Keresés

Részletes keresés

omilost Creative Commons License 2020.09.02 0 0 28

Banális kérdés, de koffeint ugye nem viszel be? kv,tea,kóla,gél?

Előzmény: Avarsavala (23)
Ermak Creative Commons License 2020.09.02 0 1 27

1-2- csepp levendula illóolaj a párnára, ha szereted az illatát.

VALÓDI levendulát keress (valódi/közönséges/keskenylevelű; Lavandula angustifolia), a többi faj másra jó.

Ha a kamilla ízét nem szereted, próbálkozhatsz a cickafarkkal (bár az markánsan keserű).

Előzmény: Avarsavala (23)
Ermak Creative Commons License 2020.09.02 0 0 26

17 év Belgiummal (de 2-3 hónapot minden évben itthon vagyunk) a hátam mögött mondom:

Jól működő - 15-20%-ban saját zsebből (de nyugati fizuból) - finanszírozott rendszer az Belgiumban található.

Kiemelkedően jó orvosok inkább Magyarországon. (Messze nem mind az, persze.)

Előzmény: Spenót (20)
Avarsavala Creative Commons License 2020.09.02 0 0 25

Jogos az észrevétel a borotváról. :) A házidokiból kivertem, ami labort neki szabad rendelni, sajnos eléggé le van korlátozva a lista. De a máj, vese, pajzsmirigy rendben működik, vérszegény se vagyok, cukor is rendben. Mondjuk a CRP-t kifelejtette, az még érdekes lett volna, hogy nagyobb gyulladásnak van-e jele.

Előzmény: Csempa (22)
Avarsavala Creative Commons License 2020.09.02 0 0 24

Nekem az segített, hogy kiköltöztem a hálószobából. Az asszony ugyanis horkol. :)

Előzmény: Spenót (20)
Avarsavala Creative Commons License 2020.09.02 0 0 23

Citromfüvet iszogatok. Orbáncfű kapszulával is próbálkoztam, de egy hét után elkezdett csengeni a fülem így ijedtemben abbahagytam. Azóta is cseng, most már kb. 3 hónapja. Az a baj, hogy az alvássegítő cuccok jó része a nehezen elalvókat célozza, nem az éjjel felébredőket.

Az alvás egyébként már javulni kezdett, egyre ritkábban ébredtem fel éjjel és ha igen, akkor is gyorsan elaludtam. Már 7 órát aludtam a kezdeti 5 helyett. Most a múlt heti túl magas pulzusos tekerés visszavetett egy kicsit, de legalább tudom, hogy az óvatos hozzáállás használ.

Májusban, amikor a legrosszabb volt, nagyon jó lett volna egy vérkép, hogy lehessen mihez hasonlítani. De végül csak júliusban jutottam el dokihoz. Abban maradtunk, hogy 3 hónap múlva megnézzük újra, hogy milyen irányban változik. Utána döntünk, hogy merre tovább. A vérnyomásomat is mérem naponta négyszer, hogy legyen elég adat, ha majd megpróbáljuk elhagyni a vérnyomáscsökkentőt.

Én igazából bevállaltam volna a nyugtatót is, valahogy majd csak lejöttem volna róla, de a doki ebbe nem volt hajlandó belemenni. Valószínű igaza van, ő biztos több függőségi esetet lát, mint én.

Előzmény: Ermak (18)
Csempa Creative Commons License 2020.09.02 0 0 22

Csak azért írtam le, hogy rábeszéljem könnyen elérhető vizsgálatok elvégzésére is, és ne elégedjen meg azzal ami már megvan. Egyébként: igen :)

Előzmény: Spenót (21)
Spenót Creative Commons License 2020.09.02 0 0 21

Tudnád ezt ábrázolni számegyenesen? ;)

Előzmény: Csempa (19)
Spenót Creative Commons License 2020.09.02 0 0 20

Sajnos ezt az orvoskeresést nagyon megnehezíti most a vírus is, nem elég nekünk az egészségügy általános helyzete...

Az egész probléma alapja lehet a kialvatlanság is. Persze, az is kérdés, hogy azt mi okozza.

Én vettem egy állati jó kéken világító ledes órát a hálóba. Nem vettem azonnal észre, de fokozatosan egyre kevesebbet aludtam. Az asszonynak nem volt ilyen baja, én meg ott nézegettem a plafont éjszakánként.

Aztán utánaolvastam, hogy a mobilokon is azért van éjszakai mód, mert egyes embereknél leállítja a kék fény (napkeltekor van ilyen a természetben, így segít felébredni) a melatonin termelést.

Érzékeny lehetek erre, mert koránkelő vagyok. Szóval, kitettem az órát a nappaliba és azonnal visszajött az alvókám.

Hihetetlen apróságokon múlnak dolgok. Pl. egy új mobiltelefon is okozhatja, amit ágyban olvasunk vagy TV-zés meg pl. túl késői tápolás. Egyik barátom egyszerűen nem tud aludni, ha 3-4 órával lefekvés előtt eszik.

Nagy odafigyelés kell az ilyen dolgokhoz, mert ezt orvos sem tudja megoldani. Rendes alvás nélkül pedig nincs regeneráció.

Előzmény: Ermak (18)
Csempa Creative Commons License 2020.09.02 0 0 19

(OFF

"Occam borotvája elvet tudom alkalmazni: általában az egyszerűbb magyarázat az igaz"

Bocs, de nem. Hanem az egyszerűbb magyarázatból érdemes először kiindulni, mert azt az egyszerűbb utána alátámasztani vagy megcáfolni. Az Occam borotvája elv nem használható egy feltevés igaz vagy hamis voltának megállapítására, csak az igazsághoz vezető utat igyekszik lerövidíteni a feltevések praktikus vizsgálati sorrendbe állításával. Mert amíg a legegyszerűbb feltevést a legkönnyebb igazolni vagy cáfolni, addig a bonyolultabbak felé haladva ez egyre nehezebb lesz, s sok esetben akár lehetelen is ;)

ON)

Előzmény: Avarsavala (17)
Ermak Creative Commons License 2020.09.02 0 0 18

100%-ban aláírom, amit mondasz. Teljesen logikus. Bár gyulladási góc, autoimmun nyavalya éppen megjelenhetett azóta.

Állami eü olyan, amilyen, ez egy alsó hangon 100.000 Ft-os kaland magánrendeléseken. Inkább 2-300.000 Ft. Olcsóbbá a szokásos módon tehető: kellően rangos prof magánrendelésén 20-30.000 Ft vizsgálati díj, és onnan bevisz az állami rendszerbe. Illetve a Sportkórházat hívnám fel, hogy van-e valaki, aki ezzel foglalkozik náluk.

Alvás: én gyógynövényekkel próbálkoznék. A jó öreg, mindenes kamillatea (pl. gyulladáscsökkentő hatású), az altató-nyugtató citromfű-levendula-komló (tabletta is készül bebőlük), a babáknak adott édeskömény-ánizs tea. Ártani egyik sem árt, az esetleges allergiát kivéve (leginkább kamillánál lehet).

Esetleg kúraszerűen (több hónap) orbáncfű-készítmény. Antidepresszáns, közérzetjavító. NEM, NEM gondolom, hogy depi/pszichés eset vagy, de ilyen jellegű tüneteid is vannak. Fényérzékenyít (kockázatok és mellékhatások tekintetében...), ezért az ősz-tél a kúra ideális ideje.

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges_orb%C3%A1ncf%C5%B1

Előzmény: Avarsavala (17)
Avarsavala Creative Commons License 2020.09.02 0 0 17

Ezt a cikket én is megtaláltam, jól összefoglalja az elméleteket. Valószínű több elmélet kombinációja a megoldás. Aludni én is szeretnék, kár, hogy egyelőre nem nagyon megy. De gyakorolok. :)

Az egyéb betegségek nagy részét már az alap vérkép nem teszi valószínűvé. A többinél meg ezekben a covidos időkben csak az Occam borotvája elvet tudom alkalmazni: általában az egyszerűbb magyarázat az igaz. Ha 2 éve makkegészséges voltam tökéletes vérképpel és azóta semmi más nem változott az életemben, csak a túltolt biciklizés, akkor valószínű, hogy összefüggés van.

Kétlem, hogy állami eü-ben komolyan foglalkoznának velem, a hasonló embereket általában elzavarják annyival, hogy pszichés problémájuk van. Magán kivizsgálásra meg nincsenek százezreim.

A többféle edzéstípust meg akarom majd próbálni, csak meg kell találnom azt, amit szívesen csinálok és nem csak nyűg.

A szandálos csávónak jó a dumája és sok mindenben igaza lehet.

Előzmény: Ermak (16)
Ermak Creative Commons License 2020.09.02 0 0 16

Beleolvastam ebbe:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3435910/

Van egy halom hipotézis, illetve:

" Diagnosis of OTS is clinical and accomplished through history, which should demonstrate the following: (1) decreased performance persisting despite weeks to months of recovery, (2) disturbances in mood, and (3) lack of signs/symptoms or diagnosis of other possible causes of underperformance. The list of organic diseases that can result in underperformance is extensive and not limited to the following: undiagnosed asthma/bronchial hyperreactivity, thyroid disease, adrenal disease, diabetes mellitus or insipidus, iron deficiency with or without anemia, infection (myocarditis, hepatitis, HIV, etc), and malnutrition (due to eating disorders, celiac sprue, etc). An extensive nutrition history should be obtained along with an assessment of caloric expenditure."

A kezelésnél meg vagy az abszolút, vagy a relatív pihenés; kb. kinek mi jön be alapon.

Az edzést illetően pedig ajánlom ennek a szandálos fazonnak a megközelítését (<3 órás maraton szandálban, meg hasonló marhaságok):

https://flatfoot.guru/forget-about-running

Röviden: aludj eleget, egyél normálisan, és végezz erőnléti edzéseket is. (A harmadikkal én nem foglalkozom, de akár igaza is lehet. Bár az etióp futók és az elit biciklisták között kevés az izomkolosszus. És ha az erőnlétit jobban bírod, mint a tekerést, akor per pillanat annál jobb neked.)

Avarsavala Creative Commons License 2020.09.02 0 0 15

Nekem is volt egy-két makacsabb sérülés, például combideg gyulladás, de meglepően kevés. Idén meg, amikor beütött a nagyobb baj, nem volt semmi ilyesmi. Egyszerűen folyton ideges voltam, mint egy rugó, amit felhúztak. És mit csinál az ember, ha ideges? Kitekeri magából. Egy hónapig tartott, mire rájöttem, hogy amit érzek, nem normális. Már azon gondolkodtam, hogy a pihenőnapjaimat futásra kéne cserélni. És itt bekattant valami, hogy ez nem én vagyok, én alapjában véve egy lusta disznó vagyok. :)

Szóval az adrenalin meg a függőség tovább tudja vinni az embert akkor is, amikor már a szervezet százféleképpen jelzi, hogy baj van. Ezért nagyon fontos megkülönböztetni tudni a jóleső fáradtságot a tényleges kimerültségtől.

Az már szerencse, amikor tényleg megsérülsz vagy elkap egy vírus a kimerültség miatt, mert akkor rá vagy kényszerítve a pihenőre.

Előzmény: Spenót (13)
Avarsavala Creative Commons License 2020.09.02 0 0 14

Most pedig így igyekszem közlekedni. Még a nagyobbik aerob zónát is kerülöm. Érdekes módon alig 3-4 km/h átlag csökkenéssel jár. Az a fránya négyzetes légellenállás, ugye.

Ez meg már sok volt a mostani állapotomban. Csapatban mentem, húztak magukkal, nem kellett volna.

Spenót Creative Commons License 2020.09.02 0 0 13

Sajnos az egészségügyi rendszerünk nem támogatja, hogy kivizsgáltasd magad. Nekem egy vándor gyulladás volt, amivel kb. évekig küzdöttem. Sajnos senki sem oldja meg helyetted, neked kell orvos után kajtatni és utánaolvasni a dolgoknak, de ahogy látom, ezt teszed.

Nekem mákom is volt, hogy végül megoldódott a bajom (arcüreg polip eltávolítás, mandula kivétel, rossz fog eltávolítás), de ne hagyd magad.

A mozgást se hagyt teljesen abba. A teljesítménytúrázás pl. tényleg nagyon jó lehet, ahogy Csempa is írta, amíg meg nem találod a megoldást.

Drukkolok!

Előzmény: Avarsavala (8)
Avarsavala Creative Commons License 2020.09.02 0 0 12

A mennyi edzés relatív, én viszonylag edzetlen állapotból 3 éve kezdtem biciklizni és egy idő után elég erős lettem izmok terén, hogy túlterheljem magam. Tavaly májusban még makkegészséges voltam és fitt. Nyáron toltam túl először, amikor a hőségben tekertem 150-200 kilométereket megállás nélkül.

De végül is nem a mennyiség számít, hanem, hogy az adott egyénnek az mekkora terhelés. Tavaly még ritkán viseltem pulzusövet, de azért találtam olyan edzést, ami megérdemel egy 18-as karikát:

De a "normálisabb" edzésekben is túl sok időt töltöttem a magas pulzuszónákban:

Ha a heti 3-4 tekerésből csak egy ilyen volt tavaly, az szerintem bőven megmagyarázza a bajomat.

Ermak Creative Commons License 2020.09.02 0 0 11

Továbbá:

Mennyi edzés váltotta ezt ki?

Előtte makkegészséges voltál?

Nekem nagyon úgy tűnik, hogy próbálsz magad megoldást keresni, gondolkodni Cushing-szindrómában és más egyebekben, de Te is laikus vagy és mi is, akiket kérdezel.

Ermak Creative Commons License 2020.09.02 0 0 10

Én fordítva közelíteném meg a dolgot:

HA nagylabor, endokrinológus, kardiológus (24h EKG, terheléses EKG, UH, stb.) MINDEN egyebet kizárt, AKKOR lehet gondolkodni OTS-en, pszichés eredeten stb.

Előzmény: Avarsavala (6)
omilost Creative Commons License 2020.09.02 0 0 9

Csak kíváncsiságból: mennyit edzettél és milyen intenzitással, hogy ez kialakult nálad?

Futom és bringázom is.Túledzettség nálam is volt, de az általában mindig megállt valamilyen sérülésnél ami kikényszerítette a pihenést.

Előzmény: Avarsavala (8)
Avarsavala Creative Commons License 2020.09.02 0 0 8

Labor volt, az valamennyire alátámasztotta az elméletet és nem mutatott ki nagyobb szervi bajt (korábban leírtam az eltéréseket). Endokrinológusnál jó lett volna egy kortizol alapszint mérés amikor kezdődött márciusban, de akkor a Covid miatt nem lehetett.

Ha pihenek, lassan javulok. Csak cserébe hízok is. Diétázni meg nem szabad most, mert az is stressz a szervezetnek.

Bár most még óvatosan biciklizgetek, egy hónap múlva végleg leteszem a biciklit az idei évre, azt remélem, hogy akkor felgyorsul a javulás. Tavaly télen is egész jól voltam, csak aztán jól elkúrtam, mert úgy estem neki az edzésnek, mintha nem hagytam volna ki 3 hónapot.

Előzmény: Csempa (7)
Csempa Creative Commons License 2020.09.02 0 0 7

Egy teljes labort és egy endokrinológust nem árt mihamarabb beiktatni. Lehet, hogy más gondod (is) van, s ebben az esetben csak az idődet vesztegeted, ha nem annak megoldására koncentrálsz.

Intenzívebb edzést hanyagolnám idénre, maximum(!) teljesítménytúra, de az is szigorúan pulzuskontroll alatt. 

Előzmény: Avarsavala (6)
Avarsavala Creative Commons License 2020.09.02 0 0 6

Én körülbelül 2 év alatt "építettem föl" a jelenlegi állapotomat és én is középsúlyos OTS-nek diagnosztizáltam. Egyelőre a házidokival próbáljuk megoldani, ha nincs egyértelmű javulás pár hónap alatt, akkor jöhet az endokrinológia meg esetleg sportorvos.

Előzmény: Csempa (5)
Csempa Creative Commons License 2020.09.02 0 0 5

Szia,

ez az "Overtraining" lehet amit leírsz. Én csak "Overreaching"-ig jutottam és idejében megálltam ott.

Mindkettőről találsz a neten épp elég infót, viszont a tüneteid alapján ezt már nem házilag kezelném. (Nagyon nem!) Meg aztán az is lehet, hogy más oka (is) van, mindenképpen alapos kivizsgálást érdemel.

Az overtraining lehet egyszerű lefolyású megfelelő pihenés mellett (pár hónap) vagy akár végleges is (évek alatt sem szűnik), mindez egyén és terhelés függő. Vedd nagyon komolyan és vegyél minden segítséget igénybe, hogy helyre tudd hozni magad!

Előzmény: Avarsavala (-)
Avarsavala Creative Commons License 2020.08.29 0 0 4

Kifelejtettem egy jellegzetes tünetet: minden ébredéskor remegés érzés. Kívülről nem látható, de ahogy találóan megfogalmazta valaki olyan, mintha lenyeltem volna egy nagy vibráló mobiltelefont.

Előzmény: Avarsavala (3)
Avarsavala Creative Commons License 2020.08.29 0 0 3

Tüneteim (nem mind egyszerre, jöttek-mentek az elmúlt egy év során):

• szorongás: torok gombócérzés, tenziós fejfájás, nyelési nehézség, izomfájdalmak, reflux, az elején néhány pánikroham és rémálmok
  • alvászavar, maximum 5 órát vagyok képes aludni, hosszabb ébrenlét minden éjjel 2 óra körül
  • kétoldali folyamatos fülcsengés
  • szemszárazság magas páratartalomban is
  • 3 hónap alatt 5 kg hízás (mind hasra) változatlan edzés és táplálkozás mellett
  • télen hőhullámok, máskor hideg kéz/láb 
  • magasabb vérnyomás (+15/8 Hgmm a szokásoshoz képest)
  • Vérkép: magas kalcium (csont gyengül), alacsony kreatinin (izomvesztés jele), alacsony eozinofil (Cushing-szindrómára jellemző), magas koleszterin. Hormonszinteket nem nézettem még.

Összességében a hormonháztartás felborulása a gyanú, ami krónikusan magas kortizolszintet okoz. Jelenleg olyan vérnyomáscsökkentőt szedek, ami a szimpatikus idegrendszer túlműködését is tompítja. Talán lassan javulok, de csak tavaszra jövök rendbe legkorábban. Alacsony pulzusú (110) edzésre képes vagyok állapotromlás nélkül, bár valószínűleg lassítja a javulást. Bármilyen nagyobb erőfeszítés visszaesést okoz.

Maketheworldabetterplace Creative Commons License 2020.08.27 0 0 2

El. Windows alapon nanorobotokat programoz vedooltasokba, hogy a Fogyasztoi Tarsadalom Biorobotjai meg tobb hasznos munkat tudjanak elvegezni 24 ora alatt.

Előzmény: lxt (1)
lxt Creative Commons License 2020.08.25 0 0 1

Személyi asszisztens?

Hogy meddig tartana utána néznem a fizikai igénybevételt az egészségrombolás határáig fokozó, éppen ezért szakavatott trénerek ma használatos titulusának? Talán öt perc? Nem tudom, mert nem érdekel.

Nem látom értelmét.

Miután (korszakos) ideáink szerint arra szakosodtunk (amiért is ma már mindenki arra gyúr, elkerülendő a létezésének körülményeinek szégyenét), hogy a napi (közszféra) 8 - (versenyszféra)12 órás munkaidejében a lehető legtöbb kalóriát kelljen izomerővel elégetnie (megjegyzem: egy profi sakktorna résztvevői, akár 4-6 ezer kalóriát is felhasználhatnak), a kiharcolt (ezen kritériumok szerint már említésre méltó) státusz, eleve determinálja a magas vérnyomást és vércukor szintjét. (Járulékos veszteség. Persze hogy sántít, de azért értjük?:-))

Feltételezve a napi 8 óra alvás (és úgy általában, a maradék 16 óra létezés stresszmentes voltának) meglétét, ami a hosszú élet (élettanilag is igazolt) titka, korunk hőseinek alig 4 órája marad(na) a feles kalóriák elégetésére – illetve hát mindazon egyéb tevékenységekre, amelyek elérése, khm, azok lehetőségének megteremtése érdekében… hát nem is tudom… mert akárhogy rendezem az egyenletet, nem jön ki a kérdés: Biil Gates még él egyáltalán?.:-)

bakibaby Creative Commons License 2020.08.25 0 0 0

20 óra alatt 0 érdeklődés...

bb

Előzmény: Avarsavala (-)
Avarsavala Creative Commons License 2020.08.24 0 0 topiknyitó

Magyarul nem sok hozzáférhető infó van, kiindulási alap lehet ez a rövid cikk. Később majd leírom a saját sztorimat is, ha van érdeklődés.

https://sportorvos.hu/tulterheles-tuledzes/

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!