Keresés

Részletes keresés

tunderlala-3 Creative Commons License 2012.11.23 0 0 442

bocsi, behavazódtam, éjszaka meg már nem volt kedvem receptet írni.... de ma, vagy a hétvégén pótolom, igérem:)

Előzmény: metikus (440)
metikus Creative Commons License 2012.11.23 0 0 441

Egyszer én is, huszonvalahány évvel ezelőtt. Még nem volt gyerek, a férjem dolgozott, én meg Dallast néztem :) Aztán amikor vége lett a filmnek, kiléptem a szobából, és toccs..., pont odáig ért a víz. Ha hosszabb a film, már a szobába is bejött volna.

Előzmény: truffle (439)
metikus Creative Commons License 2012.11.23 0 0 440

Melyik holnap? :)

Előzmény: tunderlala-3 (377)
truffle Creative Commons License 2012.11.22 0 0 439

Én simán itthagyom a mosógépet,...

 

Egyszer úgy úsztattuk el a lépcsőházat, hogy otthon voltunk, csak épp a szobában.

Ahogy szívta be a vizet a mosógép, úgy nyomta ki felül. Csöngettek és ahogy az előszobába toppanék küszöbig ért a víz. Gyönyörű látvány lehettem ahogy bokáig érő vízben ajtót nyitok...persze akkor már tudtam a csöngetés okát.

Az elázásnak két pozitívuma is volt: megtudtam, hogy a lakás a bejárati ajtó felé lejt a másik, hogy soha ilyen tiszta nem volt még a lépcsőház:).

Előzmény: tunderlala-3 (433)
truffle Creative Commons License 2012.11.22 0 0 438

Látszik a héján alul(pöttyök formájában), hogy többféle lisztből csináltad. Biztos nagyon finom.

Valamikor én is bevágtam, csak úgy nekem nagyon kenyérgyári kinézete lesz. Bevágás nélkül meg falusi...panelfalusi:).

 

A recepten is változtattam valamelyest:

- egy szem krumpli helyett kettő

- 56 dkg liszt helyett 48 dkg liszt+2 dkg korpa

- 1,3 dl víz helyett 0,8 dl víz (a plusz krupli miatt ennyi elég)

Előzmény: vasbicikli (428)
ZsuR Creative Commons License 2012.11.22 0 0 437

Hm... Automata... azt jelenti, hogy nem is kell a lakasodban lenni... igaz?

Előzmény: tunderlala-3 (435)
ZsuR Creative Commons License 2012.11.22 0 0 436

Elaludhat a lang... (ugye gazrol beszelunk?), es annyi... 

Előzmény: tunderlala-3 (435)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.11.22 0 0 435

miért is? az automata gépek felügyelet nélkül is ugyanúgy végigviszik a programot... nem kell már "közbeavatkozni", mint a félautomata mosógépeken a régi időkben... a külön centrifugáról nem is beszélve. Azért találták ki őket, hogy nekünk könnyebb legyen:)

Előzmény: ZsuR (434)
ZsuR Creative Commons License 2012.11.22 0 0 434

 nem én vagyok értük, hanem ők értem, ne ők osszák be az én időmet, nélkülem is ugyanúgy működnek, mintha itt strázsálok felettük.

 

...ez butasag... 

Előzmény: tunderlala-3 (433)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.11.22 0 0 433

Mielott megjegyzed, a futest, hutot es a vizmelegitot nem kapcsolom azert ki :)).

:D

 

Én simán itthagyom a mosógépet, mosogatógépet, ruhaszárító gépet is... nem én vagyok értük, hanem ők értem, ne ők osszák be az én időmet, nélkülem is ugyanúgy működnek, mintha itt strázsálok felettük.

mondjuk van jó lakásbiztosításunk, ne legyen azért rá szükség... :)

Előzmény: ZsuR (420)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.11.22 0 0 432

a levesen kívül én sem hagyok semmit.... egy pörkölt más kategória teljesen, mert ha elfő a víz belőle, az produkálhat érdekes dolgokat:D

Előzmény: Amateur-no1. (423)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.11.22 0 0 431

ez is:)

Előzmény: truffle (425)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.11.22 0 0 430

nagyon szép:)

Előzmény: vasbicikli (428)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.11.22 0 0 429

csak onnantól "hagyom magára", hogy már abszolút kicsire levehető alatta a gáz, hogy ne is látsszon, hogy forrna... elketyeg magának szépen, közel s távol semmi gyúlékony dolog nincs.:)

én nagyon óvatos duhaj vagyok egyébként, de emiatt nem aggódom:)

 

ja és nem három órára hagyom magára, ennyit fő általában, s ha közben éppen úgy jön ki, hogy mondjuk boltba kell menni, vagy bárhová, akkor megyek... vagy a kutyákkal megyek egy kört, vagy bármi...:)

Előzmény: truffle (427)
vasbicikli Creative Commons License 2012.11.22 0 0 428

'Íme egy nemrég kijött, öregtésztával és 1 dkg élesztővel"

 

Itt meg még egy, este sült, reggelire megszegett példány.

A bal felső sarokban (alig) látható jénaiban pedig nem más van, mint KOCSONYA :o)

Előzmény: truffle (425)
truffle Creative Commons License 2012.11.21 0 0 427

mondjuk én simán felteszem a húslevest főni, fő vagy 3 órát és akár elmegyek közben itthonról, én nem őrzöm:D

 

Ezzel a mondatoddal kiérdemeltél nálam egy virtuális apai elfenekelést:).

 

Komolyra fordítva pedig, legalább más szomorú esetéből tanulhatnál...tudod miről beszélek, ZsuR is tudja.

Semmi kedvem gyűjtést szervezni...inkább sörözzük el azt a pénzt;).

Előzmény: tunderlala-3 (419)
ZsuR Creative Commons License 2012.11.21 0 0 426

Hat igen... balesetek elofordulhatnak, es en nem akarok tobbet - mert persze nekem is volt konyhao tuzes elmenyem, pedig nem is hagytam ott az etelt.  

A kocsonyat sem szoktam, mert nem fozom olyan sokaig.  2-3 ora alatt tokeletesen megfo.

Előzmény: Amateur-no1. (423)
truffle Creative Commons License 2012.11.21 0 0 425

Ja, beletettem végül is az egész 5-dkg.-s élesztőt (nem instant) ez volt a jó !

 

Áhhh...minek annyi, csak élesztő íze lesz teljesen feleslegesen.

Íme egy nemrég kijött, öregtésztával és 1 dkg élesztővel. Gyönyörűen megkel, ha nem figyelek eléggé akkor meg is emeli a jénai tetejét.

 

 

Előzmény: Amateur-no1. (422)
Amateur-no1. Creative Commons License 2012.11.21 0 0 424

A páraelszívó, az egy külön történet, mert ha nincs meg a gyártó által meghatározott, egyébként általában szabványos távolsága a főzőfelületől, akkor, nem megfelelő a szívókapacitás, tehát,-  ha túl magasra tesszük, magyrul.

Előzmény: tunderlala-3 (413)
Amateur-no1. Creative Commons License 2012.11.21 0 0 423

Köhöm, köhöm.

 

Megfőztem (volna), életem fő műve gyanánt egy fantasztikus, szarvaspőrköltet.

 

A vége tájt este (jó késő volt már), úgy ítéltem, hogy miután kikapcsolom a tűzhelyt a lehülése során felvett hő, pont elég lesz a kész állapothoz és reggelre szépen elhül, utána tehetem a hűtőbe, belefele.

 

Arra ébredtem, hogy az egész lakás füstben áll, alul volt egy egyméteres tiszta rész !

 

Kinyitottam mindent, amit csak lehet, kimentem a konyhába és a következő látványban volt részem :

 

Az edény anyaga ráolvadt a villanytűzhely lapjára.

Az üveg fedőn lévő lyukon, mint a tűzhányóknál megszokott, egy határozott füstcsóva volt látható.

Az étel, fehéres szürke koksz, szén állapotban tartózkodott a pitliben.

 

Ok :  Véletlenül, nem nullára, hanem hármasra fordítottam a kapcsolót.

 

Végeredmény : három hét múltán is, amikor kinyitottuk a szekrényeinket, igen csak emlékeztünk a tettemre.


Ezek után, nem hagyok semmit magára. ( Csak a kocsonyát, amit általában, vagy 10-12 órán át főzök. )

Előzmény: ZsuR (416)
Amateur-no1. Creative Commons License 2012.11.21 0 0 422

KAKUKK !   SZIASZTOKKK !

 

Ja, beletettem végül is az egész 5-dkg.-s élesztőt (nem instant) ez volt a jó !

Bizony, valószínű, hogy így is kell az élesztő,- öregtészta ide, vagy oda.

Így gyönyörű, könnyű, de nem túl ritka lett a "süteményem"  !

 

Merészeltem variálni, amikor csengetett a Milord, akkor belecsentem egy kis füstölt szalonnát és kolbászt, amit előzőleg megpirítottam és lecsepegtettem róluk a zsírt, mondhatom, hogy életem egyik leg meghatározóbb kenyérkéje jött létre !

Legközelebb, egy kicsit nagyobbra kell majd vágnom az adalék anyagokat, akkor lesz az igazi !

 

Így is megettem magában négy szeletet, eszméletlen finom.  :)   :)   :)   :)

Előzmény: vasbicikli (417)
vf1 Creative Commons License 2012.11.21 0 0 421

A kocsonyát szoktam éjszakára magára hagyni.

Előzmény: tunderlala-3 (419)
ZsuR Creative Commons License 2012.11.21 0 0 420

Papirmase... ouch... :))

 

Felelotlenseg ott hagyni az etelt a tuzon... (aminek ellent mond az itteni szokas: slow cooker - de mentsegemre legyen mondva, en nem hagyom felugyelet nelkul azt sem).

 

Lehet, hogy nagyon ovatos vagyok, meg a mosogatogepet sem szeretem magara hagyni, meg altalaban semmit sem. :)) Mielott megjegyzed, a futest, hutot es a vizmelegitot nem kapcsolom azert ki :)).

Előzmény: tunderlala-3 (419)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.11.21 0 0 419

mondjuk én simán felteszem a húslevest főni, fő vagy 3 órát és akár elmegyek közben itthonról, én nem őrzöm:D

 

mondjuk nem fal mellett van a főzőlap, meg amúgy sem papírmasé fal van:) de ott is ugyanúgy otthagyhatja bárki "üzem közben" a gáztűzhelyet, ezért van a rendelkezés, hogy fal mellett nem lehet... teljesen logikus, az ottani építési technológiát figyelembe véve.

Előzmény: ZsuR (416)
truffle Creative Commons License 2012.11.21 0 0 418

 ...megdícsérték, hogy mennyi élesztőt spórol a népgazdaságnak :)

 

A kollégák meg biztos anyázták mert addig hajnal 3-kor kezdtek, utána meg éjfélre kellett menni, mivel nehezebben kelt a kenyér:D

Előzmény: vasbicikli (417)
vasbicikli Creative Commons License 2012.11.21 0 0 417

Bele kell, nem tudom miért, de én is így csinálom, és így jó. Előbb-utóbb biztosan megkelne csak az "öreggel" is, de erre a receptre vagyok beállva, és nem akarok mindent megérteni :o)

Hallgattam pár hete egy riportot egy öreg pékkel, ő is azt mesélte, hogy a kovászolt kenyérbe is kellett valamennyi friss élesztő, de csak a töredéke annak, mint kovász nélkül kellene. Olyasmit is mesélt, hogy a Rákosi rendszerben ő volt a nagy "újító" a kovásszal a kenyérgyárban, megdícsérték, hogy mennyi élesztőt spórol a népgazdaságnak :)

 

Előzmény: Amateur-no1. (374)
ZsuR Creative Commons License 2012.11.21 0 0 416

Ertelek... de ki az aki nem veszi eszre a tuzet a konyhaban par oraig...?  Ott nem tortenhet, mint az elektromos tuznel, hogy lassan indul el az ejszaka kozepen... 

Előzmény: tunderlala-3 (415)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.11.21 0 0 415

a "tűzálló" gipszkarton is "csak" tűzgátló, ez azt jelenti, hogy bizonyos ideig (max. pár óra) elviseli a hőterhelést, azután meggyullad ugyanúgy, mint a sima gipszkarton.

Előzmény: ZsuR (414)
ZsuR Creative Commons License 2012.11.21 0 0 414

Nagyszeru... ugye tudod, hogy a gipszfal nem kap langra... ami eg az a fa szerkezet, amit eltakarnak a gipsz fallal...

Nekem egyszer volt olyan helyzet - rovid ideig - hogy a tuzhelyem a fal mellett volt. Elkoltoztettem, nem volt kenyelmes.

 

Jo ejt neked is :)).

Előzmény: tunderlala-3 (413)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.11.20 0 0 413

ez gondolom különösen gázos tűzhelyre vonatkozik, ahol konkrétan láng is van az égőfejeken, ilyen szempontból veszélyesebb, mint az elektromos főzőlap... ezért írják elő, hogy a felső szekrény is min. milyen magasságban legyen, ill. a páraelszívó. ez nálunk is elő volt írva a beszerelési útmutatóban ugyanígy, én az oldalsó szekrényekre gondoltam, ezért csodálkoztam, hogy nem lehet közvetlenül szekrény vagy fal mellette?

 

szekrény (alacsony) lehet, fal pedig a helyi adottságok miatt nem... érthető is, hogy miért nem... na, csak végére jártunk, úgyhogy jó éjt:))

Előzmény: tunderlala-3 (411)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!