Na, ez a mai Terunofuji - Ura meccs bírák által és monoii-t követően kihozott eredménye - szerintem -
még sokáig vitatéma lesz és talán nem véletlenül. Miután itt szó se volt "halott ember" - effektusról. Mindketten akcióztak és a Yokozuna lába határozottan előbb ért szegélyen kívül talajt, mint Ura sarka.
Ebben a kérdésben az éppen előttem szóló (író) Hokutoriki kolléga álláspontjával kell egyetértenem és leginkább az eü. állapotát és ebből fakadó korlátait illetően. Azokon a tavalyi tornákon, ahol sikeresen szerepelt, mert-hogy 2021. extra sikeres éve volt, 4 Yusho / benne 1 Zensho Yusho / és a fennmaradó
2 esetben meg Jun Yusho), szóval ez a varázslat előtte nem sokaknak sikerült. Szemmel jól láthatóan
óriási energiákat és fizikumbeli igénybevételt követelt tőle, emésztett fel, éppen ez a "2.világháborús
Vörös Hadsereg ki-védekezési taktika - stratégia", ami akkor eredményes volt, ahogy az eredmény is
igazolta. Csak tényleg kérdés az, hogy meddig lehet ezt ezekkel a térdekkel bírni ? Éppenhogy, ebből fakadóan akadnak az általam is említett "mumusai", akik egytől - egyig (mint pl. Abi, Daieisho, Meisei
és Onosho) az általam "egydimenziójú harckocsi üzemmódban rohamozó-sumozó Rikishik"-csoportba tartoznak, látszólag - fura módon - ameddig épp a Yokozunával szemben tudnak eredményesek lenni,
addig esetleg náluk alacsonyabb rang-beliektől is simán kikaphatnak, mert azokkal szemben, kevésbé érvényesül az Ő "Chiyotaikai stílusú", a lerohanáson alapuló fegyverük. Sok esetben éppen olyanoktól
kapnak ki (mint pl. legutóbb már Sekiwake rangú Abi Onosho-tól) akinek a testfelépítése (alacsonyabb, rövidebb, zömökebb és erősebb lábizmokkal megáldott - mondhatni - statikusan jobban megalapozott
alkatú, így épp erre a stílusra kitalált formátumú birkózó. Szóval ez a torna is nagy jelentőségű éppen
a Yokozuna szó - szerinti (!) "állóképességének" megléte, avagy éppen nem - megléte szempontjából.
Érdekes módon, a három Ozeki közül, jelenleg egyes - egyedül Mitakeumi látszik olyannak, mint aki eredményesen veheti fel vele szemben a küzdelmet (akárcsak a Hatsu-n). A Komusubi-k felén már túl
van és tegnap Daieisho jött, holnap pedig Ichinojo jön vele szemben. A mumusai közül hátra van neki
még Abi és Onosho, meg azután ott van a szemmel láthatóan is jó erőállapotban lévő Takayasu. Nagy
kérdés lesz, hogy akit eddig rendszerint megvert, ám most - eddig jól küzd, Ichinojo mire is lesz képes
ellene. Szóval egyáltalán nincs irigylésre méltó helyzetben. Ámde mi másért lenne Ő Yokozuna, ha épp
nem azért, hogy mindenki, akinek akárcsak a legkisebb esély kínálkozik, ne éppen ellene köszörülje a
kardját ? Arról már nem is szólva, hogy mi - más, ha nem épp ez, ami adhatja a torna savát - borsát ?
Terunofuji óriási kriptonitja úgy néz ki, ez a kiforgatás. Már nem először látjuk tőle ezt pályafutása során. Amíg két lábbal a földön van, szemben ellenfelével, addig szinte verhetetlen. Valahogy úgy terheli a térdeit, hogy a frontális csapások ellen képesek legyenek dacolni, de amit kizökken valamelyik irányba, pánikszerű korrigálásba kezd Teru, és látszik rajta, hogy nem minden áron akar dohjo-ban maradni olyankor, a térd hosszú távú állapota fontosabb. Most hogy ez pillanatnyi megingás e, kiismerték, vagy idáig bírta a sérülékeny térde, egyelőre rejtély, de én sajna az utóbbira tippelek.
Szerintem a mongol óriás kilépett szokásos énjéből. Mint akinek (végre - valahára) sikerült levetkeznie
a gátlásait. Arra azért felettébb kíváncsi vagyok (leszek), hogy meddig meg ez így neki. Mert azért Ő is hajlamos a rapszodikus szereplésre még egy tornán belül is, ahogy például Mitakeumi is tud ilyen lenni.
A Yokozunának akad egynéhány régi, bevált mumusa. Többek között éppen maga. Daieisho, de ott van
még Onosho, Meisei, sőt még Takayasu is, aki eddig nagyon is magabiztosnak tűnik (ellentétben a két
mai is totál betliző Ozeki-vel). A mai produkciójából is nagyon kitetszett, hogy Yokozuna rangja/mivolta
dacára, mennyi - mennyi mindent kell még tanulnia Terunofujinak, hogy majd - annyira méretes, Nagy
Bajnok (vagy legalább megközelítően olyan) lehessen, mint Hakuho volt a fénykorában, vagyis a 2007
és 2017 között eltelt több, mint 10 év során. (utána sajnálatosan már egyre sűrűsödtek a tornától való távolmaradásai - visszalépései). Persze, akkorra már túl volt a 31-32 éven. De még így is összeszedett
2017 - 2021 évek között 7 Yusho-t, ami másnak (a legtöbb esetben) egy élet munkájával sem sikerül).
Puszta kíváncsiságból végignéztem a 2007 - 2021 közötti, 15 évnyi Yokozuna pályafutása értékelhető eredményeit (tehát a nem - indulásoktól a néhány napon belüli visszalépésekig leszámítva) és ez idő
alatt mind - összesen 10 esetben ért el "Yokozuna-hoz nem méltó" (azaz nálam 11 - 4, avagy ennél is "gyengébb" eredményt. Ez annyit jelentett, hogy 67 eredményesen megvívott tornából 57 alkalommal
ért el Yokozunához méltó (azaz 12 - 3 , vagy annál is "méretesebb") eredményt. Ki csinálja ezt utána ?
Haru 2022 második nap. Fejetetejére állt a világ ! Daieisho ripityára verte TERU-t. Szép volt. Emellett még számos pozitiv és negativ
meglepetés is akadt. Úgy látszik Chiyoshomára rászóltak, felejtse a henkákat, ma is szépen és látványosan teljesitett. Az ifjú Kotonowaka
ma is tanitanivalóan domináns volt. Ishiura és Hokutofuji kis kergetőzést mutattak be a dohyon, de ma a nagyobb ember menekült.
Hoshoryu-nak magas a léc. Figyelmetlen ? Gyenge ? Elfelejtett birkózni ? Poszt Covid? Ki tudja? Wakatakakage úgy földhöz vágta Onosho-t, mint még senki más az életben. Pedig Onosho tényleg kemény. No végre, ma egy Jó ABI-t láthattunk. Shodai-t vergődni
fájdalom. Vergődés? Még az sem ! URA elfelejtett trükközni? Pedig látni lehet, hogy ellenfele Mitakeumi most kifejezetten gyenge,
mégis erővel győzött. Ichinojo -tól ez a mai nagyon szép volt. Endo is megmutatta, hogyha nincs is az élmezőnyben, de azért nagyon
nagy mesteri tudás birtokában van. Daiesho-nak jár a kalap-emelés !
Csakis a három "egydimenziós harckocsi" összecsapásai érdekeltek igazából és szinte teljes mértékben mindkettő annak megfelelően alakult, ahogy azt a korábbiakban itt elhelyezett, 6908 sz. hsz.-emben el-képzeltem, legalábbis Abi, illetve Shodai szempontjából. Onosho már a Hatsu 2022.- alkalmából is így, hasonlóképpen "tréfálta meg" a Makuchi-ba nemrég visszatért Abi-t és ez most sem alakult másként.
A "lökdösődő" stílusban úgy tűnik, hogy Onosho "alépítménye" jobban alkalmazkodik az itt megkívánt követelményhez és ráadásul még az alacsonyabb testmagassága is előnyösebb, mint éppen Abi - é. A rákövetkező, Shodai - Daieisho összecsapás annyiban különbözött az előzőtől, hogy Shodai egyszerűen képtelen volt alkalmazkodni a Daieisho-féle teljes mellszélességű lerohanáshoz. Úgy látom, hogy ennek megfelelően, valami hasonló képe és kimenetele lesz az előbbi kettő (Abi és Onosho ellen majdan sorra-
kerülő) későbbi összecsapásainak, mert egész egyszerűen nincs semmiféle hatékony ellenszere az ilyen harcmodorral szemben. Pedig egy Ozeki számára ezt akár egy technikai minimumnak is lehet tekinteni.
Takayasu úgy tudom, nem volt beteg, csak valamelyik heya társa, így ha a csillagok is szerencsésen alakulnak számára, mivel hogy volt egy tornája kipihennie magát és regenerálódni, még ő is jól szerepelhet. De az is benne van a pakliban hogy a kihagyás miatt esetleg kiesett a ritmusból. Takayasut általában a sérülései és a lassú regenerálódása fékezte meg 1-1 jó eredménytől. Bár az is lehet hogy ő későn kiégő típus. Abi-hoz én is sok reményt fűzök és valóban, sok rikishi-nek épp a visszasorolás tesz jót. Bár Asanoyama mire visszaverekedi magát... Már most Makushita #2, és még ezt meg a következő tornát is ki kell hagynia... 28 éves, karrierjének talán legintenzívebb évei ilyen hülyeségre mennek el.
Elnézést, hogy bele-elegyedek a felnőttek dolgába, de :
Abi-ról lenne szó. Az ő esetében felettébb kíváncsi leszek arra, hogy ez a fa meddig is nőhet. Eddig úgy
tűnik, hogy jót tett neki a kényszerpihenő (amennyiben a visszatérés az alsóbb régiókból kiváló pihenő, bemelegítés volt a Makuchi-beli viszontagságok kezeléséhez. Nem kis elismerésben részesült a Hatsu-n
elért 12 - 3 kachi koshi-t / Jun Yusho-t / Shukun Sho különdíjat tekintve, a Sanyakuba előresorolásával, a régebbi M6 - rangjából, ezt el kell ismerni. A nagy kérdés az, hogy most mi következik a számára ? Mert
hogy valami azért akad éppen a sumo-ja látványában, amitől valami módon nehezen tudok szabadulni.
Az mindenképpen igaz, hogy Ő kíméletlenül nagy küzdő. A győzelmei döntő részét éppen ezzel - ezáltal érhette el, hogy ilyen kíméletlen stílusban űzte - hajtotta a vele szembe-kerülőket, egészen addig, amíg ki nem pucolta őket a ringből. Kérdés, hogy meddig lehet ezt csinálni ? Mert tény az, hogy rengeteg erő
- akarás van a stílusában (akárcsak volt például Chiyotaikai-nák is, de ezenfelül olyan technikai tudást- készséget, egyéb hatékony figurák alkalmazására való hajlamot. azt - legalábbis én - nemigen látnék a
sumo - jában. Márpedig, amit ezen a szinten (ahova most eljutott) a potenciális ellenlábasai - szerintem - felkészülhetnek ez ellen, miután ez egy "egydimenziós sumo" és nem látni tőle emellett semmi olyan technikai tudást, fifikát, mint például ami jellemzi akár Ura, de sok esetben Hoshoryu sumo - ját szintén.
És számomra nagy kérdés, hogy mit hoz ez a torna, ahol Abi-nak olyanokkal kell megküzdenie, akik már az Ő brutál, lökdösődő stílusára felkészülten állnak ki ellene. Ennek eredménye, ennek jelei már a Hatsu 2022.- n (Mitakeumi, Hoshoryu és Onosho esetében), illetve, úgyszintén, a Kyushu 2021.- en (Hokutofuji Takanosho, Terunofuji-elleni meccseken) látszottak. Szóval, a most soron következő Haru Basho torna e tekintetben komoly vízválasztó lehet és éppen, az Ő esetében. Emiatt vagyok kíváncsi a szereplésére.
Asanoyama es Abi esete nalam siman a “sajat maguk” kategoria. Masfelol meg ugy tunik Abinak nagyon is jot tett a kenyszerpiheno.
a lentebb taglalt rikishik mindegyike elerte a yokozuna rangot ebbol adodoan azt a maximalis szintet, amit (hiszen pont a banzuke keszitok donteseinek hatasat tagltalatuk) egy banzuken el lehet erni.
en ezekkel a banzuke dontesekkel, eloleptetes/lefokozas ugy vagyok, hogy dontsenek barhogy a banzuke keszitoi egy adott torna kapcsan, aki tehetseges, aki jo, az hosszutavon ugyis oda kerul, ahova kerulnie kell.
nem nagyon emlekszem egy olyan rikishire sem, akit a banzuke dontesek lehetetlenitettek volna el. A sumoban a legnagyobb veszely a tehetseges rikishik ervenyesulesere sajat maguk es a seruleseik jelentik.
persze, ez igy egy kicsit elnagyolt, de jellemzoen ez a ket tenyezo a legfontosabb.
Tartok tőle - legalábbis olvasva a hsz.-od első bekezdését - hogy talán elkerülte a figyelmedet az, hogy
abban, mindenek előtt Hoshoryu kapott új rangját megérdemeltnek, míg éppen a Daieisho és Ura által
élvezett új helyezést teljesen méltányosnak ítéltem. Akikhez mérten találtam "szivatásnak" (ha szabad
így minősíteni Onosho előlépésének mértékét) az éppen Ichinojo és Tamawashi voltak és ráadásul még - szerintem - mindkettőét okkal. Ha, te, itt Onosho-t "liftező"-ként minősítetted, úgy vajon, mégis miként minősítenéd éppen Ichinojo és Tamawashi közelmúltbeli produkcióit. Tamawashi esetében kiemeltem,
hogy az ő esetében nyilván figyelembe vették a "kinboshi"-ját.
Ichinojo esetében úgy vélem, hogy abban, hogy egyáltalában kachi koshi végezhetett, nem kis szerepet
játszott, hogy a sors különös szeszélye folytán M2w-rangban, a zárónapra nem kisebb méretű ellenféllel
sikerült összehozni, mint a teljesen "leeresztő üzemmódban" sumózó Tochonoshin (M15w) és őt sikerült
vernie. Ráadásul az utolsó tornákon ő is szépen "liftezett" a Sanyaku alja (K) és a Maegashira eleje (2-6)
között.
Tamawashi ugyancsak szorgosan "liftezett" M10 és M3 között a legutóbbi tornák alkalmával és az utolsó fordulóban egy igazán kiválóan teljesítő - mindazonáltal M12e rangú - Ishiurától kapott ki, azaz kinboshi
mellett Ő sem büszkélkedhetett valami igazán ütős teljesítménnyel.
Onosho számlájára írható, hogy kikapott a Yokozunától és nem mellesleg egy kiváló meccsen az általam
sokszor szidott Chiyoshoma-tól. Ezzel szemben verte az egyik Ozeki-t, a későbbi tornagyőztes Sekiwake - Mitakeumi-t és mindkét komusubit (M5e - rangból). SZóval ezzel - szerintem jobb rang - besorolásra is
méltóbb lehetett volna, az elért 10 - 5 kachi koshi-jával (M5e-rangból indulva). Egyebekben pedig, amit
írsz róla (a liftezéséről) az Ő esetében is igaz. Ezt nem vitatom, Ám ezt jórészt betudom a "harci kakas" fejetlen, belemenős küzdőmódjának és talán épp emiatt úgy látom-tartom, hogy valóban kiismerhető és kezelhető és éppen emiatt szerepel rapszodikusan. Ámde azt is gondolom, hogy mikor kiválóan teljesít,
azt lehetőleg az ő esetében is honorálni kellene, éppen most, legalább egy M5-ből mondjuk M2-rangba előléptetéssel.
"Számomra nagyon furcsa, hogy Hoshoryu 11-4-es eredményét annyival jobbra tartották Onosho 10-5-
ös eredményénél, hogy míg előbbi Maegashira 6-ból egyenesen a Komosubi rangig menetelt, míg
másikuk egyel fentebbről, a Maegashira 5-ös rangból mindössze két sorral feljebb,"
Én, valahogy azon nem lepődtem meg ennyire azon, hogy Hoshoryu-t fel-sorolták a Sanyaku-ba. Azzal
viszont teljesen egyet tudok érteni, hogy Onosho-t, ezzel a mind-összesen két pozició fellépéssel, előre-sorolással némiképpen sikerült (talán rossz kifejezéssel élve) megalázni. Ebben - szerintem közrejátszott
több tényező is. Az egyik az, hogy Daieisho-t és Ura-t mindenképpen M1-ként kívánták besorolni (és így, szerintem teljesen méltányos módin) a kérdés valójában azzá vált, hogy Onosho lépjen előre mondjuk a
M2e helyre és mind Ichinojo, mind pedig Tamawashi egyaránt maradjon meg az eredeti pozicióikban, az
általuk a Hatsu-n elért igazán szerénynek mondható (8 - 7) kachi koshi-jukkal, Tamawashi esetében még
az is lehet, hogy itt figyelembe vették a kinboshiját. Egyébként meg, igazán volt már példa (nem is egy)
arra, hogy egy ilyen szerénynek mondható kachi koshi-val legfeljebb megtartotta a delikvens a "hozorr" pozicióját az új táblában. Minden esetre Onosho esetében valóban méltánytalanság történt, még abban
az értelemben is, hogy az egy árnyalattal jobban teljesítő Hoshoryu így 3 pozíció-sorral előrébb (és ami emellett egyáltalán nem elhanyagolható) most újonc Sanyaku-tagként kezdhet. Eszerint, ez alkalommal
a Banzuke - készítők, tulajdonképpen. a mongoloknak kedveztek (nyilván, nem tudatosan sikerült most
Érdekes módon azt figyeltem meg (amióta van járvány), hogy az a fajta kedvezményes elbírálás, hogy a megbetegedett és éppen emiatt rajthoz állni képtelen, vagy éppen a visszalépésre kényszerülő birkózó
a következő nagy tornán a megbetegedése - előtti rang-besorolása szerinti helyre besorolva kezdheti a következő tornát, erre már eddig is, több példa volt és jelenleg például Takayasu is ezt élvezi. Arra még
nem láttam példát, ahogy ha valaki a betegségével több egymást követő torna során is vissza - lépésre kényszerült, az ugyancsak élvezte / élvezi - e ezt a fajta kedvezményt ?
Emlékszem olyasmire, hogy amikor valamelyik tornát megelőzően Hakuho (amikor még aktív versenyző
volt) is elkapta a betegséget, akkor vele együtt többen követték a Miyagino heya - ból a visszalépésben
és igazából nem lehetett tudni, hogy ezek a sport-, és heya - társai (mint - például Ishiura, Hokuseiho és
Enho valóban megbetegedtek akkor, vagy éppen - csak kihasználták az alkalmat a torna következmény
nélküli kihagyása céljára. De ezt csak zárójelben jegyzem meg.
Lehet, hogy most totál blőd indokot hozok fel Takayasu és kiváltképp Mitoryu változatlan besorolásának megindoklására, de mintha úgy emlékeznék, hogy a két felső osztályban, ha valaki cov járvány-ügyben
válik ilyen érintettségűvé, az a követjező tornán, változatlan helyzetből kezdhet. Takayasu - a Hatsu - n
elért eredménye alapján, teljes mértékben megfelelni látszik, ennek a kritériumnak, Mitoryu esetében,
viszont az lehet gyanús, hogy a legelső napi visszalépés nyomán fedezték fel nála a fertőzöttséget. Ez
esetben méltányosságot gyakorolhatott a Szövetség és persze ennek nyomán a Banzuke - gyárosok is.
Hidenoumi esetében viszont úgy emlékszem, hogy még a Hatsu Basho legvégén, itt, ezen a fórumon
mintha olyan vélekedés jelent volna meg, hogy a rá kirovásra kerülő büntetés első lépéseként a Haru -
2022-t a Makuchi legalsó pozíciójából kezdheti. Ha jól emlékszem, úgy ez a fajta J2w - átsorolás, vJuryo-ba vissza pottyantás egy kissé komolyabb mértékű büntetésként is felfogható.
A harmadik típusú elmozdulások esete : Ryuden-nél a visszakerülés a Juryo - ba (Ms5e -ből, 6 - 1 / kachi
koshi-val Juryo 13e helyre - számomra - rendben lévőnek látszik, míg Asanoyama (még mindig büntiben
lévő Asanoyama) J4e - ről 0-0-15 / bünti-"rebetli"-vel, Ms2w-ig vissza-pottyantva lehet egy kicsit szigorú,
de talán ez volt számára a bünti záró stációja és így a Natsu-ra már visszfelé kapaszkodhat a Juryo - ba.
Számomra nagyon furcsa, hogy Hoshoryu 11-4-es eredményét annyival jobbra tartották Onosho 10-5-ös eredményénél, hogy míg előbbi Maegashira 6-ból egyenesen a Komosubi rangig menetelt, míg másikuk egyel fentebbről, a Maegashira 5-ös rangból mindössze két sorral feljebb, Maegashira 3-as ként kapott szerepet. Hogy érhet ilyen sokat egyetlen győzelem? Oké, elég szoros volt arrafelé a mezőny, és akár nüanszok is dönthetnek, mindenesetre ezen azért meglepődtem. Aoiyama meg 8-7-el M16-ból M10-ig, igen, ez jó Deal. Voltak akik piszkosul jól jártak most ezzel a banzukéval.
Kagayakira kíváncsi leszek, összeszedi e végre magát. Relatíve fiatal még, nem kéne ennyire zuhannia. Bár ahogy a Juryo-ból nagy nehezen visszakúszott, az se volt egy diadalmenet.
"Úgy tűnik, még nem fontolgatják a torna elhalasztását-kihagyását.
Felelőtlenség ??"
Nem. Csak úgy látszik, hogy Japánban is jól ismerhetik azt a szólás - mondást, ami úgy hangzik, hogy :
"A remény hal meg utóljára."
Meg nyilván az is a szemük előtt lebeg, hogy ha a kínaiak ilyen helyzetben sem halasztották el a 2022-evi, Pekingi téli olimpiai játékot (ahogy ők ezzel szemben, annak idején, 2021.-re halasztották a Tokyoi
nyári játékokat, most ők próbálkoznak a rendezéssel. Hiszen a járvány kitörése óta mind-összesen, egy
Nagy Basho Torna rendezését törölték, többi esetben legfeljebb annyi engedményt tettek, hogy a talán
kevésbé alkalmas (Nagoya-i, Osaka-i, vagy a Fukuoka-i) helyszínek mellőzésével Tokyoban rendezték a tornákat egy időben. Viszont az is igaz, hogy a járvány eddig eltelt időszakában - ha lehet hinni a közölt adatoknak - ennyire tömeges megbetegedés még nem volt észlelhető és ráadásul a versenyzők között.
Ezen nem lehet csodálkozni. Ahogy elnéztem egy edzésről készült, régebben belinkelt filmet, az ottani
páros, csoportos gyakorlatokat, nem más, mint egy Covid-- beszerző körút. Inkább az tekinthető valódi csodának, hogy egy ilyen, robbanás-szerű járvány csak épp most ütött ki. Ezen az alapon teljes joggal gondolhatná az ember, hogy ebben a környezetben csakis az adhatna valamilyen (nem is teljes körű) kollektív védettséget, ha bizonytalan időre nemcsak a nagy tornák rendezését, de még a heya-k teljes, belterjes működését is felfüggesztenék. Nem tudom, hogy egy ilyen tömeges méretű járvány - terjedés
esetén lenne-e egyáltalában más, hatékony módja a pandémiától való biztos, gyors megszabadulásnak.