Keresés

Részletes keresés

diospyros Creative Commons License 2022.09.18 0 0 632

üdv!

http://cornus.com.pl/plantacja.html

szállít Magyarországra is

Előzmény: fehérkutya (624)
Körtvélyesi Creative Commons License 2022.09.18 0 0 631

Kedves Marmande!

Szerintem kökényszilva szerepel a felvételen, a fa levélzete sem a Prunus spinosaé. 

Előzmény: marmande (630)
marmande Creative Commons License 2022.09.18 0 0 630

A kökény az ilyen nagyszemű? Vagy ez valami nemes fajtájú?

 

https://www.youtube.com/watch?v=5zJT62477Vs

marmande Creative Commons License 2022.09.18 0 0 629

Bárhol az országban! Előre kifizetem az árát és a postakölstséget.

Előzmény: fehérkutya (627)
Körtvélyesi Creative Commons License 2022.09.15 0 0 628

Kedves Barkócza!

 

Igen, a házi berkenye magokat legjobb novemberben elvetni szabadföldbe. A magvakat " kellemeset a hasznossal" elv alapján nyerhetjük ki a megpuhult termésekből: evésükkor egy kis ügyeskedéssel (hasonlóan a meggymag szeparálási technikához)  fényes, tiszta szaporítóanyagot nyerhetünk. Különösen finomak a berkenye szüret vége felé érő termések, mivel ezeket az almamoly már nem rágcsálta meg. Ezen terméskről mellékelek egy mai képet...

Előzmény: barkócza (611)
fehérkutya Creative Commons License 2022.09.13 0 0 627

merre felé?

Előzmény: marmande (626)
marmande Creative Commons License 2022.09.13 0 0 626

Sziasztok!

 

Van valakinek eladó somja? 5-10 kg kb.

Körtvélyesi Creative Commons License 2022.09.13 0 0 625

Kedves Diospyros!

 

100–120 kg lepotyogott házi berkenyéből, megvárva a szotyósodást és "ohne Zuckermittel", 10 – 12 L pálinkát nyertem. Az idei évben a cefre készítésénél kb. 1/4 Karamut (bosnyák, DMKert) körtét is felhasználtam. A berkenyepálinka készítésénél a régi körtefajták ill. a vackor felhasználása 50%-os mennyiségig megengedett a morváknál, kiknél igazi házi bajnokság van az évekig érlelt pálinkákat illetően. A díjazott nedűkért 100 €/L is elkérnek: https://www.jizni-morava.cz/cz/kalendar-akci/o73024-oskorusobrani  

Előzmény: diospyros (617)
fehérkutya Creative Commons License 2022.09.12 0 0 624

Szia, hol lehet ezeket beszerezni (nem a Jolico-ra gondolok)? 

Nekem 10 magoncom van. Azokból van amelyik sosem lesz ehető.1 olyan van, ami néha bokorról is ehető. Legtöbb csak leesve, esetleg 1-2 nap múlva.

Oltani próbált már valaki? Mennyire sima ügy? 

Előzmény: diospyros (620)
te_o Creative Commons License 2022.09.12 0 0 623

Naspolya lekvár: egyrészt annyira nem fog beállni, mint várod. Nekünk kb. olyan lett (ízre, állagra), mintha magát a gyümölcsöt ennéd. Kevés cukorral készült.

Turmixolni nem kell, a héját lehúzni, majd a magokat valahogyan szétválasztani, és kész is, minimális főzés kell neki.

A maradék magos húsból próbáltam bort, de az nem lett az igazi, hiányzott az aromája. (Meg a savat is pótolni kell citromsavval).

Előzmény: diospyros (621)
Amita13 Creative Commons License 2022.09.12 0 1 622

(Minden évben felmerül valaki által, hogy a lekvársűrítőkben zselatin lenne. Nem, nem az van bennük, hanem pektin. Átverős, mert a leírásban "zselésítést" írnak, de gondolom csak azért, mert ez fejezi ki, milyen lesz a késztermék állaga. Ami egyes dzsemfixekben van és sokan kifogásolják az a pálmaolaj. Szerencsére nem mindben van).

Előzmény: diospyros (621)
diospyros Creative Commons License 2022.09.12 0 0 621

köszönjük az infókat!

naspolya lekvár:

én azért erőltetném, mert bár ízben a kajszilekvár a király,

de sztem egy cukormentes naspolya sokkal egészségesebb,

és naspolyához nem kell állatihulladék zselatin.

gondolom nem is kell sokáig főzni, mert hamar "összeáll"

ez is jó lehet, több anyag marad benne.

az lenne jó, ha összeturmixolva kis eritrittel éppen csak pár percre forralva

lehetne elrakni, viszont akkor nyilván tartósítószerrel.

főzéshez nem értek, anyós csinálja mindig,

vagy a szomszéd ill. egyik munkatársam felesben,

ők is nagyon finomat és cukormenteset csinálnak.

anyós cukormentese nem nagyon szokott elállni, meg nem is esküszik a cukornélküliségre,

máik kettő főzőm viszont könnyen rávehető :)

Előzmény: beetee (618)
diospyros Creative Commons License 2022.09.12 0 0 620

jah, látom ide is írtál :)

 

Kostia: vettem egy tízes köteget Palesits-től,

nagyon szép, erős, nagy gyökerűek voltak.

A som nem bírja az átültetést, így idén az aszályban a létükért küzdöttem...

de megvan mind, egy nagyon satnya, de túléli remélem.

 

Van kb. 20 fajtám.

A Jolico a legnagyobb, mert régebben csak ezt lehetett beszerezni...

Azon pl. 2020-ban gyönyörű termés volt, amikor amúgy minden lefagyott (kajszi, stb.)

Prémium LEKVÁRt tudtunk csinálni, kertészbarátaim szerint boltban kellene árusítani, de még ott sincs ilyen jó, mint amit görög joghurttel kóstoltak!

Jolico megbízható, de az újak sokkal édesebek, nagyobbak. 

Friss fogyasztásra a Jolico nem annyira jó, de lekvárnak nem rossz.

 

A Kostia-t nem kóstoltam, de jók a leírásai.

Ami favorit az új fajták közül a Safer (lengyel), Schönbrunner Gourmet (új osztrák), 

és a nagy a szerelem a Matador (francia).

Frissen tehát az újak jók, mert az érettek már a bokorról szedve is érdesek, Jolico csak lehullva!

 

Előzmény: beetee (619)
beetee Creative Commons License 2022.09.12 0 0 619

Nemes somok közül próbálta valaki a Kostia fajtát?

 

Vagy a Jolikó megbízható?

beetee Creative Commons License 2022.09.12 0 1 618

Naspolyából készítettem lekvárt is és pálinkát is.

A lekvár nem fogy, mert sokkal előbb nyúlunk a klasszikusokért (barack, eper, szilva, stb) mint ezekért.

A pálinka finom. És a naspolyának igen jó a kihozatala.

 

Berkenyéhez még nem volt szerencsém. De a kihozatalához: nagyon nagyban függ attól, hogy mennyire volt beérve az a gyümölcs. Mert meglepően sok cukrot tartalmazhat, ha rendesen, és meglepően gyatra, ha még éretlen.

Barkócza írta évekkel ezelőtt a pálinkás topikban, hogy neki olyan  100 literre 5 hlf-es sikerült, ami kb 10 literes , de az szottyosra érett termés volt.

Cserébe hiányolta a frissességet a párlatban.

 

Találtam egy főzdés kimutatást, ott 3 hlf-os kiadhatóságot írnak. https://www.acsaiszeszfozde.wlap.hu/palinka/palinka-kihozatal.html

Előzmény: diospyros (617)
diospyros Creative Commons License 2022.09.12 0 0 617

Lekvár érdekes lehet!

Naspolya van még csak sok, ki kellene próbálni belőle 

a lekvárt, még állati hulladékos zselatin sem kell hozzá, mert magát sűríti

a sok pektin miatt, a házi berkenye lekvár is gondolom ilyen.

---

De persze a pálinka is "érdekes" :)

Nem is nagyon kapható itthon, amit

kidob a kereső, az ált. nem elérhető, tavaly sehol sem volt.

Most jobb a helyzet, 2 helyet találtam:

1. fél literes 12e Ft:

https://www.sappusztai.hu/hazi_berkenye_classic_palinka_350_ml_384 

 

2. fél liter 10e Ft:

https://lunczer.hu/webshop/lunczer-premium-palinka/premium-hazi-berkenye-palinka/

 

1 liter tehát 20e Ft. De nagyon nem "szapora". (1-2% a lihozatal?)

 

Mennyi gyümölcs kell 1 liter pálinkához?

Előzmény: Körtvélyesi (616)
Körtvélyesi Creative Commons License 2022.09.08 0 1 616

Kedves dg46!

 

Félidőben a házi berkenye szüretelése a Déli Végeken (Szegedtől délre, légvonalban 54 km): forr a cefre, folynak az előkészületek a lekvár készítésére. A képen szereplő terméseket "puhítani" (utőérlelni) illik a minőségi termékek előállításához.

 

 

Előzmény: dg46 (613)
Körtvélyesi Creative Commons License 2022.09.01 0 1 615

Kedves dg46!

 

Nem váratlan lépés a csodás terméssel bírt fa eltávolítása. Sajnos, a tűzelhalás mellett a beárnyékoltság juttatta e gyümölcsfát kihalásra, majd válhatott a láncfűrész martalékává. Mint tudjuk – a házi berkenye gyökérsarjról könnyedén megújul, ám erre az árnyékos hely és a hozzánemértők hada miatt kevés remény van. Szerencsére sk. lementettem e fajtát (is)...

Előzmény: dg46 (613)
barkócza Creative Commons License 2022.08.31 0 0 614

A fene beléjük. :(

Előzmény: dg46 (613)
dg46 Creative Commons License 2022.08.30 0 0 613

A szegedi Ady téri  berkenye fát kivágták, csak a földszínti csonkja látszik.

Előzmény: Körtvélyesi (602)
diospyros Creative Commons License 2022.06.09 0 1 612
barkócza Creative Commons License 2022.04.15 0 0 611

Az a tapasztalatom, hogy jobb ősszel vetni, és kint hagyni a kertben. A magokat hm, érdemes szépen tisztára szopogatni (kicsit bizzarul hangzik, de állítólag használ). Rögtön el kell vetni, nem szabad hagyni kiszáradni a magokat.

Amit én is most tavasszal vetettem, az (remélem, még) nem kelt ki. Ezek azért lehet, hogy idén átfekszenek, és jövőre azért kicsíráznak.

Előzmény: fehérkutya (610)
fehérkutya Creative Commons License 2022.04.15 0 0 610

Szia, Leírnád részletesen, hogyan veted? Termést egészben vagy kimagozod? Melegben vagy kint.

Tavaly tőled kapott termésekből hűtőben volt pár 1 évig. Jól néztek ki, elvetettem 1 hónapja házban, de semmi.

Nekem ez nagyon nem megy.

Előzmény: barkócza (609)
barkócza Creative Commons License 2022.04.11 0 0 609

Barkócavetés.

 

diospyros Creative Commons License 2022.01.13 0 1 608

Sorbus torminalis / Barkócaberkenye

https://www.medezs.hu/product/view/62/2483

 

Sorbus domestica / Házi berkenye

https://www.medezs.hu/product/view/62/1643

te_o Creative Commons License 2022.01.07 0 0 607

Én locsoltam nyáron néha, így nincs probléma. Annyi lett, hogy kétszer főztünk lekvárt, és még mindig azt eszem (és még van a fán).

Előzmény: diospyros (605)
pintjano Creative Commons License 2022.01.07 0 0 606

Van előnye a "laposnak" nem volt vizhiányuk a naspolyáknak minden locsolás nélkül

üdv PJ

Előzmény: diospyros (605)
diospyros Creative Commons License 2022.01.07 0 0 605

GYÚÉK! :)

2021 nagyon száraz volt, a naspolyák nagy részének nem volt elégséges víztartalma,

így nem túl élvezetes a fogyasztása... :( de azért eszegetem, van egy-két

jobb példány, ami kicsit levesesebb.

remélem 2022 jó(bb) lesz!

Előzmény: Körtvélyesi (602)
barkócza Creative Commons License 2022.01.03 0 0 604

Én is nagyon várom a többi képet!

Előzmény: Körtvélyesi (603)
Körtvélyesi Creative Commons License 2022.01.01 0 1 603

Előzmény: diospyros (600)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!