Igen, a házi berkenye magokat legjobb novemberben elvetni szabadföldbe. A magvakat " kellemeset a hasznossal" elv alapján nyerhetjük ki a megpuhult termésekből: evésükkor egy kis ügyeskedéssel (hasonlóan a meggymag szeparálási technikához) fényes, tiszta szaporítóanyagot nyerhetünk. Különösen finomak a berkenye szüret vége felé érő termések, mivel ezeket az almamoly már nem rágcsálta meg. Ezen terméskről mellékelek egy mai képet...
100–120 kg lepotyogott házi berkenyéből, megvárva a szotyósodást és "ohne Zuckermittel", 10 – 12 L pálinkát nyertem. Az idei évben a cefre készítésénél kb. 1/4 Karamut (bosnyák, DMKert) körtét is felhasználtam. A berkenyepálinka készítésénél a régi körtefajták ill. a vackor felhasználása 50%-os mennyiségig megengedett a morváknál, kiknél igazi házi bajnokság van az évekig érlelt pálinkákat illetően. A díjazott nedűkért 100 €/L is elkérnek: https://www.jizni-morava.cz/cz/kalendar-akci/o73024-oskorusobrani
Naspolya lekvár: egyrészt annyira nem fog beállni, mint várod. Nekünk kb. olyan lett (ízre, állagra), mintha magát a gyümölcsöt ennéd. Kevés cukorral készült.
Turmixolni nem kell, a héját lehúzni, majd a magokat valahogyan szétválasztani, és kész is, minimális főzés kell neki.
A maradék magos húsból próbáltam bort, de az nem lett az igazi, hiányzott az aromája. (Meg a savat is pótolni kell citromsavval).
(Minden évben felmerül valaki által, hogy a lekvársűrítőkben zselatin lenne. Nem, nem az van bennük, hanem pektin. Átverős, mert a leírásban "zselésítést" írnak, de gondolom csak azért, mert ez fejezi ki, milyen lesz a késztermék állaga. Ami egyes dzsemfixekben van és sokan kifogásolják az a pálmaolaj. Szerencsére nem mindben van).
Naspolyából készítettem lekvárt is és pálinkát is.
A lekvár nem fogy, mert sokkal előbb nyúlunk a klasszikusokért (barack, eper, szilva, stb) mint ezekért.
A pálinka finom. És a naspolyának igen jó a kihozatala.
Berkenyéhez még nem volt szerencsém. De a kihozatalához: nagyon nagyban függ attól, hogy mennyire volt beérve az a gyümölcs. Mert meglepően sok cukrot tartalmazhat, ha rendesen, és meglepően gyatra, ha még éretlen.
Barkócza írta évekkel ezelőtt a pálinkás topikban, hogy neki olyan 100 literre 5 hlf-es sikerült, ami kb 10 literes , de az szottyosra érett termés volt.
Félidőben a házi berkenye szüretelése a Déli Végeken (Szegedtől délre, légvonalban 54 km): forr a cefre, folynak az előkészületek a lekvár készítésére. A képen szereplő terméseket "puhítani" (utőérlelni) illik a minőségi termékek előállításához.
Nem váratlan lépés a csodás terméssel bírt fa eltávolítása. Sajnos, a tűzelhalás mellett a beárnyékoltság juttatta e gyümölcsfát kihalásra, majd válhatott a láncfűrész martalékává. Mint tudjuk – a házi berkenye gyökérsarjról könnyedén megújul, ám erre az árnyékos hely és a hozzánemértők hada miatt kevés remény van. Szerencsére sk. lementettem e fajtát (is)...
Az a tapasztalatom, hogy jobb ősszel vetni, és kint hagyni a kertben. A magokat hm, érdemes szépen tisztára szopogatni (kicsit bizzarul hangzik, de állítólag használ). Rögtön el kell vetni, nem szabad hagyni kiszáradni a magokat.
Amit én is most tavasszal vetettem, az (remélem, még) nem kelt ki. Ezek azért lehet, hogy idén átfekszenek, és jövőre azért kicsíráznak.