Vannak olyan esetek, amikor nem csak közvetlenül a befektetett energiából származik az összes kinyert energia. Ilyen pont a hőszivattyú is. Nem szabad feledni, hogy mindenben van energia még egy gyufásdobozban is, pl. Csak nem minden energia (pl bizonyos belső) fordítható közvetlenül munkára.
Egyes találmányok lehet több energiát szolgáltatnak, mint a közvetlenül befektetett, de ezek a környezet energiájából tesznek hozzá a produktumhoz. (Füstgáz hasznosításnál pl. a harmatpont meghatározó, mert az állapotváltozáskor a közegből belső energia szabadul fel. De így van ez a víznél is, a fagyáskor hő szabadul fel- halottatok már a fagyvédelmi öntözésről? Na akkor is a kipermetezett vízcseppek megfagynak a virág környezetében, és az ezáltal felszabadult hő menti meg a virágokat) Így lehet az a perpetuum mobilének látszó helyzet. :)
Egyébként a hőszivattyú is igényel elektromos áramot. Az el. áram előállításához is energia befektetésre van szükség, annak előállítása korántsem 100 % hatásfokú. Az el áram önmagában sem tud szintén 100%-ban hasznosulni. A szivattyúnak is van egy saját hatásfoka, a szállításnál is van veszteség.... Nem akarom kiragozni. De ha megnézzük az összes energia (bruttó) befektetést, hogy kapjunk X energiát (akár hőt, akár egyebet) soha sem kapunk 100% fölötti hatásfokot. És vannak dolgok amelyek rész hatásfoka többnek tűnik, de valójában soha sem az...
Akkor az uriember szerint a hoszivattyu, mint olyan sem letezik, hiszen ott is tobb energiat kapunk vissza, mint amit belefektettunk... itthon is alkalmazzák már országszerte hűtésre és fűtésre. Mas kerdes, hogy honnan van a tobblet energia. Valamire azt mondhatjuk, hogy nem letezhet, mert a "semmibol" nyeri az energiat, de biztos, hogy ismerunk minden energiaforrast? Szerintem maradjunk annyiban, hogy a tapasztalati alapon felallitott fizikank kepletei, - melyeket folyamatosan pontositani kell - egyelore nem kepesek kimutatni a valoszinuleg nem is olyan apro tevedeseinket... :D
Ez a béna fórum nem enged 626-ra keresni, ezért inkább kérdezek erről a típusról: Úgy hallottam elég megbízható, igaz ez a 2000 utáni modellekre is? Elég sok dízel hirdetést látok, de én inkább benzin párti vagyok. <a href="http://www.hasznaltauto.hu/kereso1.auto?hirdeteskod=1148792&command=ugras&screenwidth=1024" target="_blank">626hasznalt</a> <a href="http://www.hasznaltauto.hu/kereso1.auto?hirdeteskod=1295727&command=ugras&screenwidth=1024" target="_blank">100ekm</a> <a href="http://www.hasznaltauto.hu/kereso1.auto?hirdeteskod=767109&command=ugras&screenwidth=1024" target="_blank">100alatt</a> Ezek árában vannak?
Így már egészen más, vagyis nem termel több energiát, mint amit befektetünk, csak jobb a hatásfoka mint a fűtőszálnak. Valóban számtalan ilyen eszköz létezik.
Egy szóval sem írtam, !direkt!, hogy bármiben is hinnék, nem vagyok hívő ember, sőt..., csak éppen ha valamit nem ismerek, vagy nem tudom, hogy hogyan működik, nem jelentem ki, hogy az hülyeség és olyan dolog nem is létezik. :)
De mondom mégegyszer, hogy ez nem az a fórum, ahol erről vitatkozni lehet, itt kézzel fogható és megmagyarázható (na nem mindig) dolgokról van szó.
Már bánom, hogy megemlítettem a lökéshullám generátort, ami egyébként egy korong, különböző méretű és mélységű, sugár irányú lyukakkal a peremén, ami egy dobban forog, amiben víz van és bizonyos fordulatszámon olyan lökéshullámokat gerjeszt a vízben, amik egymást felerősítve hangsebesség környékére gyorsulnak, gőzzé forralva a vizet. És miután beindult a folyamat, 20-30%-kal kevesebb áramot fogyaszt a meghajtó motor, mint egy ugyanakkora teljesítményű fűtőszál.
És ennek utána lehet nézni a neten, tűzoltóság, rendőrőrs, iskolák, óvodák használják próbaüzemben (Amerikában!) és tökéletesen működik.
És akkor ezzel részemről lezártam a témát, mert nem ide illik!
És szerinted érdekel az valakit, hogy a saját (csupa nagybetűs) EGO-d hitrendszerének börtöncelláján belül (amiben pl. a diplomák száma láthatóan - valamilyen rejtélyes módon - szoros kapcsolatba került a hímtagmerevedéssel) mit pakolgatsz jobbra-balra?:)) Jó szórakozást mondjuk hozzá, valamivel el kell tölteni az időt, de minek írod ide?
Elnézést kell kérnem, nem tudtam, hogy ez nálad hit kérdés, ugyanis elvből nem szoktam a hívőkkel a hitükről vitatkozni.
De vezeklésként megigérem, hogy mostantól az Allah, Jehova, Isten ....... Zeusz, UFO, Asztrológia, mágneses csodakütyük, stb. sorba, - amelynek hivőivel elvből nem vitatkozom a hitükről, - felveszem az Örökmozgót is,
2. nem kitaláció a dolog, mert létezik ugyanúgy, mint ahogy a közelmúltban bemutatott magyar fejlesztésű generátor, amelyik több energiát termel a befektetettnél és amire érdekes módon a Hollandok azonnal rácsaptak (a magyar hírműsorokban is beszámoltak róla..., azóta kuss van a témában)
3. több műszaki diplomára jelen esetben nem hivatkoznék, mert eddigi történelmünk során az összes létező és bizonyítottan működő, rendkívül hasznos találmányt pont olyan emberek kiáltották ki lehetetlennek, akik mérhetelen "szakképzettséggel" rendelkeztek és nem voltak hajlandók elfogadni olyan dolgokat és elveket, amik mondjuk egy fizika könyvben nem voltak benne. Csak arról feledkeztek meg, hogy a könyveket és a bennük lévő törvényeket is emberek állították fel a saját meggyőződésükre alapozva.... nem folytatom.
4. neked van egy véleményed - nekem is van. Engem nem zavar, ha te nem ismersz el létező dolgokat, de akkor légy szíves ne köss bele abba, ha én meg elismerem, mert egy ilyen vitának se vége, se hossza.
Szóval mégegyszer bocs, de ezen a fórumon nem a fizika a téma!
„ több hőenergiát termel a lökéshullámokkal, mint amennyi elektromos áram kell a megforgatásához”
Ha valami, több energiát termel, mint amennyit befektetünk, azt Örökmozgónak nevezzük, attól függetlenül, hogy ténylegesen a megtermelt energiát vezetjük-e vissza saját működtetéséhez vagy sem, ugyanis ez csak technikai részletkérdés, az energia egyensúlyt nem befolyásolja. Több műszaki diplomával a hátam mögött, inkább azt feltételezném, hogy te értettél, vagy fogalmaztál félre valamit.
az a kérdésem lenne, hogy hova lenne érdemes vinnem a 93-as 1,8-as 626-osomat, ahol meg tudják szépen javítani, hogy ne füstöljön hidegen, mint a rettenet? az okát még senki sem tudta pontosan megállapítani. nem bánnám, ha nem aranyárban dolgoznának.
Háát, minket is kinéznek a "kedves" szomszédok. Újabban 3 autó áll esténként az udvaron. Csak sajna mazda nincs közöttük. Az a szomszéd utcában áll, másik udvaron. -(
Na elolvastam! Ez valami olyasmi mint amiről a Winkler ír a könyvében az RX-7 nél.
Kb így hangzik: "A Mazda mérnökeit úgy képzelem el mint egy csapat tudóst akik nyári táborozásukat egy jól felszerelt műhelyben töltik, és este lámpaoltás után ki-ki szökdösnek, valami izgalmas-érdekes új munkadarabot barkácsolni" :)