Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2009.10.14 0 0 44422

Szivhangokat en itt tanultam meg hallgatni, a legnagyobb vonat/busz/auto-kavalkad kozepette.

Előzmény: Mr Spock (44420)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.14 0 0 44421

Gondoltam, hogy ehhez haton fekvo delikvens kell bar ez a gumiszalag dolog meg mindig nem vilagos nekem, korbeveszed az egesz mellkast?  Gratulalok a szep diagnozishoz!

Előzmény: Mr Spock (44420)
Mr Spock Creative Commons License 2009.10.14 0 0 44420
Ez egy nagyon erdekes dolog. De nem a magzati szivhangok hallgatasara fejlesztetted ki ezt a modszert?

Nem. Arra ott van a Doppler es az van miota resident voltam 30 evvel ezelott.
Ezt nagyonis a rendes szivhang hallgatasara talaltam ki. Még a magyar orvosegyetemen volt egy csoportvezetom, aki abszolut profi volt szivhang-hallgatasban es maniakusan tanitotta, ugyhogy elsajatitottam a fontossagat a kerdesnek. De kesobb igazi prakszisban nem ereztem hogy hallanam olyan jol a szivhangokat, mint azt tanultam tole. Es akkor gondolkodtam el azon, hogy mikeppen lehetne javitani a minoseget. Akkor jutott eszembe, hogy a kez remegese attevodik a fonendoszkop fejre es keveredik azzal amit hallgatsz. Hogy lehet ezt megelozni?
Ugy, hogy nem fogtam meg. Fekvo paciensen konnyu. Minden mas esetben egy vastag gumiszalaggal szoritottam fejet a paciens testehez (mondom, altalaban azzal amivel vervetelnel hasznalnak). Azota is igy csinalom. Tobb esetben is diagnosztizaltam olyant, amit senki mas nem hallott elottem. Egy fiatal lany eseteben olyant, amibol aztan szivmutetje lett (pedig panaszaival mar tobb mas orvost is latott). Anyja azota is azt hiszi, hogy en vagyok a "joisten" :)
Előzmény: Törölt nick (44415)
Mumu Creative Commons License 2009.10.13 0 0 44418
Koszonjuk..:))
Előzmény: Törölt nick (44414)
Mumu Creative Commons License 2009.10.13 0 0 44417
Juilka ez a Te unnepe dis ha jol tudom,majd Kibzar megnezi ha akarja..
Előzmény: Törölt nick (44410)
Mumu Creative Commons License 2009.10.13 0 0 44416
Ha Te ezt biztosan tudod akkor viszavonom a kerdes hogy ez a gyogyszerek  ismereteere es interferenciajara-foleg-vonatkozik
Előzmény: Törölt nick (44409)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.13 0 0 44415
Ez egy nagyon erdekes dolog. De nem a magzati szivhangok hallgatasara fejlesztetted ki ezt a modszert? Mert allo/ulo emberen muszaj odafogni a membrant, fekvo embernel meg kulon elony a fonendoszkop flexibilitasa, mivel be lehet vele enyulni a hat ala is vagy csak minimalisan kell mozgatni a beteget.
Előzmény: Mr Spock (44412)
Mr Spock Creative Commons License 2009.10.13 0 0 44413
Ugyan jobbos a manus, de Ambrose Evans-Pritchard (a belinkelt cikk iroja) sokszor elveti a sulykot. Ugyesen keveri a tenyeket es a sajat, neha elegge meseszeru velemenyet.

Az energia problema nincs elhalasztva.
Előzmény: Törölt nick (44401)
Mr Spock Creative Commons License 2009.10.13 0 0 44412
Fogok par fenykepet feltenni arrol, hogy miket gyujtok csak idom legyen. A hozzajuk fuzodo tortenetek nekem nagyon erdekesek, persze nem valoszinu, hogy mindenkinek.

Nekem igen, nagyonis erdekel.

Aztan apukam stetoszkopja (orvos volt) amelynek valamikor a nyolcvanas evekben letorott a bakelit tolcserje es o egy nagy fagombbal potolta. Hihetetlen de o hallott is vele. Ellenben soha nem tudott hozzaszokni a modern fonendoszkopokhoz.

Ha rajott volna a kulonbseg titkara, ahogy en rajottem, hozza tudott volna szokni.
A regi sztetoszkopot az orvosok a fuluk nyomasaval tamasztottak a paciens testehez. A fonendoszkopot viszont a kezzel kell fogni. A kez remegese (akarmennyire is pici) hozzaad a hallot hanghoz es ZAVARJA. Ugyhogy en vagy csak rafektetem a fejet a paciens testere anelkul hogy hozzaernek, vagy ha ez nem lehetseges, egy gumiszalaggal (IV leszorito) tartom oda. Igy a hozzaadott hang eltunik, es ugy mukodik mint egy regi sztetoszkop.
Előzmény: Törölt nick (44394)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.13 0 0 44411
Előzmény: Törölt nick (44410)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.13 0 0 44410
Mumukam, Isten eltessen e nagy alkalombol es meg 10 evet joban-rosszban!
Előzmény: Mumu (44407)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.13 0 0 44409

Magyarorszagon kotelezo a kreditpontok gyujtese minden praktizalo orvosnak, kulonben elvesz a diplomaja, szakorvosi kepzettsege.  Legalabbis igy volt meg par evvel ezelott. Mar nem lehet ugy praktizalni, hogy diploma utan ne vegyen tankonyvet a kezebe. Komoly tovabbkepzesi feltetelek vannak.

A legtobb bajt talan e teren az ongyogyszereles okozhatja.

Előzmény: Mumu (44405)
Mumu Creative Commons License 2009.10.13 0 0 44408
Kobzar-t a nagy asojaval megkernem ha lesz ideje es kedve..hozza ide kedves mindnyajatok elso hozzaszolasat (az ovet is)a Mi neked Amerika-ban..ott kiderul az is hogy pontosan mikor kerultettek ide (mert az en oreg memeriam biztosan becsap engem )
Mumu Creative Commons License 2009.10.13 0 0 44407
Kedveseim,ugy latom kozeledunk a "Mi neked Amerika"-val a tizedik evunkhoz.. Kobzar biztosan de fr.2 ,Mr.Spock es azt hiszem republikanus baratom is mar a kezdetnel itt voltatok.. nem tudom mennyi ilyen "idos"topik van meg a forumon de nekunk egy  szeretettel kimondott 'Bis hundertundzwanzig" !
Mumu Creative Commons License 2009.10.13 0 0 44406
Háát..olyan nagy baartja Obamanak nem vagy..ugy remlik nö az ellenzek..de ez mindig igy van egy hivatalba levo elnok elso naszhetek utani eriodusban..
Előzmény: Törölt nick (44401)
Mumu Creative Commons License 2009.10.13 0 0 44405
..es utana ? a praxisba..evek multan..Magyarorszagon
Előzmény: Törölt nick (44400)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.12 0 0 44400
Szerintem nem feluletesek a gyogyszergyarak a kontraindikaciok feltuntetesenel.  Es ma mar nem a 20 evvel ezelott hallgatott farmakologia szamit hiszen folyamatosan kell kreditpontokat gyujteni a diploma megtartasaert.
Előzmény: Mumu (44398)
Mumu Creative Commons License 2009.10.12 0 0 44398
A beteget nem erdekli hogy az orvosa aki a legfelsobb instancia szamara hol aludt..o belehal ebbe.. De gondolom nem akarod állitani hogy a 20 evel ezelott hallgatott farmakologia ma alkalmazhato..tovabb tanulas es az ujabb aspektusok.. az indivudualis nezim haztartas..az interakciok..az orvosagok beveteli sorrendje..az egyszerusites az orvosagi listanak...a gyoygszergyarak feleuletssege az orvosk informalasaban a kontarindikaciok feltunbtetesevel
Előzmény: Törölt nick (44397)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.12 0 0 44397
Mumu, hogy ki mennyit alszik a farmakologia eloadasokon ))) De eloadjak, tanitjak es tudni kell.
Előzmény: Mumu (44395)
Mumu Creative Commons License 2009.10.12 0 0 44396
..Nemesanszky
Előzmény: Mumu (44395)
Mumu Creative Commons License 2009.10.12 0 0 44395
Jo akkor most konkretizalok..egyik tobb mint harminceve batratom Nemsanszky Elemer prof,apad tiszteloje.aki egy ideig,talan most is a LAM orvosi-muveszeti lap foszerkesztoje..En ajanlottam nbeki a temat es a kutatsai idejen botrzalamas peldakat talat,az orvosoig pharmakologiai nalafabetizmusarol.. Szerintem,mint csak egyszeru olykori beteg,a betegsegeink jo angy resze ma amr a hamis vagy nem specifikus orvosag hazsnalatatol van...
Előzmény: Törölt nick (44393)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.12 0 0 44394

Fogok par fenykepet feltenni arrol, hogy miket gyujtok csak idom legyen. A hozzajuk fuzodo tortenetek nekem nagyon erdekesek, persze nem valoszinu, hogy mindenkinek. De eloljaroban, hogy mim van? Csaladi szabadkomuves relikviak a 20-as evektol kezdve, a masodik vilaghaboru alatt kiadott brossurak es szimbolumok. Kulon tortenet de nemreg tudtam meg egy itteni amerikai szabadkomuves mester segitsegevel, hogy nagyapam is szabadkomuves mester volt. Nagyon-nagyon buszke vagyok ra.

Aztan apukam stetoszkopja (orvos volt) amelynek valamikor a nyolcvanas evekben letorott a bakelit tolcserje es o egy nagy fagombbal potolta. Hihetetlen de o hallott is vele. Ellenben soha nem tudott hozzaszokni a modern fonendoszkopokhoz.

18-19. szazad eleji konyvek, koztuk egy jogi tankonyv. Oskiadasok.

Mindenert faj a szivem ami regi es nem vihetem haza. sajnos kicsi a lakas. Nemreg setaltunk Denverben es egy lakatlan hazat talaltunk, kesobb megneztem a regiszterben, 1885-ben epitettek. Az ablakokon belesve jol lathato volt egy legalabb 80 eves tuzhely, amiert ott helyben meg akartam venni az egesz hazat. Sajnos nem elado. Eredeti faburkolat es pianino. Istenem hacsak bemehetnek korulnezni)))

Előzmény: Mr Spock (44392)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.12 0 0 44393

Megkoszonom. Barmi johet ami egeszseggel/orvoslassal kapcsolatos, regi mar nem hasznalt lazmerotol kezdve barmi.

Amit felvetettel arra annyit tudok mindani, hogy a gyogyszertanon belul kulon tudomanyag foglalkozik a gyogyszeres interakciokkal. Szerintem eleg jo informaciok vannak rola es ha a beteg tobb orvoshoz jar es nem mondja el egyik helyen, hogy mit irt fel a masik, hat ez mar a sajat stupiditasa. Amikor uj gyogyszert fejlesztenek ki mindig vizsgaljak az interakciokat is. Ezzel egyutt vannak amelyek csak kesobb, a piacra dobas utan derulnek ki, nagy betegszamon.

Előzmény: Mumu (44391)
Mr Spock Creative Commons License 2009.10.12 0 0 44392
Van egy nagyon furcsa gyujtemenyem. Nem tudom, hogy van-e meg rajtam kivul valaki aki ilyesmit gyujt - lejart gyogyszereket.

Fogalmam sincs rola. Valoszinuleg igen, mert az emberek gyujtenek, neha a legelkepesztobb dolgokat.

Annyiban lehet erdekes a dolog, hogy Magyarorszagon, nem egy 1000-es dobozbol tettek a felirt gyogyszert teljesen ugyanolyan fiolakba, hanem eleve a tipikus felirt dozis volt egyedileg kis muanyag dobozokba csomagolva, es mindegyik maskeppen nezett ki. Tehat a cimke elolvasasa nelkul is lehetett tudni, hogy melyik micsoda.
Es a formatervezok (vagy akarkik) neha elojottek egeszen erdekes dobozokkal.
Emlekszem peldaul a haromszogletu Karil-os dobozra (muanyagbol). Neked mik vannak?

En ugyan nem vagyok a "gyujto tipus", nem is gyujtok semmit specifikusan, de igy is van nehany nagyon erdekes, talan gyujtoerteknek is beszamithato dolgom. Pl. egy eredeti Edison fonograf, egy Stereo-Mikroma nevu harom dimenzios cseh fenykepezogep a 60-as evekbol, ami Viewmaster kepeket csinal, egy Pajtas fenykepezogep, meg tobb ilyesmi.
Előzmény: Törölt nick (44388)
Mumu Creative Commons License 2009.10.12 0 0 44391

Ha akarod en is korulnezek..megirom mi van meg es aztan te hatarozol.

Ezzel kapcsolatban nyitnek egy masik temat,aminek csak annyi kozze van Amerikahoz hogy ott termeszetesen a legakutabb lehet a kerdes.

Ma ,sok bajt okoz az eltulzott medikacio..

Tul sok gyogyszert nyel a beteg..ha tobb orvoshoz tobb szakban jar akkor ezzek a gyogyszerek ugyanabban a testben sokal tobb bajt okoz mint hasznot. Igaznak atrtod hogy a tudomany emg tukl keveset foglalkozik  az interferenciaval? Hogy kebes a synelergikus projekt ezzel kapcsolatban ?

Előzmény: Törölt nick (44388)
Mumu Creative Commons License 2009.10.12 0 0 44390
En nem valszoltam bocs..mert termesuztesen egy velemenyen vagyok nincs hozza kommentarom
Előzmény: Törölt nick (44340)
Mumu Creative Commons License 2009.10.12 0 0 44389
Igy van..ide akartam erni.. A hajlam valoszinuelg meg tobb emberben van mint maelyik aztan kovetihajlamat.. Hany csaladban van kiskoru megeroszakolasa mostoha apatol,nagybacsitol tanitotol vagy igenis hazban bejaro barattol,paptol...Tapasztalat szerint csak 20.30 % -a a megtortentekbol kerul nyilvanosagra.. Ha hajlamrol van szo,itt nem segit a gyogyszer olyan gyogyszer nincs ami ne tenne kart a szemelyisegbe es gyanura nem szabad ilyen lepeseket tenni. Kesobb is a mi agy budos liberalitasunkba (magamat is belertem a szelelmi liberalisok soraiba) megint feltevedik a kerdest milyen ertek fontosabb a pedofilia LEHETOSEGE vagy a biztos karositasa  a velt jovendobeli etesnek.. Ha mar megtortent a dolog akkor mar nem sok lehetoseg van csak a kenyszer kezeles azaza a szemelyiseget megvaltoztato kemeny gyogyszerezes.. megbanas,visszatartas relativ mert esetrleges es nem universalis vedlme az aldozatnak.. Nehez kerdes ez. Mindenkepoen elvalsztanam a homoszexualitastol,amelyel csak az abnormitas (tehat a normatol valo elteres) kozos.. Termesztesen lehet homo pedofilia is..itt is kulon kell venni a ketdolgot es a homoaktusnal sulyosbito korulmenynek venni az aldozat kiskorusagat es az ellen kell venni a sulyosann lepeseket.
Előzmény: Törölt nick (44384)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.12 0 0 44388

Van egy nagyon furcsa gyujtemenyem. Nem tudom, hogy van-e meg rajtam kivul valaki aki ilyesmit gyujt - lejart gyogyszereket.

A dolog ugy kezdodott, hogy apukam, mint minden becsuletes magyar ember egesz gyogyszerlegiot tartott otthon, hatha valamire valamikor kell majd. Gyogyszert soha nem dobott ki, akkor sem ha lejart, pontosabban soha nem is nezte senki a lejarati idot. Egyszer, 1984 tajan amikor par napra elutazott otthonrol, anyukam kifejezett keresere atneztem a gyogyszerszekrenyt es kidobtam a regieket. Aztan 2001-ben az USAba koltoztem es mivel a gyogyszerek nagy reszet ma is otthonrol szerzem be kertem apukamat, hogy kuldene nekem ezt meg azt. Megerkezett a kis csomag, magnokazettanak alcazva nehogy fennakadjon a vamon es kicsomagoltam belole par 1985-ben lejart gyogyszert. Nem volt szivem kidobni. Azota gyujtogetem innet onnet a regi, lejart gyogyszereket. nehez hozzajutni de pl. egyszer kanadabol egy rokon furdoszobaszekrenyebol sikerult megmentenem nehany valoszinuleg 60-as evekbeli OTC szert, ezt a doboz alapjan gondolom mert a gyogyszergyar nem letezik mar es a gyartasi szambol nem tudok rajonni a datumra.

Előzmény: Mr Spock (44386)
Mr Spock Creative Commons License 2009.10.11 0 0 44386
Ahhh...unom mar az egesz pedofil-ugyet, beszeljunk masrol.

Okay, beszeljunk valami masrol.
Előzmény: Törölt nick (44375)
Mr Spock Creative Commons License 2009.10.11 0 0 44385
Egyik ismerősömmel szoktunk parázs vitákat folytatni arról, hogy vajon a test hibás működése (szexuális betegség) a homoszexualitás, vagy nem.
Nekem úgy tűnik, hogy igen, és csak egyszerűen a legelterjedtebb mind közül, és annyi a homoszexuális, hogy elérték, ne definiálják őket betegnek.

Egy elet soran (sajnos) tobb rakos van mint homoszexualis. Akkor ne nyilvanitsuk oket betegnek? Ez mondjuk nem logikus. Mindegy, egyetertunk, minden mas orvosi definicio szerint is betegseg, de mivel egyetertesz nincs min vitatkozni. A problema ott van, hogy rakot, szivbetegsegeket, meg minden betegseget amit nem tudnak gyogyitani, azokat ma is KUTATJAK. Hogy majd egyszer esetleg kitaljak az okat, a gyogymodjat, a megelozeset. Na de amit egyszer normalisnak nyilvanitottak, azt viszont senki nem kutatja ebbol a szempontbol.

A masik problemam amit mar leirtam: miert buntetik a pedophiliat ha egy 43 eves koveti el egy 16 evesen, de nem ha egy 17 eves csinalja pontosan ugyanazt. Akarhogy is nezem, ez nem logikus, hiszen az aldozat szempontjabol egy es ugyanaz ami tortenik.
Előzmény: Kobzar (44363)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!