GOndoltam ha már úgyis elmenekült Nyugatra jó pár százezer ember, kellene egy ilyen topik is, ahová ezek az emberek (meg persze más is akinek megvan a véleménye erről) írhatnak.
Tapasztalatok, élet, közhangulat máshol.
Nyugat, a vendégmunkás szemével.
Akkor majdnem hasonlítunk. Én is szegény családban nőttem fel és minden, amit elértem - többet, mint az átlag korombeliek - mind teljesen magamnak teremtettem. De ettől függetlenül nem gondolom, hogy olyan baromira jellemformáló lett volna fázni a hideg lakásban, lyukas csizmában járni, néha kicsit éhezni, hajnal fél 4-kor felkelni, elmenni dolgozni, utána a másodállásba, este 6-ra hazaérni, tanulni, hétvégén nem pihenni, hanem megint melózni vagy suliba menni és közben mindig mindenről lemondani, normális ruhától, nyaralásról, bármiről.
Szóval, most nem panaszkodhatom, de nem felejtettem el, hogyan jutottam el odáig és szerintem egy ember sem érdemli, hogy ilyen úton kelljen végigmenni ahhoz, hogy jusson valamire. És nem, egyébként megjegyzem, még mindig feleannyira se vittem, mint akik mögött áll egy tehetős, támogató családi háttér, hiszen egyedül nyilván nehéz beérni azt, aki mondjuk komplett lakást kap. Mondjuk, mivel nekem is lesz, lakást, kocsit és ilyesmi anyagi dolgokat nem irigylek tőlük, amit irigylek, az a gondtalan, derűs békéjük. Hogy nem aggódnak a jövő miatt, nem merültek ki lelkileg a küzdelemben, nem ábrándultak ki a világból azért, mert folyamatosan küzdenek, és mindig jön egy pofon és hátralépnek kettőt. Ezt az egy dolgot irigylem, bevallom. Azt hiszem, bennem már életem végéig ott lesz az a kicsi keserűség, hogy látom, senki nem nyújt segítő kezet annak, aki hátrébb jön és a világ se nem jó, se nem igazságos és ez ellen tenni sem nagyon lehet.
Ezért is döbbent meg, amikor valaki azt mondja, aki a sz*rból jön, oldja meg magának, húúú, micsoda lelki többlet egyedül elérni dolgokat. A francokat. Segíteni kellene, hogy a hátrányból indulók ne nyomorogva jussanak előre, nem odaböfögni annyit, hogy érje el egyedül azt, ami másnak az ölébe hullik. Nekem ez olyan bizarr, lelketlen hozzáállás.
Ez nem szimpla jótékonykodás. Egy normális lelkületű ember nem arra törekszik, hogy más nyomorán gazdagodjon és tönkreb*sssza a saját országa gazdaságát, főleg, mert azzal előbb-utóbb magát is megszivatja, mint mot. Mondjuk, az államnak is inkább ezzel kellene foglalkoznia, nem kongó stadionokat építeni meg szétosztani a vagyont a holdudvar között.
Nem tudom mibol gondoljak a lumpenek hogy nekik majd kanaan lesz Nyugaton. Ahhoz szakertelem es szakkepzettseg kell na meg szorgalmas munka, nem topikokat nyitni es a neten fosni a szot. Mondjuk az is vicces amikor kulimunkasok minimalbernel valamivel tobb keresettel egy szar lyukban elve hirdetik hogy nekik a Nyugat kanaan. A szakkepzetlen munkasok, alacsony keresetuek Nyugaton is szivnak, mert bar atszamitva "tobbet" keresnek, de kint az arszinvonal is magasabb. Pont errol szolt a brexit es Trump, hogy egyre inkabb lecsuszik ez a reteg. A technologiai fejlodessel es automatizalassal ez a folyamat fel fog gyorsulni. Szakkepzett embereknek, piackepes diplomaval, szakertelemmel aranybanya lehet a Nyugat. Motivaltabbak mint a helyiek, nincsenek elkenyeztetve, bevallaljak az aldozatokat es igy szepen tortetnek elore. Pont az ilyeneket probalja elszipkazni a Nyugat, sikerrel. Magyarorszagot meg nem kell fikazni, epp eleg baj hogy egy ilyen kicsi, es joval szegenyebb orszag nem kepes versenybe szallni a nagyokkal.