Van, aki úgy általában sem támogatja a szilárd táplálékot, helyette fenyevest javasol. Csak hajra. Aminosav bevitel nélkül hosszú távon nincs élet, de vitatkozhatsz a biokémikusokkal, meg a tudomany x ezer eves felhalmozott tudasaval, ha gondolod.
Nem egy csónakban evezünk...Én azt akartam kihangsúlyozni, hogy ha nincs időd szilárd táplálékkal bevinni az ajánlott napi fehérje mennyiséget és nem iszol turmixot sem, nem fogsz rosszabbul kinézni, mintha innád.
Lsd.:Kornél példája, aki szép testre tett szert 1 év alatt házi koszttal, fehérjedúsnak és gyúrósnak nem nevezhető kajával, mert ilyen a genetikája.
Amikor szálkásítottam, az ajánlott 5 gr/tskg fehérje bevitellel nem tudtam több izmot megőrizni, mint nélküle...
Ha tisztában lennél vele, akkor tudnád, hogy a protein turmix ugyanolyan táplálék, mint mondjuk a csirkéd. Nem több. Innentől kezdve pedig a turmixtól várni a fejlődést elég nagy butaság. Márpedig te attól várod..
A protein turmix két dolog:
1, kényelmi megoldás. mikor semmi időd kajálni, vagy már több szilárd kaja nem fér bele, nincs kedved enni, akkor egy étkezést ki tudsz vele húzni
2, edzés után közvetlenül a hasznosulás és a felszívódás miatt a legjobb választás, hogy azonnal ellásd az izmaid
Sokan még mindig nem tudják értelmezni a táplálék-kiegészítő fogalmát. A kiegészítő arra van, hogy kiegészíts, hogy egy teljes egészt kapj. Nem a kiegészítő adja meg a fejlődést.
Honnan tudod, hogy nem vagyok tisztában a fehérje fogalmával?Sokat olvastam róla, tisztában vagyok az ajánlott napi mennyiség bevitellel, a jelentőségéről, hogy az izomépítéshez elengedhetetlen anyag.
Mit kéne még tudni róla?
Én is azon a véleményen vagyok, mint itt a fórumon többen, hogy túl van misztifikálva a jelentősége.
Annyival nem fogsz jobban kinézni, amennyit szánsz rá.
Semmi baj a fehérjével. Azzal van a baj, hogy a használók java részének, fogalma sincs, mi az, hogy fehérje. Például olyanoknak, mint te, akik azt hiszik, hogy a fehérje valami csodaszer, amitől fejlődni fog az ember. Kicsit az agyakban már ideje lenne helyretenni, hogy a fehérje turmix mire is van és valójában micsoda is.
Akkora segget kerít mindenki ezeknek a fehérjéknek, hogy kész röhej. Agymosás az egész. Nem azon a napi egy turmixon fog múlni a fejlődésed, hogy 30 vagy 32 gramm fehérjét vittél-e be. Meg gondolom mindenkinek ki van milligrammozva az egész napi bevitele kajából :))).
Máma' voltam bioboltban, és olyat láttam, hogy Natura tejsavó fehérje (Dénes-Natura) Elég jó az ára, legalábbis a scitec-biotec s egyéb dizájnos termékekhez képest.
Van valakinek tapasztalata? Jó, v. átbaxás? Nekem csak edzés utánra kell, akkor én is hozzá tudom keverni a ch-t.
Lehet ha tényleg minden kajából összeadogatom az 1+1+0,5 grammokat, lehet éppen kijön az a bizonyos szükséges mennyiség.
Meg persze azt is értem, hogy a helytelen étrend nem két nap alatt viszi padlóra az ember. Sajnos az életmódom mostanában nem a legjobb. Azért próbálok egyenesben maradni...
Az elmúlt fél évben amúgy nagyot fejlődtem. Azelőtt több, mint 5 évig nem sportoltam (a korábbi sport múltamat a munka és más családi ügyek miatt teljesen elhanyagoltam), és mikor idén február környékén ismét nekiálltam, a fekve nyomás maximuma 65 kiló volt, a húzódzkodás pedig úgy kábé egyáltalán nem ment. Ezek most 100 kiló fekve, és 6-os szériában húzódzkodom, és bár ezzel most így elégedett vagyok, azért természetesen próbálok továbblépni... Ezért is kezdtem el számolgatni olyasmit, mint a fehérjebevitel, mert úgy tűnik innen már csak komolyabb odafigyelés vezet tovább előre...
Valóban :) igazad van! Már régebben olvastam és eltorzultak a fejemben az értékek :)
@Rilen: Most ettem 100g szeletelt füstölt sonkát (23g fehérje), 50 g sajtot (12g fehérje) és 100g túrót (15g fehérje), meg 1 szelet fehérkenyeret (~3g fehérje) és 2 dl tejet ittam (6g fehérje)... ez együtt 59g fehérje és ez csak egy étkezés... és nem mondhatnám, hogy pukkanásig jól laktam :)
"Az állítólagos egészségügyi minimumot sem eszem meg fehérjéből (évek óta), még sincs bajom, és a sport is megy."
Most nincs bajod, és a sport is megy. Jelenleg. A dohányosoknak sincs most bajuk, minden jól megy. De mi lesz később? Kicsit hosszabb távon kell gondolkodni. "Millió másik ember se visz be elég fehérjét." Csakhogy millió másik ember orvostól orvosig jár a miliomegy nyavajájával. Nem azt akarom ezzel mondani, hogy a fehérje valami csodaszer lenne, csak ne úgy gondolkozz, hogy most milyen szép és jó minden annak ellenére, hogy szarul eszel. Az alkohol is évtizedek alatt öli meg a testet, nem egy-két év alatt.
Laikus véleményem szerint a fehérjét a meglehetősen száraz (kb. 5%-os tzs körüli) súlyhoz kellene igazítani. Nem mindegy, hogy valaki ugyanolyan magasságnál 20%-on 100 kiló vagy 5%-on 100 kiló. Előbbinél elég bőven a 2g/tskg utóbbinál meg a 3g/tskg egyenesen követelmény. Mégegyszer mondom: szerintem. :)
Nem mondtam, hogy te vagy vega, csak a példádról beszéltem. Értettem mit írtál, még ha a mellékelt ábra nem is ezt mutatta. :) Ahogy Shaugnessy (bocs ha elrontottam) vagy Predrag írta, a fehérje-hiány egyébként sem rövid távon jelentkezik. Egyébként az ajánlott mennyiségben szerintem benne van a növényi fehérje is, viszont testépítők azt nem számolják. Rengeteg növényi eredetű táplálékban (ha nem az összesben) van fehérje.