"Csak és kizárólag? Semmi Ca elvonás a csontokból, fogakból? "
Én nem tudok ilyenről (de mindig szivesen tanulok).
Bővebben ? Forrás ?
"Vagy keverem most a fehér cukrot a fehér J-vel?"
A fehér J nem látszik fehér háttérnél.
(mi az a fehér J ?)
" Például egy vegán, 50% nyers táplálkozáson levő ember, normális bélflórával valóban annyit veszít-e és annyit kell pótolnia, mint egy mai vegyes és nagyrészt műanyag (sajna a mai nyugati átlag), illetve odafigyelően vegyes (mint mondjuk te) étrenden levőnek?"
A kiürülésben nincs különbség, a vitaminszükségletben már lehet: a szennyerzett levegő, elfogyasztott kemikáliák, stb. okozhatnak megnövekedett vitaminigényt.
Szerinem a nagy difi az odafigyelés / nem odafigyelés között van, de ha valaki odafigyel, akkor azon belül mindegy, hogy vega, nyersevő, vagy mindenevő.
(No cigi, pia, szennyezett levegő, stresz, cukor, elégetett olaj, stb.)
"(Egyébként gondolom, te sem a kalciumbevitel-problémát tekinted a legnagyobbnak a vegán étrenden levőknél...)"
Kálcium, vas, B12, aminósavak: ezeket tartom agályosnak, a hús ÉS tejtermék, tojás nélküli táplálkozásnál..
Nekem tavaly kellett szakdolgozati témát választani, de nem rémlik, hogy konkrétan a vegetáriánus étkezésre kihegyezve láttam volna javaslatokat, inkább általánosságban szerepelt a táplákozás témaként. Szerintem dietetikuséknál, és a hasonló szakterületeken nagyobb valószínűséggel bukkan fel ilyesmi.
Lengyel oldalakon olvasom: nagyon megnőtt Lengyelországban a vegetarianizmus iránt érdeklődők száma, amit az is bizonyít, hogy egyre többen írják ebből a szakdolgozatukat, doktori disszertációjukat, stb. és egyre több összehasonlító vizsgálatot végeznek a szakemberek. :)))
Bocs, igazad van, erről már volt szó, pontosítok: miért a nyálkahártyát? Miért pont? Miért nem mást, máshol? És melyik nyálkahártyát? Száj talán mégse, gyomor?
Szerintem ez igazából nem olyan nagy gond valójában, egyrészt mert mindenféle keveredik hozzá/ oldódik benne, másrészt meg nem tartózkodik olyan hosszú időt egy helyben, hogy erre ideje legyen.
Miért jobb a C-vit. filmtabletta, mint az aszkorbinsav/Rutascorbin?"
Gyógyszerész mondta, mikor kértem.
A tabletták között olyan tekintetben lehet eltérés, hogy a bevonattól függően a feloldódásuk helye más lehet, így célzottan lehet a felszívás helyére juttatni, emiatt pedig esetleg nagyobb része hasznosul az egyiknek, mint a másiknak. A konkrét esetben nem tudom milyen különbség van a két készítmény között, de vannak mindenféle grafikonok amelyek az ilyesmit hivatottak bizonygatni, biztosan egy ilyet alapulvéve mondták azt amit.
Csak és kizárólag? Semmi Ca elvonás a csontokból, fogakból?
Nem kizárólag, de ehhez a Ca-nak igazából olyan szinten, hogy az problémát okozzon ilyen esetben, nincs köze. A csont és a fog is csapadék, ha olyanná válnak az oldékonysági viszonyok, akkor oldatba megy, de itt is ezer lehetőség van. Ha a caries-re gondolsz, ott speciel a fogon plaque-k rakódnak fel, amihez van köze a cukornak, mivel tápanyagot nyújt az ott megtelepedő baciknak, akik elvégzik aztán anyagcseretermékeikkel a piszkos munkát, de van akinek olyan erős a külső réteg a fogán, hogy ez sem fog ki rajta. Bár a caries prevalenciája az élet során ma közel 100%!
Vagy keverem most a fehér cukrot a fehér J-vel?
Mi az a fehér J?
Például egy vegán, 50% nyers táplálkozáson levő ember, normális bélflórával valóban annyit veszít-e és annyit kell pótolnia, mint egy mai vegyes és nagyrészt műanyag (sajna a mai nyugati átlag), illetve odafigyelően vegyes (mint mondjuk te) étrenden levőnek?
A vitaminkérdés pont az, ami a nyugati társadalmakban (jóléti) igazából nem jelent problémát, függetlenül attól, hogy odafigyelve, vagy sem táplálkozik az illető vegyesen. Ez egyetlen csoportban okoz igazából gondot az egészséges populációt figyelembe véve, és ez pont a vegák köre. Természetesen a többségük idővel megtanulja, hogy mire kell odafigyelnie, így ez többnyire náluk is múló probléma. Az igazi gondot az okozza, hogy túl sok a bevitt tápanyag, és legtöbbször kívánnivalót hagy a minőség is maga után. Sok a hús, a cukor, a kóla, a sültkrumpli..., jön az elhízás, az elhízott ember nehezebben indul el sportolni, jönnek a problémák a szívvel, meg mindennel... A vegetáriánus táplálkozás ezeket a veszélyeket lényegesen kisebb mértékben hordozza, de egy magára odafigyelő mindenevő ehhez képest semmiféle hátrányban nincs.
1, Nem lopták el. Most is elérheted. 2, Miután leírtad és lenyomtad a Mehet gombot, lemondtál a "tulajdonlásról". (Ami már akkor sem volt a tied... ;-) )
Bocs, igazad van, erről már volt szó, pontosítok: miért a nyálkahártyát? Miért pont? Miért nem mást, máshol? És melyik nyálkahártyát? Száj talán mégse, gyomor?
"Miért jobb a C-vit. filmtabletta, mint az aszkorbinsav/Rutascorbin?"
Gyógyszerész mondta, mikor kértem.
Szia: Petike
Hagymaszagú üdv a Balcsiról. Ma már úsztunk :-)
(A férfinem örömére egy szál gatyóban, mert nem bírtam ki, h kint maradjak, mikor mások úszkálnak, a fürdőrucik viszont otthon maradtak. Eredetileg igaz, csak a lábamat akartam megáztatni, de mikor megszoktam a hideg vizet, olyan kellemes volt, h muszáj volt belemenni, úgyhogy mindent le és zsutty bele.)
Meg szandálszakadás révén eljutottunk a falu egyik csodájához: a 86 éves suszter bácsihoz, aki hivatalosan nincs is, de tüneményes: holnapra kész 400!!! Ft-ért, és derűs, jókedélyű és mesél vég nélkül :-)
"A karbonát/bikarbonát (hidrogénkarbonát) pufferrendszer biztosítja a fiziológiás pH stabil meglétét."
Csak és kizárólag? Semmi Ca elvonás a csontokból, fogakból? Vagy keverem most a fehér cukrot a fehér J-vel? (Asszem rá kell vetnem magam a jegyzetekre vagy a netre.) Az utóbbinál szinte tutira emlékszem, hogy sok fogyasztása Ca elvonó.
Az eredeti téma - aminek kapcsán ez a kérdés előjött-, hogy vajh egy táplálkozási forma mennyire befolyásolhatja az ember vitamin és ásványianyag igényét. Például egy vegán, 50% nyers táplálkozáson levő ember, normális bélflórával valóban annyit veszít-e és annyit kell pótolnia, mint egy mai vegyes és nagyrészt műanyag (sajna a mai nyugati átlag), illetve odafigyelően vegyes (mint mondjuk te) étrenden levőnek?
(Egyébként gondolom, te sem a kalciumbevitel-problémát tekinted a legnagyobbnak a vegán étrenden levőknél...)