Vajon hányszor néztünk már az égre és gondoltuk,- Mi a fenét főzzek ma, ami finom és nem a megszokott,- itt a lehetőség, tálaljunk egymásnak,- jó recepteket!
Egyszer én is, huszonvalahány évvel ezelőtt. Még nem volt gyerek, a férjem dolgozott, én meg Dallast néztem :) Aztán amikor vége lett a filmnek, kiléptem a szobából, és toccs..., pont odáig ért a víz. Ha hosszabb a film, már a szobába is bejött volna.
Egyszer úgy úsztattuk el a lépcsőházat, hogy otthon voltunk, csak épp a szobában.
Ahogy szívta be a vizet a mosógép, úgy nyomta ki felül. Csöngettek és ahogy az előszobába toppanék küszöbig ért a víz. Gyönyörű látvány lehettem ahogy bokáig érő vízben ajtót nyitok...persze akkor már tudtam a csöngetés okát.
Az elázásnak két pozitívuma is volt: megtudtam, hogy a lakás a bejárati ajtó felé lejt a másik, hogy soha ilyen tiszta nem volt még a lépcsőház:).
miért is? az automata gépek felügyelet nélkül is ugyanúgy végigviszik a programot... nem kell már "közbeavatkozni", mint a félautomata mosógépeken a régi időkben... a külön centrifugáról nem is beszélve. Azért találták ki őket, hogy nekünk könnyebb legyen:)
Mielott megjegyzed, a futest, hutot es a vizmelegitot nem kapcsolom azert ki :)).
:D
Én simán itthagyom a mosógépet, mosogatógépet, ruhaszárító gépet is... nem én vagyok értük, hanem ők értem, ne ők osszák be az én időmet, nélkülem is ugyanúgy működnek, mintha itt strázsálok felettük.
mondjuk van jó lakásbiztosításunk, ne legyen azért rá szükség... :)
csak onnantól "hagyom magára", hogy már abszolút kicsire levehető alatta a gáz, hogy ne is látsszon, hogy forrna... elketyeg magának szépen, közel s távol semmi gyúlékony dolog nincs.:)
én nagyon óvatos duhaj vagyok egyébként, de emiatt nem aggódom:)
ja és nem három órára hagyom magára, ennyit fő általában, s ha közben éppen úgy jön ki, hogy mondjuk boltba kell menni, vagy bárhová, akkor megyek... vagy a kutyákkal megyek egy kört, vagy bármi...:)
A páraelszívó, az egy külön történet, mert ha nincs meg a gyártó által meghatározott, egyébként általában szabványos távolsága a főzőfelületől, akkor, nem megfelelő a szívókapacitás, tehát,- ha túl magasra tesszük, magyrul.
Megfőztem (volna), életem fő műve gyanánt egy fantasztikus, szarvaspőrköltet.
A vége tájt este (jó késő volt már), úgy ítéltem, hogy miután kikapcsolom a tűzhelyt a lehülése során felvett hő, pont elég lesz a kész állapothoz és reggelre szépen elhül, utána tehetem a hűtőbe, belefele.
Arra ébredtem, hogy az egész lakás füstben áll, alul volt egy egyméteres tiszta rész !
Kinyitottam mindent, amit csak lehet, kimentem a konyhába és a következő látványban volt részem :
Az edény anyaga ráolvadt a villanytűzhely lapjára.
Az üveg fedőn lévő lyukon, mint a tűzhányóknál megszokott, egy határozott füstcsóva volt látható.
Az étel, fehéres szürke koksz, szén állapotban tartózkodott a pitliben.
Ok : Véletlenül, nem nullára, hanem hármasra fordítottam a kapcsolót.
Végeredmény : három hét múltán is, amikor kinyitottuk a szekrényeinket, igen csak emlékeztünk a tettemre.
Ezek után, nem hagyok semmit magára. ( Csak a kocsonyát, amit általában, vagy 10-12 órán át főzök. )
Ja, beletettem végül is az egész 5-dkg.-s élesztőt (nem instant) ez volt a jó !
Bizony, valószínű, hogy így is kell az élesztő,- öregtészta ide, vagy oda.
Így gyönyörű, könnyű, de nem túl ritka lett a "süteményem" !
Merészeltem variálni, amikor csengetett a Milord, akkor belecsentem egy kis füstölt szalonnát és kolbászt, amit előzőleg megpirítottam és lecsepegtettem róluk a zsírt, mondhatom, hogy életem egyik leg meghatározóbb kenyérkéje jött létre !
Legközelebb, egy kicsit nagyobbra kell majd vágnom az adalék anyagokat, akkor lesz az igazi !
Így is megettem magában négy szeletet, eszméletlen finom. :) :) :) :)
Felelotlenseg ott hagyni az etelt a tuzon... (aminek ellent mond az itteni szokas: slow cooker - de mentsegemre legyen mondva, en nem hagyom felugyelet nelkul azt sem).
Lehet, hogy nagyon ovatos vagyok, meg a mosogatogepet sem szeretem magara hagyni, meg altalaban semmit sem. :)) Mielott megjegyzed, a futest, hutot es a vizmelegitot nem kapcsolom azert ki :)).
mondjuk én simán felteszem a húslevest főni, fő vagy 3 órát és akár elmegyek közben itthonról, én nem őrzöm:D
mondjuk nem fal mellett van a főzőlap, meg amúgy sem papírmasé fal van:) de ott is ugyanúgy otthagyhatja bárki "üzem közben" a gáztűzhelyet, ezért van a rendelkezés, hogy fal mellett nem lehet... teljesen logikus, az ottani építési technológiát figyelembe véve.
Bele kell, nem tudom miért, de én is így csinálom, és így jó. Előbb-utóbb biztosan megkelne csak az "öreggel" is, de erre a receptre vagyok beállva, és nem akarok mindent megérteni :o)
Hallgattam pár hete egy riportot egy öreg pékkel, ő is azt mesélte, hogy a kovászolt kenyérbe is kellett valamennyi friss élesztő, de csak a töredéke annak, mint kovász nélkül kellene. Olyasmit is mesélt, hogy a Rákosi rendszerben ő volt a nagy "újító" a kovásszal a kenyérgyárban, megdícsérték, hogy mennyi élesztőt spórol a népgazdaságnak :)
Ertelek... de ki az aki nem veszi eszre a tuzet a konyhaban par oraig...? Ott nem tortenhet, mint az elektromos tuznel, hogy lassan indul el az ejszaka kozepen...
a "tűzálló" gipszkarton is "csak" tűzgátló, ez azt jelenti, hogy bizonyos ideig (max. pár óra) elviseli a hőterhelést, azután meggyullad ugyanúgy, mint a sima gipszkarton.
ez gondolom különösen gázos tűzhelyre vonatkozik, ahol konkrétan láng is van az égőfejeken, ilyen szempontból veszélyesebb, mint az elektromos főzőlap... ezért írják elő, hogy a felső szekrény is min. milyen magasságban legyen, ill. a páraelszívó. ez nálunk is elő volt írva a beszerelési útmutatóban ugyanígy, én az oldalsó szekrényekre gondoltam, ezért csodálkoztam, hogy nem lehet közvetlenül szekrény vagy fal mellette?
szekrény (alacsony) lehet, fal pedig a helyi adottságok miatt nem... érthető is, hogy miért nem... na, csak végére jártunk, úgyhogy jó éjt:))