Keresés

Részletes keresés

Jacques de Molay Creative Commons License 2007.08.28 0 0 2133
Persze, utazási irodánál minél később, a fapadosnál minél hamarabb kell foglalni :-) Szeptember végére ráadásul nincs is jegy visszafele már ... Szóval ha februárban lefoglalod a jegyet, akkor az utazási irodához képest annyit spórolsz, amiből kijön két hét autóbérlés, ami azért nem kevés.

Rodoszon nem tudom, hogy hogy van, de Krétán ahova utazási iroda megy, az enyhény szólva, khm, túlzsúfolt és eléggé konformizált. Persze van aki ezt szereti, nadehát én nem.
Előzmény: szeva2008 (2131)
szeva2008 Creative Commons License 2007.08.28 0 0 2132
Ebben viszont tökéletesen egyetértek Veled!
Előzmény: Jacques de Molay (2130)
szeva2008 Creative Commons License 2007.08.28 0 0 2131

Idén Rodoszt számoltam, Krétát nem. Tudom fapadost nem ilyenkor kell foglalni, de azért most gyorsan megnéztem, szept. 1....15-ig kez költség nélkül Bp-Herakloin a Wizzairnél 102.660,- ft. 

A szigetekre én u. azzal az irodával járok sok éve (nem Neki), jó kedvezményt  kapok a last minutra is,  amibe lehet ám jót is találni.

Előzmény: Jacques de Molay (2128)
Jacques de Molay Creative Commons License 2007.08.27 0 0 2130
A déli közlekedési kultúra az konkrétan azt jelenti, hogy a sofőrök figyelnek egymásra, a szabályokhoz való merev ragaszkodás helyett a helyzetet próbálják megoldani. Krétán a szerpentinek kényelmesen autózhatóak, nem kell száguldozni rajtuk, és akkor teljesen biztonságban vagy. Ráadásul igen toleránsak a láthatóan bérelt autókkal szemben. Szóval no para, itthon vezetsz előtte egypárszor, és minden rendben van. Egy budapesti nap sokkal stresszesebb, mint egy hét autóvezetés Krétán.
Előzmény: freyya (2129)
freyya Creative Commons License 2007.08.27 0 0 2129
Igen, ez lenne az ideális, ha nem állnék hadilábon az autóvezetéssel. De nem sok gyakorlatom van benne, és valahogy nem akaródzik a hiányosságaimat egy bérelt autón, a szokásos mediterrán szerpentineken, a déli közlekedési kultúra közepette pótolni.:-)
Előzmény: Jacques de Molay (2125)
Jacques de Molay Creative Commons License 2007.08.27 0 0 2128
Krétára ez nem igaz, mert van fapados. A fejenként 25e forintos repjegyet és a 45e forintos szállást _két_hétre_ a nekkermann biztos, hogy nem hozza ki, de még az olcsóbbak sem. Olyan 120e per főtől indul a két hét, ha nagyon lászt minit, nagyon badzsit a cucc.
Előzmény: szeva2008 (2126)
Jacques de Molay Creative Commons License 2007.08.27 0 0 2127
Ja, és idegenvezető helyett vegyél egy Lonely Planetet, az sokkal többet tud.
Előzmény: Jacques de Molay (2125)
szeva2008 Creative Commons License 2007.08.27 0 0 2126

A görög szigetek nekem nagyon bevált úgy, hogy irodánál befizetek nyaraló programra, így nincs gondom rep.jegy, transzfer és szállásra. Az ottani programot meg magam döntöm el. Náluk olcsó az autóbérlés és egy jó utikönyv (meg a fórumokon olvasottak) helyettesíti az id. vezetőt.

Aztán az egész napos csavargás (kultúrálódás, gyönyörű természeti látnivalók) után tényleg jól esik a fürdés. Ez egyáltalán nem azonos a tengerpari puttyadással.

Idén is kiszámoltam, jó időben befizetve jobban jöttem ki, mint egyéni szervezéssel.

Előzmény: freyya (2124)
Jacques de Molay Creative Commons License 2007.08.27 0 0 2125
Nem akarok túlságosan beleszólni, de Krétára nem érdemes utazási irodázni, amikor 2 hétre 280 euró egy Fiat Punto és a fapados gombért elvisz. Az utazási irodától ráadásul csak turistaövezetbe kapsz szállást, ami Krétán eléggé borzadályos.
Előzmény: freyya (2124)
freyya Creative Commons License 2007.08.27 0 0 2124
Mert ezeken a helyeken még nem jártam. De Kréta már tervbe van véve jövő szeptemberre. Sőt leszek olyan utolsó bunkó, hogy utazási irodánál fogunk befizetni chartert, transzfert és szállást, sőt ha lehet, félpanziót is. :-) Ezen a nyáron Positano-ban voltunk (Sorrento-i félsziget, Olaszország) egyéni szervezésben, mert oda irreálisan magas áron kínálták a szállásokat az utazási irodák, ráadásul nem is a legszebb városokba, hanem a jellegtelenebb tengerparti településekre (igazán nagyot úgy tudnak kaszálni, ha maga a szállás fillérekbe került nekik). Krétánál viszont nem vettem észre ilyen különbséget, és nem egy utolsó szempont, ha nem kell tizenötféle helyijáratra várni és átszállni, míg eléred a szállást. Meg én azt is szeretem, amikor mesél az idegenvezető.
Előzmény: szeva2008 (2123)
szeva2008 Creative Commons License 2007.08.27 0 0 2123
De milyen igazad van, és akkor nem említetted Krétát, Rodoszt, Hippokratész szülőföldjét Kost stb.
Előzmény: freyya (2122)
freyya Creative Commons License 2007.08.27 0 0 2122
Van ám kultúra délebbre is, a tenger azért nem mosta ki az emberek agyát. Ha nem hiszed, nézz körül Dél-Franciaországban, Olaszországban vagy Spanyolországban. Sőt Görögországban is vannak álomszép helyek (pl. Thira vagy Delphoi). A helyedben nem vonnám meg magamtól buta sznobságból a fél világot. És a városnézés után megmártózni és úszni egy nagyot a tengerben nem egy utolsó dolog, hidd el!
Előzmény: fatema (2115)
freyya Creative Commons License 2007.08.27 0 0 2121
Nem attól aljanép valaki, hogy buszos utazásra fizet be. Voltam már én is menetrendszerinti autóbuszjárattal külföldön, kifejezetten tetszett, ahogy a végére összemelegedett a banda. Nem volt sem büdös kaja, sem ivászat vagy böfögés. Visszafelé is nagyjából ugyanazok jöttek, ment az élménycsere egész úton. Ráadásul hamarabb - az éjszaka közepén - visszaért a busz, mi meg akkor még kollégisták voltunk, nem volt nyáron Pesten szállásunk. Többen is felajánlották, hogy éjszakázzunk náluk, és mikor megnyugtattuk őket, hogy már elindultak értünk vidékről kocsival, és egy órán belül ott vannak, ott hagyták nekünk a maradék kaját, nehogy éhesek legyünk.
Amúgy meg bunkók vannak mindenhol. Az angolok és a németek is tudnak alakítani, volt már szerencsém hozzájuk egy-két aparthotelban.
Előzmény: Törölt nick (2119)
szeva2008 Creative Commons License 2007.08.27 0 0 2120

"Számomra a buszos-hűtőtáskás-kolbászos-büfögős-ivós csapatostul Paráliázó horda (akire nem vonatkozik, elnézést) társasága önmagában egy trauma, nemhogy még jól is érezzzem magam velük."

Kedves Tilda!

Én sem érzem jól magam velük, de nem élem meg traumaként és nem nevezem őket hordának. Nem utazom velük és ennyi!! Mindenkinek a maga dolga, hogy érzi jól magát ill. mi jutott neki ki tudja mi okból?

Előzmény: Törölt nick (2119)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.27 0 0 2119

Nem olvastam végig csak az utóbbi néhány tíz hozzászólást, de kb. 20 éves családdal utazós tapasztalatom alapján én is elkerülöm a magyar tömegturizmus által éppen felkapott helyeket ( akár repülős, akár egyéni útról van szó), és nem valamiféle felsőbbrendűségi érzés miatt, hanem az összes eddigi élményeink alapján.

Lehet, hogy más nemzet fia-lánya is beszél bunkón, suksüköl, de azt legalább nem értem. A tahóság önmagában még nem is annyira zavarna, de hogy valaki még fennhangonés büszkén tegye, arra már nem vagyok kíváncsi. Miért gondolják sokan, hogy egzotikus nyelvünknek hála, senki nem érti a hangyúlyok és a mimika alapján, hogy éppen kit szól le, anyázik stb.?

Számomra a buszos-hűtőtáskás-kolbászos-büfögős-ivós csapatostul Paráliázó horda (akire nem vonatkozik, elnézést) társasága önmagában egy trauma, nemhogy még jól is érezzzem magam velük.

Előzmény: balazsbea (2118)
balazsbea Creative Commons License 2007.08.27 0 0 2118

Örülök, hogy ilyen jó anyagi helyzetben vagytok. :) Annak már kevésbé, hogy már megint kötözködésnek vetted a hozzászólásomat. Csak próbáltam rávilágítani, hogy egy kicsit kevesebb előítélettel kellene lenned a tengerparti nyaralók felé, mivel: 

1. (2110)-ben azt írtad: "a svájci utunk is nagyon tartalmas, élvezetes volt, sokkal színesebb, mint egy tengerparti dagonya", azaz a tengerről neked inkább az egyhangúbb lapos partok jutnak eszedbe, ahol az emberek többnyire csak fekszenek a parton.
  2. (2111)-ben pedig azt írtad: "Másrészt ez úgy van, hogy ha a szülőnek olcsóbb lesz repülni egy déli tengerpartra, mint elautózni bárhová, akkor úgyis azt fogja preferálni, és azt az álláspontot erősíti, mert arról van tapasztalata", azaz azt feltételezted rögtön rólam is (mivel én voltam az a szülő, aki a kisgyerekkel való repülős út mellett érvelt), hogy valószínűleg azért járok tengerpartra és azért erősítem ezt az álláspontot, mert számomra is ez az olcsóbb megoldás. 
  3. Valamint, az autózásról ezt írtad szintén (2111)-ben: "Tény, hogy ezt megszervezni mindig macerásabb!! Végigcsinálni is!! Nem való azoknak, akik szívesebben mennek szervezett utakra, ezt belátom", azaz utaltál arra, hogy aki nem autóval megy, az valószínűleg a szervezett utakat kedveli.

Ez 3 ok volt arra, hogy megmutassam, már rám nézve is tévesek az előítéleteid. Azaz nem kötözködtem, csak az általad felhozott témákra reagáltam, ráadásul a kisgyerekek korai külföldi utazásával kapcsolatban én egyáltalán nem beszéltem árakról vagy szervezett utakról, ezeket a témákat te építetted be az érveid közé. A repülőt én kizárólag azért említettem, mivel lehetőséget ad arra, hogy pici gyerekkel gyorsan eljussunk egy távolabbi helyre, ahol olyan új impulzusok érhetik, amelyek szerintem nagy hatással vannak a gyerek személyiségfejlődésére. A tengerpartot azért, mert ez az a hely, ahol általában minden gyerek jól érzi magát, azaz jól lehet kombinálni valamilyen másik kultúra megismerésével úgy, hogy azt a gyerek is élvezze. Szerintem ennek semmi köze nincs se a szervezett utakhoz, se ahhoz, hogy mennyibe kerül egy nyugati vagy egy "klasszikus" tengerparti út, inkább ahhoz, hogy kinek milyen véleménye és előítéletei vannak egyes utazókról, nyaralókról. 

Nem állítom, hogy mindenki kultúráltan utazik, hiszen nagyon sokféle ember van. De azt kell mondjam, ezzel mi nem is foglalkozunk, amikor végre lehetőségünk van elutazni valahová, ahol jól szeretnénk érezni magunkat. Nem azért megyünk, hogy hibákat keressünk más magyarok viselkedésében, s azért sem, hogy meneküljünk más magyarok elől. Sőt, én annak örülök, ha magyar szót is hallok, mert ez azt jelenti, hogy az a család vagy baráti társaság is új élményekkel fog hazatérni, s van módjuk rá, hogy egyáltalán elutazzanak. Egyébként is igyekszem előítéletek nélkül élni, mert kifejezetten káros dolognak tartom mind a személyiségre, mind a társadalomra nézve. Nekem az a szimpatikus utazói magatartás, amit kissé félrevezető nevű BOLOND topiktárs tanúsít, amikor egy távoli szigeten felkeresi egy ott élt magyar sírját, aztán elbeszélget annak feleségével úgy, hogy ebből a lányát sem hagyja ki. :) És pont azért viszem a lányomat is, hogy lehetőleg ne legyenek majd előítéletei.

Előzmény: fatema (2115)
bopat Creative Commons License 2007.08.26 0 0 2117
Spanyolországban is a sok angol pub meg az english breakfast helyek az idegemre mentek. Igaz csak a partmentén, beljebb már nagyon jó kis spanyol különlegességekett ettünk...
Előzmény: Törölt nick (2116)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.26 0 0 2116

Lehet, hogy nem illik a mostani témához, de Jacques kedvenc vesszőparipájához talán alkalmazkodik...:))

Előzetesben annyit, hogy középkorú, értelmiségi házaspár vagyunk 18 és 20 éves egyetemista "gyerekekkel", úgy gondolom, igényes utazók. most érkeztünk vissza Athénból, keresztül-kasul bejártuk már évek alatt az országot, szigetestől, mindenestől, imádjuk a görög embereket. Most 2 hét alatt 2 negatív élményben volt részünk, mondanom sem kell, hogy mindegyik honfitársainkkal kapcsolatos. Az első szóra sem érdemes, egy 4 csillagos szállodában az esti svédasztalnál egy irányban lehetett menni, és 2-3 percet esetleg sorban állni. Ki volt az, aki felrúgva a kialakult rendet befurakodott családunk közé? Egy 60-as magyar asszonyság. Persze rendre utasítottam, de csak nézett, mint borjú az új kapura, később a tengerben hallottam magyarul beszélni a férjével...  

A másik párbeszéd Makrigialosban zajlott egy kis tavernában, ahol magyarul szerepelt a kínálat egy kis táblán ( Athénból jövet 1 éjszakára itt találtunk tranzitszállást egy tündéri házaspárnál)( 3 nyelven beszélünk, görögül nem, de a legfontosabb kifejezéseket azért ismerjük)

- Kalimera!

- jó estét kívánok, látom, magyarok! (pincérnő(?)  népnevelői vénával)

- Jó estét, az étlapot kérnénk.

- Én éppen kihozhatom, de úgysem mennek vele sokra, csak görögül van, inkább beszéljük meg, hogy mit szeretnének!

- Jó, akkor 2 metaxát....

- Metaxát nem tartunk!

- És mit tartanak?

-Vodkát, Jagermaistert...

-Ouzo sincs?

- De, az van.

- Akkor 2 ouzót.

-Láttuk kiírva, hogy rántott dolgokat is kínálnak, esetleg egy rántott csirkemellet, mert a fiunk nagyon kiéhezett már rá..

- A rántott dolgokat felejtsék el, most nyaralnak, ez Görögország!!!

- Tudjuk, de a kinti táblán....

- Azt nem úgy kell érteni! Az görögösen rántott, azaz lisztbe forgatott!

a cérna itt szakadt el...én mondtam, hogy akkor itt az ideje átmenni egy másik helyre, de a férjem csak megjegyezte, hogy huszadjára járunk Görögországban és fejezze be a képzésünket...

Lérdésem: minek ide ilyen magyar pincér? (sztem tanító v. óvónéni lehetett, de vendéglátós nem, az biztos)

Az étel finom volt, de megkeseredett a szánkban a falat, pláne, hogy utána már csak  a sértett képét tolta oda. Az ouzót egyébként melegen, jég és víz nélkül hozta, azt külön kellett kérnünk, a Mythos sört pedig úgy emlegette, hogy "meg az a görög sör, tudják".

Szóval nem csak az utas lehet bunkó...

Előzmény: Jacques de Molay (2112)
fatema Creative Commons License 2007.08.26 0 0 2115

..na jó,akkor megint pontosítok, de azt hiszem, már tényleg lerágtuk a csontot rendesen :o)

NEM feltételezek mindenkiről lustaságot ,nem kell kérem kötözködni!! :o) Írtam,hogy elhiszem, hogy sokan a tenger miatt mennek, tessék visszanézni.

DE! úgy gondolom, hogy  ahová a legtöbb "kispénzűbb", tengerpartot kedvelő  magyar jár, úgy mint pl. Tunézia, görög partok, az általában olcsóbban elérhető repülővel, mintha elautózol a Brit szigetekre, Svájcba,vagy Norvégiába. Ezt tanusíthatom ,sokszorosába kerül,mert jóval drágább országok. Épp ezért próbáltam megértő lenni,(ha hiszed ,ha nem)  hogy ne csak a magam helyzetéből induljak ki, hiszen  oda megy mindenki nyilván, ahová képes eljutni a kívánságain belül. Vagyis így értettem az olcsóbbat, nem úgy, hogy ugyanoda mennél autóval.

Másrészt hidd el, hogy nagyon sokan nem képesek megszervezni maguknak egy utat, (tudom,mert sok ismerősömnek segítettem már,és elképesztett,hogy nem találja ugyanazt meg a neten,amit én) és ezért választják az egyszerűbb megoldást, mégha nem is mondtam, hogy mindenki ilyen. Ha nem így lenne,az utazási irodák csődbe mentek volna már :o) Gondoltam is már,hogy ebből kéne pénzt csinálni..:o)

De van,aki tényleg nem is ér rá,vagy nincs energiája ilyesmire ,nálunk is a férjem a pénzkereső, én meg az utazásszervező, azaz a költő :o) (na de ezen spórolunk is !)

Amúgy meg épp ez a topic szórakozik azon,hogy mennyi bénázó magyar megy ezekre a "klasszikus"tengerparti helyekre és oda is milyen tájékozatlanul,úgyhogy nem kell bizonygatnom, nem mindenki áll a helyzet magaslatán ,amikor utazni készül. És bevallom,én szívesen elkerülöm őket, vagyis ezeket a helyeket ,hát ez van. De szerencsémre amúgy sem szeretem a hőséget ,viszont a változatos táj és kultúra nagyon érdekel, és szerencsére van választék Európában is, ami kimeríthetetlennek tűnik egyelőre!

Uff. (indiánul tudóknak:o))

Előzmény: balazsbea (2113)
BOLOND Creative Commons License 2007.08.26 0 0 2114
A kepek mar regen le vannak szkennelve, csak meretezni kell oket. Talan Szeptemberben feltoltom a tobbseget.
Előzmény: balazsbea (2108)
balazsbea Creative Commons License 2007.08.25 0 0 2113

Azért nem kell azt feltételezni, hogy tengerpartra csak olyanok járnak nyaralni, akik lusták megszervezni a saját nyaralásukat vagy csak azért mennek, hogy a parton feküdjenek egész idő alatt. :) Talán csak arról van szó, hogy egyszerűen imádják a tengert, mert nagyon szeretnek úszni, vízisportolni, s ha túrázni, kirándulni akarnak, ott is megtehetik. Én sem azért érveltem a repülő mellett, mert eddig csak szervezett utakon üldögéltem ott, csupán azért, mert kisgyerekkel sokszor az a kivitelezhetőbb megoldás. És azt sem mondanám, hogy a repülő olcsóbb, mint az autó, sőt. Sokan azért nem repülnek, mert már a reptéri illeték elveszi a kedvüket, főleg ha többgyermekes családról van szó, s talán pont ezért választják az autót, vagy vállalják a buszos út fáradalmait.  De olyan is van, aki kifejezetten élvezi a repülést, s ha teljes szabadságot akar, csak bérel egy autót, s máris bejárhat akár egy egész szigetet.

Mi is magunknak szervezzük a nyaralásainkat, a repülőjegytől kezdve a kompjegyen át az autóbérlésig, hogy a szállásról már ne is beszéljünk, mindent el lehet intézni az Interneten, volt, hogy taxit is előre rendeltem, hogy biztosan időben odaérjünk a kompkikötőbe. Persze a helyszínen is el lehet intézni mindent, de ha kicsi gyerekkel mész, talán megnyugtatóbb, ha tudod, vár rád a reptéren az autó, aztán egy óra múlva már a szálláson vagy és máris leugorhattok úszni egyet a hűsítő tengerben. Az idén például egész hétre béreltünk autót, minden délelőtt kirándultunk, bejártuk az egész szigetet (Rodosz), délutánonként pedig gyönyörű strandokon úszkáltunk. Amíg kicsi a gyerek, ez a program biztosan bejön mindenkinek, mert mire a gyerek megunja a jövés-menést, addigra beiktatunk egy szép homokos strandot, ahol aktívan kipihenheti magát. A lányunk imádja a vizet, s ha tudja, a nap folyamán erre is sor kerül, bármire hajlandó, volt hogy két várat is megmásztunk vele, s még csak nem is panaszkodott, hogy fáradt, mert annyira várta a strandolást. Szerintem ezért szerencsésebb a gyereket kiskorban tengerpartra vinni, aztán majd jöhetnek a hegyek is s akár a világ minden tája, csak megengedhessük magunknak. :)

Szerintem a repülő nem félelmetesebb, mint az autó, hiszen a közutak sokkal veszélyesebbek mint a repülés, nagyságrendekkel több az autóbaleset. Viszont a repülőn nem kötelező végig biztonsági övvel utazni (bár azért ajánlatos), de itt nincs lelkifurdalásom, ha kikapcsolom a gyerek övét és sétál egyet, vagy aludhat is a fejét az ölünkbe hajtva, ha ahhoz van kedve. Szerencsére a lányunk imád repülni, nagyon élvezi az összes fázisát, még talán azt a két órás várakozást is a felszállás előtt. Sétálgatunk, nézegetjük a felszálló repülőket, akár játszunk is, de egyáltalán nem nyüglődtünk eddig még sohasem, a gépünk mindig időben indult.

Persze várjuk már, hogy végre autóval is elindulhassunk másfelé is Európában, mert azt is jó lenne kipróbálni. Nekünk eddig a repülő jött be. Volt, hogy este hatkor jöttünk fel a tengertől, de az éjszakát már a saját ágyunkban töltöttük, ami azért nem rossz. Az éjszakai repülés ugyan kicsit unalmasabb, de annak is megvan a szépsége, és legalább alhatsz, mert nem sajnálod, hogy lemaradsz a kilátásról :)(idáig csak egyszer repültünk éjszaka).

Szóval azért ne könyveljétek el a tengerparti nyaralókat lustának, csak mert repülővel mennek és nem egyenesen a hegyekbe autóznak, ennél azért sokkal változatosabb lehetőségek vannak. :)

Előzmény: fatema (2111)
Jacques de Molay Creative Commons License 2007.08.25 0 0 2112
Nem számolsz az utazási szokások és lehetőségek változásával. Krétára a fapados két személyre meg egy 2 évnél fiatalabb bébire 70e, egy autó bérlése két hétre 60e forint, míg leautózni Pireuszig 70e, átkompozni szintén 70e forint, ja meg 3-4 nap pluszban. évek óta járom ezt autóval, de idén azt mondtam, hogy lassan nem éri meg autózni. És azt a 2 órát a repcsin kibírja mindenki, a gyerek és a gyerekfóbok is. Ha meg nem, pofánverem :-)
Előzmény: fatema (2111)
fatema Creative Commons License 2007.08.25 0 0 2111

ki tudom én ezt magyarázni..:o)

Szóval azzal egyetértettem,hogy később külföld,hiszen mennyi izgalmas, jó hely van itthon is, és a pár éves nem igényli a kultúrsokkot igazán.

Veled meg abban,hogy lehet persze,de kicsit később külföldre,de ha lehet,ne messze, mikor autóval elérhető jó helyek is vannak,és ráérne repülni később is, na így áll össze a dolog. Vagyis PICI korban én továbbra sem értek egyet a dologgal.

Ez az autózás ügy meg úgy van,hogy talán hosszabb,mint egy görög repülőút,de mégis kevésbé félelmetes,és van közben mit nézni,sőt mi mindig megálltunk egy kicsit tollasozni vagy focizni,meg bekanyarodtunk ide-oda ,ha volt valami érdekes. De nincs több órás várótermi nyűglődés mondjuk,és közben lehet "családi életet élni", énekelni együtt, beszélgetni a látottakról, vagy barkohbázni.Tény,hogy ezt megszervezni mindig macerásabb!! Végigcsinálni is!! nem való azoknak,akik szívesebben mennek szervezett utakra,ezt belátom. De mi soha nem megyünk szervezetten nyaralni, ezt hozzá kell tennem, és nekem a szervezés sose esett nehezemre.

Másrészt ez úgy van,hogy ha a szülőnek olcsóbb lesz repülni egy déli tengerpartra,mint elautózni bárhová,akkor úgyis azt fogja preferálni ,és azt az álláspontot erősíti,mert arról van tapasztalata. Nyilván nekem meg emerről vannak jó tapasztalataim, és csak a repülőkön látott "más nyűgös gyereke" élmények vannak a másik oldalon.

Én sem akarom rátukmálni senkire az álláspontomat,csak javaslom annak,akinek lehetősége van,és energiája is hozzá, hogy ezt a fajta fokozatosságot érdemes betartani.

Előzmény: balazsbea (2107)
fatema Creative Commons License 2007.08.25 0 0 2110

Egyetértek,éppen erről meséltem ,hogy mennyire élvezték a gyerekek az osztrák nyaralásokat, és a svájci utunk is nagyon tartalmas ,élvezetes volt,sokkal színesebb,mint egy tengerparti dagonya. Én kimondottan preferálom a hegy-tó összeállítást a zsúfolt,meleg tengerparttal szemben, így 40 fok táján meg nem is kérdés!Mi nyáron mindig "hideg" helyre indulunk,menekülvén a kánikulától,de vicces volt tavaly,hogy Skandináviában is 30 fok volt (de mégse 40!) és idén Skóciában se fáztunk igazán..(csak áztunk)

Nyilván oka van,hogy a magyarok többsége miért megy tengerre, és ez főleg anyagi,hiszen jóval kevesebből el tud menni egy egész más környezetbe,ha  olcsó tengerpartot keres,mintha svájci ,osztrák vagy skandináv túrát választ. Meg sok embernek a tenger az igazi, azt is értem. de őszintén szólva én is élvezem,hogy sose találkozunk honfitárssal a hegyek tetején ,pláne nem Skócia közepén vagy az Északi sarkkörön. És ez az igazi kikapcsolódás!! :o)) (csúnya dolog,belátom)

Előzmény: bopat (2109)
bopat Creative Commons License 2007.08.25 0 0 2109
Érdekes itt mindenki a nyári utazás alatt csak a tengert értitek, és nem csak itt hanem úgy általában.
Pedig mennyi minden van a tengeren kívül. Az idén például a nyaralásunk nagy része 2000 m fölött volt ( Zermatt, Chamonix, Etna stb) és szerencsénk van, mert mi is 1000 m fölött lakunk.
Előtte én is csak a tengerre gondoltam nyáron, de most már rájöttem hogy sokkal több érdekes dolog van a világon, mint a sima tengerpart. A gyerekek is nagyon élvezték, és nem is hiányolták a tengert. Persze kellett 1-2 FUN PARK is de simán bírták az utazást.

Tehát mindenkinek ajánlom a hegyeket nyáron, higgyétek el nincs jobb nyáron mint a kellemes 22-25 fokos napon üldögélni, tudva azt hogy pá km-el odébb már majdnem 40 C van.

Ami még érdekes dolog, a magyarok tohonyasága, lustasága.
Mivel a hegyekben lakunk, alig látunk magyarokat, inkább csak csehek, lengyelek, szlovákok járnak ide.
Pár ismerősömet sikerült kicsalogatnom ide, de nekik egy kb 2 km-es lejtő (nem emelkedő) is annyira megerőltető hogy utána 2 napig pihenik a fáradalmakat.

Saját tapasztalatom alapján sajnos a magyarok a leglustábbak közép EU ban. Lehet hogy tévedek de nem hinném..., sajnos.
balazsbea Creative Commons License 2007.08.25 0 0 2108
De jó (volt) nektek! :) És akkor mikor is lesznek új képek a honlapodon? :)
Előzmény: BOLOND (2106)
balazsbea Creative Commons License 2007.08.25 0 0 2107

Nem meggyőzni akartalak, csak először azt írtad, borzimorzival értesz egyet, hogy csak később érdemes a gyereket külföldre vinni, aztán pedig azt, hogy szerinted nincs köztünk nézetkülönbség. S miután én pont azt hangsúlyoztam már az első hozzászólásomban is, igenis érdemes külföldre is magunkkal vinni a gyereket már pici korban is, volt egy ellentmondás a két hozzászólásod között, amit azért szóvá kellett tennem. Nem vita céljából, csak hogy korrektek legyünk egymással és a többi fórumozóval. :) S ha már reagáltam, két dologról akartam még írni: nevezetesen miért lehet esetenként jobb megoldás a repülő az autónál (mivel Te az autót preferálod inkább), valamint milyen további előnyei vannak annak, ha a gyereket már pici korban külföldre visszük. Nehogy félreérts: nem kukacoskodni akarok, csak rávilágítani, mit miért írtam, mivel úgy éreztem a szavaidból, hogy nem úgy értelmezted a hozzászólásom, mint amilyen szándékkal én azt írtam. Az én alapelvem az, hogy nem az a lényeg, hogy meggyőzzük egymást a saját igazunkról, hanem az, hogy elmagyarázzuk, mit miért gondolunk, aztán mindenki levonja a saját következtetését. Szerintem ez a fórumozás értelme, legalábbis én ezért "járok" ide.

Előzmény: fatema (2105)
BOLOND Creative Commons License 2007.08.25 0 0 2106
Orulok hogy egyre tobb mai gyereknek van lehetosege jarni a vilagot, kozel es tavol. Foleg tolerans es szereto szulokkel. Csak igy lehet kinevelni a generaciokbol a begyepedettseget. Bar nekem lett volna fiatalon ennyi eselyem. Habar lehet akkor nem ertekelnem igy ami van.
Hogy mennyi mindent lehet tanulni:
Az elso kepen a lanyom egy inuit nenit tanit kezjatekra, elotte a neni tanitotta ot inuit jelbeszedre. A neni odavolt a gyonyortol hogy milyen erdekes kezjatekot tanult. Alaszka eszaki csucske, Barrow.
A tobbi kep Mitiaro szigeten keszult, a Cook szigetcsoportban. Egy szallason voltunk (mert csak egy van) a kozmuvelodesi allamtitkarral, akinek a tiszteletere masnap a sziget iskolaja fogadast adott. Mas utazo nem volt a szigeten rajtunk kivul. Este paprikascsirket ettunk kenyerrel, amit en foztem es utana alsogatyaban ucsorogtunk, megtargyalva a vilag gondjait. Megkert hogy tiszteljuk meg oket a jelenletunkkel masnap. Fantasztikus tanc es zene volt, es az amator szint ellenere magasan verte az elmeny barmilyen profi eloadast. Elesben lattuk az eletuk egy fontos napjat (baromi szerencsevel) amit nem a turistaknak szantak. Palmafak jonnek-mennek, de ezek a dolgok orokke megmaradnak bennunk.

Azt is megtudtuk hogy itt elt egy magyar, akinek a sirjat meglatogattuk, es beszeltunk a felesegevel.
Előzmény: balazsbea (2103)
fatema Creative Commons License 2007.08.24 0 0 2105

remélem nem engem akarsz meggyőzni az utazás nevelő hatásáról!? (egy pedagógust?!:o) Mint említettem,mást se tettünk eddig, és jól teszed te is,addig kell, amíg a gyerek hajlandó menni,vagy amíg elviselitek egymást :o) Sajnos nagyon gyorsan elrepül az az idő :o(

És abban mindenkivel megegyezhetünk szerintem,hogy ezt is lehet bunkó módon is meg színvonalasan is csinálni, mint általában a gyereknevelést.

Előzmény: balazsbea (2103)
fatema Creative Commons License 2007.08.24 0 0 2104

ja,így már más. Nem igazán a szembeállítás volt a célom, hanem a jelenségre akartam felhívni a figyelmet, (mármint hogy a kisgyerekekre nem szabad rászólni,mégha másokat zavarnak is,másrészt meg a repülős csecsemők,de ez nem igazán függ össze) és aztán ebből lett a mindenféle következtetés meg az utazós szokásokról a disputa.

De legalább eszmét cseréltünk ezekről a dolgokról is.:o)

Előzmény: qwer1234 (2099)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!