Keresés

Részletes keresés

Elminster Aumar Creative Commons License 2024.12.18 -1 0 4258

AUMAR b@zmeg!

"Nekem a kozmológiai viták, hitvita jellegűek csak."

Ezt tudjuk rólad, mivelhogy NULLA a kozmológiai és az elméleti fizikai tudásod. Te tudatlanul azt hiszed, hogy a "nagy varázsló" tudósok csak mindenféle mágiát meg voodoozást csinálnak, és szép meséket szopnak az ujjukból mint a vallások prófétái meg evangelistái. Nagyobbat nem is tévedhetnél tudatlanságodban.

Előzmény: MemetikaTan (4256)
pk1 Creative Commons License 2024.12.18 -1 0 4257

Tehát bemondásra kell elhinni a dolgot. De miért pont a tiédre?

Előzmény: MemetikaTan (4254)
MemetikaTan Creative Commons License 2024.12.18 0 0 4256

Látom Amur itt erőlködik, meg görcsöl. Mostanában már humánetológia miatt sem tudom végigolvasni az írásait. Amikor ilyen falszifikációs ökörségekkel jön elő, ott abbahagyom. Zizis és teljesen, amiket ír. Meg vitatkozzon Turokkal, meg a többi kozmológussal. Nekem a kozmológiai viták, hitvita jellegűek csak. Nem tartom tudománynak. Mert nem is az. 

Elminster Aumar Creative Commons License 2024.12.18 -1 0 4255

Olvasod, olvasod, de egy qrva büdös szót nem értesz belőle.

Annyira nem vagy képben a témában, hogy nem veszed észre: az ismeretterjesztő "kis színes" cikk nem tudományos elméletet vagy igazolt tudományos ismeretet mutat be, hanem a jelenlegi tudományos ismereteinkből továbbgondolt, az ismert fizikai összefüggésekre felépített ELKÉPZELÉST, ami semmivel nincsen bizonyítva hogy tényleg így is van, sőt nagyon nagy valószínűséggel semmivel nem is lehet se alátámasztani, (de ami fontosabb) falszifikálni. És éppen ez utóbbi miatt, hogy nem létezik olyan kísérleti vagy megfigyelési módszer ami eredménye egyértelműen képes lenne megcáfolni ezt az agymenést, jelzi azt hogy az ELKÉPZELÉS még a tudományos hipotézis szintjét se éri el. A tudományos hipotéziseknek ugyanis kutya kötelessége falszifikációs próbával rendelkeznie, még akkor is ha esetleg a jelen technológiánkkal azokat nem tudjuk megvalósítani. A falszifikációs próbát elvégezve pedig minden épeszű racionális ember az eredmény alapján képes elfogadni, hogy esetleg az adott elképzelés megbukott.

Az összes multiverzum elképzelés éppen emiatt a falszifikáció lehetetlensége miatt van egy kategóriában a vallásokkal meg Istennel: ami falszifikálhatatlan, az nem számít tudományosnak, nem számít bizonyított ismeretnek, az puszta HIT kérdése.

Te is nyugodtan hihetsz bármi multiverzumban, vagy Penrose CCC elképzelésében, de hogy tudjad: az nem tudomány, hanem csak hit. (Valószínűleg ezért csavarodtál rá a multiverzumokra is, mint a vallásokra, mert a tudás neked nehéz terep, viszont a hit az könnyen megy.)

De ha nekem nem hiszel:

"Some physicists argue that the multiverse is a philosophical notion rather than a scientific hypothesis, as it cannot be empirically falsified. In recent years, there have been proponents and skeptics of multiverse theories within the physics community. Although some scientists have analyzed data in search of evidence for other universes, no statistically significant evidence has been found. Critics argue that the multiverse concept lacks testability and falsifiability, which are essential for scientific inquiry, and that it raises unresolved metaphysical issues." (https://en.wikipedia.org/wiki/Multiverse)

Előzmény: MemetikaTan (4242)
MemetikaTan Creative Commons License 2024.12.18 0 0 4254

Alá lehet, de nem érdekel. Mivel egyértelmű, hogy a helyzet fordított lenne a többségi mérésnél. Pont az minősülne az UNIVERZUM ELMÉLETEK terén a  többségnél "síkhülyének", aki ezt magáról másra próbálja kivetíteni.

Előzmény: pk1 (4253)
pk1 Creative Commons License 2024.12.18 -1 0 4253

Alá tudod ezt támasztani? Pl. mérésekkel...

A relativitáselmélet művelői betartják a tudományos módszertant.

Előzmény: MemetikaTan (4252)
MemetikaTan Creative Commons License 2024.12.18 0 0 4252

OFF:

Az is elfelejted, RELATÍVÍTÁS nem csak az asztrofizikában és a KOZMOLÓGIÁBAN van.

Ahogyan te látsz engem, nos annál többen látnak téged annak, aminek te engem. 

ON:

Előzmény: Run like hell (4251)
Run like hell Creative Commons License 2024.12.18 -1 0 4251

Te felejteted el, hogy ez nekem aféle mellékes dolog.

Nem felejtettem el, emlékszem jól, hogy síkhülye vagy hozzá, de ez nem akadályoz abban, hogy próbáld az észt osztani.

A "kísérleteid" pedig tudatlan ostobaságból származó baromságok. Ez a pimasz igazság, még ha neked fáj is.

Előzmény: MemetikaTan (4244)
MemetikaTan Creative Commons License 2024.12.18 0 0 4250

Lemaradt gondolat: Tehát a művészetre nem vonatkozik a TUDOMÁNYOS MÓDSZERTAN. A terjedésére sem. 

Előzmény: MemetikaTan (4249)
MemetikaTan Creative Commons License 2024.12.18 0 0 4249

Alapvető marhaságot vetettél fel. 

A művészet, nem tudomány!  

Az ismeret sem tudomány.

Előzmény: pk1 (4248)
pk1 Creative Commons License 2024.12.18 -1 0 4248

Nem tudom, jól értelek-e, megpróbálom alkalmazni a hallottakat:

Petőfi költészete memetikusan, Aranyé tudományosan terjedt el.

Előzmény: MemetikaTan (4247)
MemetikaTan Creative Commons License 2024.12.18 0 0 4247

Igen, nagyon sok. Az alkalmazott tudományban, azaz a mérnökiben ez a leggyakoribb dolog.

De  a darwini evolúciós elmélet is betartotta a tudományos módszertant. Kevesen tudják, de Darwin nagyon pontos és alapos volt ilyen téren. Túl alapos is. Túl sokat szöszmögöt el, tesztelt, ellenőrizte magát, mielőtt publikálta volna. Akárcsak magam.  Nekem is 20 év volt az első könyvem és több azt megelőző változatot kukáztam, mert nem volt kellően jó. Darwin csak 10-12 évig ült a témáján. 

Előzmény: pk1 (4246)
pk1 Creative Commons License 2024.12.18 0 0 4246

Van olyan elmélet, ami tudományosan terjedt el?

MemetikaTan Creative Commons License 2024.12.18 0 0 4245

Tudományosabban elmetérképnek is nevezik.

Az elmetérkép 

MemetikaTan Creative Commons License 2024.12.18 0 0 4244

Te felejteted el, hogy ez nekem aféle mellékes dolog. Nagyon nem érdekel. Mélységében nem. Azt is sokszor leírtam már, hogy egy kísérletem adta ki eredményül, hogy a monoBigBang elmélet is memetikusan és nem tudományosan terjedt el. Mémtérkép módszertan. Mérő László matematikus-pszichológusnál érdeklődhetsz a részleteiről. Bár ő üzleti célokra használta és használja, magam meg tudományosra. Így van némi eltérés a kettő közt.

Tehát csak részben azért vizsgálgatom, tesztelem,  hogy ezen kísérleti eredményem tényleg jó lehet-e, vagy téves. Nos jónak látszik. Pimaszul igaznak. 

Előzmény: Run like hell (4243)
Run like hell Creative Commons License 2024.12.18 -1 0 4243

Elég hamar elfelejtetted a tudományosság ivángábori fő ismérvei közül a tesztelhetőséget és az empirikus bizonyítást.

Kíváncsi lennék, hogy a két bránvilág ütközésére milyen empirikus bizonyítékot ismersz.

Előzmény: MemetikaTan (4242)
MemetikaTan Creative Commons License 2024.12.18 0 0 4242

"Turok Justin Khouryval, Burt Ovruttal és Paul Steinhardttal együtt bevezette az ekpirotikus univerzum fogalmát, „...egy kozmológiai modellt, amelyben a forró ősrobbanás univerzum egy brán ütközésével jön létre az ömlesztett térben egy határoló orbifolddal. sík, amely egy egyébként hideg, üres, statikus univerzumból indul ki."  Legutóbb Paul Steinhardttal a Princetonban Turok egy ciklikus modellt dolgozott ki az univerzum számára, amelyben az ősrobbanást az M elméletben két "bránvilág" ütközéseként magyarázzák. Ennek a modellnek az előrejelzései összhangban vannak a jelenlegi kozmológiai adatokkal, de érdekes különbségek vannak a kozmológiai infláció előrejelzéseivel, amelyeket a jövőbeni kísérletek (valószínűleg a Planck űrobszervatórium) fognak vizsgálni. 2006-ban Steinhardt és Turok megmutatták, hogy a ciklikus modell természetes módon képes beépíteni egy olyan mechanizmust, amely a kozmológiai állandót nagyon kis értékekre lazítja, összhangban a jelenlegi megfigyelésekkel. 2007-ben Steinhardt és Turok közösen írták az Endless Universe című népszerű tudományos könyvet. 2012-ben Turok Massey Lectures című műve The Universe Within: from Quantum to Cosmos címen jelent meg."

Előzmény: MemetikaTan (4241)
MemetikaTan Creative Commons License 2024.12.18 0 0 4241

Javaslom nézd át itt a referencia lista anyagát. Jómagam így szoktam kutatni. Aztán az is elvezet még más helyre, mert azokban is vannak további referenciák:

Neil Turok 

1.  Neil Turok at the Mathematics Genealogy Project
  2. ^ "Neil TUROK - Higgs Centre for Theoretical Physics". 26 June 2019.
  3. Jump up to:a b "Perimeter Institute Director Emeritus Biography". Retrieved 6 November 2020.
  4. ^ Turok, Ben (2003). Nothing But the Truth: Behind the ANC's Struggle PoliticsJonathan Ball Publishers. p. 42. ISBN 1868421767.
  5. ^ "Neil Turok, the Inaugural Higgs Chair of Theoretical Physics, brings in new focus on the quantum universe". 23 January 2020.
  6. ^ "Dark Energy Almost 100 Percent Proven". 2012. Retrieved 2 November 2012.
  7. ^ Khoury, J.; Ovrut, B.; Steinhardt, P. J. (2001). "The Ekpyrotic Universe: Colliding Branes and the Origin of the Hot Big Bang"Phys. Rev. D64 (12): 123522. arXiv:hep-th/0103239Bibcode:2001PhRvD..64l3522Kdoi:10.1103/PhysRevD.64.123522S2CID 374628.

stb... a teljeset nem másoltam be

Előzmény: pk1 (4237)
MemetikaTan Creative Commons License 2024.12.18 0 0 4240

Köszönöm, hogy azt gondolod, hogy nekem "MindenTudásom" van. Kiábrándítalak. Tévhitben élsz. Nem tudom. Járj utána, ha érdekel. 

Előzmény: pk1 (4237)
MemetikaTan Creative Commons License 2024.12.18 0 0 4239

Tévedsz és saját gondolataidat hiszed az enyémnek. 

Jómagam az Univerzumot illetően nem hiszek semmiféle elő koncepcióban. Mert az befolyásolna. Téged az téveszthetett meg, hogy a ciklikus, körkörösséget tartom a legvalószínűbbnek. De az ugye nem valódi "végtelen"? Mint a körkörös hajtási módoknál is a szíj és a lánc hossza lemérhető. Egyedül csak az elejét összekötötték a végével és ezért körkörös, azaz végtelenített hajtási mód. 

Előzmény: pk1 (4236)
pk1 Creative Commons License 2024.12.18 0 0 4237

Neil Turok ezt publikálta is valahol, vagy csak valami érdekeset akart mondani az újságírónak?

Előzmény: MemetikaTan (4232)
pk1 Creative Commons License 2024.12.18 -1 0 4236

Várd ki csak a végét. Mémész szerint végtelen kolbászfüzér lesz (és volt). Persze ugyanaz a kolbász mindegyik, tehát végül is csak egy van.

Előzmény: kérdések kérdése (4234)
MemetikaTan Creative Commons License 2024.12.17 0 0 4235

Templomok belseje is tele lett végül is rajzolgatva, meg festegetve. A vallások változtak csupán. 

Előzmény: kérdések kérdése (4234)
kérdések kérdése Creative Commons License 2024.12.17 0 0 4234

Ez egy harang alakú karácsonyi dísz. ;)

Előzmény: MemetikaTan (4229)
Elminster Aumar Creative Commons License 2024.12.17 -1 0 4233

Ugye tudsz róla, hogy a raketa.hu egy áltudományosság határán billegő szenzációhajhász bulvár-portál?

Én a helyedben nem olvasnám, mert a hamis szemetet keveri a nemértett és félremagyarázott helyes tudományos ismeretekkel.

Előzmény: MemetikaTan (4232)
MemetikaTan Creative Commons License 2024.12.17 0 0 4232

Poli-BigBang fogja leváltani?

"Száz évvel ezelőtt fedeztük fel, hogy a miénken kívül más galaxisok is léteznek. Most pedig talán egy újabb felfedezés küszöbén állunk: nem a miénk az egyetlen univerzum.

Régen azt hittük, hogy ez a galaxis jelenti a teljes mindenséget, aztán Edwin Hubble felfedezésével egy évszázada kiderült, hogy ez nincs így. Épp ahogy nem a miénk az egyetlen bolygó, nem a Nap az egyetlen csillag, és nem a Nap kering a Föld körül. Ám mi van ha hasonló, a perspektívánkból következő félreértés áldozatai vagyunk a legnagyobb léptéket, az univerzumot tekintve is? Erről, illetve arról szól a New Scientist cikke, hogy ezt a felvetést miért veszi egyre komolyabban a tudományos közösség. Ezt foglaljuk össze lentebb."

Rettentő közel vagyunk, hogy bebizonyítsuk: a multiverzum létezik 

Elminster Aumar Creative Commons License 2024.12.17 -1 0 4231

"Einstein szerint véges, de határtalan."

Ebben Einstein tévedett.

Viszont Einstein korában még nem mérték meg az univerzum nagyléptékű geometriáját, így mindenki olyanban hihetett, amiben akart.

Mellékesen pedig a Planck-misszió során a háttérsugárzás mintázatában megpróbáltak bizonyítékot találni arra, hogy egy véges "domén" alkotja az univerzumot, mint az Asteroids-játék képernyőjén. Nem találtak semmit! Azaz ha egyetlen "domén" az univerzum, akkor annak a térfogata nagyobb a belátható résznél:

Planck 2015 results. XVIII. Background geometry and topology of the Universe

Előzmény: destrukt (4228)
Elminster Aumar Creative Commons License 2024.12.17 -1 1 4230

Akkor felsorolásszerűen a problémák a hozzászólásoddal:

1. A ninckneven ELMINSTER. És a "vezetéknév" AUMAR és nem Amur!

2. Semmiféle "MonoBigBang hitet" ebben a büdös rohadt életben nem fejtettem ki! Ha nem érted a fórumozók hozzászólásait, akkor maradj kussban ahelyett, hogy meghamisítod aljas becstelen módon!

3. Az fejtettem ki sok százszor, hogy NEM LÉTEZIK "MONOBIGBANG", ezt a baromságot te találtad ki magadnak, hogy legyen mit szalmabábként püfülnöd! Meg azt fejtettem ki sok százszor, hogy egyetlen darab ősrobbanás megtörténtére van bizonyíték, ezért ez az egyetlen egy ami TUDOMÁNYOS. Hogy egyesek más univerzumokat meg további ősrobbanásokat fantáziálnak hozzá az egy biztosan megtörténthez az NEM TUDOMÁNYOS TÉNY VAGY ISMERET, hanem puszta hit egy kitalációban.

4. A tölcsérszerű alakkal nem az univerzumot ábrázolják, hanem egy véges részének az időbeli méretváltozását szemléltetik, méghozzá oly módon, hogy egy térdimenziót elhagynak a háromból.

Előzmény: MemetikaTan (4229)
MemetikaTan Creative Commons License 2024.12.17 0 0 4229

Amur biztosan azt teszi, hiszen sok százszor kifejtette már korábban, hogy ő MonoBigBang hívő.  Azt meg egy tölcsérszerű  alakkal ábrázolják:

Előzmény: destrukt (4228)
destrukt Creative Commons License 2024.12.17 -1 0 4228

Einstein szerint véges, de határtalan.

Akkor most ki hazudik?

Előzmény: Elminster Aumar (4227)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!