Attól függ, kivel beszélsz, kinek az írásait olvasod el közülük.
Ha valaki csak Molnár V. Józsefet meg Badinyi Jóst olvas, hallgat, akkor a magyar őstörténetről is elég kificamodott elképzelései lesznek.
Én egyszer hallottam Molnár V.-nek egy gyermekrajz elemzését, hát mit mondjak... egy katolikus templom rajzát fircangolva megmagyarázta, hogy a gyerek gondolkodása milyen szakrális és ősi, mert a félköríves főbejárat az tulképp Mária ölét jeleníti meg, míg a torony az isten pénisze. Ezek után mi a nyavalyát kéne komolyan vennem az ilyen "tudósok" elméleteiből? :)))
bizony tanulságos, hogy mi lesz abból, ha valaki kezdetben a tudományt valóban tudósként műveli, ráadásul igazán eredményesen is - de később bekattan a náci ideológiától, és szélsőséges német nacionalistaként többek "német fizikáról" kezd szónokolni... na, innen valóban értéktelen az, amit csinál - miközben ez nem teszi értéktelenné mindazt, amit még tudományos (és nem politikai ideológia-vezérelt) korszakában elért
Na, így kell összemosni dolgokat: "A Scientific American legutóbbi számában (2002. szeptember) Michael Shermer a szkeptikus rovatban idéz a National Science Foundation (NSF) kétévente kiadott beszámoló jelentéséből. A jelentés a tudomány megértéséről – többek között – a következő szomorú tényeket állapítja meg: a felnőtt amerikaiak 30%-a hiszi azt, hogy az ufók más civilizációk űrjárművei, 40%-a azt hiszi, hogy az asztrológia tudományos diszciplína, 32%-a hisz a szerencsés számokban, 70%-a elfogadja a mágneses térrel való gyógyítást." Teljes cikk
igen, akár ahhoz képest is... ha egy picit is konzekvensen használnád a fogalmakat, akkor te is tisztában lennél azzal, hogy egy szerkezet nem lehet sem tudomány, sem áltudomány
igen, akár ahhoz képest is... ha egy picit is konzekvensen használnád a fogalmakat, akkor te is tisztában lennél azzal, hogy egy szerkezet nem lehet sem tudomány, sem áltudomány
na, erre (is) írtam azt, hogy egy áltudomány célpontját/vizsgálati területét is lehet tudományos módon megközelíteni... de ennek ellenére sem érdemes összekeverni a kétféle megközelítési-vizsgálati módot
Területek, amelyeket gyakran áltudománynak tekintenek
Áltudománynak tekintett gondolatrendszerek különösen gyakran fordulnak elő a jövőbelátás, alternatív gyógyászat, életmód, táplálkozás, politikai ideológiák, energetika, csillagok és világegyetem, valamint a nemzeti őstörténetek és vallások területén, de az, hogy egyes tudományágak ezekkel foglalkoznak, még egyáltalán nem tekinthetőek automatikusan áltudománynak.