Ha találtál a kertedben/szabadban egy rovart, amiről nem tudod, miféle állatka lehet, akkor írj ide, és reménykedjünk, hogy jön valaki, aki tudni fogja!
Jaj, egyszerre ennyi! Legalább lenne mellettük a sorszám...
Könnyebb lenne kisebb részletekben nézni és írni, nem így ömlesztve.
Javaslat: ha még lesz, rakd a rovarokat milliméter papírra, ne pénzt rakj mellé. Úgy könnyebb megállapítani a méretet. Nem tudom, milyen dolgozat lesz, de ha fajra pontosan akarsz határozni, néha kell a pontosabb méret.
Kézzel szedd ősze mert kirágják a szirmokat vagy tegyél a földre sárga színű műanyag tálakat amibe vizet vagy higitott öblítőszert öntesz abba belemennek és mivel úszni nem tudnak ott is maradnak.
Gyümölcsöskertben nagyon nagy károkat tudnak okozni.
4. egy zengőlégy (Syrphidae család, fajra nem tudom)
5. valószínűleg közönséges levélormányos (Phyllobius oblongus), ennek nézz utána, lehet-e. Bár az szőrös. De lehet, hogy csak a képen nem látszik, annak most szezonja van.
6. harlekinkatica (Harmonia axyridis)
7. egy iszapszúnyog (Limoniidae család), valószínűleg egy Limonia faj
8. nem látom, miről van szó
9. csodáspók (Pisaura mirabilis)
10. erdei álganéjtúró, mint korábban
11. nem tudom, ha jobban ráérnék, legföljebb család szinten lenne rá esély (de valaki legyész talán tudni fogja)
12. egy sutabogár, a Histeridae családból valamelyik vörös foltos faj.
És még ezeken kívül is vannak, nagyon jópofák. A pontos határozáshoz közelebbi, élesebb kép kellene, és tudni kellene a méretét. A méret ismerete általában máskor is célszerű. Ha nem tudsz közelebbről fotózni, érdemes vágni a képet, és a hasznos részt rakni föl ide, nem pedig az egész képet kicsinyíteni. Úgy könnyebb megnézni, nem kell a kép címét kimásolva, a THM-et IMG-re cserélve, külön lapra téve nagyítani.
13. nem tudom.
14. ennek még utána kell nézni, talán később
15. nem tudom, a legyekhez nem értek
16. egy álcincér (Oedemeridae család), talán Oedemera virescens
A problémám az hogy a kertemben van egy olyan bogár amit eddig semmilyen rovarölő szerrel nem sikerült elpusztítanom.Amivel eddig próbálkoztam.
- B58
- Mospilan 20 SG 4 g
- Decis (ezzel most fogom megpermetezni hátha hatni fog) A bogár gyakorlatilag mindent megeszik és rajzás szerűen mozog. Amit eddig megevett és nem sikerült kiírtanom róla, - Energia fűz hajtásai,
- Szőlő rügyeket teljesen kirágja, a tőke ki sem fog hajtani az idén,
- Cseresznye, szilva levelek virágait,
- Eper virágok és termés + levelek.
- Piszke bokor levelei,
- Paradicsom virágja levelei (ez tavaji információ)
Tudnátok nekem segíteni hogy mivel lehetne kiírtani ezt a bogarat mert mindent megeszik és épp szaporodási fázisban van.