: Zitka (523)
Zitka Creative Commons License 2007.06.14 0 0 523

Ezt a cikkrészletet nemrég a bio topikra is bemásoltam...

 

Hasonló ügy, ilyet én magam is tapasztaltam a Fehérvári úti piacon:

http://www.fauna.hu/hu/news/2004/04-tojas.html

 

rövid idézet a cikkből:

 

A régi Lehel piacon volt egy kofa: idős néni fejkendőben, tojások fonott kosárban. Bár mindenki úgy vélte, hogy háztáji, a portékát ő is a nagyüzemből szerezte be. "Hát, a pestiek így jobban viszik, édeském, ha felkötöm a kendőt és kosárba rakom a tojást" - kérdésemre tettét így okolta meg. Szép példája annak, hogy a látszat csal. Tanulság: kérdezzünk rá vagy nézzük meg a jelölést. A csatlakozás után ez utóbbira is módunk lesz.

Előzmény: Macroglossa (522)
Macroglossa Creative Commons License 2007.06.14 0 0 522

Halálra röhögöm magam, amikor a fejkendős, népviseletes nyugger szakajtóból árulja a szemmel láthatóan ketreccsíkos nagyüzemi tojást tanyasi tojásként, a népek meg sorban állnak...

 

 

Előzmény: goristi (521)
goristi Creative Commons License 2007.06.14 0 0 521

Átjárok néha Szerbiába. Zombor és Újvidék piacait ismerem. Kész csoda! Gyönyörű szárnyasok, sajtok, túrók, gyümölcsök, zöldségek, fűszernövények. 

Elképesztő, hogy hova sülyedtünk. Gyerekkoromból emlékszem ilyen szombatokra.

Sajnos a vidéki piacaink is lezüllöttek.

Előzmény: zakkermann (520)
zakkermann Creative Commons License 2007.06.14 0 0 520
Sziasztok,

Szóval, a dolgok beszerzéséről. Ez valóban egy nehézkes ügy, de kellő lelkesedéssel és kitartással az ember alkalmanként megtalálja, amit keres. (Ma például a Fény utcai piacon olyan friss bébi céklát találtam egy idősebb asszonynál, amit nem nagyon látni máshol. Öt kisebb fej, szárasztul levelestül, 300 ft. Miután a Gustoban olvastam, hogy Passard sóburokban süti a céklát, én is erre gondoltam először, de ezen még vacilálok, lehet, hogy olivával és fokhagymával sütöm meg, alufóliába csomagolva, némi balzsamecetet pöttyintve a végén rá, a szárát vajon megpárolom, a leveleit meg szintúgy, köretként ezt gondoltam a marharostélyos mellé.) A Fehérvári úti piacon szerintem egészen elfogadható csirkéket lehet kapni, fent az emeleten, azokon látszik, hogy a szabadban tenyésztik őket, a zuzájukból egy tonna kukorica ömlik ki, a színük szép aranysárga, kilója ezer. Vettem ott már többször, remek. Ha jó vajat akartok venni, azt pedig (a Molnárbé által is említti egyik írásásban) a Fény utcai piacon lehet kapni csütörtöktől péntekig, egy nagykőrösi termelő friss és felettébb illatos termékkel bír, a sajtjai is említésre méltóak. A vaj 200 ft/10 dkg, ami jutányos.
certaldo Creative Commons License 2007.06.14 0 0 519
Én sem régen szálltam be írásosan, nem ez a szempont. Gondolom a legfőbb tényező az időpont lesz, remélem legkésőbb szombatig meg tudunk jelölni legalább két dátumot, akkor majd lehet licitálni, melyik jobb többeknek.
Előzmény: beetee (518)
beetee Creative Commons License 2007.06.14 0 0 518
Nem tudom mennyire lenne ez az összejövetel zártkörű, ráadásul én ezen a topikon csak read only üzemmódban léteztem. Ha összejön, és lenne szabad hely, akkor én szívesen elmennék. Annyit fel tudnék ajánlani, hogy ha szükség van vadon termő gombákra, akkor azt elképzelhető (időjárás- és időpontfüggő!), hogy tudnék biztosítani a társaság számára...
Előzmény: certaldo (517)
certaldo Creative Commons License 2007.06.14 0 0 517
Írtam Neked mail-t!
Előzmény: varadit (499)
varadit Creative Commons License 2007.06.13 0 0 516

 

 Köszi. Akkor jól írtam a 487-ben...

Előzmény: carbonara (515)
carbonara Creative Commons License 2007.06.13 0 0 515
Előzmény: varadit (514)
varadit Creative Commons License 2007.06.13 0 0 514

 

 Gyerekek, valaki mondja már meg a tutit! Bizonytalan lettem.

 Hogy kell írni? Michelin vagy Michlein-csillag? Hol így, hol úgy látom leírva, még a szaksajtóban is.

goristi Creative Commons License 2007.06.13 0 0 513
Elnézést! Leesett! Késő az este.
Előzmény: trofimov (509)
trofimov Creative Commons License 2007.06.13 0 0 512
igen elindul a műsor... csak várni kell. fenti kis fortocskában.
Előzmény: goristi (511)
goristi Creative Commons License 2007.06.13 0 0 511
Mit kell várni? Meddig? Kultúrház?
Előzmény: trofimov (509)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!