Érdekes, hogy Alia megkapta a full kiképzést az Élet vizével. De nem tudta hasznát venni.
Ghanima és Leto is előszülöttek voltak. Mi is volt a különbség köztük és a nagynénjük között? Két dologra emlékszem: 1. messziről kerülték a fűszertranszot, mert Alia 16 éves koráig egész normális volt, és csak azután kattant be, hogy rendszeresen a fűszerhez fordult. 2. mázli: amikor Letót erőszakkal "befűszerezték", őt az mentette meg, hogy az egyik benne élő emlékős (Harum?) megvédte őt a rossz szándékúaktól. Meg Paul emlékképe is segített neki, azt hiszem. Ghanimát szintén megvédte az anyja. Pedig belőlük is lehetett volna ugyanolyan szerencsétlen, mint Aliából.
Szóval lehet, hogyha egy előszülött kellően bölcs, és fel tudja használni a sok ezer évre visszanyúló tudását+ha B.G-sarj, akkor a kiképzését, ha szövetséget köt a fejében élő sok-sok emberrel, akkor van esélye arra, hogy épeszű maradjon. De egyrészt ehhez nagy szerencse kell, másrészt a Testvériség nagyon nem szereti őket, mivel kezelhetetlenek, veszélyesek, stb, úgyhogy soha nem mennének bele a copipaszta eljárásba.
Aztat mondjuk nem tudom, ha ilyen egyszerű egy gyerekbe belevenni a sok tudást, akkor miért kell az egész BG iskola meg tanulás? Átadjuk az infót az élet vizével, COPY-PASTE aztán jól van.
Nem azért kell a BG képzés, hogy elkerüljék a szörnyeteggé válást? Ami végül is Alia veszte lett?
A messiásváráshoz kapcsolódóan gondolkodjunk el a "sihaya" kifejezésen. Sivatagi tavaszt jelent, vallásos mellékzöngével, a termékeny időszakra és az "eljövendő paradicsomra" utal. (Itt jön képbe miért lehetett olyan "könnyű" (?) Kynesnak, hogy elveit elfogadták (hosszabb-rövidebb idő alatt). A virágba borult természetet, a tavaszt sosem ismerő népnek kizárólag csak a mély vallásos tudatában létezhet ez a fogalom. Az eljövendő paradicsomhoz kapcsolódó, látens Zenszuni koncepciót használja ki a BG és elegyíti a sivatagi ökológiáról szóló nyitott jóslatokkal. Persze a Kwisatz Haderach ideált át kellett változtatni Lisan-al-Gaib koncepcióvá a "primitív népek" között. De az első regényből kiderül (Jessica gondolataiból), hogy ez számtalan bolygón megtörtént, kisebb-nagyobb változtatásokkal a Missionara Protectiva révén. A fajnemesítéssel kapcsolatban, nem is igazán az a nagy probléma, hogy "előbb jött mint várták", hanem hogy kontrollálhatatlan. Megszületik a fiú, és nem hullik a BG ölébe (ahogy várták - no persze ekkor még nem tudják hogy ő az), hanem kap Mentát képzést (!!!), anyján keresztül BG képzést (bűvharc, igazmondás, hipertudatosság...stb). Képzeljük el, hogy generációkon át készítik elő az utat és várják a Kwisatz Haderachot és amikor kamaszkorában kiderül az Atreides fiúról hogy ő az, egy ujjal sem nyúlhatnak hozzá! Nem manipulálhatják, nem lehet a bábjuk, eszközük. Ám ha már születésekor tudták volna, hogy ő lesz az (ahogyan erre eredeti terveik szerint készültek), azon lendülettel, ahogy napvilágot lát, veszik is el az anyjától és viszik maguk közé, hogy úgy és olyan embert képezzenek belőle, amilyet csak szeretnének.
Az egész gyerekellopásosdi hibájánál én arra gondoltam, hogy kamaszként, felnőttként lenne K.H., és akkor nyugodtan leellenőrizhetné, hogy a B.G. miket tett a családjával, csak hogy őt megkaparintsa.
Az igazi bakit én nem is abban látom, hogyha a B.G. szenyózik az Atreidesekkel, akkor a kis K.H. majd bosszúszomjas lesz. Szvsz ha a Testvériség a fejére áll, akkor sem tudtak volna egy házi, nekik engedelmeskedő K.H.-t összehozni. Előfordult már olyan az irodalomban, hogy egy messiás önként és dalolva szolgált volna valakit? A K.H. erősebb, mint a legnagyobb T.Anyák, mert ő olyan helyre is el tud jutni, amely a nőknek veszélyes. Eljönne az az idő, amikor úgy gondolja, hogy ők már kevesek neki. És miért helyezzen önmaga elé nála alacsonybb rendűeket?
Kiindulhatunk olyan példákból is, amikor a B.G. kora gyeremekkortól kezdve nevelt egy lányt. Vegyük Irulant és Jessicát. Mindkettő hűséges volt. Jessica nekem erősebb jellemnek tűnik a könyvekből, és mellesleg klasszisokkal jobb "boszorkány", mint a hercegnő. Irulan befolyásolhatóbb, hiúbb, ezért is lehetett a Paullal kötött házassága alatt végig beépített ember. De idővel mindkét nő úgy otthagyta a Testvériséget, hogy azóta porzik az út, amelyen elviharzottak. :-) Igaz, Jessica aztán visszatért, de elég hosszú volt az a független időszak. Irulan pedig ha egyszer elszánta magát, akkor már maradt is azon az oldalon, amelyet választott.
Nos, minden bizonnyal voltak még renegátok rajtuk kívül is. Szvsz senkinél sem garantálható a legalaposabb nevelés mellett sem, hogy B.G-szolga lesz.
(De ha B.G. lennék, lehet, hogy továbbra is kötném az ebet a karóhoz: miszerint szülessen csak egy Atreides-Harkonnen gyerek, vegyük magunkhoz, aztán hajrá.)
Aztat mondjuk nem tudom, ha ilyen egyszerű egy gyerekbe belevenni a sok tudást, akkor miért kell az egész BG iskola meg tanulás? Átadjuk az infót az élet vizével, COPY-PASTE aztán jól van.
Az addigi tanulás azért kell, hogy túlélje a halál vizének az élet vizévé átalakítását. Többek között.
Gyerekként még nem volt KH. Tehát ha akkor akarjáki ellponi meg megmásítani, nem látta volna előre. Amikro megismerjük Pault már 15 éves és akkor kezdődnek a furcsa álmai. Többek között kösznöhető ez az anyjának, aki egy fiú BG-et nevelget belőle suttyomban. Tehát születéskor csak a lehetősége volt meg, ahhoz, hogy KH legyen kellett az anyja tanítása is, na meg ne feledjük el, a fűszer is. Mert az gyorsította fel a folyamatokat benne és két év alatt jutott el a csúcsra, amikor is ő is megitta az élet vizáét és átalakította. Magyarán Reverend Mother lett, csak éppen 17 éves fiúként.
Végülis megszületett az a gyerek, Alia. Aki uyge már a fogantatás pillantában majdhogynem Reverend Mother lett és benne élt gyerekként is a többi BG felmenő emlékei és tapasztalatai. A folytatásban lett is gond Alia és Paul között ugyebár, mert Alia is valami KH szerűség, sőt. Aztat mondjuk nem tudom, ha ilyen egyszerű egy gyerekbe belevenni a sok tudást, akkor miért kell az egész BG iskola meg tanulás? Átadjuk az infót az élet vizével, COPY-PASTE aztán jól van.
En a Bene Gesserit helyeben egyik lehetosegnek sem orulnek. Mar egy eseten is nagyon sok volt a spekulacio, hogy milyen lesz, mire lesz kepes, hogy fog viselkedni. Ketto eseten valoszinuleg abszolut semmit nem tudtak volna mondani. Az pedig nem jo, plane ha az ember mar hozzaszokott a kenyelmes, evszazadokon at futo tervekhez.
Természetesen Letótól és Jessicától kapott emlékekben találkozhatna a nagybácsival, de nem hiszem, hogy ez kisiklatná a K.H. személyiségét.
Felreertetted, amit irtam. Nem a megolt fiu emlekeit, hanem a szulokben megorzodott emleket orokli.
Es a toluk orokolt emlekek egy nagyon szeretett gyermek igazsagtalan es kegyetlen elpusztitasarol, egyuttal az Atreides haz elpusztitasarol is szolnanak (hiszen fiuorokos hijan ez az ag kihal), aminek egyeduli felelose a Bene Gesserit. Nem az volt a BG igazi baja, hogy Jessica megszulte, hanem hogy _szerette_ is Pault. Nagyon, nagyon ragaszkodott hozza. Es a maga modjan Leto is. Orokosenek szanta mindenben, es nyilvan nem intezne el egy "Hat ez nem jott be!" legyintessel, ha a BG miatt kihalna a csaladja. Es mindezt a keseruseget, haragot, duhot es bosszuvagyat kapna kezhez a leanyutod, a leendo K.H anyja. Vajon hajlando lenne-e megszulni egyaltalan? Es ha igen, akkor vajon a Bene Gesserit nemcsak az iranyitasarol mondhat le, hanem orulhet, ha egyaltalan tuleli a bosszujat.
Egy hozzászólással később írtam, hogy minden bizonnyal nem tette volna meg önként.
Nade a Testvériség a fiúkra izguló Harkonnent is rávette valahogy, hogy gyereket nemzzen. Szvsz lett volna esély arra, hogy egy lázadozó, de azért a Testvériséghez ezer szállal kötődő nőt is olyannyira megzsaroljanak, hogy engedelmeskedjen.
Talán még el lehetett volna lopni az unokát, és névtelenül másnak adni. Izé, ez már gyenge ötlet, de próbálkozom... Na igen, de ha K.H., akkor úgyis könnyedén belelát múltba, jövőbe, úgyhogy tudni fogja, mi az ábra...
Nem tudom, mennyire készítette volna ki a K.H.-ot, ha tudja, hogy volt egy érte kinyírt nagybátyja. Elég gyakori lehetett az uralkodó családokban, hogy pl. megölik x elsőszülött gyerekét, hogy a kisebbik legyen az örökös.
De ki meri bevallalni, hogy a K.H. egy kizarolag az o letrejotte erdekeben megolt fiugyermek es baty emleket is orokolje a nagyanyjatol illetve az anyjatol?
Örökölné? Javíts ki, ha tévedek, de én úgy hittem, hogy az emlékeket csak a felmenőktől lehet örökölni. (tehát pl. Ghanima és Leto sem rendelkezik Kisleto vagy Alia emlékeivel) Természetesen Letótól és Jessicától kapott emlékekben találkozhatna a nagybácsival, de nem hiszem, hogy ez kisiklatná a K.H. személyiségét.
Erre a hibára egyetlen magyarázatot találtam: mivel azt gondolták, hogy talán pont Jessica fia lesz a "kvizácháderak", meg akarták várni, hogy mi lesz a gyerekből. De ez ellenkezik a BG-k logikájával.
Marpedig igy volt. Azt kisakkoztak, hogy ha Paul lany lett volna, akkor a kovetkezo iteracioban mar megkaptak volna azt, amit akartak.* Viszont nyilvan nem akartak kettot. Az Fortelem lett volna. Es nyilvan szamoltak is. Peldaul igy:
Valaszthatok A es B gyermek kozul (akar mindkettot is). Ha A "could he be the one" szerencses, akkor 50% esellyel nyerek, ha B szerencses, akkor 90% esellyel nyerek. De ha mindketto bejon, akkor buktam mindent.
Lehetosegeim: A es nem B: 50% nyeres, 50% kudarc B es nem A: 90% nyeres, 10% kudarc A es B: 50% nyeres, 5% kudarc, 45% Fortelem
Nyilvanvalo, hogy a masodik lehetoseget kell valasszam. Ezt zavarta meg Jessica a zzal, hogy megszulte A gyermeket, igy meghagyva nekem a rossz (elso) es a meg rosszabb (harmadik) kozti valasztast. Kit ne idegesitene ez?
Nyilvan felmerult az evidens megoldas is: Pault meg kell olni meg gyerekkent. De ki meri bevallalni, hogy a K.H. egy kizarolag az o letrejotte erdekeben megolt fiugyermek es baty emleket is orokolje a nagyanyjatol illetve az anyjatol?
(Mas a kulon agon torteno kiserletezesek esete, hiszen ott minden tovabbi nelkul megolhettek volna a tobbi jeloltet, ahogy az elso bejon.)
Oké, Paultól egyértelműen féltek, de ez nem magyarázza azt, hogy miért nem parancsoltak rá Jessicára, hogy szüljön gyorsan egy lányt is? Aki max másfél évvel lenne fiatalabb a bátyjánál és Feyd-Rauthánál?
Persze, azzal, hogy fiút szült, Jessica kifejezte lázadását a Testvériség ellen, tehát nem volt már kenyérre kenhető. Minden bizonnyal védte volna a fiának, mint lehetséges K.H.-nak az érdekeit, tehát nem segített volna egy vetélytárs létrehozásában. De megvannak a BG-nek is a maguk módszerei arra, hogy kikényszerítsenek valakiből egy utódot, nemde? Egy kis ígéret, egy kis fenyegetés, satöbbi.
Szerintem utóbbi, bár erre nem találtam egyértlemű utalást a könyvben. az O.C.Biblia is gyűjtögetett "összvallás", ami tartalmaz vagy 5-6 világvallást egyben, amelyben bőségesen lehet utalás a messiásra, mely szinte az összes vallásban benne van. A BG szerintem ezt meglovagolva a saját hasznára fordította a dolgot és a saját Kwisatzuk-ról állították azt, hogy ő majd messiás lesz, ezzel is védve majd azt a fiúgyereket. Na meg persze a saját papnőiket. Szerintem attól tartottak Paul-al kapcsolatban, hogy ha ő lesz a KH, akkor kikerül a BG kezei közül, hisz Jessica már majdnem felnevelte, amgyarán a gyerek kissé elkanászkodott. és ebben igazuk is lett, hiszen Paul több lett egy egyszerű KH-nál, több, mint amire a BG számított, nem is tudták kordában tartani.
A könyvben Orange-nak van írva (az eredeti angolban). A mai vallásokban _ennyire_ nincs előkészítve, inkább arra gondoltam, hogy több vallás (különösen a fanatisták, de még a "békések" is) tulképp a hívők kihasználása, felhasználása bizonyos célokra. Szerintem nagyon jól látta Herbert ezt, amit felfgohatunk bizonyos valláskritikának is, csak ő kellőképpen túlzásba esett: azt állította hogy néhány ember (a BG) "hozta létre" a vallást ill. anank bizonyos részeit pusztán azért, hogy azt és általa a hívőket a saját céljaira tudja felhasználni, fanatizálni, a saját embereit (papnőit) védelmezni, eléggé burkolatlanul lenézve a pórnépet. Azért ilyesmi tendenciákat a mai valóságos vallásokban bőségesen láthatunk és találhatunk.
Én is tudom, hogy mi volt a MP célja. Azt is, hogy nem csak az Arrakison nyomultak ezzel a szöveggel a T.Anyák. Meg nyilvánvaló, hogy a fremeneknél remekül bevált a stratégia. De szerinted az egész úgy indult, hogy a fremenek ide-oda vetődve mindenfele találkoztak a MP képviselőivel, és így alakult ki a Mahdi-hit, tehát gyakorlatilag a semmiből? Vagy már nagyon-nagyon régen, talán még az elfeledett Földön (elvégre onnan származnak az emberek) x vallásban, x népnél kialakult a messiás-várás, és ezt erősítette meg a BG?
Ami meg a fajnemesítést illeti: nem értem, hogy mit görcsölt annyit a Testvériség azon, hogy Jessica fiút szült. Na bumm. Mondhatták volna, hogy "Ejnye-bejnye, lányom, ezért később még számolunk, most viszont eredj haza a hercegedhez, és csináljatok egy lányt nyomban!". A születendő lány végül is világra jött később, Aliaként. De ha az elején belehúznak,akkor lehetett volna egy Atreides-lány, akit nem nagy korkülönbség választ el Fey-Rauthától. Ergo, lehetett volna házasság, utód, halleluja. Mármint a Bene Gesseritek szempontjából jól is elsülhetett volna a dolog.
Erre a hibára egyetlen magyarázatot találtam: mivel azt gondolták, hogy talán pont Jessica fia lesz a "kvizácháderak", meg akarták várni, hogy mi lesz a gyerekből. De ez ellenkezik a BG-k logikájával. Mert voltak már korábban is K.H-jelöltek, csak aztán kiderült, hogy egyik sem a várt férfi-BG. Mindig voltak párhuzamos projekteik. Pl. Paullal egy időben élt Fenring, akiről tudva levő volt, hogy "majdnem-K.H.". Szóval nem hiszem, hogy sokat problémáztak volna azon, hogy most Paul vagy a Harkonnen-unoka lesz-e a K.H. Valamelyik csak bejön... több vasat tarthattak volna a tűzben. Ehelyett 15-16 évvel később azon siránkoznak, hogy jaj, az ostoba Jessica fiút szült, ó, jaj nekünk!
Szerintem a Missionaria protectiva az egész univerzumban ezt csinálta (90 generáció óta tart a BG fajnemesítése, ugye Jessica lányát és Feyd rauthát akarták összehozni és abból a fiú gyerek lett volna a Kwisatz Haderach, de Jessica lány helyett fiút szült). A MP célja valami olyasmi volt, hogy minden bolygón legyen meg a messiáshit és a BG nők valami varázsló-boszorkány felsőbbrendűsége, hogy tiszteljék és védjáék őket mint papnőket, ne bántsák. A fremeneknél ez meg jó táptalajra talált, de senki nem mondta, hogy a MP az Arrakison kezdte ezt, lehet hogy a nagy üldözések közben már csomószor találkoztak vele más bolygón is. Egyébként az egész MP vonulatot nagyon eredetinek és ötletesnek tartom, nagyon úgy érzem a mai "valóságos" vallások is nagyon hasonlóan működtek és működnek, mégha ennyire nincs is kimondva. Vö. az Orange Catholic Bible fogalma is nagyon jó.