Nekik még nincs topik nyitva, pedig szerintem ezerszer nagyobb a tudásuk mint a hazai gasztronómia önjelölt világ- és olimpiai bajnokainak, sztárséfjeinek stb. Beszéljük meg, ki mit gondol a cikkeikről, írásaikról, stb.
Ha esetleg Laci bácsi megszökne a spejzból ígérem segítek az elfogásában és a pincémben jól megmérgezzük VEGETÁVAL!:)
Viccet félretéve igazad van most nem szabad alábbhagyni a lendületnek ami elkezdődött lesüllyedt gasztronómiánk világában,még nagyobb körben terjeszteni az "igét"hogy egyre több embert megfertőzzünk ezzel a gyógyító vírussal!!!!
- Egy könyvkiadó a charta nyomán gasztronómiai szakkönyvsorozat kiadását tervezi. Kérdés: vajh' mi lehet az, amelynek kiadása eddig üzleti kockázat volt? ( Ha Lévai Anikó könyve bestseller lett, mi bukhatna meg a könyvpiacon? :-) )
- Paradicsomprojekt kezdődött a DATE-n. Hajrá heirloom!
Fogadjunk mi is örökbe burgonyafajtákat, igényes tévéműsorokat stb, én vállalom hogy örökbe fogadom Benke Laci bácsit, s ígérem jól bezárom a spejzba, s nem engedem ki onnan többet. :-)
De igazából a Klassz éttermet fogadnám örökbe, ahol ma fantasztikus ebédben volt részünk. Részletek a "szaktopikban".
Hajrá Dóra és Tamás, tartsátok a kezeteket az Ügy ütőerén, s ne engedjétek, hogy a múlt hét óta tartó lelkesedés alább hagyjon! Ti vagytok a mi reménységünk!
Minden nagyáruházban kapható 6-8-féle cserépben nevelt zöldfűszer. Ezek átültethető,k szaporíthatók. Emellett folymatosan kapható petrzselyem, zellerzöld, újhagyma, idönként snidling. Ehhez jön még a piaci kínálat: kakukkfü, csombor, kapor, stb.
Úgy érzem, hogy ezen a téren inkább kényeztetnek minket, semmint elvonnának.
Európai kulináris kultúra: nálunk sincs. Éppen erről szól ez a topik.
Az, hogy van Budapesten Ázsia fűszerbolt vagy a Culinaris, az nem kultúra. Valószinű Bukarestben vagy Belgrádon is van hasonló.
Mikor láttál nálunk piacon valódi "tanyasi" tyúkot? Nem csirkét, tyúkot! Az ANTSZ előírások miatt nem is fogsz. Szabadkán van. Élmény elkészíteni.
MBTBD-módra (A múmia íze MN 2003.11.08.) Újházy-tyúkleves, grízgaluskával. A főétel a tyúk húsa, amelyhez saját eltevésű paradicsomból készítek mártást, s húslevesben főtt zöldség a körítés.
Szó, ami szó elszomorító, hogy például zöldfűszerből kapron és petrezselymen kívül a budapesti vásárcsarnokokban nem lehet egyebet kapni. Tegnap reggel indulás előtt szétnéztem zöldfű az aradi piacon, vettem az említetteken kívül zöld tárkonyt, csombort, bazsalikomot, mentát.
Ettől egyébként még sok minden van, ami a román illetve szerb megszállás alatt álló területeken nem kapható vagy rosszabb minőségben kapható.
Összességében pedig az a különbség a mai Mo, Szerbia és Románia között, hogy Mo-n van európai kulináris kultúra, még ha nyomokban is, a másik két ország még ott sincs, mint Mo a rendszerváltás táján.
Sommelier? Borlap? Néznek rád bambán a legtöbb étteremben. És nincs borkultúra sem. Nincsenek civilszervezetek, szaksajtó, borszaküzletek meg alig.
Bpen beszerezhető az Ázsia fűszerboltban vagy a Culinarisban úgyszólván bármi. Palicstól Kolozsvárig teljesen hiányoznak az ilyen ínyencboltok, ha kapsz valami "különlegeset" mondjuk zöld koriandert vagy rukkolát, akkor azt csak a Metroban vagy Sellgrosban. Szóval azért mielőtt átesnénk a ló túloldalára és saját fejünkre dicsérnénk szomszédainkat, érdemes közelebbről megnézni ott a helyzetet és több szempont alapján tárgyszerűen mérlegelni.
És igen! Valóban ott a cikk vége a maiban, csupa jó hírrel, reményteljes kezdeményezéssel, kötelező olvasmány. Részemről (autentikusan) még a piacon elolvastam. :) Most viszont irány a konyha!
Annyi fenntartásom van, hogy amennyiben a nyugger felköti a kendőt meg a rokolyát, akkor tanyasi tojást fog mondani akkor is, ha 5 perce vette a teszkóban...
A mélyalmos nagyüzemit nem nagyon lehet elkülöníteni feltörés nélkül (feltörve is csak úgy, hogy néha nem elég hatékony a tojásszínezésre hozzáadott takarmányadalék), a ketrecben készült tojás a rácsokon jellegzetes poros csíkokat kap, könnyű kiszúrni. Persze, ha vonalkód is vana tojáson, akkor azt nem marinéni gyűjtötte szakajtóba aznap reggel...
A régi Lehel piacon volt egy kofa: idős néni fejkendőben, tojások fonott kosárban. Bár mindenki úgy vélte, hogy háztáji, a portékát ő is a nagyüzemből szerezte be. "Hát, a pestiek így jobban viszik, édeském, ha felkötöm a kendőt és kosárba rakom a tojást" - kérdésemre tettét így okolta meg. Szép példája annak, hogy a látszat csal. Tanulság: kérdezzünk rá vagy nézzük meg a jelölést. A csatlakozás után ez utóbbira is módunk lesz.
Halálra röhögöm magam, amikor a fejkendős, népviseletes nyugger szakajtóból árulja a szemmel láthatóan ketreccsíkos nagyüzemi tojást tanyasi tojásként, a népek meg sorban állnak...
Szóval, a dolgok beszerzéséről. Ez valóban egy nehézkes ügy, de kellő lelkesedéssel és kitartással az ember alkalmanként megtalálja, amit keres. (Ma például a Fény utcai piacon olyan friss bébi céklát találtam egy idősebb asszonynál, amit nem nagyon látni máshol. Öt kisebb fej, szárasztul levelestül, 300 ft. Miután a Gustoban olvastam, hogy Passard sóburokban süti a céklát, én is erre gondoltam először, de ezen még vacilálok, lehet, hogy olivával és fokhagymával sütöm meg, alufóliába csomagolva, némi balzsamecetet pöttyintve a végén rá, a szárát vajon megpárolom, a leveleit meg szintúgy, köretként ezt gondoltam a marharostélyos mellé.) A Fehérvári úti piacon szerintem egészen elfogadható csirkéket lehet kapni, fent az emeleten, azokon látszik, hogy a szabadban tenyésztik őket, a zuzájukból egy tonna kukorica ömlik ki, a színük szép aranysárga, kilója ezer. Vettem ott már többször, remek. Ha jó vajat akartok venni, azt pedig (a Molnárbé által is említti egyik írásásban) a Fény utcai piacon lehet kapni csütörtöktől péntekig, egy nagykőrösi termelő friss és felettébb illatos termékkel bír, a sajtjai is említésre méltóak. A vaj 200 ft/10 dkg, ami jutányos.
Én sem régen szálltam be írásosan, nem ez a szempont. Gondolom a legfőbb tényező az időpont lesz, remélem legkésőbb szombatig meg tudunk jelölni legalább két dátumot, akkor majd lehet licitálni, melyik jobb többeknek.
Nem tudom mennyire lenne ez az összejövetel zártkörű, ráadásul én ezen a topikon csak read only üzemmódban léteztem. Ha összejön, és lenne szabad hely, akkor én szívesen elmennék. Annyit fel tudnék ajánlani, hogy ha szükség van vadon termő gombákra, akkor azt elképzelhető (időjárás- és időpontfüggő!), hogy tudnék biztosítani a társaság számára...