Keresés

Részletes keresés

Mr. L. Q. Creative Commons License 2009.09.03 0 0 560
Szia, az utóbbi beírásom remélhetőleg neked is válaszolt. Tehát nem a részecskék tulajdonságaiban (beleértve a hullámhosszkorlátot is) vagy a terjedés közegében van a különbség, hanem abban, hogy a részecske elsődleges elvek alapján vagy egy fenomenológikus leírás részeként jelenik-e meg a fizikában.
Ha ezt sem találod kielégítő válasznak, akkor még magyarázkodhatok, bár kicsit kezdek kifogyni a szuszból. :)
Előzmény: Aurora11 (558)
Mr. L. Q. Creative Commons License 2009.09.03 0 0 559
Nem, ez csak valami hűde-képszerű magyarázkodás akart lenni. :D
A lényeg azon van, hogy a kvázirészecskék egy adott és meglehetősen behatárolt fizikai modellhez kötődnek, míg a részecskék nem. És, ahogy írtam, a rácsrezgéseket le tudnánk írni fononok nélkül is, mert azok nem elsődleges elvekből származnak, hanem egy elsődleges elvekből származtatott részecskék alkotta rendszer kollektív viselkedéséből. És ha pl. elhagyjuk a harmónikus oszcillátor-közelítést, akkor mindjárt nem lesznek fononjaink sem. :)
Előzmény: Simply Red (556)
Aurora11 Creative Commons License 2009.09.03 0 0 558
Igazad van!Sok más különbség is van.Például a fonon spinje nulla,míg a fotoné egy.A fonon terjedéséhez atomos közeg szükséges,míg a foton vákuumban is terjedhet.De ahogyan vannak egyfoton,bagy kétfoton állapotok,ugyanúgy van egyfonon vagy kétfonon állapotok.A kvázirészecske,valódi részecske megkülönböztetésről hallottam,olvastam,de nekem ezekhez képest más véleményem van.De nagyon érdekel,hogy Te hogyan képzele el a különbségeket.Mert én csak a legkisebb hullámhossz megjelenésében látom,hogy van egy diszkrétség benne,mert a rácsállandónál kisebb hullámhossz nem alakulhat ki.A "valdódi" részecskék nem egy rács mozgásállapotához kapcsolódnak,hanem egy kontinuum közeghez.Így a részecske hullámhossza akármilyen kicsi lehet,mert nincs rács.
Előzmény: Mr. L. Q. (555)
Aurora11 Creative Commons License 2009.09.03 0 0 557

Szia!

Értem,hogy mire gondolsz,teljesen érthető.Rengeteg könyvben olvastam erről,és írták,hogy matematikai trükkök,például a fonon a rácsrezgések részecskeként való megszemélyesítése.De ezzel nem értek egyet,mert Planck is csak matematikai trükknek vezette be a sugárzási törvény levezetéséhez a kvantált energia fogalmát.Einstein vette komolyan,és nevezte fotonnak,és lett "igazi részecske".A fonont Debey vette komolyan,és lett "igazi részecske".

De ha belegondolsz,akkor a hagyományos részecskék a mezőknek a kvázirészecskéi.A mező folytonos,nem olyan,mint egy kristályrács,ahol a rácsállandó a részecske hullámhosszának a minimuma.A kvázirészecskék ugyanúgy jönnek a leírásba,mint a hagyományos részecskék:a kommutációs reláció megköveteléséből.Csak a kvázirészecskék esetén ez a reláció a kristályrácsra(ami diszkrét),a másik esetben a mezőre(ami folytonos) vonatkozik.Ezenkívűl szerintem a kvázi és a nemkvázi részecskék ugyanolyan alapon részecskék.

Előzmény: Mr. L. Q. (554)
Simply Red Creative Commons License 2009.09.03 0 0 556
Tehát egy modellben szereplő részecske akkor valóságos, ha az általunk elképzelt zöld emberkék is bizosan megalkotják ezt a fogalmat. Ha nem biztos, akkor csak egy matemati trükk. Egy részecske valóságossága ezek szerint a képzelőerőnket jellemző fizikai mennyiség?:-)
Előzmény: Mr. L. Q. (551)
Mr. L. Q. Creative Commons License 2009.09.03 0 0 555
A dolog természetéből adódóan valóban van ez a hullámhosszkorlát és a fajhőfüggés is más, valóban. De nem ezért alma az egyik és körte a másik. :)
Előzmény: Aurora11 (552)
Mr. L. Q. Creative Commons License 2009.09.03 0 0 554
Azért, mert hordoz energiát és impulzus, miért hívod őket "valóságosnak"? Próbáltam elmagyarázni korábban a különbséget, nem volt világos? A kvázirészecskék kvázi egy matematikai trükk bizonyos soktest-problémák kezelésére. :)
Előzmény: Aurora11 (553)
Aurora11 Creative Commons License 2009.09.02 0 0 553

"A fononok egy fenomenologikus leírás részei, tulajdonképpen "matematikai trükkök". "

A fononok is éppolyan valóságosak,mint mondjuk az elektron.Ugyanúgy hordoz energiát,és impulzust.

Előzmény: Mr. L. Q. (551)
Aurora11 Creative Commons License 2009.09.02 0 0 552

Szia!

A fonon és a foton tulajdonsága között a különség abból ered,hogy a fononnál létezik egy legrövidebb hullámhossz,ami a rácstávolsággal egyenlő.A rácstávolságnál kisebb hullámhosszú fonon nem gerjeszthető.A foton esetén nincs ilyen legrövidebb hullámhossz.A foton esetén a Stefan-Boltzman törvény T4-es energiafüggést mutat,vagyis T3-ös fajhőfüggést.A fonon esetén is a fajhőfüggés T3-el indul,de a Dulong-Petit törvénynek megfelelően eléri a 3R fajhőt,ahonnan a hőmérséklettől független lesz(túl nagy hőmérsékleten a fajhő a nemlinearitás miatt nőni fog,amit az izzógyárban dolgozó Bródy Imre fedezett fel).Ez a telítődés azért van,mert a fonon ekkor eléri a legrövidebb hullámhosszát,a rácsállandót.

A kvázirészecskék ugyanúgy hordoznak energát és impulzust,mint az "igaziak".A különbséget a legrövidebb hullámhossz létezésében látom,ami az "igazi" részecskéknél nulla,mert a mezők folytonosak,ellentétben a szilárd testekkel.

Előzmény: Mr. L. Q. (549)
Mr. L. Q. Creative Commons License 2009.09.02 0 0 551
Hát mondjuk elkülöníthetőek és vizsgálhatóak legyenek azok a részecskék azon adott rendszeren kívül is. Az elektronok azonosíthatóak és különféle tulajdonságaik vizsgálhatóak mondjuk valamilyen szóráskísérletben, ill -modellben, valamilyen spinnel kapcsolatos kísérletben, ill. elméletben, stb., stb.
A fononok egy fenomenologikus leírás részei, tulajdonképpen "matematikai trükkök". Teljesen jól elboldogulnánk nélkülük is, ha szükséges (mondjuk valami hiper-szuper számítószimulációval vagy valamilyen más matematikai trükköt kitalálva. De történetesen nagyon kényelmessé teszik bizonyos komplex rendszerek tanulmányozását, ezért nem akarunk nagyon nélkülük meglenni, ha már kitaláltuk őket. :) Az elektronokat ilyen értelemben nem kitaláltuk, hanem felfedeztük.
Igen, ez talán a legjobb magyarázat: A pici zöld emberkék pár fényévvel odébb valamiképpen el kell, hogy jussanak az elektron koncepciójához (legalábbis elméletben), a fononokhoz meg nem feltétlenül.
Előzmény: Simply Red (550)
Simply Red Creative Commons License 2009.09.02 0 0 550
Ezek a részecskék fizikailag nem léteznek

Milyen kritériumnak kellene eleget tenniük ahhoz, hogy azt mondd rájuk, hogy fizikailag léteznek? Az elektronok például léteznek fizikailag?
Előzmény: Mr. L. Q. (549)
Mr. L. Q. Creative Commons License 2009.09.01 0 0 549
Bekukkantok ide...
Ez mire válasz? :)

Az kimaradt innen, hogy a fonon kvázirészecske, nem valódi, és mint ilyen csak egy soktest-probléma, vagy folytonosközeg-probléma, effektív megoldása. Ez annyit jelent, hogy a rendszert (ez esetben a hanghullámok terjedésének közegét de pl. szilárdtestek rezgéseit is le lehet írni fononokkal) helyettesíthetjük gyengén vagy nem kölcsönható részecskék jólismert modelljével. Ezek a részecskék fizikailag nem léteznek, de a helyettesített rendszer bonyolult kollektív rezgésállapotait ez a módszer matematikailag kezelhetővé teszik.

További példák kvázirészecskékre: elektronlyukak a félvezetőkben, rotonok szupravezetőkben és plazmonok plazmákban.
Előzmény: Aurora11 (548)
Aurora11 Creative Commons License 2009.08.30 0 0 548
A fononokra sem teljesül a részecskeszám megmaradása.Ezért van az,hogy a fononok a furulya megfúvása előtt nem sorakoznak fel a fononok,hanem a megfúvásnák keltődnek.Majd a fülünkbe kerülve nem halmozodnak fel,mint valamilyen fonongáz,hanem eltünnek.Akárcsak a fotonokat,a fononokat sem lehet a részecskeszám megmaradásának sérülése miatt Bose kondenzálni.
Aurora11 Creative Commons License 2009.08.30 0 0 547
A fotonok keltődhetnek és eltünhetnek.Emiatt a pozitív töltés helyén folymatosan kletődnek a fotonok,míg a negatív töltésnél folyamatosan eltünnek.De ha két követ egymáshoz ütünk,és szikra keletkezik,akkor is keltődnek fotonok.Szóval a fotonokra nem érvényes a részecskeszám megmaradás.(Ezért nem lehet Bose-kondenzálni,annak ellenére,hogy bozonok.)
Előzmény: Aurora11 (546)
Aurora11 Creative Commons License 2009.08.30 0 0 546

"Ezt az energiát szedik a kölcsönhatást közvetítő fotonokból?

És ezek honnan jönnének, ha mindkettő csak begyűjti ezeket?"

A mező oszcillátorok összességéből áll.Ezeknek energiaszintjei vannak.A klasszikus mezőelméletben az oszcillátor energiája bármekkora lehetett,míg a kvantumelméletben diszkrét lesz.Ha valahova három foton jut,abban a pontban az oszcillátor a harmadik gerjsztett állapotba jut,ha utána öt lesz,akkor feljebb kerül az ötödik nívóra.Az erő a mező egy pontjában abból ered,hogy a fotonszám ott változik,vagyis az oszcillátor energiaállapota folyamatosan változik.Egy adott időegység alatt minél nagyobb a mező egy pontjának fotonszámváltozása,anál nagyobb a mező ottani térerőssége.

Előzmény: egy mutáns (536)
Aurora11 Creative Commons License 2009.08.30 0 0 545

Szia!

"Szerintem azért nevezikk virtuálisnak őket, mert nem lehet közvetlenül kimutatni őket, mint egy igazi fotont, vagy elektront."

Mivel a mezők térmennyiségeihez tartozó operátorokra felcserélési reláció teljesül,ezért a térmennyiségeknek van határozatlansága,inagdozása.Amikor ez kitesz egy teljes kvantumnyit,akkor beszélnek virtuális részecskékről.Ez abban különbözik a hanygományos részecskétől,hogy léte a határozatlansági relációból ered,nem pedig azért mert egy messzebb helyről odajött egy részecske.

Előzmény: Simply Red (537)
Aurora11 Creative Commons License 2009.08.30 0 0 544

Szia 1m!

"Szóval, kissé másképp fogalmazva: a mező (erőtér) eddig nekem azt jelenette, hogy ha bele  teszünk valamit, akkor arra erő fog hatni. Mit keresnek itt részecskék (még, ha esetleg virtuálisak is :))

És ha vannak is részecskék, hogyan lesz jelenlétük eredménye az erő. "

Csak annyi történt,hogy a klasszikus mező nem tudja a kvantumelméletet teljesíteni,egy klasszikus fizikai objektum.Úgy tudja követni a kvantumelméletet,hogy bevezetnek olyan mezőkre vonatkozó operátorokat,amik sajátértékei a mérhető mennyiségek.Az operátorokra felírt felcserélési relációk biztosítják azt,hogy a mennyiségek kvantáltak legyenek.Ennek az egésznek a következménye az lesz,hogy a mezőt nem egy folytonos közegnek kell tekinteni,hanem darabos,kvantált anyagnak.A kvantumjai a fotonok,más mezőknek más részecskék.

Az erő ugyanúgy a mezőből származik,mint a klasszikus mezőelméletben,csak a kvantumos változatban a mező "szemcsés", a térmennyiségek csak diszkrét értékeket vehetnek fel.

Előzmény: egy mutáns (535)
Aurora11 Creative Commons License 2009.08.30 0 0 543

A fotonok áramlása a vonzóerő kialakulásához kell.De a töltések akkor is vonzák egymást,ha egy akadály megakadályozza őket abban,hogy egymás felé mozogjanak,gyorsuljanak.Ilyenkor az akadályhoz tapadva nyomást fejtenek ki az akadályra.

"Nem tanultam fizikát, és nem tudom, mit jelent az a szó, hogy a kölcsönhatást részecskék (ha egyáltalán azok, de használjam most ezt a szót) közvetítik. "

A klasszikus térelméletben a részecskék között kontinuum mezők közvetíti a kölcsönhatást.(Faraday elektromágneses elmélete forradalmi volt,mert a távolhatás helyett bevezette a közelhatást,ahol a mező,mint anyag közvetiti véges sebbességgel,fénysebességgel,a kölcsönhatást.Nemcsak az elektromágneses kölcsönhatást,hanem az erős és gyenge kölsönhatást is mezők közvetitik.)

Azzal,hogy a mezőket kvantálják,úgy már nem kontinuum mezők hanem,kvantált mezők közvetítik a kölcsönhatásokat.Ezek a kvantumok,vagy meződarabok a részecskék,amik közevítitik a kölcsönhatásokat.

"De talán azt jelentheti, hogy a kölcsönhatás impulzuscsere, és ezen az impulzusokat hordják-viszik a két kölcsönható test között a részecskék. "

Igen.Például a klasszikus elektrodinamikában a folytonos elektroágneses mező hordozott impulzust,illetve perdületet(ezt felfüggesztett feltöltött hengerkondenzátor kisütésével lehet észrevenni).Amikor a mezőt kvantálták,akkor továbbra is a mezők hordozzák a lendületet és a perdületet,csak a mezők nem kontinuumok(mint valami folyadékok),hanem darabosak,és ezeket részecskéknek tekintik.

Előzmény: egy mutáns (533)
Aurora11 Creative Commons License 2009.08.30 0 0 542

Szia 1m!

Igen,a sztatius térerősséget az okozza,hogy egy pontban változik a fotonszám.

A hagyományos elektromágneses hullámok(mint a fény) esetén a térerősség periodikusan változik,de a fotonok sztatikus tér esetén is változik.

Mert ahol nincs fotonáramlás,ott a térerősség nulla.

Az elektromágneses hullámoknál a fotonszám változás nem egyenletes,hanem szinusosan változik. bra(i)E(x,y,z,t)ket(j) mátrixelem akkor nem  nulla,ha i fotonszámállapot és a j fotonszámállapot eltérő.

"Vagy nem szabad őket rúddal leválasztani, mert íly módon elválasztva ugye nem mozognak egymáshoz képest, és valahogy mégsincs eredő kölcsönhatás? "

A vonzó kölcsönhatás ugyanaz akkár mozognak a tőltések,akár nem,csak ha állnak akkor egy másik erő is hat,és a két erő eredője nulla. De a vonzóerő müködik,a fotonok ugyanugy áramolnak,csak a vonzóerő az akadályra fejt ki nyomást,de a töltések az akadály miatt nem tudnak gyorsulni.

Előzmény: egy mutáns (531)
Aurora11 Creative Commons License 2009.08.30 0 0 541
Közvetlenek,nem beképzeltek,és nem dölne össze a világ,bármit kérdezel is.
Előzmény: Aurora11 (540)
Aurora11 Creative Commons License 2009.08.30 0 0 540

Szia!

Szerintem az elte anyagfizikai tanszék oldalán valamelyik munkatársat kérdez efelől,mondjuk email formájában.Nagyon közvetlenek,van egy tanár aki mindenben segít,még az anyagfizikán kívűli kérdésekben,például léptetőoperátorokban,meg minden dologban.Megadnám a tanár nevét ha érdekel,elküldeném az emailcímedre.

Előzmény: Törölt nick (528)
kiss_v Creative Commons License 2009.08.28 0 0 539
Sziasztok! Nem érdekel valakit egy Feynman Mai fizika 1-9 sorozat? Nagyon jó állapotban vannak, nincsen rajtuk szakadás vagy firka. Érdeklődni: kiss_v@freemail.hu
egy mutáns Creative Commons License 2009.08.28 0 0 538

Köszönöm. Azt hiszem, az utolsó mondat tette helyére a dolgot. Ez a "kölcsönhatást közvetítő részecske" két modell fogalmainak a keverése. Mintha az áltrelben gravitációs erőről beszélnénk.

1m

Előzmény: Simply Red (537)
Simply Red Creative Commons License 2009.08.28 0 0 537

Lehet, hogy tévedek, de a részecskék szerintem ott jönnek be, amikor megkvantáljuk az erőtereket. Ha jól sejtem, ezt nevezik másodkvantálásnak, és a kvantumelektrodinamika foglalkozik ezzel. Legalábbis régebben így volt. Most biztos a Standard Modell mond ezekről kicsit máshogy valamit.

Szóval, amikor megkvantálod az erőtereket, akkor bejönnek valami keltő és eltüntető operátorok, amik egy kvantumot (részecskét) hozzáadnak, illetve elvesznek az erőtérből. Szerintem azért nevezikk virtuálisnak őket, mert nem lehet közvetlenül kimutatni őket, mint egy igazi fotont, vagy elektront.

Erőhatás nincs a kvantummehanikában, ezt el kell felejteni.

egy mutáns Creative Commons License 2009.08.28 0 0 536

Mégis inkább máshogy kérdezem.

Ha két elektron között taszító erő van, és semmi nem gátolja őket a mozgásukban, akkor pl. gyorsulva távolodnak egymástól, mert közöttük elektromos kölcsönhatás van.

Mind a kettő energiája nő.

Ezt az energiát szedik a kölcsönhatást közvetítő fotonokból?

És ezek honnan jönnének, ha mindkettő csak begyűjti ezeket?

1m 

egy mutáns Creative Commons License 2009.08.28 0 0 535

Először is köszönöm, hogy foglakozol velem.

Nos, amit modasz, az majd alighanem egy következő kérdés lesz, ugyanis az alapkérdés, hogy mit jelent az, hogy egy erőtérhez, pl. elektromoshoz (ezt nevezed Te most mezőnek) részecskéket rendelünk. És (erről eddig nem is hallottam) miért nevezzük ezeket virtuálisnak.

Szóval, kissé másképp fogalmazva: a mező (erőtér) eddig nekem azt jelenette, hogy ha bele  teszünk valamit, akkor arra erő fog hatni. Mit keresnek itt részecskék (még, ha esetleg virtuálisak is :))

És ha vannak is részecskék, hogyan lesz jelenlétük eredménye az erő.

1m

Előzmény: Simply Red (534)
Simply Red Creative Commons License 2009.08.28 0 0 534
Azt hizem, értem már, mire godolsz. Az a kérdésed, hogy ha a mezőket virtuális részecskékkel írjuk le, és van több mező egyszerre, akkor ezeket a virtulis részecskéket az eredő mezőhöz kell rendelni, vagy a komponens mezőkhöz. Erről a részecskés leírásról én sem tudok többet, mint Te, de ezek a részecskék csak egy matematikai modell részei, úgyhogy szerintem teljesen rád van bízva, hogy a komponenseket modellezed velük, vagy csak az eredőt. Gondolom, az eredmény (mármint a valóságban is elvégezhető kísérletek eredményére vonatkozó jóslatok) ugyanaz lesz.
Előzmény: egy mutáns (533)
egy mutáns Creative Commons License 2009.08.28 0 0 533

Arra gondoltam, hogy ha egy rúd tartja őket, hogy ne közeledhessenek, a rúd és a töltést hordozó testek között is van kölcsönhatás, ami a két töltés kölcsönhatását semlegesíti. Ezért nem mennek a két töltés között fotonok.

De az egész teljesen érthetetlen számomra.

Nem tanultam fizikát, és nem tudom, mit jelent az a szó, hogy a kölcsönhatást részecskék (ha egyáltalán azok, de használjam most ezt a szót) közvetítik.

De talán azt jelentheti, hogy a kölcsönhatás impulzuscsere, és ezen az impulzusokat hordják-viszik a két kölcsönható test között a részecskék.

1m

Előzmény: Simply Red (532)
Simply Red Creative Commons License 2009.08.27 0 0 532

Miért gondolod, hogy mozogniuk kell egymáshoz képest, hogy kölcsönhassanak? A Coulomb-törvény nem erre az esetre vonatkozik?

Előzmény: egy mutáns (531)
egy mutáns Creative Commons License 2009.08.27 0 0 531

Időnként olvasok olyanokat, hogy a kölcsönhatásokat részecskék közvetítik.

Pl az elektromágnesest a fotonok.

Namost ha én egy szigetelő rúd két végére felhordok töltéseket, egyik oldalra negatívakat, a másik oldalra pozitívakat, akkor ezek vonzzák egymást: van közöttük kölcsönhatás. Mennek fotonok?

Vagy nem szabad őket rúddal leválasztani, mert íly módon elválasztva ugye nem mozognak egymáshoz képest, és valahogy mégsincs eredő kölcsönhatás?

Légyszi, azt is írjátok meg, miért hülyeség a kérdésem.

1m

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!