Engem csere érdekelne. Amit keresek, áfonya-,som-, és mézbogyó tő. Kakaóbab, mosódiómag, jujuba mag és noni mag (nekem van ilyenem, de mivel a ciám összekeverte, nem biztos, hogy nem maracuja, mert ezek nagyon hasonlók), sugar apple mag. karambola mag (az enyémek összeszáradtak...) paw-paw mag vagy palánta, kiwi palánta.
A magokért 1:1-ben tudok magot adni, úgy mint maracuja, kesu, mézdinnye, sárkánygyümölcs mag (pitaya), papaja, guave, acerola, bael fruit, A cserje tövekért tudok adni banán palántát (lkiszedem a nagy mellől..) van félméteres avokádóm, gránátalmám, meg egy csomó be nem azonosítható, DE EHETŐ trópusi palántám (a cicáckám többször átrendezte őket, szóval nem tudom mi-micsoda...) lehet köztük noni, guave, citom, acerola, de "zsákbamacska"....
Megindult a szamócaguava, folyamatosan jönnek az új hajtásai (talán a tápoldat is segíti ebben), és két újabb hajtáson kb. egy hete bimbók jelentek meg, miközben a kis gyümölcsök már szépen fejlődnek mellettük. Mit javasoltok? Szedjem le őket, hogy a gyümölcsök fejlődésére tudjon koncentrálni, hiszen már úgyse érnének be?
A képen balról jobbra a második és a harmadik az Canalsystemplast cserép. Találtam egy 21cm átmérőjűt és az 4,9L. Tehát szvsz van 6L nagyobb is nekik.
Próbáld ki a következő talaj keveréket: 5 rész apró vörös fenyő kéreg (jó a borovi is de nem annyira hosszú távon) + 1 rész kókusz rost(pufferelt) + 1 vagy 2 rész perlit. A fenyőkérget ha kell metsző ollóval elvágom 1-3 cm darabokra és ezt rostálom hogy csak a darabos maradjon.
Ha nagyobb dézsára van szükséged itt van egy disznóvény kerteszet és olasz dézsát is szoktak forgalmazni, szóljál pm -ben és utána nézek.
A képen látható citrus fácska igencsak délceg, snájdig. Gondolom ő a swingle.
Köszönöm még egyszer az air-pot-al kapcsolatos észrevételed.
Magam, mint említettem, néhány hónapja készítek igen-igen szellős talajt (trropi és mediterrán növényeknek is), nagyrészt perlit-kókuszrost (a cserép alsó felében) és perlit kókuszrost-szüksége talajkeverék összetételt a (cserép felső felében).
Talán-talán nem pusztulnak el tömegesen a növények. Ha a cserepes-dézsás növény talaja nem képes (nem tűző napon tartva!) kiszikkadni néhány nap után, akkor baj van.
Tehát air-pot -ban nehéz kirohasztani, de könnyű kiszárítani a növényt.
Végezetül még, a kapható-vásárolható virágcsrepekkel voltak (vannak!) gondjaim. Így merült fel az air pot.
Nem tartottam (Nem tartom) jónak azt a cserepet (pedig mindenhol csak ez van), amelyik oldal falai nem párhuzamosak, lefelé gyorsan keskenyedő (közel mint a pálma cserepek).
Az ilyenekben nagyobb az esély a növény tönkremenésének.
A külföldről jött (pld. olasz) citrus növények cserepei mind párhuzamos falúak, de ilyen cserepeket idehaza még nem láttam boltban.
Nekem ezek a vélemények is nagyon jók, nagyon köszönöm.
Amit a gyártók leírtak (a gyökérzet normál virágcserép alján spirálisan visszatekeredik, stb.), nem úgy mint ennél igaz lehet. No de ennyiért?
Ezért is kérdeztem és nagyon köszönöm a válaszodat.
Valószínű nem túl sokan használják.
Tropi növényeknél gondoltam elsősorban, ahol is nagyon sok nem betegség miatt kipusztúlt nekem.
Utóbb a talajt -ahogy gáborke korábban már írta-, én is nagy részt perlit és kókuszrost keverékkel lazítom. (talán nagyon esély a féltett -kényes növény megmaradására és a gyökérzet kirohadásának elkerülésére).
Ezért is gondoltam a nevezett edényzetre, de a válaszod alapján nem valószínű hogy rendelek.
Új vagyok még itt,és szenvedélyesen gyüjtöm az egzotikus növényeket.
Szívesen cserélnék,vagy vásárolnék kissebb méretű növényeket,magoncokat,dugványokat,magokat stb.Esetleg ha van növényed stb. számomra,írj és elküldöm a listát mit tudok cserébe felajánlani.