Keresés

Részletes keresés

ErkölcsTan Creative Commons License 2018.11.20 0 0 52

"Olyan Istenünk van amilyenben hiszünk"

Azt akarod igazolni, hogy az állításod nem csak egy nagyzoló mondóka, hanem általánosan igaz?

Hát nem az. ... és ezt már ilyen esetben elég egy kivétettel megtenni.

Elég egy példát felmutatni, amire nem igaz és attól már nem igaz.

Az általános, vagy tudományos Istent* én határoztam meg a tudományos módszertan betartásával.

Ebben és nem hiszek, mert semmiben sem hiszek.

A kételkedést tartom a helyesnek.

Ezt az Istent tudom.

Tehát van olyan Isten, amiben nem hisznek, hanem tudják.

* Isten = gyűjtőfogalom 1. emberek által teremtett fő mítoszlények 2. egy kényszerképzet // Tehát feltárásra került Isten tudományos meghatározása. Innét már felesleges benne hinni és tagadni is, hiszen létezése tudományos tény.

ábmrus Creative Commons License 2018.11.20 0 0 51

Előhívtam, mert valamelyik rovatunk hozzászólója új vallást akar alapítani. Tudjon a kiindulási alapokról!

ábmrus Creative Commons License 2017.08.02 0 0 50

A kényelmi zónákat a korábbi kirajzások keveredett népeinek a szokásai uralják, az utolsó glaciális túlélői a fejlettebb értelmi, érzelmi, tartalmú szokásrendjét kirajzásakor át próbálja adni a fejletlenebbeknek, ám azok csak részben vállalják, fogadják azt el.

Pl. az ó-kori görög partokon megjelennek a migránsok, amíg az itt élő utolsó jégkorszak kirajzott magasabb kultúrájú, mellérendelői társadalmú népe létszám fölényben van, az ó-görög demokráciáról regélünk, de hogy a betelepedettek megszerzik a hatalmat, a befogadók sötét rabszolgasorsra jutnak.

Szinte pontosan ez történik a latin területeken is. Ám a történelmet az uralkodók írták, így azután a tényleges eseményeket csak kikövetkeztetni tudjuk. 

Előzmény: kitadimanta (48)
ábmrus Creative Commons License 2017.06.12 0 0 49

A fejlődés egy brutális kitettség és szelekció eredménye (teóriám szerint). Tehát az utolsó glaciális hozta létre a mellérendelői kultúrát az emberiség számára. Ez az európai ősnép kultúrája Barabási László kolozsvári történészünk szerint. Az ő műve elolvasása után jutottam erre a következtetésre, a négykötetes könyvének címe: Az emberség története.

Előzmény: kitadimanta (48)
kitadimanta Creative Commons License 2017.06.11 0 0 48

"Az utolsó előtti jégkorszak túlélő népe alacsonyabb fejlődési szintje folytán, a legkritikusabb időszakokat kannibalizmussal élhette túl."

Még mindig nem világos, hogy kik voltak a magasabb kultúrával rendelkezők?

Gondolom, nem a "kényelmi zónában" (egyenlítő környékén) lakók, ui. a kannibalizmus inkább arra a területre jellemző.

Előzmény: ábmrus (47)
ábmrus Creative Commons License 2017.06.11 0 0 47

A jégkorszak idején a földünk egy jelentős területe lakhatatlan. Maradnak az egyenlítő közelében "kényelmi zónák", ott nincsenek hosszú telek. A fagyos térségek tartalmaznak "oázisokat", ilyen lehetett pl. a Kárpát-medence.

Ezeknek a területeknek az élővilága nem pusztul ki de erősen meggyérül. Az emberszabásúak is itt rekedhettek, erőteljes szelekciót elszenvedve a glaciálisok végén már nagyobb vitalitással szaporodhattak mint az enyhébb területek renyhe népessége.

Több tízezer éves periódusok, 25-30 alkalommal váltották egymást.

Ha a bemásolt grafikont is megnézed jól látszik, hogy a jégkorszakok eleinte enyhébbek váltak, fokozatosan váltak egyre zordabbá, keményebbé, az utolsó kettő a leghosszabb és a legbrutálisabb volt. Az utolsó előtti jégkorszak túlélő népe alacsonyabb fejlődési szintje folytán, a legkritikusabb időszakokat kannibalizmussal élhette túl.

Később, amikor már elmúlt a nagy telek kora, az emberáldozatot kultikus szokásként megtartották, persze a jó életkörülmények beköszöntével robbanásszerű szaporulatuk eláraszthatta a világ más térségeit és ott is gyakorolták brutális kultuszukat, ennek magyarázatául született meg a kegyetlen FENN VALÓ.

Az utolsó glaciális idején az itt rekedt nép még magasabb szintre jutván, kannibalizmusát elhagyván egymás megbecsülését emelvén kultikus szintre, JÓ ISTEN hívővé válik. 

Innentől már talán érthető a hipotézisem lényege, mert ez az utolsó mondat a lényeg.

Előzmény: kitadimanta (46)
kitadimanta Creative Commons License 2017.06.10 0 0 46

„Kicsit eltértünk a tárgyunktól…”

Szerintem nem tértünk el, csak nekem még nem világos az elképzelésed, s ezért próbálok valamilyen alternatívákat felvázolni amelyekből ki lehet indulni, illetve a válaszaidból megismerhessem a hipotézised lényegét.

Pl. nem értem, hogyan jutottál az alábbi következtetésekre, miért a későbbiek voltak erkölcsileg fejlettebbek, mi alapján sorolod a kirajzó népeket, stb.:

„Szerintem az utolsó jégkorszak népe olyan szintre fejlődött, hogy…”

„Az előző jégkorszakot követő kirajzó nép még a kannibál erkölcs szintjén élt.”

Az sem világos, miért konkrétan és csak a keveredést teszed felelőssé  a mai helyzetért, és mit értesz a visszaáramlás alatt:

„Az új kirajzók és a régiek keveredése létrehozta az alá-fölé rendelő társadalmi formációt, ez a keverék nép visszaáramlása hozza létre az erősebb kutyaféle világszemléletet ma is ezt éljük.”

Előzmény: ábmrus (45)
ábmrus Creative Commons License 2017.06.10 0 0 45

Jogosak a felvetéseid, én is találkoztam ezekre vonatkozó utalásokkal, de valamiért mintha nem érdekelné a tudományt, nem kutatnak ezekben a témákban. Kicsit eltértünk a tárgyunktól, az igazi hívek elriadtak, az ateistákat pedig nem izgatja a rovatom felvetése,..?.(:-

Előzmény: kitadimanta (44)
kitadimanta Creative Commons License 2017.06.10 0 0 44

Magam is hajlok afelé, hogy feltételezzek egy korábbi fejlett civilizációt, amely valamilyen oknál fogva legalább részben megsemmisült, s ennek hagyatékán alakul ki egy újabb civilizáció, miközben vele párhuzamosan létezett az az elmaradott népesség, amelyről Te is beszélsz.

Más elképzelés szerint lehetett kapcsolatunk idegen civilizációval is.

Mindkettőre rengeteg tárgyi bizonyíték és a világ legtávolabbi tájairól származó legendák utalásai találhatók.

Előzmény: ábmrus (43)
ábmrus Creative Commons License 2017.06.07 0 0 43

Hangsúlyozom: az állításom hipotézis, de nagyosok tényező mintha bizonyítaná az elképzelésem helyességét. Azért nyitottam a rovatot, hogy ezen a vonalon induljon el valamiféle kutatás, sok zavar tisztázódhatna agy valódi tudományos elemzés által. 

Előzmény: kitadimanta (41)
Törölt nick Creative Commons License 2017.06.07 0 0 42

Szóval "Jézust" egyétek csak meg és ne egymást?

Előzmény: ábmrus (40)
kitadimanta Creative Commons License 2017.06.07 0 0 41

"Szóval az Istenük is különb a korábbi glaciális kor kannibál természetű kirajzó népeinek zavaros misztériumainál. Na ennek a két különböző hitvallásnak a kombinációja történt meg úgy 1500-2000 évvel ezelőtt"

Igen, az nem zárható ki, (sőt!) hogy már tíz-ezer évvel ezelőtt is éltek egymás mellett jóval magasabb és alacsonyabb kultúrával rendelkező népcsoportok, s ez a különbség még csak nőtt az évezredek során, majd úgy három- három és fél-ezer évvel ezelőtt fokozatosan ezek a "kirajzó népek" és zavaros vallásuk lett az uralkodó irányzat, ami a mai napig tart.

Előzmény: ábmrus (40)
ábmrus Creative Commons License 2017.06.06 0 0 40

Erre mondom én, hogy a jó Isten hitvallói az utolsó jégkorszak már nem kannibál népei voltak. Tudniillik már képesek voltak a legzordabb időkben is túlélni: az élelem szakszerű raktározás, a magas szintű tervezés, környezetismeret, egymás becsülése stb.

A mindenség megismerésére hatalmas "obszervatóriumokat" építettek, ellenben védelmi célú építményre nem volt szükségük tisztelték embertársaikat, fellengzős lakómonstrumok sem jelzik a kivagyiság máshol már korán mutatkozó jeleit.

Szóval az Istenük is különb a korábbi glaciális kor kannibál természetű kirajzó népeinek zavaros misztériumainál. Na ennek a két különböző hitvallásnak a kombinációja történt meg úgy 1500-2000 évvel ezelőtt. 

Előzmény: kitadimanta (39)
kitadimanta Creative Commons License 2017.06.06 0 0 39

Ehhez elég elolvasni a Bibliát...

Tucatszám fordul elő benn hogy az Úr kiirtja, elveszejti, megátkozza, gyűlöli a neki nem tetszőket, (akik nem fogadják el őt), vagy parancsba adja a máshitűek kiirtását, elveszejtését, gyűlöletét, stb.

Előzmény: ábmrus (38)
ábmrus Creative Commons License 2017.06.06 0 0 38

Mi lehet annak az oka, hogy időnként az Isten gyilkolászások, önyilkos merényletek hivatkozási alapjául szolgálnak egyesek számára. Erre egyes vallási vezetők még biztatják is elvakult híveiket?

ábmrus Creative Commons License 2017.05.09 0 0 37

Fantasztikus! Köszönöm!

Előzmény: kitadimanta (36)
kitadimanta Creative Commons License 2017.05.09 0 0 36
Előzmény: kitadimanta (35)
kitadimanta Creative Commons License 2017.05.01 0 0 35

Nagyon szívesen.

Előzmény: ábmrus (34)
ábmrus Creative Commons License 2017.05.01 0 0 34

Köszönöm a bejegyzésedet, a becsatolt  anyagok ismeretlenek a számomra áttanulmányozásukhoz  hosszabb időre lesz szükségem.

Ilyen információk  felbukkanásáért nyitottam ezt a rovatot, remélem mások is idelátogatnak, sok meddő vita helyett a tényekhez közelebb kerülést segíthetjük elő. 

Előzmény: kitadimanta (33)
kitadimanta Creative Commons License 2017.04.30 0 0 33

"Úgy gondolom a kollektív tudat hatása vezérli őt."

Az egyik unokám pont ilyen idős, és előbb tudta lapozni a telefonban a képeket, mint beszélt. De ő legalább látta, hogyan kell ezt csinálni.

Ezzel együtt van ebben valami.

Két ezzel kapcsolatos link:

http://belsoszepseg.premium.shp.hu/morfogenikus-mezok

http://mul.hu/magazin/464-rupert-sheldrake-a-morfogenetikus-mezo-letezik

"A hitet valami hasonló emberi dolognak, az óhajtott magasabb rendű erkölcs és gondoskodás meg biztonság és a TÖBBI NAGYSZERŰSÉG óhaja teremti az Istent."

Lehetséges, azonban másképp látom:

A vallások legősibb formája gyakorlatilag nem Istenről szól, mert az ottani "szereplők" még csak nem is imádott alakok, rendszerint nincs, vagy alig van kultuszuk. Egyiknek-másiknak ugyan később kialakult valamilyen kultusza, ami visszavezethető az Általad említett okokra, ami azután egy mai istenkép kialakulásához vezetett.

Azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a mindenkori vezető rétegek rövid idő alatt megláthatták - és meg is találták - annak lehetőségét, hogy hatalmi-vagyoni pozíciójukat és a tudatlan nép szenvedéseit isteni elrendelésnek állítsák be ennek a bizonytalan eredetű szellemi terméknek felhasználásával. Azaz saját céljaik megideologizálására használták fel ezeket az ősi természet-leírásokat, amelyek ilyenformán már mint vallás funkcionáltak a továbbiakban.

Itt olyan "Istenekről" olvashatsz, akiknek a nevét nem is ismeri még az ókor átlagembere sem (Kivéve Ámon)

https://www.google.hu/search?hl=hu&gl=hu&tbm=&authuser=0&q=nem+moszkv%C3%A1ban+hanem&oq=nem+moszkv%C3%A1ban+hanem&gs_l=news-cc.1.1.43j43i53.2439.14603.0.17133.20.3.0.17.17.0.113.246.2j1.3.0...0.0...1ac.1.2VjfhjWA6sY#hl=hu&gl=hu&authuser=0&q=ogdo%C3%A1d

Ők semmilyen későbbi Isten-jellemzőkkel nem rendelkeznek, csak vannak...

Kicsit hasonló az eset a folytatással is:

https://www.google.hu/search?hl=hu&gl=hu&tbm=&authuser=0&q=nem+moszkv%C3%A1ban+hanem&oq=nem+moszkv%C3%A1ban+hanem&gs_l=news-cc.1.1.43j43i53.2439.14603.0.17133.20.3.0.17.17.0.113.246.2j1.3.0...0.0...1ac.1.2VjfhjWA6sY#hl=hu&gl=hu&authuser=0&q=enne%C3%A1d

Bár itt már a végén megjelennek  olyanok is, akik "Istenként" funkcionálnak.

Azonban általános jellemzőjük, hogy mindig párban (férfi és nő, férj és feleség és/vagy ikrek, de akkor is férfi-nő) jelennek meg, ahol a férfi mindig az anyagi világ, a nő a nem-anyagi dolgok szimbólumaként szerepel.

Ez semmi más nem lehet, mint a világunkra jellemző dualitás leírása. (Az Ogdoád esetében akár a négy alapvető kölcsönhatásra - négy őselem - is gondolhatunk)

Az én értelmezésemben:

A világ minden részletére, részecskéjére jellemző annak anyagi mivolta - mint a férfi aspektus - és nem-anyagi minősége; a törvény, mint az anyag tulajdonsága, mozgásának, viselkedésének rendje, amit a női fél szimbolizál. Ez utóbbi a rend, a törvény, a tudás megszemélyesítője. Az anyag "tudja", hogy mit csináljon, s mindig a rá vonatkozó törvény szerint teszi azt.

A négy őselem (alapvető kölcsönhatás) teremti az első párt (Geb-Nut) azaz világot (univerzumot) Ezután következik rangsorban a következő pár (Su-Tefnut) és így tovább szintenként.

A Szentháromság is egy ilyen  - bár mára már erősen eltorzított - leírás, hiszen Apa-Anya-Fiú ugyancsak a folyamatos teremtésnek képi megfelelője: Egy duális pár (az anya és az apa) szükséges ahhoz, hogy egy új dolog (a Fiú/gyermek) megszülessen.

(A Szentlélek az Anya torz változata, annak csak  az egyik aspektusát - a lelket - jeleníti meg, s a ker. vallás még le is tagadja, pedig bizonyítható ennek igazsága)

Előzmény: ábmrus (32)
ábmrus Creative Commons License 2017.04.30 0 0 32

Ide idéztem egy másik rovatban elhelyezett bejegyzésemet, ez összefoglalja hipotézisem lényegét:

"Én pogány vagyok, de tudom, hogy a hit a kollektív tudat révén Istent teremt, hát támogatom a jó Isten létezését, hogy annak teremtő ereje növekedjék.

A dédunokám most két és fél éves ha kezébe kerül egy mobiltelefon nagy lelkesedéssel nyomogatja a gombjait pedig a készülék nem is működik. Mi nagy ritkán telefonálásra használjuk, tudom hogy a mai gyerekek a járműveken, néha még társaságban is nyomogatják ezeket a készülékeket mint valami megszállottak,

ez a kisgyerek ilyeneket nem is lát, mégis azt cselekszi mint a többi gyerek.

Úgy gondolom a kollektív tudat hatása vezérli őt.

A hitet valami hasonló emberi dolognak, az óhajtott magasabb rendű erkölcs és gondoskodás meg biztonság és a TÖBBI NAGYSZERŰSÉG óhaja teremti az Istent.

Persze ez nem azonos egyik vallás dogmáival, törvényeivel sem, de ez engem nem zavar." 

Kicsit széjjelhúztam, hogy szellőseb legyen. Üdv neked

Előzmény: kitadimanta (28)
kitadimanta Creative Commons License 2017.04.30 0 0 31

OK.

Előzmény: Törölt nick (30)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.30 0 0 30

Akkor ezt meg is beszéltük.:)

Előzmény: kitadimanta (29)
kitadimanta Creative Commons License 2017.04.29 0 0 29

Az egy másik topikban volt, itt még egyikünk sem jelezte, hogy befejezettnek tekint a vitát.

De ha úgy gondolod, nem erőltetem...

Előzmény: Törölt nick (27)
kitadimanta Creative Commons License 2017.04.29 0 0 28

"Meglepett a hozzászólásod, én előálltam egy hipotézissel és te bizonyítékokat idéztél."

Még nem értem pontosan az álláspontodat, ezért gondoltam, hogy kiegészítem az elmondottakat, ezzel is generálva a további beszélgetést, a hipotézised kifejtését....

Előzmény: ábmrus (20)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.29 0 0 27
Előzmény: kitadimanta (26)
kitadimanta Creative Commons License 2017.04.29 0 0 26

„Nem tudom. Úgy az ujjamból szoptam, mint a szentírások mind...”

Én is így gondolom, mert semmilyen bizonyíték nincs rá.

„Ahhoz, hogy egy működő rendszer létrejöhessen, kell a működő rendszerről egy másolat.”

- Ha eljutottál a logikai következtetésben odáig, hogy valaminek létrejöttéhez másolható eredetire van szüksége, akkor tovább is kell vinni a gondolatot és meg kell magyarázni, hogy a másolható eredeti milyen megelőző eredeti másolataként jött létre. Ez egy végtelen sorozatot generál, aminek értelmetlensége könnyen belátható.

A másolás ellen szól a struktúrák sokfélesége végtelen variációja.

- Miért kell, hogy legyen egy másolat? A fejlődés nem spontán másolás, sőt! Hanem az ok-okozati összefüggésekkel irányban meghatározott, s a véletlenek által realizált megvalósulást jelenti.

A fejődés a változásban, az örök mozgásban; a különböző struktúrák létrejöttében, majd idővel lebomlásában, aztán az így megmaradt alkotók újrarendeződésében nyilvánul meg, létrehozva valami mást, valami újat.

Következésképp semmi nem lehet az eredeti pontos mása soha sem, mert már rég megváltoztak az eredeti létrejöttéhez képest a körülmények, feltételek, melyek befolyásolni fogják a másolás eredményét.

Bármi, ami látszólag ismétlődik, soha nem  pontos mása az „eredetinek”, mindig hordozza magán az előzmények és a megváltozott körülmények nyomait.

„Ahhoz, hogy valami létrejöhessen, kellenek információk.”

Az információ nem más, mint mint maga a kölcsönhatás. Az a pillanat, mikor az egyik objektum „tudomást szerez” a másikról, azaz hatással lesznek egymásra. Ehhez nem kell semmilyen külső erőforrás, csupán valamilyen anyagi közvetítő. (Információt csak valamilyen anyagi közvetítő hordozhat, önmagában nem létezik.)

„Ha (tételezzük fel) létezik egy párhuzamos valóság örökléttel felvértezve, akkor ebből már tud leképeződni egy olyan kezdő információs bázis.”

A logikai továbbgondolása ennek az információs bázisnak a létrejöttét is szükségszerűen fel kell, hogy tételezze, s mint már fentebb írtam, ez egy értelmetlen, végtelenbe nyúló láncolatot adna, és soha nem jutnánk az igazi eredeti nyomára.

Könnyen belátható, hogy ez a gondolatmenet egy zsákutca.

„egy élhetetlen bolygó léte az univerzumban olyan, mint az itteni bolygón bármelyik létforma, az a dolga, hogy az értelmes létforma létrejöttét segítse elő azzal, amit képes a bolygó létrehozni,”

Fordítva gondolkodsz, megfordítod az oksági láncot, s az okozatot tekinted oknak: Nem azért kering a Hold a Föld körül, hogy itt legyen élet, hanem azért alakult ki az élet ilyen minősége, mert adottak voltak hozzá a feltételek. Más körülmények között más élet alakul ki. Továbbá az élet kezdeti feltételei időközben teljesen megváltoztak, más lett a légkör összetétele, az éghajlat, stb, ami a további fejlődést tette lehetővé, ami más életformák megjelenésének feltételeit teremtette meg.

„Honnan születik le a lélek?”

A lent és a fent ebben a vonatkozásban értelmetlen, mert a lélek (ha valóban létezik) szintén anyagi dologhoz kötött információhalmaz lehet, más alternatíva nem illeszthető egy logikus világképbe.

„Azt mondják a szentírásokban (mindben), hogy mikor az Isten által felhatalmazott megjelenik, a teste fénylik.”

Ez egy teljes mértékben antropomorf elképzelése egy „mindenható” intelligenciának, ami/aki nyilvánvalóan nem lehet emberi értelemmel analóg, hiszen egészen más struktúra terméke.

Jóllehet egy ilyen „intelligencia” léte logikailag is könnyedén levezethető, sőt, még a vallások eredetijében is megtalálható, mégsem lehet belőle ilyen következtetések levonni. Ezek már az eredeti tartalom meg nem értésének torzult formái, emberi gondolkodás tükörképei.

„Ne haragudj, de ebben a szellemben te soha nem fogod a valóságot megérteni.”

Én a vallás céljáról beszéltem, ugyanakkor nem zártam ki, sőt fentebb is utaltam rá, hogy minden vallásbn megtalálható valamilyen közös nevező, mondanivaló, aminek köze van a világ megértéséhez. Azt sem zártam ki, hogy a vallásokban olyan tanítások is vannak, amik az emberi együttlét, az emberi fejlődés szempontjából iránymutatóak.

„A vallás gyakorlása erre készít fel, hogy nem kényszerből, hanem azért, mert te magad akarod szolgálni az Istent és a világát.”

Csak az utóbbi (későbbi, mai) vallásokban található ez a gondolat a földi hatalom feltétel nélküli szolgálatának teológiai példaképe, egy bármilyen más, univerzális intelligenciának semmi, de semmi szüksége semmilyen szolgálatra, hitre, mert számára teljesen érdektelen, hogy XY mit tesz, vagy mit gondol.

„Mert ha ilyen jól tud működni a "reguláris rend"(több millió éve), akkor a kérdés már csak az, hogy az ember mit remélt a demokráciától...”

A demokrácia egy tudatos közösség ideális létformája, természetesen nem nélkülözve a reguláris rendet, mint a demokráciának érvényt szerző közakarat intézményes formáját.

„Ráértél gondolkodni és ez jött ki?”

Igen, ez jött ki. Ui. az emberek csak azért hiszik el, mert ezt (hogy Istentől származik)  hitették el velük. Minden vallás úgy tartja, hogy a saját vallása isteni eredetű. Ez a sokféleség viszont már önmagában kizárja az istenii eredetet.

„Kinek bizonyítottad ezt be? Nekem biztosan nem...”

Efelől nem is volt kétségem….

„Tudod mi ez? Ezt a vallásokban mókuskeréknek hívjuk. Azért nem tudod, mert nem gyakorolsz vallást.”

Ez nem érv, hanem logikai hiba.

„De akik jáccák a mérkőzést, azok tudják, hogy te ott kint ki vagy... és mennyi közöd van a játék kimeneteléhez.”

Tény, hogy a játék végeredményéhez semmi közöm, de kívülállóként tökéletes képet alkothatok a játék egészéről, annak hibáiról, erényeiről. Nem véletlen, hogy mindig egy kívülálló – esetleg még a játékot magas szinten korábban sem is gyakorló - adja az utasításokat (még menet közben is), mert ő látja kívülről, egészében a játék összképét.

„Ha a vallás fölött egy szimbólum állna, na az lenne még egy fura dolog.:)”

A szimbólumok kvázi vallásfüggetlenek, általános érvényűek. Következésképp fölötte is állnak, hiszen egy-egy vallás ezeket a szimbólumokat értelmezi jól-rosszul, ahogy azt a társadalmi igények idővel diktálták.

„A szimbólum bármikor az általad ismert történelemben hozott létre valaha is valamit?”

Nem a szimbólum, hanem annak jelentéstartalma a befolyásoló tényező.

„Mert még a szimbólumot is valaki hozta létre...”

Hogyne! Feltehetően egy olyan kultúra amely még mentes volt olyan emberi tulajdonságoktól – vagy túl volt rajta – amelyek elhomályosították a tisztánlátását.

„Mert az Isten biztos nem jön ide neked rajzolgatni....”

Ahogyan szent iratokat sem írogat.

„Aha....csak válaszolni ne kelljen.”

A kérdésedre megadtam a választ. a különbségről meg korábban fejtettem ki a véleményem.

„Kívülállóként látod mennyire vagy képes a Jézust is megvalósítani.”

Jézust nem megvalósítani kell, legföljebb a tanítását követni – ha Tőle függetlenül, önmagától nem tudja valaki felismerni azok lényegét.

„Mert nincs viszonyítási alapod, hogy lásd mekkora hamukagép volt... (és ezt annak ismeretében mondom, hogy a papok ezerféle variációban is összeállíthatták a szentírást[Bibliát],”

Más vallásokkal szembeni lenézésed, ellenszenved fényesen igazolja dogmatikus, a vallás által beszűkült látásmódot, kvázi „kiválasztott”-ságot, önmagad mások fölé rendelést, ami még saját vallásod más irányzataival szemben is megnyilvánul, holott éppen a hindu vallásra jellemző az elfogadás, a tolerancia, ami az egyéni út felismeréséből fakad.

Ugyan azokat hozod érvként a jézusi vallással szemben, ami a Te vallásodra éppoly jellemző; a sokféleséget. Teszed ezt úgy, hogy nem  ismered a Bibliát, sem annak történelmi hátterét, így kívülállóként sincs rálátásod a bennük rejlő ok-okozati összefüggésekre.

Előzmény: Törölt nick (21)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.28 0 0 25

A lényeg:

"...Összegezésként kimondható, hogy egyes genetikai jellegek alapján távol, míg más genetikai jellegek alapján kevésbé – de nagy – genetikai távolságban vagyunk a finnektõl és a finnugor népektõl. Másként fogalmazva: mi magyarok és a finnek (az európai autochton őslakossága miatt, amely mindkét területen jelen volt) kisebb genetikai távolságot mutatunk az indoeurópai nyelvcsalád egyes népességeivel, mint a finnek és a magyarok egymással.

Tény, hogy a nyelvi rokonság nem jelent feltétlenül genetikai rokonságot. Hasonlóan más, európai népekhez kevert nép vagyunk. Egyértelmű a jászok perzsa eredete, további tény, hogy a cigányok Észak-Indiából származnak. A hazánkban élő askenázi zsidók genetikai állománya a világ más részén élő askenázi populációk genetikai állományához közel áll. Az általunk elemzett többi magyar népcsoport genetikai állománya más európai népekkel való keveredésünket mutatja, továbbá egyértelmû az, hogy a finnekkel (finnugor népekkel) nem vagyunk genetikai rokonok” (Béres Judit, 2003. Pp. 184-185)..."

Előzmény: Törölt nick (24)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.28 0 0 24
Előzmény: ábmrus (23)
ábmrus Creative Commons License 2017.04.28 0 0 23

A honfoglalóknak becézett Ázsia felől hozzánk érkező, egykor valószínűleg innen kirajzó, majd visszatérő törzsek a korábbi kirajzókkal keveredett, így már nem mellérendelői, hanem alá-fölérendelői viszonyban szerveződött közösség volt.

Ezen nevünket adó népcsoport, genetikai töredéke tudomásom szerint nem nagyobb mértékben mutatható ki a jelenlegi genetikai anyagunkból, mint a finnugor "rokonainké".

A valódi magyarság ahhoz az eredeti ősnéphez áll genetikailag legközelebb akik a térséget - Barabási történeti kutatási eredményei szerint - az utolsó jégkorszakot követő mellérendelői viszonyban élő közösségeket alkották. Ilyen közösségek, a történész szerin még a múltszázad előtt általánosak voltak az erdélyi székelyeknél. Hitvallásuk olyan egy Isten volt, (az Egy az Isten, Isten-Isten jelentésű, mivel a z Egy kifejezés is Istent nevét jelentette) hosszú ideig amelyben nem volt - vegyétek és egyétek, ez az én testem, igyátok,...vérem - szóval az Istenhitük a kannibál mítosszal nem volt összekombinálva. 

Előzmény: Törölt nick (22)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!