Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Kezdődik az az időszak, amikor meg lehet, sőt meg kell kóstolni a szőlőket.
Tegnap megtartottuk az idei szőlész pikniket és topic talit.
:-)
Ha valaki nem csak a YouTube videókat nézve ábrándozik a különböző fajtákról és halmozza őket tucatszámra, hanem megkóstolja, majd megkóstol azonnal más esetleg sima borszőlő fajtát, akkor érdekes ízsorrend tud kialakulni.
Arra ösztönzök mindenkit, kostolgassatok, piacozzatok minél többet.
De, kényes, méghozzá a tavaszi erös szelekre, nagyon könnyen kitörnek a hajtásai, és mivel a förügy mellett elötörnek a mellékrügyek is, ha kitörik a hajtás, akkor ott felkopaszodik a töke. úgyhogy bújtatgatni is csak nagyon óvatosan lehet, az se seg´t, ha az ember kikötözi a hajtásokat, mert elég egy picit rossz mozdulat, és akár méteres hajtások is kitörnek.
A vénusz nekem is idén termett először, de ízre nagyon bejön, akarom is szaporítani. Nem kényes, finom is, van pár tőkém amikkel nem vagyok megelégedve, azokra vénusz lesz oltva.
Még valami: olcsó bor sokakat, engem is megfo-at. Többeknek is ajánlottam inkább bort igyanak sör
helyett, de ezt válaszolták. OLcsóbb és biztosabb venni szőlőt-ha nincs- és az legalább bor. Szomszédom régebben vett Cserszegi fűszeres szőlőt és abból készitett bort---hordója nem éppen jó volt-- mégis egészen más és jobb volt mint az olcsó Cserszegi palackozott.
Bevallom, én még eddig nem is hallottam a Fényről.
De arra még nagyonis emlékszem, amikor fiatalként az egy komoly probléma volt hogy nincs rá elég pénzem. És itt jön az, hogy egy üveg bor a bótba annyi, amennyi. Sok. 2+ ezer alatt nem kapsz egy üveg bort. Azt a kezdők persze nem tudják, hogy a sör, a bor, a tömény, és a Fény teljesen más hatással működik. Nekik még csak az ezrelék van meg. De ezért nem hibáztatom őket, csak ez egy tény.
A fény csak egy a sok tömény pia közül, amit a mai fiatalok vedelnek. Nem isznak, hanem tényleg vedelnek. És de, szoros összefüggés van aközött, hogy a mai fiatalok mit isznak és aközött, hogyan csökken a borfogyasztás.
"A fiatalok úgy isszák, mint a vizet. Ezért csökken minden évben drasztikusan a borfogyasztás. Ahogy mennek ki a borfogyasztó korosztályok, úgy jönnek be az újabb Fény-ivók."
Még asszem 14 évvel ezelőtti Sziget fesztiválon kóstoltam meg először a fényt , nagy ritkán azóta is belenézek, ha olyan helyen járok. Teljesen más a hatása ( gyorsasága), íze, közönsége stb. Vicces volt, nekem kellemes emlék és hatás. Mint alapvetően borfogyaszto mondhatom, hogy felesleges demonizalni a fényt, vagy bármilyen alkoholt.
Az állításodra visszatérve: nem mondom, hogy semmi köze egyiknek a másik "kárához", illetve nyilván nem védeném a fény-t, de azért a borfogyasztás visszaesésének számos más oka/magyarázata is van...messze nem a fény a legnagyobb baj. Már ha a borfogyasztás visszaesése baj egyáltalán.
Attól önmagában nem tudnak berúgni. Tudod,mi a Fény? Szódásszifonba a vodka, beletekerve a patron, a pohárba egy kis málna (felénk így mondják a szörpöket, van málnamálna, meggymálna meg epermálna pl...), de csak az íze kedvéért, arra rányomva a szifonból a vodka, és addig isszák, amíg még van ereje (habzik). Vagy vodka-szóda(víz) kombó kis citrommal ízesítve. Minden bortermelö panaszkodik (a legnagyobbak is, a bezuhant adatok miatt. Ezért...
Amúgy azért a vodka, mert annak a legsemlegesebb az íze meg a szaga. A legtöbb alkesz halivúdi szinész is vodkát vedelt, pont ezért, azt lehet a legkevésbé megérezni valakinek a leheletén.
Tegnap leszedtem a csabagyöngyét, a hétvégén kerül sorra a danám, a jövö héten a vénusz. attól félek, ha így folytatódik, a legkésöbb szeptember eleji szüretre nem marad csemegeszölö a szüretelöknek.
A fiatalok úgy isszák, mint a vizet. Ezért csökken minden évben drasztikusan a borfogyasztás. Ahogy mennek ki a borfogyasztó korosztályok, úgy jönnek be az újabb Fény-ivók.
Nálam szinesedik a piros saszla és a GMC, feketedik a hamburgi, fekete az eszter, a vénusz, úgyhogy akár az is lehet, hogy az árkádia hamarosan érett lesz (valamikor volt belöle legalább 5 töke, de túl ízetlennek és nagyon repedösnek tartottam, ezért likvidáltam)
Mit gondoltok, az Árkádia elképzelhető, hogy már most vagy egy héten belül érett legyen? Jelentősen alul van terhelve, alig hozott pár fürtöt és egy le is tört. Mi lehet a legkorábbi érése szabad ég alatt?
Azt is hozzátenném, hogy amellett, hogy érzékeny, reped, rothadékony, de valami nagyon jó íze van a Csabagyöngyével egyszerre kóstolva.
Nem engem kérdeztél (mert nálam csak oltványként van összesen kb 10 töke belöle), meg nem is válasz a kérdésedre, de azért ahhhoz kapcsolódik:
A gond az, hogy ezeket a fajtákat nem filoxéra-toleranciára szelektálják, hiába interspecifikusak ill. még nincsenek annyi ideje Magyarországon, hogy lehessen érdemi tapasztalat velük kötött talajon ezügyben, már csak azért sem, mert azért a legtöbben oltványként telepítik.
Valakinek tapasztalata, a vénusz saját gyökéren mennyire filoxéra toleráns. Idén termett előszö és nagyon finom, szaporítanám de nem akarok oltással pcsölni.
ha egy sötét szobában éjjel lekapcsoljuk a lámpát, hová tűnik a világosság?
Eltűnik?
A fényt elnyelik a tárgyak, mert minden tárgy a fénynek csak egy részét veri vissza (a tükör is), ezért a fényforrás lekapcsolásakor azonnal sötét lesz. Ugyanez igaz a hangra is, csak annak persze sokkal kisebb a sebessége.