Tudom, hogy ez így nagy kérés és a kedvességetekre van bízva, hogy segítetek-e. De nagyon megköszönném! Elég kezdő vagyok még barack metszés terén. De több dologban segített a fórum, és Mozo videói.
Ez egy konténeres Redhaven, amit még eztán fogok elültetni.
Beszámoztam nagyjából, és amiket én úgy gondolok, hogy lemetszeném, behúztam pirossal. A 2. kép inkább a fa felső részére koncentrál, ott jobban vakon vagyok, hogy mit kéne.
Lassan metszeni szeretném az ősziket. Ma néztem az egyik kb. 10-12 éves redhavent, a kérge két vázkaron végig szétrepedt. tavaly még nem volt semmi. Megmondaná valaki, hogy ez fagy, vagy valami gomba? Csapjam ki, vagy az idei termést még kibírja?
Frutt Tamast ismerem ... a videoit en is kukucskalom... sok vegzetsege van kulfoldi porondokon.... ugy sejtem...
Itt a szomszedomban tudok egy Termelot .. 2000 euros evi szaktanacsadasi ber.... 5-10 evi hejbeli kiszallas... de neten lehet folytonos tanacsadas.... a karcsu orso a specialitasa.. az olasz intenziv illetve superintenziv... kultura ... kb ennyi amit tudok rola..
Nehany video erdekel... de mai napig tapasztalok .. a sajat boromon.. :)
Meg a véleményem egy regebben féltett videóról amin a termokaros orsóra való metszéseről szoll, hogy nekem a faim 6 éves korban néznek majd ki mint a videón látott dzsungelbarackfan :) :) szerintem hazikertben öntözés nélkül kevesebb tápanyag ellátásban meglehet tartani a fákat 2 m to távon is. Persze én csak a családnak termesztés gyümölcsöt.
Üdv volt itt téma nemrég hogy nemerdemes az őszibarackot beultetni 2 méteres to távra. Nos én beultettem 2 méterre egymastol. Szerintem ha megterhelem bőven termessel és nem adok nekik sok tápanyagot akkor a termokaros orsóval meglehet tartani őket.... Szerintem.
Kezdő kertész vagyok, 1-3 éves fáim vannak, ősziből van 2 db 4 évesem és egy ugyanennyi idős nektarinom. Kérdésem, hogy érdemes-e fátyolfóliával takarnom éjjelre, -6 volt ma hajnalban, vagy ezek jobban bírják, mint a kajsziÍ?
Én először akkor szoktam lemosozni rézzel mikor a rügypikkelyek megpattannak. Aztán mikor már megjelennek az első zöld levélkek jöhet a score. 14c fok alatt tud tamadni a tafrina. Utobbi években olyan gyorsan jött a jo idő nem is kellett a score. Talán 4 eve volt hogy rügyfakadás után jött egy hűvösebb esös idő. Akkor szortam meg scoral. Csak a zöld növényi szövetekben tud felszivodni.
Ez egy felszívódó gombaölő permetszer, a növény belsejébe jutva, hosszan fejti ki a hatását. Levélen keresztül szívódik fel, jelentősen megkönnyítve így a használatát.
Nem tudom kinél hogy áll, de itt meg nincs levél, amin keresztül felszívodhat. Én levágom a csúcsrügyeket, és amig csak lehet a rezet használom.
Üdv. Az őszibarack faimat 3 hete lemosó permeteztem vegesol eres - sel. Most már pattannak a hajto rügyek már egerfules állapotban van némelyik fajta. A kérdésem az, hogy mehet most is rá vegesol eres vagy champion? Vagy már inkább semmit se fújják rájuk?
Most néztem meg a végét, mondta is, hogy lesz folytatás. Jó lett volna ezt a videó alatt megbeszélni, akkor ő is látja. Nekem tetszett ez a metszés, így nem fog elvileg felkopaszodni.
Jó lenne látni ennek a videónak egy folytatását, mondjuk nyáron, meg jövőre, hogy úgy hajtottak-e ki a vesszők, illetve úgy hoztak-e termést, ahogy gondoltuk.
A lényegre ráterve, mert végülis a metszés lenne a lényeg.
Vannak dolgok amik nem egeszen vilagosak. Az elején katlankoronát emleget, amin ugye van megfelelő számú termőkar. A 4 vázag megvan ami remek. De 0:35nel az egyik vázagon megemlíti a villás elágazást. Így a kep szerint a két ág egyforma erős. Mondjuk en ilyet sosem hagynék benne. Konkurálni fognak egymás kárára. Vázaghoz hasonló erőségűt nem célszerű benne hagyni. Mivel alul nincs miből válogatni igy szinte mindet visszavagja 2 rügyre. Ez kicsit a régi szőlőböl vett barackmetszesre emlékeztet. Szep dolog csak nem biztos hogy kihajtanak sok be szokott száradni. A vázágaknak hátat firditó vesszőket sem szoktam meghagyni, ugysem kap fényt.