Hogy itthon mi van, azt nem tudom, de elvben mindenkinek kell segíteni aki halálos beteg és szenved. De itthon hiányszakma, ugyanúgy mint a gerontológus meg még egy két más is. Nőgyógyászat vagy sebészet, nyilván jövedelmezőbb.:-(
Akarata ellen, szerintem, nem tehetik. De biztos van olyan orvos, aki szép csendben és a megengedett keretek közt segít rajta. Erre valók a palliativ orvosok. Sajnos még kevés van, de létezik.
Sajnos a szerető családtagok sokszor beleszólnak az idősek életébe, mert nem látják be, hogy idősen már nem öröm élni.:-(
Ezzel szemben már olvastam olyan anyáról, aki belátta, hogy a lánya akkora pszichés problémával küszködik évek óta, amivel a lány már nem akar tovább élni és elkísérte a lányát Svájcba.
Nincs sajnos linkem, de németül nagyon sokat lehet olvasni róluk. Engem nem most kezdett el érdekelni ez a dolog, és már vagy 20 éve követem. Akkoriban még voltak nehézségek Svájcban is de végül megtalálták azt a megoldást, ami átmegy a törvényeken.
Nekem, ez a hirtelen halál tragikus volt! Hiába simogatom magam azzal, hogy ápoltam volna még, csakhogy lássam, tudom, hogy így csak kicsit zakkantam meg, úgy meg tovább tartott volna de ez a saját önzőségem. :(
Nem kell kivárni. Ha valaki tudja előre, hogy mi lesz,annak cselekedni kell. Sajnálom Karsait igazán, de neki még meg lett volna a lehetősége és pénze is arr, hogy időben kimenjen. Hiszen tudta előre mi lesz.Persze nagyszerű, hooy kicsit megmozgatta ezt a posványt, ami itt van. még ha a parlament nem is volt hajlandó tárgyalni erről. De remélhetőleg a probléma bekerült egy kicsit a köztudatba.
Óóóó de szerencsés volt anyukád ! Keveseknek adatik meg . A szerető családtagoknak meg nincs idejük felkészülni a veszteségre , de a tudat , hogy nem szenvedve ért az útja végére , szerintem kárpótlás is .
Nem tudom, hogy milyen lehetőség van itthonról.. Mennyi az annyi..
Olyan cikkek jönnek elém, hogy öngyilkos szándékkal is mennek Svájcba, és vannak olyan klinikák, ahol megtehetik. De "igaz" okoknál, mi a helyzet?
Hollandiában az orvost beperelik, majd felmentik, - úgy tudom -, és szigorú szabályok vannak, hogy 3x kell kijelentenie, hogy vége, nem bírja. De neten erre sem találtam most semmit, egy régi dokufilmre emlékszem.
A legmellbevágóbb, hogy hihetetlen gyorsasággal következett be ez az állapot. :(
Egyszerűen nem látom, hogy minden veszélye ellenére, miért, miért kell így szenvedni hagyni egy embert. Egy film jár az eszemben, aminek az a címe: A lovakat lelövik, ugye?
És most itt csak a cím érdekes, a film másról szól.
Azt értem, hogy megpróbálta itt átvinni, de szerintem ismerni kellett annyira a kormányt, hogy ez nem fog menni. Nem tudom, anyagilag mennyibe került volna, ha kimegy Svájcba.