Figyóka, ha nem tudsz többet erről a konkrét vonulatról, akkor nem tudod véletlenül, hogy a Waldorftanárok honnan jutnak az infóhoz, hogy mi is ez a konkrét vonulat tulajdonképpen? Az is elég lenne... :)
Igen, ilyen "mintha" rémléseim nekem is vannak... :))) Pont azért érdeklődöm, mert ezek nálam tényleg csak ilyen "rémlések", hogy valahol hallottam, olvastam, de hogy honnan lehetne megtudni konkrétabb infót, és többet, és hogy miért így vannak ezek a dolgok a Waldorfban??? Gőzöm nincs. :(
Nem kötekedésből kérdezem! Kíváncsiságból! Engem komolyan érdekel ez a téma! Légyszi, ha Te többet tudsz nálam, valamit írj le konkrétan is azokból, amiket itt általánosságban említesz!
"ez módszerfüggő"
Mi ez a módszer?
"...saját gyerekemen látom, meg a suliba járó többin, meg néha látom (meg emlékszem rá "állami tanár" koromból), miket rajzolnak az állami általános iskolások, és hogyan."
Mit látsz rajtuk? Mire emlékszel állami tanár korodból? Miket rajzolnak az állami iskolások? Hogyan?
"És körülbelül meg tudom ítélni a különbséget, képzőművészeti suliban érettségiztem, van a témához egy kis lövésem."
Mi ez a különbség?
"Biztosan vannak olyan kirívó esetek, hogy az állami iskolások is így rajzolnak, vagy akár az is, hogy állami iskolákban ilyen szemléletet kapnak, de egyáltalán nem jellemző (én legalábbis még nem láttam ilyet)." Mi az a kirívó eset, ami lehet, hogy van? Mi az az: "így rajzolnak"? Milyen szemléletet kaphatnak kirívó esetben? Milyet nem láttál még, mit?
"...mert állami oviba járt, és egyáltalán nem így rajzolt."
Hogy nem rajzolt? Azért, mert állami oviba járt? Itt becsempészhetnél némi infót a Waldorf óvoda ábrázolási sajátosságairól is!
"olyan felfogásban, technikávál, látásmóddal rajzol azóta" Milyen felfogásban? Milyen technikával? Milyen látásmóddal?
Kérlek, ne haragudj hogy ennyire szélsőségesen vesézgetem, de úgy érzem, hogy elsiklasz afölött, ami engem igazán érdekelne. Egész biztosnak érzem, hogy valamit tudsz a dologról, ha már ilyen biztosan beszélsz róla, és hogy önmagad számára sem elégednél meg ilyen válaszokkal.
már nagyon sok mindent olvastam a waldorf suliról, sok jót és sok rosszat. én most szeretném átvinni a negyedikes fiamat, mivel diszes és a mostani sulit nem bírja.
ha valaki tudna infót a nyíregyházi suliról, megköszönném. konkrét dolgok is érdekelnének. tényleg bele szólnak a családi életbe, mennyit kell havonta fizetni?
köszi előre. ha nincs köztetek nyíregyházi, bármilyen tanácsot elfogadok.
"HA Steiner írása ilyen bibliai kinyilatkoztatás szintű dolog,..."
De szerintem ezzel csak azt bizonyítod, hogy nem olvastál még Steinert. Kár.
Másrészt meg kérdezem én: mi új van a nap alatt? Tehát melyik kérdéshez lehet úgy hozzáállni az életben, hogy nem vizsgáljuk meg azt, aki azt a kérdést felvetette már vagy megválaszolta korábban?
És MIÉRT NE AZ LENNE AZ ELSŐ, hogy megvizsgáljuk azt, amit netalán... Steiner mondott a Waldorfról..., végeredményben valami köze csak van a dologhoz, nem???
A vonalakkal való ábrázoláshoz, meg a természetben megtalálható vonalakhoz kapcsolódó gondolatokra ugyanazt szeretném Neked is válaszolni, mint Cc-nek.
"Erről sem tudok érdemlegeset írni. Vannak módszerek,amikkel rajzolnak, koruknak (korszakoknak) megfelelő a színek és technikák használata."
Mik ezek a módszerek és mik a megfelelő színek és melyik életkorban és miért, hol írja Steiner, stb.
"Aki szidta a Waldorfos rajztanítási módszert, az vagy még nem látott ott készült rajzokat, vagy nem ért hozzá."
Én láttam Waldorfban készült rajzokat és nem tudom, hogy azok Waldorfos rajzok voltak-e, illetve mi minősül annak. Vagy nincs is olyan, hogy waldorfos rajzok? Mert akkor tök mindegy, hogy hol rajzolnak szépen a gyerekek, nem szebb az attól, hogy waldorfban csinálják, tehát ez nem a Waldorf érdeme.
Azt írod, hogy nem ért hozzá: talán jobban ért hozzá, mint az, akinek TÖK MINDEGY, hogy hogyan rajzolnak a Waldorfban, a lényeg, hogy ott rajzolták, azért ennyire meg annyira jó.
"Egy biztosat tudok: nagyon szépeket rajzolnak már az egészen kicsik is, teljesen más, szabadabb látványvilággal, sokkal értőbben kezelve a színeket, eszközöket."
Mihez képest írod ezeket a megfigyeléseidet: "szabadabb", "sokkal értőbben"?A Waldorfos rajzolás miatt jobbak a Waldorfban készült rajzok? Vagy egyszerűen csak azért, mert ott készültek a tök mindegy, hogy milyen rajzok? Mi az a Waldorfos rajzolás, festés, ábrázolás?
És ilyet rajzolnak Waldorfban? Pont ez a lényege a kérdésemnek, hogy Waldorfos ábrázolási technikák. Nem amúgy, a Waldorfon kívül: mit lehet a papírra varázsolni, hanem hogy Waldorfban ilyen hegyes eszközzel kreálnak-e ilyen vonalakat és hány éves korban és milyen színnel stb!!!
Nem egészen, van egy egységes vonulat a Waldorf gyerekeknél. Biztosan szemályiségtől függőe eltér a dolog, nyilván, de van egy nagyon erős alapozása. Persze jó lenne, ha erről nem én írogatnék itt, hanem mondjuk egy osztálytanító (főleg kicsiknél látszik ugyanis).
Ez nem tanárfüggő, ez módszerfüggő. Én persze csak a saját gyerekemen látom, meg a suliba járó többin, meg néha látom (meg emlékszem rá "állami tanár" koromból), miket rajzolnak az állami általános iskolások, és hogyan. És körülbelül meg tudom ítélni a különbséget, képzőművészeti suliban érettségiztem, van a témához egy kis lövésem. Biztosan vannak olyan kirívó esetek, hogy az állami iskolások is így rajzolnak, vagy akár az is, hogy állami iskolákban ilyen szemléletet kapnak, de egyáltalán nem jellemző (én legalábbis még nem láttam ilyet). Amúgy a pont gyerekem rajzolása ért a legnagyobb meglepetésként a Waldorfban (pedig igazán "fölkészült" szülőként érkeztem), mert állami oviba járt, és egyáltalán nem így rajzolt. Aztán a suliban valahogy kinyílt, és olyan felfogásban, technikávál, látásmóddal rajzol azóta, hogy csak csodálkozunk.
1. Megnéztem a linket a waldorfos rajzokkal (valami füzetek, rajzok mittudoménmelyik iskolából). Nekem - laikusként - nagyon tetszettek, akár "igazi waldorfos" rajzok voltak, akár nem.
2. Viszont ez a "mi az igazi, egyedül ödvözítő waldorf rajztanítás", amit itt szomorce előhozott nekem kicsit hidegrázás:
Vagy hol írja ezt a Steiner?
Ez már tök olyan, hogy: hol írta ezt Marx elvtárs vagy Lenin elvtárs? Sokféle társaságban megtalálható az efajta doktríner megközelítés (vallási csoportok, 1-1 személy körül szerveződő divatok, fan-klubok stb.), de boldgult kommunistáink voltak az egyik legszebb példa erre. :-)) Ha Steiner írása ilyen bibliai kinyilatkoztatás szintű dolog, akkor szvsz ez nagy gyengéje az ügynek.
3. A természetben vannak persze vonalak, cc pókhálója mellé odatenném a falevél erezetét, a téli tájban az ágakat az ég háttere előtt, a repedezett talajt nyáron, a szőrszálat a macska bajuszában, de a virág fehér kontúrja is csak vonal a zöld háttér előtt, akárhogyan is nézzük.
Azt gondolom, hogy az ősi barlagrajzok se véletlenül voltak jórészt vonalasak is, és nem impresszionisták. Pedig őket még talán nem fertőzte meg a dekadens polgári művészet.
Erről sem tudok érdemlegeset írni. Vannak módszerek,amikkel rajzolnak, koruknak (korszakoknak) megfelelő a színek és technikák használata. Aki szidta a Waldorfos rajztanítási módszert, az vagy még nem látott ott készült rajzokat, vagy nem ért hozzá.
Egy biztosat tudok: nagyon szépeket rajzolnak már az egészen kicsik is, teljesen más, szabadabb látványvilággal, sokkal értőbben kezelve a színeket, eszközöket.
Ennyire konkrétan sajnos nem találtam a rajzról. Mégis van, aki szidta a Waldorfos rajztanítási módszert... De nem tudom, hogy ez konkrétabban mi, azt hittem, vannak róla fogalmaim, de mivel keveset rajzoltam életemben, kiderült hogy nagyon távoli fogalmaim vannak csak róla... Van olyan rajztanítás, amit nem ajánlatos Waldorfban csinálni?
Igazábók a vonal és a nem vonal között nincs átmenet... Átmenet nélkül olvadnak egymásba a vonalak és a foltok... Ha engem kérdezel... Mégis egy hospitálás alkalmával hallottam Waldorf iskolában, hogy ne körvonalakkal rajzoljanak a gyerekek.
Ha egy asztal élét ábrázolod, akkor egy vonalat húzol a papírra, vagy foltok találkozását? Melyiket látod az asztalon, ha nézed az élét?
Ehhez én most nagyon konkrétan nem tudok hozzászólni. A színekről van Steinernek könyve magyarul, a Waldorfos könyvekben pedig találsz a rajzról sokmindent, szerintem.
Ritók Nóra könyveit nem ismerem.
A Waldorfos füzetekben Waldorfosok által készített rajzok vannak, úgyhogy ezek Waldorfos rajzok. :)
Illetve persze, a gyerekek nem csak méhviasz krétával rjzolnak, hanem festenek is akvarellt vagy mi ennek a neve. Na most, a lényege ennek az, hogy ne vonalrajz legyen, hanem színekből áljon össze, ugye mert a természetben sincsenek vonalak. De egy méhviasz krétával hogy lehet "nem-vonalrajzot" csinálni?
A három alapszínnel tudom, hogy az a helyzet, hogy az nem csak a Waldorfban három alapszín, hanem úgy egyébként a színtanban mindenhol a világon. De az alsóbb osztályokban csak ezekkel rajzolhatnának elvileg Waldorfban a gyerekek? Miért? Vagy hol írja ezt a Steiner? És meddig, hány éves korig?
Itt régebben beszéltünk már a témáról, de most megint előjött ez a kérdés az életemben: A Waldorfos rajztanítás. Itt azt írod, hogy van róla könyv... Konkrétan melyik könyvre gondoltál? Most nagyon érdekelne!
Ha ezekhez a könyvekhez hasonlóan tanítanak egy Waldorf iskolában, az még Waldorfos rajztanításnak számít?
(Néhány mintaoldal is van a könyvekből a részletes ismertetőnél.)
Mert ezekben L. Ritók Nóra merészel a kisebb gyerekek kezébe más eszközöket is adni, mint a méhviaszkréta, sőt, a gyerekek bármilyen színnel rajzolhatnak, nem csak a négy Waldorfos alapszínnel... (Piros, sárga, kék, zöld ha jól emlékszem, a mai Waldorfdivat szerint szigorúan.) Vagy nem csak három alapszín van? A zöld nincs is benne!!!
Itt van néhány Waldorfos füzet, ezek "Waldorfos rajzoknak" számítanak?
Bezony. :) Szerencsére a cittyel szemben csak a nemzetközi járgányoknak van előnye, ezért nem szokott késni általában, max. néha, akkor is csak negyedórát. De ez itten elég off, nem? :)
És mintha valahol Szigetszentmiklós vagy Ráckeve környékén is alakulóban volna valami, úgy tudom. Az iwiw-ben a Waldorf közösség oldalon vannak ilyen településnévvel ismerősök regisztrálva.