en csak amatorkodik, semmilyen cuccom nincs a panoramafotozashoz. a kerdesem, hogy ha nagy az atfedes ket kep kozott, akkor erdemes-e vagni azokat az illesztesnel, hogy ez az atfedes csokkenjen (termeszetesen megfelelo mennyisegu illesztesi pont megtartasa mellett), vagy az a jo, ha minel nagyobb az atfedes, es ezen belul az illesztesi pontok szorasa? en a sajat kutfom alapjan az elso megoldasra szavaznek.
A gombok, amiket használsz a hajdúdorogi, meg a debreceni templomnál azok az krpano lapról vannak, vagy pedig saját kreálmány? Mert szerintem tök jók :)) A panorámák meg már rég óta jók :))
A Samyang jó, főleg az árához képest (de amúgy is). Autofókusz és bizonyos gépeken fénymérés sincs, de ennél az obinál az előbbinek nincs sok jelentősége, a fénymérés pedig max 1 kép secc/kb és utána igazítás az expon. Nem nagy macera.
Panorámához jó, de nem biztos, hogy egyenestartó nagylátó helyett vennék ilyet.
Utána olvastam a topicnak, látom, hogy roppant profi a társaság. Gratulálok, tényleg nagyon szép dolgokat csináltok! Én is templombelsőt akarok fotózni, természetesen amatőr módon, segíteni az eklézsiát. Évkönyvet állítunk össze. A legvégső határidőm szeptember környéke.
Ilyen gyönyörű panorámákat csak a flikr-en láttam még, eszembe sem jutott ilyet csinálni, de kedvet kaptam hozzá. Így aztán megrendelem a samyangot, utána nézek milyen állvány kell hozzá, no meg a szoftver után is utána nézek. Valami külföldi pókot emlegettetek, arra meg a google-ban rákeresek.
Igazából épületfotózáshoz keresek most nagylátó objektívet a Sony A300-as gépemre. Nézegettem a teszteket, meg az árakat és újra előjött, hogy talán érdemes lenne egy halszemet, egy Samyang 8mm-st venni. Érdekes perspektívát nyújt a tesztek szerint elég jó áron.
Mielőtt megvenném tájékozódom, merthogy a 18 mm-es obimra rátettem egy 0,45-ös halszemes előtétet és nem hozta azt, amit szerettem volna.
Úgy tudom, hogy közületek többen használják ezt a Samyangot, mi a véleményetek róla? Lehet, hogy érdemesebb lenne a nagylátó zoomokkal foglalkozni inkább, a 10-20-as szigmával, vagy a 10-24-es tamronnal, vagy egy tokinával?
Ugyanilyen lesz a kép utána is. Kész képen mondjuk kicsivel halványabban látszik a "vonal" mint a szerkesztőben de azért még látható az összrakás. PS-ben nem vagyok nagyon gyakorlott max a szineken szoktam javítani, ha kell. Úgyhogy akkor maradt az hogy az utolsó képet nem raktam bele a panorámába.
Köszi a segítséget, az objektív helyes beállítása megoldotta a dolgot.
A másik komoly gondom, hogy beltereket szeretnék fotózniés ott gyakran előfordul ablak :)
Exopzició sorozatot készítettem de a HDr üzemmódban a PTGUI teljesen eltolta élvezhetetlen lett. Mit javasolnátok a legjobb megoldásnak expo illetve élesség tekintetében.Olvastam h manuális de miért?
A néhány kép bármilyen panoráma lehet. Tehát azt kell beállítani, hogy a képekből milyen panorámát szeretnél. Advaced/panorama settings. Vagy engedd el az egészet automata módban, és ha kell utána javítgass.
Vagy ps-ben javítod, vagy megpróbálsz egy másik blending módot a ptguiban. Ahogy nézem a screenshot még csak az editorban lévő képről készült. Leszámolás után milyen lesz?
olyan gondom van a PTGUI-val, hogy összeállítok néhány képből egy panorámát, telerakom kontrolpontokkal, és az eredmény az lesz, h az összes képet egymás tetejére rakja, nem egymás mellé :(
Ejj, ennyi eszem nekem is lehetett volna. :) Köszi szépen! (Amúgy van panofejem. Ninja 3MKII, rotátor nélkül. Tökéletesen megfelelő, tudom ajánlani.)
A linked sajnos nem él!
Most viszont van újabb probléma, a fénymérés. Szabad téren semmi nem volt a nap és a kamera között. A probléma a szokásos: ha a nap alatt található fára mérem a fényt, az ég túlexponált és így fehér lesz; ha az égre mérem a fényt, akkor az szép kékben pompázik, viszont a fának csak a sziluettje látszik. Mit ajánlotok, hogy oldjam ezt meg? Készítsek két ugyanolyan képet és Photoshoppal próbáljam meg összemosni? Ahogy kézzel igazgattam a képeket, úgy láttam a PTGui is egész szépen össze tudja mosni a képet, lehet nem is kell PS?