Keresés

Részletes keresés

whiskey98 Creative Commons License 2021.03.15 0 1 26122

Tegnap összeraktam a szerkezetet a hőkezeléshez, sikerült belőni hogy 50-51 C fok legyen a hőmérséklet, bojler hőszabályzó kapcsolgat egy fűtőszálat, régi akváriumi vízkeverő állandóan keveri a vizet.

Remélem nem csináltam későn a műveletet.

(A kanál csak nehezékként funkcionál :) )

van_Persil Creative Commons License 2021.03.15 -1 0 26121

6-10 centi között (jó centis sima gömbvasból van), attól függően, hogy mennyire puha a föld (minél keményebb, annál szűkebb a luk) és hagyom úgy a gyökereket, ahogy az oltványos vágta (kb 20-25 centin). A gyökerek végei ugyan ültetéskor felfelé állnak, de megtalálják a maguk útját lefelé, ill, egy részük ledörzsölődik a lebökés során, ezért nem kell külön bibelődni a gyökerekkel. Ez a módszer kizárólag leparaffinozott oltványokkal működik, különben nem védi semmi a leverődéstől a szemeket.

Előzmény: jacsoj (26120)
jacsoj Creative Commons License 2021.03.15 0 0 26120

Mekkora átmérőjű lyukat csinál az ültető villa, és milyen rövidre vágod az oltvány gyökerét?

Előzmény: van_Persil (26101)
Falusi1 Creative Commons License 2021.03.14 0 0 26119

A régi háti - nem motoros - permetezőhöz én állítható szórófejet használok, így csökkenthető a permetlé veszteség, de ezt nyilván nem tőlem halljátok először. Több hektáron persze más a helyzet, de a motoros permetezőt szerintem elsősorban nem lemosózára találták ki.

Van egy akkumlátoros hátim is, lemosózásra kisebb területen az a legjobb nem kell egész nap "csettegni". A maruyamat már csak lombosodáskor veszem elő.

Előzmény: granov (26118)
granov Creative Commons License 2021.03.14 0 0 26118

Te nem érted.

Le van írva egy szer mennyiség igen, amit a gépi, légporlasztásos gépekhez találtak ki. Kb 3x annyi permetlevet szórtok ki ilyenkor mint ami a valóságban hasznosul.

A régi háti permetetzők, kis fúvókájú permetezők kiszóródása nem éri el az 50%-ot. 

Ha levegős hátit használsz ott is elmegy legalább annyi mint amennyi hasznosul.

A cél egy bizonyos szer mennyiség/tőke elérése. A traktoros verzióhoz kell 1000 liter, háti motoroshoz 300 liter, vegyépszereshez 100. Ami nyáron előny az most pazarló. (Igen, az arányok szándékosan túlzóak)

Előzmény: van_Persil (26117)
van_Persil Creative Commons License 2021.03.14 -1 2 26117

Eelolvastad, mit írtam? "Ha talál zöldfelületet"... Mit jelent ez? Azt, hogy ha a gyapjas rügy végén megjelenik a zöld, azt perzselheti. Ha különbözö fajtáid vannak, azoknak nem ugyanakkor pattan a rügye, ezért elöfordulhat, hogy egyes korai fajtákat bizony késön éri a lemosó, így a zöld részeket perzselheti. Ezt elkerülendö kell csökkenteni a dózist.

Előzmény: granov (26116)
granov Creative Commons License 2021.03.14 -1 0 26116

Lemosó és zöldfelület? Rossz topicban vagyok? Mióta lemosózunk szőlőben lombot?

Előzmény: van_Persil (26113)
vadeger Creative Commons License 2021.03.14 0 0 26115

Üdv, Ősszel betakargatott (frissen ültetett) szőlőkről időszerű már leszedegetni a felkupacolt földet?

IsKol Creative Commons License 2021.03.13 0 0 26114

Nincs ehhez a típushoz kisebb átfolyású adagoló? (mint a Stihl-hez)

Esetleg egy 3D nyomtatóval lehetne készíteni rácsot amiben a lamellák a központ felé dőlnének, de lehet egy lemez szűkítő is segítene...

Előzmény: Halfkey (26107)
van_Persil Creative Commons License 2021.03.13 -1 0 26113

Olvasd el a lemosók felhasználási utasíitását, ott van a lé- és a szermennyiség, nem én találtam ki. Ha kevesebbet juttatsz ki, akkor adtál a sz.rnak egy pofont. Ha kevesebb lével mész, de ugyanannyi szerrel, akkor ha talál zöld felületet, akkor perzselhet, ha viszont a szert is csökkented, akkor meg nem hat rendesen.

Előzmény: granov (26112)
granov Creative Commons License 2021.03.13 0 1 26112

Nem mindegy milyen a gép. Ha te egy olyan gépet használsz lemosózásra amit év közben is a kiszóródásod több száz százalék. 

Egy régi háti alaposabb lemosás mellett is a töredékét használja.

Előzmény: van_Persil (26110)
van_Persil Creative Commons License 2021.03.13 -1 0 26111

Én azért arra ügyelek, hogy ne csak 10 centit kelljen ütni rajta, különben nem fogja bírni a szélnyomást (ez föleg nagy zuhék után, amikor felázott a talaj, jelenthet problémát). Meg persze nálam nem kisujjal kell lenyomni, mint nálad a sivatagban, hanem megküzdeni a kövekkel...

Igen, ennek az az elönye, hogy egyedül is lehet csinálni, faoszlopot egyedül lerakni nem valami mókás, bár ha az ember traktorral cipeli (lánccal vontatva, vagy raklapvillára görgetve), akkor akár egyedül is tudja csinálni.

Előzmény: szervezkedő (26108)
van_Persil Creative Commons License 2021.03.13 -1 0 26110

Lemosózásnál hektáronként saccperkb 1000 l lémennyiség kell, ehhez gyapjas rügynél olajos kénböl meg úgy 25-30 l szer. Ez azt jelenti, hogy 100 m2-re (50 töke) 10 l lé benne 0,3 l szer. Ha korábban lemosózol, akkor meg akár 50 l szer is kellhet (l. pl. az Agrokén használati leírását). A felhasznált szer mennyiségét azzal is lehet szabályozni, hogy milyen gyorsan haladsz a sorban.

szervezkedő Creative Commons License 2021.03.13 0 0 26109

Nekem ilyen gépekkel nincs tapasztalatom, de ha hátival fújod gondolom nem nagy a terület. Más irányból megkozelítve, nem lenne célszerű másik géppel csinálnod, amit csak lemosozashoz használnál. Egy sima hagyományossal? Lehet tovább tartana, de feleslegesen nem megy el a cucc.

???

szervezkedő Creative Commons License 2021.03.13 0 0 26108

Kipróbáltam.

Kb 10centit kell csak utána leütni kalapáccsal.

Igaz olyan helyen csináltam, ahol nem rég szántottam kb 40cm mélyen. A "szűz" területen majd ha már kijelöltem az oszlopok helyét.

Tetőcsomagtartóra felteszek egyszerre 15darabot, elgurulok a sor végére... Még a traktort se kell beindítani. Sőt akár egyedül is lehet csinàlni, innentől kezdve.

2-3ezer forintért vettem a jófogáson.

A hidrofúrós megoldásban az nagyon tetszik hogy csodaszépen beiszapolja a talajt köré. Illetve a permetezést leszámítva, szeretek traktorozni. Azévan! :-)))

Előzmény: van_Persil (26106)
Halfkey Creative Commons License 2021.03.13 0 0 26107

Sziasztok,

Egy Hecht 459et szereztem be tavaly, és a permetezésnél kiválóan szerepelt. Lemosni viszont elég nyűglődés vele, alapjáraton, legkisebbre állítva a folyást megcsináltam a szőlő felét, de így is elég pazarló, kb 2x annyi anyagot használok így mint elméletileg kellene.

A kérdésem, hogy van-e valami trükk erre? Amire én gondoltam az egy átalakító, hogy az "ágyúszerű" permetezővéget leszűkítsem valahogy egy kis kilövőre amivel lemosásnál célzottabban tudok spriccelni. Van aki ezt meg tudta oldani valahogy, vagy valami egyéb beállítást használ ilyesmi gépen amire nem gondoltam?

van_Persil Creative Commons License 2021.03.12 0 0 26106

Ilyennel rakom le a fémoszlopokat. Mondjuk az enyémen nincs "gázpedál", de úgy is használható.

Előzmény: szervezkedő (26105)
szervezkedő Creative Commons License 2021.03.11 0 0 26105

A lényeg lemaradt!

Jóféle.

Előzmény: szervezkedő (26104)
szervezkedő Creative Commons License 2021.03.11 0 0 26104

Ma teszteltem  az új szerzemenyt! 

Ez egy speciális egy ágú!

:-)))))

Málná tövekhez nem a legjobb megoldás.

Holnap kipróbálom, a fémoszlop lerakása megoldható e vele.

szervezkedő Creative Commons License 2021.03.11 0 0 26103

Én tavaly symbivittel telepítettem. Mindenki csodákat/ódáka zengett. Háááát eddig még nem látszik a különbség. Egy sort anélkül csináltunk, mert az újabb zsákot amiatt nem szerettem volna felbontani. Igazi referencia lesz. 

Előzmény: IsKol (26098)
IsKol Creative Commons License 2021.03.11 0 1 26102

"háromágú ültetövillám van"

Poszeidon másod-harmadállásban oltványt ültet;-)

van_Persil Creative Commons License 2021.03.11 0 0 26101

Nekem egy háromágú ültetövillám van, arra rárakom az oltványt, rálépek, az oltvány a földben marad, a villát meg kihúzom, megy hozzá egy liter víz, betemetem, és kész. Leírni hosszabb ideig tart, mint megcsinálni. Mivel pótlásokat rakok le, és a beteg tökéket ásóval szedem ki, az a föld mindig bolygatott, ezért könnyü leböknöm. Ha olyan helyre kell ültetnem, ami nem friss hiány, ott meg szólóba´ bököm le a villát, majd mégegyszer, ezúttal az oltvánnyal. ha így se akar lemenni, akkor öntök hozzá egy kis vizet, így jobban csúszik.

Előzmény: IsKol (26100)
IsKol Creative Commons License 2021.03.11 0 0 26100

Akkor "gyengén" ásványosok a boraid ;-)

Valamikor nézegettem egy Gigi nevű szardinia szőlész-borász tevékenységeit és egyik videójában a komája exkavátorral törte föl a földet (volt abban is minden)

Az ültetést is egyszerűen csinálták, vascső lenyomva majd megmozgatva, beáztatott oltvány bele majd slagra szerelt csővel beiszapolták.

A nagyobb munka inkább a gödrök helyének kinégyszögelése volt ... 

Előzmény: van_Persil (26099)
van_Persil Creative Commons License 2021.03.11 0 0 26099

Semmit. Élnek és virulnak. Minden évben 100-150 tö között pótlok, a talaj nálunk bazaltmálladékos-pannon üledékes.

Előzmény: IsKol (26098)
IsKol Creative Commons License 2021.03.11 0 0 26098

Az ültetéseid gondolom pótlások, vagyis a talaj előkészítése már vagy 1-2 évtizeddel ezelőtt történtek.

Használsz valami "készítményt" az ültetéshez? pl. Terrum M-et (Csemegés topicban láttam az általad bemásolt képen) vagy Symbivit-et, bactofil-t stb. 

Előzmény: van_Persil (26071)
granov Creative Commons License 2021.03.11 0 0 26097

A '80-as évek második felében csinálta fater a kordont, akkor kerültek le az akácoszopok. Most kiszedem őket, megégetem és fordítva mennek vissza. A 80% bírja, csak néhány törött el.

Előzmény: van_Persil (26091)
IsKol Creative Commons License 2021.03.09 0 0 26096

Azért megnézném a naccságát ahogy görgeti a száraz akácoszlopokat a porta végén lévő kanálisba, majd 1-2 nap áztatás után vissza ;-)

Viszont a tüzifánál simán eltudom képzelni.

Végül is ezért találták ki az erdei meg normál m3-eket.

Szervezkedő birtok mellett van az akácos hátha nem verik át ;-) Ha meg igen ... akkor majd visszahozza a réven ;-)  

Előzmény: van_Persil (26095)
van_Persil Creative Commons License 2021.03.09 0 1 26095

Fát súlyra venni tilos! Akkor előtte a tulaj felesége tuti jól meglocsolja. Legalábbis felénk az egyik fatelepen ez volt a módi.

Előzmény: IsKol (26094)
IsKol Creative Commons License 2021.03.09 0 0 26094

"Ketten bírjuk csak megemelni, olyan a súlya is. :-)"

Legyen 1 mázsa, 2 300 pénzért akkor is olcsóbb mint 12/14-es 250-es akácoszlop máshol és az sincs hántolva... (+ 1 db ezres)

Gyakoroljál a hántolással mert nálam is lesz vagy 50 db ;-)))

Előzmény: szervezkedő (26090)
szervezkedő Creative Commons License 2021.03.09 0 0 26093

A mamut oszlopok egy éve lettek kivágva, amiket veszek vekonyabbakat, azok friss vágásúak. Nagyapám szerszámát én örököltem meg, amivel letakaríthatnám, de nem tudom hová tettem el. Tuti megvan, de nem találom. Tavaly vettem kovácsoltvas vonókést. Volt 4-5ezer körül szar, gyenge és 12ezerért kovácsoltvas. Családban megmondtam mindenkinek, ugy nézzenek rá, úgy vigyázzanak rá ha egyszer meghalok, hogy egy vagyon volt. :-))))))

A kerítést szeretnénk összerakni, mire kihajt a szőlő. Kapukat majd nyáron csinálunk, addig csak a maradék vadháló darabokat odadrótózom. 

Aki esetleg most csinál hasonlót, javaslom néhány hosszabb oszlop/karó beépítését, ragadozó madarak számára ülőfaként. 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!