mind fedezi, a különbség a költséghatárokban vannak. tényleg érdemes összevetned az előbb ajánlott oldalon, nagyon jól követhetőek a különbségek. és érdemes kiváltani az európai eü.bizt. kártyát is, ha már van ez a jog, éljünk vele.
Biztosításnál még nem tartok, de párom kollégái említették, hogy MOSZ-os szakszervezeti tagoknak jár utasbiztosítás, csak itt is meg kell nézni a feltételeket, mert nem mindegy, hogy mire fizet, mennyit és hogy mikor. Mert nekem olyan kell, ami ott helyben pl. orvosi költségeket fedezi.
ezt az utasbiztosítást picit túltudományoskodod, azt hiszem. felmész pl. a biztositas.hu-ra, beírod az időtartamot amikor külföldön leszel, és választasz a kis ezer opcióból ár, egyéni preferencia, szolgáltatási minőség alapján. ez a legkényelmesebb, és szinte biztosan a legmegérősebb is. amit a bankkártyához adnak, az abszolút alap biztosítás, ha pedig úgymond kedvezményesen lehet még mellé kötni, annál már rendre jobban megéri a fenti opció.
Még azt elfelejtettem írni, hogy van ilyen, hogy útlemondási biztosítás.
Mondial Assistance-nál köthető. Annyira nem drága. Ha 1 kötvényen van az összes utazó, akkor ha az 1 kötvényen lévők közül akárki miatt le kell mondani az utazást, mindenki költségét téríti.
A részletek a weboldalán fent vannak.
Milánó, 4 nap viszonylatban 2 főre 8500 Ft lenne.
Függ az utazás értékétől.
Ha jól emlékszem hozzátartozó halála, vagy az utazók valamelyikének betegsége esetén fizet.
Azt nem tudom, mennyire éri meg, nem ismerem ezt a biztosítót.
Groupamát, Allianzt ismerem. Ezt nem.
Bankkártyákhoz kedvezményes utasbiztosítást lehet kötni, némelyikhez pedig ingyen adnak is. Még ezt érdemes kitudakolni. De ezekhez nincs útlemondási biztosítás.
Erste az Union biztosítóval áll szerződésben, az UniCredit és az MKB az Allianzzal. A BudapestBanknak az AXA biztosítóval volt szerződése még 2009-ben.
MKB-nál az egész évre kötött Allianz biztosítás 3000 Ft-ba kerül, Európán belül.
Ugyanez közvetlenül Allianznál kötve 10× annyiba kerül. De, lehet kötni az Allianznál csak az adott napokra érvényes biztosítást is, az 4 napra 2200 Ft körül volt (Olaszország).
+ uniós EB kártyát érdemes kiváltani. Ügyfélkapun keresztül lehet igényelni. Az első kiállítás díjtalan, és 3 évig érvényes.
Igen, utána kell járni rendesen. :) Már én is tudom. :)
Viszon rosszul írtam: Csehországba és Szlovákiába csak dolgozó MÁV-os kaphat évente 3 alkalommal szabadjegyet. Feleség, gyerek, nyugdíjas, nyugdíjas felesége, nyugdíjas gyereke csak 1 alkalommal kaphat Szlovákiába és Csehországba évente.
Malpensa express-re szeretnék online jegyet venni, mert ha jól értelmezem, csak így kedvezményes a retur jegy, ha másnap szeretnék visszajutni a reptérre. 4*12 eur helyett így 2*18 eur.
A menetrend szerint lehet foglalni. A kérdésem hogy ha elvileg 8:30 kor landol a gép, akkor szeretnék foglalni a 9:19es vonatra jegyet, viszont mi van ha késés van, ez érvényes lesz egy későbbi vonatra is?
Amelyik időpontra nem enged foglalni, ott már telt ház van?
ha jól emlékszem (bár meg nem esküdnék rá), de comoban is úgy van, mint spanyolországban: fehér mentén ingyenesen, kék mentén pénzért parkolhatsz, a fizetési mód pedig sima automatás.
milanoban is így van azt hiszem, ám lévén több milliós város összességében, én ott az autózást nem javasolnám, minden része körülményes. de biztos lehet találni picit kijjebb egy p+r-szerű valamit, metró közelében. én ennek néznék utána, és ha van ott hagynám a kocsit és azt a személyenként két metrójegyet még megvenném. a városon belül már elég a séta is.
Öten megyünk Milánóba (3 felnőtt, 2 gyerek) egynaposra. Nézegettem a vonatot, az átszállást satöbbit, de aztán lehet, hogy öt főre már célszerűbb kocsit bérelni, 33 euróért kapnánk is. No de a parkolásról semmilyen információnk nincs. A Comói-tavat céloztuk meg, illetve Milánó belvárosát, konkrétan a dómot. Úgy sejtem, a tó mellett szinte bárhol találunk ingyenes helyet, a dómtól és magától a várostól viszont félek. Ha pár euró, nyilván bedobáljuk a gépbe, de van-e valami csapda a parkolást-közlekedést illetően, amit a rutinosabbak már tudnak, mi pedig ott csodálkoznánk rá?
Mi Bulgáriát szívtuk meg idén... 30 helyett 95 lett volna a vonat, így repülővel megyünk végül. Mire végre a gyerekek nagyobbak és ki lehetne használni mindig jön valami változás vagy baki. Azért remélem idén Bécsbe eljutunk vele, tavaly az maradt ki... De nagyon utána kell járni mindennek. Tök jó ez a fórum is, mert rengeteget lehet vele spórolni, ha valaki veszi a fáradtságot és elolvassa...
Én most csináltattam, viszont én úgy jártam, ahogy te nem szeretnél járni :)
Én a FIP igazolványt kiállíttattam, és igényeltem FIP szabadjegyet. És utána tudtam meg, hogy több vasúttársaság van, és arrafelé, amerre megyek, nem jó egyikre sem.
Okuljon mindenki a hibámból.
De a FIP igazolvány nem fog kárba veszni, ebben az évben menni szeretnék máshová, ahova tudok igényelni FIP jegyet, és ki is tudom használni.
Nekünk nincs igazolványunk és már volt szabadjegyünk, csak nem tudtunk elutazni. Most sem kérték Bulgáriába, de végül repülővel megyünk. Eddig akivel beszéltünk senkitől sem kérték az igazolványt... Lehet vannak kiskapuk :D
Aztán mi Bergamóból megyünk Varennába, sok információ alapján, amit itt olvastam, ez a környék nekem érdekesebbnek tűnik, mint Comó, és a kettő biztos, hogy nem fér meg egy napban, pláne, hogy biztos ti is szeretnétek hajókázni.
Aztán estére Milánóban leszünk..., sokat nem tervezek, szerinte villamosozni fogunk sokat városnéző busz helyett:-) A Dóm és a Castello Forzesco, ami tuti, hogy á-tól z-ig meg lesz nézve általam. Meg persze néhány templom, eddig kihagyhatatlanként csak a Sant' Ambrogio és a Saint Maurizio szerepel a listámon, ehhez várnék némi segítséget, annyi a templom, de jó az, ami nem "egyforma", amire emlékszik is az ember, mert nem egy a sok közül. De lehet ez a három elég is lesz. A Naviglio még vonzónak tűnik. A többi meg láttatja magát útközben, mint a Scala, meg hasonlók. Talán egyszer lesz idő a képtárra is, nem biztos, hogy most leszünk ott utoljára:-)
Ha a Comoi tóra 1 napot szánsz, akkor én a helyedben hajóval közlekednék a tavon. Lehet venni napi jegyet, amivel a középső rész települései között hajózhatsz. Varenna, Menaggio, vagy Belaggio lehetne a kiindulás. Én a következőket ajánlom:
- Villa Carlotta - Tremezzo (3-4 óra)
- Villa Monastero - Varenna
- Varenna városnézés (a kettő együtt 4 óra)
- Villa Balbianello - Leno, ennek a megközelítése vizitaxival vagy gyalog. Sajnos gyalog nem minden nap lehetséges. Erre is érdemes 2-3 órát szánni. Ha gyalog mentek +2*15 perc, ha vizitaxival +15 euróval számolj.
- Menaggio városnézés (1-2 óra) itt is van egy villa, de az a tótól messze van, szerintem nem férne bele az időbe.
Nekem a villák ebben a sorrendben tetszettek, azért írtam így:-)
Én úgy terveztem az utazást, hogy megérkezünk Milánóba, bemegyünk a pályaudvarra, onnan ki sem lépünk, hanem vonatra ülünk és megyünk Bergamóba, de úgy, hogy Cremonában kiszállunk, eltöltünk mondjuk két órát, aztán vonattal tovább Bergamóba, ott is alszunk a felső városban. Azért nagyon gondolkozom, mert ha Cremonáról lemondanék, akkor nem lenne olyan hosszú a vonatozás (így vagy 3 óra személyvonattal, közvetlen Beramóba meg 1 gyorssal), és sokkal több időnk lenne Bergamóban. De vajon kell sokkal több idő? Oké, lehetne biztos egy hetet is eltölteni, na de tartalmasan? A felső város picike, arra biztos elég lenne a délután és az este, de az alsó városban bóklászni megéri, hogy tán sosem lássam Cremona csodálatos főterét???
Sztem ez ennyi időbe sok, kész rohanás lesz az egész. Pontosabban, számomra ez volna.
Ami milanón kívüli részeket illeti: comoi-tóból se fog beleférni egy napba mind az öt település sztem. Én elosztanám: vagy comoba és környékére mennék milanoból, vagy varenna és környékére bergamoból-ami igen, nagyon is megtekintésre érdemes. Többen vagyunk itt akik azt gondoljuk, h még inkább az, mint milano- bár persze tök más kávéház a kettő.
Io (nem il) viaggio: a hajójáratok (kivétel: iseo tó, ott arra is) és a malpensa expressz reptéri szakasza kivételével minden tömegközlekedésre jó, cégtől függetlenül: budz, helyközi busz, vonat (regionale, ic nem), sikló, villamos, metro... A kulcsszó tehát a tömegközlekedés, tehát pl. a shuttle buszokra nem.
Útvonal is egyben, de azt itt nem jelöltem be, hogy honnantól következik a következő na. Napokra lebontva megterveztem google mapsszel. Igazából 3 nap. De inkább csak 2. Szóval van 2 szabadnap. Egyiket gondolom Comói-tó nézésével töltenénk, másikat meg nem tudom. Most néztem meg Bergamót, szívesen megnézném, nagyon tetszik.
A pécsi kiállításra én is el szeretnék menni. A belépő pofátlanul drága. A MÁV-jegyről nem is beszélve, még akkor is ha féláron lehet menni.
Mi is hamarosan indulunk ugyancsak 4 napra, azt hiszem kicsit korán olvastam végig a topicot, nem sok mindenre emlékszem, és jegyzetelésben sem vagyok túl erős..., szóval most kicsit pánikolok.
De ezt a listát látva azt hittem, milyen rendesek vagytok, úgy látszik mind a 4 napot Milánóban töltitek, kicsit el is bizonytalanodtam, amiért én másként tervezem. De aztán látom, nem így van, sőt, még az egyébből is tán többet szeretnél, mint mi.
Ha jól olvastam itt, a Leonardo múzeumban akár egy napot is el lehetne bóklászni. Biztos nagyon érdekes, de én inkább tervezek valami hasonlót, persze méretében nyilván meg sem közelítőt Pécsre, állítólag nagyon jó, és Pécs amúgy is a kedvenc magyar városom, ok, hogy újra lássam.
Na de visszatérve a listádra, nem tudom, hogy ez egy útvonalat takar-e, vagy pl. a Scalába be is akartok menni? A Risorgimento múzeumok nem szoktak túl népszerűek lenni. Museo Archeológico..., olyanban sokban voltam, főleg etruszkok nyomában..., etruszkok arrafelé nem laktak, de biztos érdekes ez is, viszont két napba nem hiszem, hogy beleférne.
Museo Archeologico, Corso Magenta, Milánó, Olaszország,
Sant'Ambrogio, Milánó, Olaszország,
Museo Nazionale della Scienza e della Tecnologia Leonardo da Vinci, Via San Vittore, Milánó, Olaszország,
Santa Maria delle Grazie al Naviglio, Alzaia Naviglio Grande, Milánó, Olaszország,
Parco delle Basiliche, Milánó, Olaszország,
San Lorenzo, Corso di Porta Ticinese, Milánó, Olaszország,
+ San Valentino, üzleti negyed,
+ Giardini Pubblicci?
Ezek kimaradnak, ezek közül mit lenne érdemes megnézni:
Chiesa di S. Eustorgio, Piazza Sant'Eustorgio, Milánó, Olaszország,
Museo Diocesano, Corso di Porta Ticinese, Milánó, Olaszország,
Museo Poldi, Via Manzoni, Milánó, Olaszország,
Bagatti Valsecchi, Via Gesù, Milano, Olaszország,
FAI - Villa Necchi Campiglio, Via Mozart, Milano, Olaszország,
Casa Museo Boschi di Stefano, Via Giorgio Jan, Milano, Olaszország?
Comói-tavat mennyi idő megnézni?
Como, Cernobbio ezeket biztosan megnézzük. Aki járt már itt, meg tudná mondani mennyi időt vett igénybe míg ezt a két települést megnézte?
Tremezzo, Bellagio, Varenna érdekelne legjobban még.
Varennáig 2-4 átszállással lehet eljutni. Kb. 2,5 óra az út (várakozással 4,5 óra), és vissza Comóba is annyi.
Az 5 településen kívül melyiket ajánljátok még?
Milyen Milánóhoz közeli települést ajánlanátok még? Bergamo?
Meg tudná valaki mondani, hogy az il viaggio pontosan milyen cégek járataira érvényes? Kerestem egy táblázatot, gondoltam fel lesz sorolva a résztvevő társaságok listája. De nem találtam ilyet.
Az igazolvány kiállítása után lehet szabadjegyet kérni. A szabadjegy igénylésekor meg kell adni a FIP igazolvány számát, és a MÁV arcképes igazolvány számát. A MÁV személypénztárban a jogszerző nevére kell "bizonylat"-ot megvenni, ezt hozzá kell tűzni az igénylőlaphoz. A bizonylat vagy FIP igazolvány kiállítás, vagy FIP szabadjegy, vagy FIP sigazolvány érvényesítés.
Ha megvan a bizonylat, akkor lehet benyújtani a kitöltött igénylő lapokat, pl. a Keleti pályaudvar környékén lévő menetkedvezményi ügyintézőknél.
Külön igénylőlapon kell kérni a FIP igazolvány kiállítását és érvényesítésést, és külön igénylőlapon kell kérni a FIP szabadjegyeket.
1 igénylőlapon az egész család számára kérhető az adott tétel.
FIP szabadjegy igénylésekor 1 igénylőlapon csak 1 vasúttársaságra lehet jegyet igényelni (de az egész családnak).
Minden évben érvényesíteni kell a FIP igazolványt, ha FIP szabadjegyet szeretne valaki igényleni.
AZ érvényesítés is 2000 Ft/fő/adott év.
Ha 2014. októberben kérsz 2014. decemberre jegyet, és még nincs kész/nincs érvényesítve a FIP igazolványod, akkor 1 × 2000 Ft az érvényesítés díja, de az igazolvány csak 2014. december 31-ig lesz érvényes.
Tehát a FIP igazolvány érvényes a kiállítás évében, nem pedig a kiállítástól számított egy évig.
Csak, hogy tiszta legyen: csak 1 × 2000 Ft-ba kerül a kiállítás + érvényesítés együtt, de a "csak"-érvényesítés is 2000 Ft, ha már van FIP igazolványod.
Még nem néztem ennyire részletesen utána, de rémlett, hogy több társaság is van. Valahogy mindig beleélem magam, hogy jó lesz a FIP, végül vagy kocsi, vagy repülő lesz belőle, mert mindig van valami bibi... Állítólag igazolványt nem nagyon kérnek, elég a szabadjegy. Ha a környéken nincs olyan vasút, ami ingyenes lenne, akkor nem váltjuk ki. A helyjegy okés, hogy fizetős, az itthon is így van és az érvényességgel sincs gond. De megnézem azért, köszi!
Még nem jártál utána, vagy pedig félre tájékoztattak.
Fejenként 1 db FIP jegyet lehet igényelni évente, Olaszországon belüli utazásra. Olaszországban több vasúttársaság szállítja az utasokat, a MÁV által kiállított FIP jegy csak az FS-Trenitalia járataira érvényes.
A helyjegyet, pótjegyet külön meg kell venni hozzá.
1 szabadjegy 4 rubrikából áll. 1 rubrika 48 óráig érvényes, korlátlan utazásra, a kezdő dátumot és időpontot a felhasználónak kell ráírni.
Igényléskor meg kell adni, hogy mikor szeretne utazni valaki. A megadott dátumtól számítva 3 hónapig érvényes a FIP jegy. Csak a lejárati dátum kerül feltüntetésre.
Ha még nincs FIP igazolványotok, akkor először azt kell kiállítani: 2000 Ft/fő.
Szlovákiába és Csehországba évente 3 db szabadjegy jár, a többi lehetséges országba csak országonként 1.
Google maps feltünteti az egyes vonatjáratokat, ha felül a tömegközlekedésre kattintasz, a színes téglalapokra rákattintva megadja melyik vasúthoz tartozik.
Milánóból (Milano Centrale vagy Milano N. Cadorna) a trenord szállít utasokat Comóba (2 állomásra).
A jegy 4,55 EUR egy irányba (tehát oda-vissza 9,10 EUR).