Ha a Néró sem bírta rendesen (a virágzáskor érzékeny botritiszre, azt leszámítva) nézz körül az új nemesítésű fajták között, Pamerzs, Pinot Regina, esetleg Dionis ; Pécsi Egyetem kutató részlege.
Monori borvidékre milyen ellenálló, minimális permetezést igénylő kék szőlőt ajánlanátok?
Csomó féle van egy 800nm-es ültetvényen, (Nero, zweigelt, oporto, otello meg pár általam ismeretlen, de igazán csak az otello bírta a permetezés hiányát).
A rozi laborja 4,4 g/l maradék cukrot mutat 7,0 g/l T.sav mellett ami holnapi fejtést is jelenthet de akár jövő hét szerdát is. Emiatt nem aggódok mert szép, tiszta ülepített mustban indult az erjedés.
Az olasz viszont aggaszt hogy nem bírja ki szerdáig. Holnap egy gyors vizsgálat és lefejtés a durva seprőről ami még harcoló német alakulatot is tartalmazhat...
15 napja pötyög, most már akár bornak is nevezhetném. Eddig ez a legjobb rozém ;-)
1 hete elérte a maximum erjedési hőmérsékletet (17,3°C) és azóta enyhe csökkenésben van. (hűteni nem kellett, nem úgy mint az Olaszrizlinget)
Valószínűleg pénteken leveszem a durva seprőről csak előtte "tartály-logisztikát" kell kieszközölnöm.
A léelvétel utáni maradék szottyos törköly - 94 kg - héjon kierjedt, múlt vasárnap az is elválasztásra került.
Az olaszra kell a figyelmet fordítani mert nem nagyon sikerült ülepítenem, szépen gyöngyözik de olyan mintha az "iszapból" néha kibuggyanna egy nagyobb gázbubi...
Amúgy az illata kellemes és még cukor is van benne. Nem tudom mikor kellene levenni a durva seprőről. (most péntek vagy következő szerda... amikor ráérek)
A fűtéshez vettem - CO2 macerációhoz - vettem elektromos ágymelegítőt meg polifoamot szigetelésnek de különböző okok miatt nem kellett használni.
Más:
találtam 4 fürt zweigeltet - csak rendesek voltak a tolvajok hagytak nekem is - amelyek 1. osztályú minőségűek voltak, szóval a növényápolásom megtette a hatását...
A rizlingszilváni (korrekt kifejezéssel élve: Müller Thurgau) nem rossz fajta, de sokáig nem tartható el, mert vékony, alacsony savtartalommal. A Müller papa a svájci viszonyok közé nemesítette anno Thurgau kantonban, arrafelé (és a németeknél is) örülnek, ha 15 (KMW) fokosra beérik.
He he, közben kiderült hogy a borom rizlingszilváni, nem olaszrizling, csak a szomszéd kicsit félregondolta. Gyanús volt, mert az olasz később érik, csak a rendkívüli időjárás miatt az ember már nem tudja hol az igazság.
Az okosok azt mondták már egy éve, a kovid után lesznek oltottak, halottak és túlélők.
Én már 2x voltam benne. Mindkettő alkalommal külföldön szedtem össze és orvos barátom útmutatását követve, folyadék+ pihenés+ fehérje pótlás receptet követtem. A nejem másként gondolta a gyógyulást és brutálisan megszenvedvte, pontosan ahogy a doki cimborám jósolta.
Tehát pihenjetek sokat. Minden egyéb ráér!!!!!!
Terior, dűlő szelekció, évjárat hatás stb. Minden ki lehet dumálni később!!!!
Múlt hét csütörtökön kaptam a 10. remdesivir infúziót (valamit segített)a László kórház infektlógián, de a pcr teszt még pozitív, holott már jól vagyok. Leszámítva az intenzív köhögést, (eddig el ne kiabáljam)egész könnyen átvészeltem.
Attól függ, mit értünk “jobban” alatt… gyak egész nap az ágyat nyomom, mert amint elkezdek ugrálni, egyből felmegy a lázam. Mondjuk a végtag és torokfájdalom már a múlté. Pedig egy-két napon belül le kell kéneznem a borokat, és amit kell, teletöltenem, ahova meg kell, föl kell rajam az úszófedeleket, meg esedékes a szüreti jelentés leadása is.
A derítőszer csomagolásán írja a mustba és a borba ajánlott mennyiséget is.
Kellemes meleg vizbe keverd ki ügyesen, azután pet palack és 15-20percenkent rázd össze. Érzed majd hogy változik az állaga. Frankón lehuzza 2-3nap alatt. Ilyen hidegben nem indul meg ha rendesen lekezelted előtte.
Az én anyagommal vigyázz!!!! Sokkal több az energia benne mint a felétek megtermett szőlőkben. Itt nálunk a nap is másként süt - az emberek is barnábbak! Fajta tiszta tábláról kaptad ahol szűken volt csak 100mázsa a termés. Biztos jó lesz, szerintem.
Rövid de tartalmas pályafutásom során még csak bogyózott-zúzott szőlőcefrével találkoztam ahol a bogyók megroppantva láthatók. A cefreszivattyú aprítja is.
Ha van megfelelő prés hozzá, gondolom a lékihozatal jobb mint amit egyszerű halandó tud csinálni. De nincs olyan présem ;-)
Van bentonitom amennyiben szükségeltetne, de mennyit használjak? 20 gr/hl vagy 40 gr/hl vagy ... Azt is be kéne duzzasztani
Ként és antioxidánst tettem a cefrébe meg ment a hűtés is...
Majd holnap délután meglátjuk.
De, hogy biztos dolgot is mondjak, beindult a CS rozé illetve a maradék cefréje is erjed (majd kiderül mi lesz belőle)
Én a kedd esti gépi szedésből szerda reggel vödröztem levet, bogyót vegyesen. Szerda délután szivattyúztam át a tartályba, ahol ülepszik. Szabadban van, nincs pincében. Ma este szívtunk le belőle, gyümölcslé alap lesz. Holnap vagy hétfőn fejtem le, addigra megkapom a laborvizsgálat eredményét és ha valami "segítség" kell bele, akkor annak megfelelően azt megkapja+ élesztő.
Megérkezett az bogyózott-zúzott olaszrizling cefre és majdnem elájultam... mint a moslék... cefreszivattyúval töltötték meg a szállító hordókat.
Hát a léelválasztással igencsak szívtam - cefreszűrő + szűrőkosár, mert csak kosaras présem van és nem volt nálam párnahuzat - de olyan sűrű, zagyszerű a "szűrlet", hogy nem tudom leülepszik-e 24 óra alatt. (logikusnak tűnik, a nehezebb gyümölcshúsra hat a gravitáció)
Kapott az elválasztott must egy kis pektin bontót, ami segít az ülepedésben (többek között) de mi van ha nem...
Használtatok már ülepítésre derítőszert? És ha igen mennyit?
A hőmérséklet olyan 13°C körül van (16,7°C-ról lett lehűtve)