Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Természetesen én is szoktam tavasszal a citrusokat metszeni, de csak egyes ágak túl nőttek a célon, vagy ha a korona kezd abnormális formába menni. Ezen kívül az egymást keresztező ágakat, és kissé mindegyiket.
Majd megpróbálom lefotózni. Szép nagy, egészséges növény, kb. akkora, mint én, amúgy semmi különös nem látszik rajta. Nagyon keveset terem és nagyon késön szokott virágzani. Az idén volt már valami ilyesféle kezdeményezés, de kötött gyümölcsöt (még) nem látok. Lehet, hogy ez csak késöbb látszik, ha elkezdenek növekedni?
A növényt még Bene Laci bácsitól kaptam, és nagy része van annak, hogy lassan mindenféle kereskedelemben kapható növénytöl elmegy a kedvem. Azóta még számos citrust vásároltam ill. kaptam; egy se érte meg a két évet. De nem csak a citrusokkal vagyok így, ezért sajnálom nagyon, hogy az itt egykor oly élénk cserekereskedelem befulladt. Az erre szolgáló topicokat kb. egyedül tartom fenn.
Véletlenül nézek csak be ide és mit látok? Én nem is tudtam, hogy a Kumquatot metszeni kell. Megvan vagy 10 éves, de még sose metszettem, csak a száraz gallyakat. Metszeni kellene tehát? Mikor? Mennyire?
Pár éve döntöttem el, hogy a kumkvatok és a limakvatok foronáját megpróbálom átalakítani tarvágás után. Ezeknek a metszésével mindig problémáim voltak, hogy mikor és mennyire lehet/kell metszeni, mindig óvatosan, alig-alig metszettem, így egyre inkább fűzfa jelleget vettek föl.
Kísérlet volt, sikerült, most értem a végére az akkor tervezetteknek.
Az idei egyetlen új szerzemény egy Meyer, átültettem, a lombhoz nem kellett hozzányúlni, jó állapotú, erőteljes fa. Tavaly akartam beszerezni, de akkor csak egy kis 30 cm-es növényke lett belőle, de ami kell, az kell. Az első Meyer fát kb 8-10 éve vettem, nem volt hosszú életű.
Tegnap végre el tudtam hozni a magastörzses Rangpur lime-omat, ráférne az átültetés, de mikor tegyem meg? Egy kicsit fel is kellene javítani, ezt az átültetés előtt, vagy után tegyem, ill. mennyivel?
A limakvatok hasonló tartást igényelnek és akkor hasonlóan viselkednek - nagyon kevés téli öntözés, több növekedési ciklus, több virágzási hullám, sok termés.
Olyan a törzse, mint egy Bonsai-fának, eddig virágzott és most hajt, mintha muszáj lenne neki... Nem találtam jobb képet, a legalsó lépcsőfokon van, június 7.-i a:
Köszönöm a fordítást is! Majd beszámolok róla, ha marad rajta. Elég kicsi fácska, a sok eső miatt most a duplájára nőtt. Eddig nem foglalkoztam vele, át se ültettem. Gondozásba veszem, sok pici bimbó van rajta.